Mayıs 2016 Raporu
1 MAYIS
TGS ve TGC'den 1 Mayıs’ta dayanışma yürüyüşü
Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde Marmara Forumu’nun önünden halk pazarına kadar 1 Mayıs'ta işsizlik, fiziksel şiddet, gözaltı ve tutuklanma baskısıyla görevlerini yapmaya çalışan gazetecilerin dayanışması için yürüdü. Yürüyüşe Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Güven, Balotaj Kurulu’ndan Mustafa Bakacak, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ında aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı'yla ilgili, “1 Mayıs, uluslararası alanda da kutlanan bir emek, işçi bayramı. 1 Mayıslar Türkiye’de hep engellerle karşılaştı. 1 Mayıs’ın yalnız emek bayramı olarak değil, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kalktığı, halkın haber alma gerçekleri öğrenme hakkı için, düşünceyi ifade özgürlüğü için, bütün kurum ve kuralları ile işleyen bir demokrasinin yeşerdiği bir gün olması dileğimiz” dedi.
1 MAYIS
Gaziantep saldırısına yayın yasağı
Yeni Haber Gaziantep'te bomba yüklü araçla gerçekleştirilen terör saldırısının ardından yayın yasağı getirildi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, yasak kararının 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındığı belirtilerek şöyle denildi:"01.05.2016 Tarihinde ilimiz Şehitkamil İlçesi İncilipınar Mahallesi 4 nolu cadde üzerinde gerçekleştirilen bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi olayı hakkında Gaziantep 3. Sulh Ceza Hakimliğinin 01.05.2016 tarih ve 2016/2926 D.İş. sayılı kararı ile 5187 Sayılı Yasanın 3/2 maddesi uyarınca "yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve buna benzer yayın yapılmasının yasaklanmasına" karar verilmiştir."
2 MAYIS
TGC: “Gazetecilik kara listeye alındı”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü için yaptığı açıklamada “iktidara yakın olmayan ve nesnel gazetecilik yapan medya kuruluşlarının ve çalışanlarının hem mali, hem adli, hem de sosyal bir baskıyla kara listeye” alındıklarına dikkat çekti. Açıklamada, “Gazetecilik ve basın özgürlüğü açısından yine çok ağır bir baskının yaşandığı bir dönemde 3 Mayıs 2016’da Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü karşılıyoruz. Bugün Türkiye’de gazetecilik hedef gösterilerek sözlü ve fiziksel şiddete uğrama, işsiz kalma, gözaltına alınma, tutuklanma riskiyle stresi en yüksek meslek haline getirildi. Basın sektöründe işsizlik oranı ülke ortalamasının üç katına ulaştı. TÜİK rakamlarına göre işsiz gazeteci sayısı 7 bini buldu. Avrupa’da yüzde 25 olan gazeteciler arasındaki sendikalaşma oranı Türkiye’de yüzde 3.5 ile sınırlı kaldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak; halkın haber alma hakkının yayın yasaklarıyla, oto sansürle, sansürle engellenmediği, gazetecilerin işsizlikle, fiziksel saldırıyla, tutuklamalarla baskı altına alınmadığı bir ülkede yaşamak dileğiyle tüm gazetecilerin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyoruz.”
4 MAYIS
Yönetimine kayyum atanan Zaman ve Cihan'a kapatma kararı!
Cumhuriyet'in haberine göre; Zaman Gazetesi'nin de bağlı bulunduğu Feza Gazetecilik A.Ş.'ye Sezai Şengönül, Avukat Tahsin Kaplan ve Avukat Metin İlhan, kayyım olarak atanmıştı. Kayyım heyeti, Zaman gazetesi, Zaman.com.tr, Cihan Haber Ajansı, Cihan Medya Dağıtım, Küre.tv'nin de aralarında bulunduğu Feza Yayın Grubu'nun bütün medya şirketlerini kapatma kararı aldığı ifade edildi. Söz konusu mecraların 15 Mayıs itibarıyla yayın hayatlarına son verileceği açıklandı. Daha önce de aynı yöntemle el konularak kayyım atanan İpek Grubu’na ait bütün gazete ve televizyonların kapatılmasına karar verilmişti. Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi ve Kanaltürk Radyo’yu barındıran medya grubu mart ayı başında faaliyetlerine son vermişti.
4 MAYIS
Irak'ta gazetecilere karşı 1 yılda 477 ihlal
Irak’ta son 1 yılda 9’u öldürme vakası olmak üzere gazetecilere karşı 477 ihlalin gerçekleştiği bildirildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) kuruluşunun Irak’taki ortağı Gazetecilik Özgürlükleri Gözlemevi’nin (JFO) yayımladığı raporda, ülkede çatışan tarafların gazetecilere yönelik ihlallerinin arttığı belirtilerek, son 12 ayda 9’u öldürme vakası olmak üzere 477 ihlalin belgelendirildiği belirtildi. Raporda, terör örgütü DAEŞ’in Musul kentinde 5 gazeteci, kimliği henüz belirlenemeyen silahlı kişilerin ise ülkenin başkenti Bağdat ve Basra kentinde 4 gazeteciyi öldürdüğü kaydedildi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin, basın ekiplerine yönelik “askeri vesayetin” kaldırılması yönünde talimat verdiği hatırlatılan raporda, buna rağmen gazetecilerin, emniyet makamlarından alınması gereken ve karmaşık bürokratik prosedürlere tabi izinlere sahip olmadan çekim veya haber yapamadığına işaret edildi. Raporda ayrıca, Irak’ta 2003’ten bu yana 294 gazetecinin öldürüldüğü aktarıldı.
5 MAYIS
TGC Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu'nu belirledi
Türkiye'nin en yaygın gazetecilik meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu'nu belirledi. TGC Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu gazeteci-yazar Altan Öymen Başkanlığında toplanacak.11 kişiden oluşan komisyonda Altan Öymen ile birlikte TGC Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Güven, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve Yazarı Orhan Erinç, Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi Belma Akçura, Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökmen Karadağ, 32. Gün Genel Yayın Yönetmeni Hilmi Hacaloğlu, , gazeteci-yazar Tuğrul Eryılmaz, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu ve Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Karan yer alıyor. Komisyon Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nin güncellenmesinin dışında medyadaki etik sorunlara da çözüm getirmek için çalışmalar yapacak.
6 MAYIS
TGC: Can Dündar'a sıkılan kurşunu lanetliyoruz!
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Can Dündar'a yönelik silahlı saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı. Çağdaş, demokratik ülkelerde iktidarların gazetecileri hedef göstermediğine dikkat çekilen açıklamada "İktidara göre dünyanın en özgür basını olan Türkiye'de nefret söylemiyle gazeteci cinayetlerinin zeminin hazırlanması bir insanlık suçudur" denildi. Açıklamada, "Can Dündar'a Erdem Gül ile birlikte yargılandıkları mahkemenin önünde çok sayıda polisin gözleri önünde kurşun sıkıldı. Bu saldırıyı kınıyor ve lanetliyoruz. Sadece habercilik yaptıkları için suçlanan ve hedef gösterilen meslektaşımızın bu saldırıda yara almaması sevindiricidir. Ancak NTV muhabiri Yağız Şenkal bu saldırıda yaralanmıştır. Can Dündar'a ve Yağız Şenkal'a 'geçmiş olsun' diyoruz. Meslektaşımıza yönelik saldırının zemini aylardır hazırlanmaktadır. Can Dündar ve Erdem Gül sadece gazetecilik yaptıkları için yargılanmalarına rağmen 'algı operasyonuyla' 'casus', 'terörist' diye suçlanmışlar, hedef gösterilmişlerdir. Çağdaş demokratik ülkelerde siyasetçiler gazetecileri tehdit etmez, hedef göstermez. İktidara göre dünyanın en özgür basını olan Türkiye'de nefret söylemiyle gazeteci cinayetlerinin zeminin hazırlanması bir insanlık suçudur. İktidarı, muhalefeti ve tüm siyasetçileri halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için bu saldırıyı kınamaya ve gazetecilere yönelik sözlü, fiziksel tüm saldırılara karşı gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz."
7 MAYIS
TGC: “Devlet sırrını korumak gazetecinin görevi değildir!"
TGC Yönetim Kurulu, Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki mahkeme kararıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, evrensel hukuk kurallarına göre halkın haber alma hakkının engellenemeyeceği, devlet sırrını korumanın gazeteciye değil bundan sorumlu kişilere ait olduğu vurgulandı. Devlet Sırrı Kanunu dahi ortada yokken Can Dündar ve Erdem Gül'e böyle bir ceza verilmesinin anlamsız olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak biz dün olduğu gibi bugün de Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesindeki etik ilkelerden taviz verilmeden basın ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz.
Bildirgedeki değerlerin demokratik bir toplumun temelini oluşturduğunu, her türlü yasaklamanın toplumsal barışı zedelediğini, kamu yararının sözkonusu olduğu durumlarda bunları açıklamanın basının görevi olduğunu düşünüyoruz.
Basının bu görevin halkın haber alma hakkından doğduğunu, aksi halde kamunun gözü kulağı olma görevini yerine getiremeyeceğini bir kez daha ısrarla kamuoyuna hatırlatıyoruz."
7 MAYIS
ABD'den Can Dündar açıklaması: Endişeliyiz
Hürriyet'in haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD'nin resmi US Embassy Turkey Twitteradresinden yayınlanan açıklamasında “ABD, gazetecilik faaliyetleri sonucu devlet sırlarını sızdırdıkları gerekçesiyle suçlu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün davasında 6 Mayıs’ta verilen mahkumiyet kararlarından endişe duymaktadır” dedi. Kirby, ABD’nin ifade özgürlüğüne olan desteğini yenilediğini ve Türk makamlarına, demokratik, açık toplumların vazgeçilmez bir unsuru olan bağımsız ve serbest bir basını desteklemeleri yönünde çağrıda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü,Türkiye’ye aralarında adil yargılama, yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğünün de bulunduğu demokrasinin temel ilkelerine dair anayasasında yer alan ve AGİT’e vermiş olduğu taahhütlere bağlı kalması yönünde çağrı da yaptı.
8 MAYIS
3 gazeteci hakkında idam kararı
Mısır mahkemesi aralarında bir Ürdünlünün de olduğu üç gazeteci hakkında idam kararı verdi. Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre; Mısır mahkemesi ‘'devlet sırlarını ve önemli belgeleri Katar'a sızdırarak ulusal güvenliği tehlikeye atmak'' suçundan yargılanan üç gazeteci hakkında idam kararı verdi. Mahkeme, Mısır'daki en yüksek dini otorite olan Baş Müftü'nün vereceği karardan sonra nihai kararını 18 Haziran'da açıklayacağını duyurdu. Baş müftünün kararı bağlayıcı nitelik taşımıyor. Ancak Mısır hukukuna göre kararla ilgili olarak baş müftünün bildireceği görüş beklenmek zorunda. İçlerinden ikisi Katar merkezli El Cezire için çalışan üç gazeteci gıyabında yargılanmıştı. Aynı davada yargılanan Mısır'ın devrik devlet başkanı Muhammed Mursi hakkındaki karar da aynı güne ertelendi.
10 MAYIS
JINHA muhabiri Beritan Canözer'e 1 yıl 3 ay hapis cezası
Haber takibi yaparken “heyecanlı olduğu” gerekçesiyle gözaltına alınan JINHA muhabiri Beritan Canözer, hapis cezasına çarptırıldı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Canözer “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” suçlamalarıyla yargılanıyordu. Bugün görülen ikinci duruşmada, Canözer “örgüt üyeliği” suçlamasından beraat ederken, “örgüt propagandası” suçlamasından ise, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme hükmün açıklanmasını geriye bırakırken, Canözer hakkında 5 yıl denetimli serbestlik kararı verdi.
12 MAYIS
TGC Başkanı Olcayto: Gazeteciler özgür haber yapabilmeli
Türk basın tarihinin hafızası olarak nitelendirilen Çemberlitaş’taki TGC Basın Müzesi, öğrencilere kapılarını açmaya devam ediyor. Basına emeği geçmiş kişilerin anı eşyalarından basın teknolojisinin gelişim sürecine kadar gazeteciliğe dair A’dan Z’ye her türlü bilginin bulunduğu TGC Basın Müzesi, özellikle iletişim öğrencilerine basın tarihi ile ilgili bilgileri görerek öğrenebilme imkanı sunuyor. Müze, yıl içinde Türkiye’nin dört bir yanından üniversite ve lise öğrencileri ağırlıyor. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Utku Şensoy, Serdar Dimli, Muzaffer Yazıcıoğlu ile Doç. Dr. Funda Erzurum’un koordinatörlüğünde Basın ve Yayın Bölümü’nün 3 ve 4. sınıfından 14 öğrenci Basın Müzesi’ni ziyaret etti. Ziyarette; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Basın Müzesi Müdiresi Saadet Altay, Müdür Yardımcısı Nedim Kavuk hazır bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Gazetecilik, sıkıntılı, yapılması zor bir meslek. Ancak doğru yapıldığında, halkın haber alma kanallarını açık tuttuğunuzda onurlu bir meslek. Biz bu kadar sorunlu ve baskıcı bir dönemi hiç görmedik. Gazetecilik halkın sorunlarını ortaya koymak, sorunları paylaşmak içindir. Siyasetçilerde tek tip meslek örgütü, tek tip gazeteci, tek tip gazete düşüncesi var. Bu dönem kadar gazetecilik sıfatıyla, dalkavukluk yapan, arkadaşlarını ihbar eden insanlar görmedim. Gazeteciyseniz düşünen sorgulayan insanın umutsuz olmak gibi bir lüksü yok. Umutlu olacağız. İktidarlar gidecek ama gazetecilik hep kalacak. Gazeteciliği daha iyi hale getirmeliyiz.”
13 MAYIS
TGC Yönetimi yeni döneme başladı
Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin 21-22 Nisan’da yapılan 45. Olağan Genel Kurulu’nda seçimle göreve gelen Yönetim, Denetim, Balotaj ve Onur Kurulu’nun asıl ve yedek üyeleri Beyoğlu'nda Litera Restoran'da bir araya geldi. Kurullardaki 46 ismin katılımıyla gerçekleşen yemekli toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Bağımsız Bağlantısız Özgür Gazetecilik Grubu’nun listesinde yer alan gazetecilere teşekkür etti. Başkan Olcayto, “Gazetecilik açısından yine bizi çok zor bir dönem bekliyor. Hala tutuklu gazeteci meslektaşlarımız var. Halkın haber alma hakkı, yayın yasakları, akreditasyon, oto sansür ve sansürle engelleniyor. Gazeteciler işsiz bırakılıyor. Meslektaşlarımız işten atılma tehdidi altında mesleklerini yapmaya çalışıyor. Biz bu dönemde de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için çalışacağız. Gazetecilerin hakları için mücadele edeceğiz. Cemiyetimizin asıl ve yedek tüm kurul üyeleriyle dayanışma içinde çalışacağız.” Dedi.
14 MAYIS
TGC Başkanı Turgay Olcayto, Nuh Köklü’nün davasını izledi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, 17 Şubat 2015’te Kadıköy’de öldürülen gazeteci Nuh Köklü’nün duruşmasını izledi. Savcı, Serkan Azizoğlu'nun 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Duruşma, 27 Mayıs’a ertelendi. Duruşmayı izleyen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Nuh Köklü öldürüldüğünde New York Times Gazetesi’nin de çok iyi vurguladığı gibi kara kan düşmüştür. Türkiye'de gençlerin eğlenmesini, gülmesini istemeyen bir takım çevreler var. Bu bakımdan Nuh'un öldürülmesi hem bir gazeteci arkadaşımızın öldürülmesi, hem de bir nefret söyleminin nerelere varacağının görülmesi açısından bizim için çok önemliydi. Savcının mütalaası bizi de tatmin etmiş gözüküyor. Umuyoruz diğer gazetecilere yönelik açılan davalar da bu kadar kısa sürede sonuçlanır” dedi.
TGS ve TGC'den 1 Mayıs’ta dayanışma yürüyüşü
Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde Marmara Forumu’nun önünden halk pazarına kadar 1 Mayıs'ta işsizlik, fiziksel şiddet, gözaltı ve tutuklanma baskısıyla görevlerini yapmaya çalışan gazetecilerin dayanışması için yürüdü. Yürüyüşe Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Güven, Balotaj Kurulu’ndan Mustafa Bakacak, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ında aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı'yla ilgili, “1 Mayıs, uluslararası alanda da kutlanan bir emek, işçi bayramı. 1 Mayıslar Türkiye’de hep engellerle karşılaştı. 1 Mayıs’ın yalnız emek bayramı olarak değil, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kalktığı, halkın haber alma gerçekleri öğrenme hakkı için, düşünceyi ifade özgürlüğü için, bütün kurum ve kuralları ile işleyen bir demokrasinin yeşerdiği bir gün olması dileğimiz” dedi.
1 MAYIS
Gaziantep saldırısına yayın yasağı
Yeni Haber Gaziantep'te bomba yüklü araçla gerçekleştirilen terör saldırısının ardından yayın yasağı getirildi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, yasak kararının 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındığı belirtilerek şöyle denildi:"01.05.2016 Tarihinde ilimiz Şehitkamil İlçesi İncilipınar Mahallesi 4 nolu cadde üzerinde gerçekleştirilen bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi olayı hakkında Gaziantep 3. Sulh Ceza Hakimliğinin 01.05.2016 tarih ve 2016/2926 D.İş. sayılı kararı ile 5187 Sayılı Yasanın 3/2 maddesi uyarınca "yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve buna benzer yayın yapılmasının yasaklanmasına" karar verilmiştir."
2 MAYIS
TGC: “Gazetecilik kara listeye alındı”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü için yaptığı açıklamada “iktidara yakın olmayan ve nesnel gazetecilik yapan medya kuruluşlarının ve çalışanlarının hem mali, hem adli, hem de sosyal bir baskıyla kara listeye” alındıklarına dikkat çekti. Açıklamada, “Gazetecilik ve basın özgürlüğü açısından yine çok ağır bir baskının yaşandığı bir dönemde 3 Mayıs 2016’da Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü karşılıyoruz. Bugün Türkiye’de gazetecilik hedef gösterilerek sözlü ve fiziksel şiddete uğrama, işsiz kalma, gözaltına alınma, tutuklanma riskiyle stresi en yüksek meslek haline getirildi. Basın sektöründe işsizlik oranı ülke ortalamasının üç katına ulaştı. TÜİK rakamlarına göre işsiz gazeteci sayısı 7 bini buldu. Avrupa’da yüzde 25 olan gazeteciler arasındaki sendikalaşma oranı Türkiye’de yüzde 3.5 ile sınırlı kaldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak; halkın haber alma hakkının yayın yasaklarıyla, oto sansürle, sansürle engellenmediği, gazetecilerin işsizlikle, fiziksel saldırıyla, tutuklamalarla baskı altına alınmadığı bir ülkede yaşamak dileğiyle tüm gazetecilerin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyoruz.”
4 MAYIS
Yönetimine kayyum atanan Zaman ve Cihan'a kapatma kararı!
Cumhuriyet'in haberine göre; Zaman Gazetesi'nin de bağlı bulunduğu Feza Gazetecilik A.Ş.'ye Sezai Şengönül, Avukat Tahsin Kaplan ve Avukat Metin İlhan, kayyım olarak atanmıştı. Kayyım heyeti, Zaman gazetesi, Zaman.com.tr, Cihan Haber Ajansı, Cihan Medya Dağıtım, Küre.tv'nin de aralarında bulunduğu Feza Yayın Grubu'nun bütün medya şirketlerini kapatma kararı aldığı ifade edildi. Söz konusu mecraların 15 Mayıs itibarıyla yayın hayatlarına son verileceği açıklandı. Daha önce de aynı yöntemle el konularak kayyım atanan İpek Grubu’na ait bütün gazete ve televizyonların kapatılmasına karar verilmişti. Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi ve Kanaltürk Radyo’yu barındıran medya grubu mart ayı başında faaliyetlerine son vermişti.
4 MAYIS
Irak'ta gazetecilere karşı 1 yılda 477 ihlal
Irak’ta son 1 yılda 9’u öldürme vakası olmak üzere gazetecilere karşı 477 ihlalin gerçekleştiği bildirildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) kuruluşunun Irak’taki ortağı Gazetecilik Özgürlükleri Gözlemevi’nin (JFO) yayımladığı raporda, ülkede çatışan tarafların gazetecilere yönelik ihlallerinin arttığı belirtilerek, son 12 ayda 9’u öldürme vakası olmak üzere 477 ihlalin belgelendirildiği belirtildi. Raporda, terör örgütü DAEŞ’in Musul kentinde 5 gazeteci, kimliği henüz belirlenemeyen silahlı kişilerin ise ülkenin başkenti Bağdat ve Basra kentinde 4 gazeteciyi öldürdüğü kaydedildi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin, basın ekiplerine yönelik “askeri vesayetin” kaldırılması yönünde talimat verdiği hatırlatılan raporda, buna rağmen gazetecilerin, emniyet makamlarından alınması gereken ve karmaşık bürokratik prosedürlere tabi izinlere sahip olmadan çekim veya haber yapamadığına işaret edildi. Raporda ayrıca, Irak’ta 2003’ten bu yana 294 gazetecinin öldürüldüğü aktarıldı.
5 MAYIS
TGC Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu'nu belirledi
Türkiye'nin en yaygın gazetecilik meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu'nu belirledi. TGC Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu gazeteci-yazar Altan Öymen Başkanlığında toplanacak.11 kişiden oluşan komisyonda Altan Öymen ile birlikte TGC Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Güven, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve Yazarı Orhan Erinç, Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi Belma Akçura, Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökmen Karadağ, 32. Gün Genel Yayın Yönetmeni Hilmi Hacaloğlu, , gazeteci-yazar Tuğrul Eryılmaz, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu ve Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Karan yer alıyor. Komisyon Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nin güncellenmesinin dışında medyadaki etik sorunlara da çözüm getirmek için çalışmalar yapacak.
6 MAYIS
TGC: Can Dündar'a sıkılan kurşunu lanetliyoruz!
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Can Dündar'a yönelik silahlı saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı. Çağdaş, demokratik ülkelerde iktidarların gazetecileri hedef göstermediğine dikkat çekilen açıklamada "İktidara göre dünyanın en özgür basını olan Türkiye'de nefret söylemiyle gazeteci cinayetlerinin zeminin hazırlanması bir insanlık suçudur" denildi. Açıklamada, "Can Dündar'a Erdem Gül ile birlikte yargılandıkları mahkemenin önünde çok sayıda polisin gözleri önünde kurşun sıkıldı. Bu saldırıyı kınıyor ve lanetliyoruz. Sadece habercilik yaptıkları için suçlanan ve hedef gösterilen meslektaşımızın bu saldırıda yara almaması sevindiricidir. Ancak NTV muhabiri Yağız Şenkal bu saldırıda yaralanmıştır. Can Dündar'a ve Yağız Şenkal'a 'geçmiş olsun' diyoruz. Meslektaşımıza yönelik saldırının zemini aylardır hazırlanmaktadır. Can Dündar ve Erdem Gül sadece gazetecilik yaptıkları için yargılanmalarına rağmen 'algı operasyonuyla' 'casus', 'terörist' diye suçlanmışlar, hedef gösterilmişlerdir. Çağdaş demokratik ülkelerde siyasetçiler gazetecileri tehdit etmez, hedef göstermez. İktidara göre dünyanın en özgür basını olan Türkiye'de nefret söylemiyle gazeteci cinayetlerinin zeminin hazırlanması bir insanlık suçudur. İktidarı, muhalefeti ve tüm siyasetçileri halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için bu saldırıyı kınamaya ve gazetecilere yönelik sözlü, fiziksel tüm saldırılara karşı gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz."
7 MAYIS
TGC: “Devlet sırrını korumak gazetecinin görevi değildir!"
TGC Yönetim Kurulu, Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki mahkeme kararıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, evrensel hukuk kurallarına göre halkın haber alma hakkının engellenemeyeceği, devlet sırrını korumanın gazeteciye değil bundan sorumlu kişilere ait olduğu vurgulandı. Devlet Sırrı Kanunu dahi ortada yokken Can Dündar ve Erdem Gül'e böyle bir ceza verilmesinin anlamsız olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak biz dün olduğu gibi bugün de Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesindeki etik ilkelerden taviz verilmeden basın ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz.
Bildirgedeki değerlerin demokratik bir toplumun temelini oluşturduğunu, her türlü yasaklamanın toplumsal barışı zedelediğini, kamu yararının sözkonusu olduğu durumlarda bunları açıklamanın basının görevi olduğunu düşünüyoruz.
Basının bu görevin halkın haber alma hakkından doğduğunu, aksi halde kamunun gözü kulağı olma görevini yerine getiremeyeceğini bir kez daha ısrarla kamuoyuna hatırlatıyoruz."
7 MAYIS
ABD'den Can Dündar açıklaması: Endişeliyiz
Hürriyet'in haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD'nin resmi US Embassy Turkey Twitteradresinden yayınlanan açıklamasında “ABD, gazetecilik faaliyetleri sonucu devlet sırlarını sızdırdıkları gerekçesiyle suçlu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün davasında 6 Mayıs’ta verilen mahkumiyet kararlarından endişe duymaktadır” dedi. Kirby, ABD’nin ifade özgürlüğüne olan desteğini yenilediğini ve Türk makamlarına, demokratik, açık toplumların vazgeçilmez bir unsuru olan bağımsız ve serbest bir basını desteklemeleri yönünde çağrıda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü,Türkiye’ye aralarında adil yargılama, yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğünün de bulunduğu demokrasinin temel ilkelerine dair anayasasında yer alan ve AGİT’e vermiş olduğu taahhütlere bağlı kalması yönünde çağrı da yaptı.
8 MAYIS
3 gazeteci hakkında idam kararı
Mısır mahkemesi aralarında bir Ürdünlünün de olduğu üç gazeteci hakkında idam kararı verdi. Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre; Mısır mahkemesi ‘'devlet sırlarını ve önemli belgeleri Katar'a sızdırarak ulusal güvenliği tehlikeye atmak'' suçundan yargılanan üç gazeteci hakkında idam kararı verdi. Mahkeme, Mısır'daki en yüksek dini otorite olan Baş Müftü'nün vereceği karardan sonra nihai kararını 18 Haziran'da açıklayacağını duyurdu. Baş müftünün kararı bağlayıcı nitelik taşımıyor. Ancak Mısır hukukuna göre kararla ilgili olarak baş müftünün bildireceği görüş beklenmek zorunda. İçlerinden ikisi Katar merkezli El Cezire için çalışan üç gazeteci gıyabında yargılanmıştı. Aynı davada yargılanan Mısır'ın devrik devlet başkanı Muhammed Mursi hakkındaki karar da aynı güne ertelendi.
10 MAYIS
JINHA muhabiri Beritan Canözer'e 1 yıl 3 ay hapis cezası
Haber takibi yaparken “heyecanlı olduğu” gerekçesiyle gözaltına alınan JINHA muhabiri Beritan Canözer, hapis cezasına çarptırıldı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Canözer “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” suçlamalarıyla yargılanıyordu. Bugün görülen ikinci duruşmada, Canözer “örgüt üyeliği” suçlamasından beraat ederken, “örgüt propagandası” suçlamasından ise, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme hükmün açıklanmasını geriye bırakırken, Canözer hakkında 5 yıl denetimli serbestlik kararı verdi.
12 MAYIS
TGC Başkanı Olcayto: Gazeteciler özgür haber yapabilmeli
Türk basın tarihinin hafızası olarak nitelendirilen Çemberlitaş’taki TGC Basın Müzesi, öğrencilere kapılarını açmaya devam ediyor. Basına emeği geçmiş kişilerin anı eşyalarından basın teknolojisinin gelişim sürecine kadar gazeteciliğe dair A’dan Z’ye her türlü bilginin bulunduğu TGC Basın Müzesi, özellikle iletişim öğrencilerine basın tarihi ile ilgili bilgileri görerek öğrenebilme imkanı sunuyor. Müze, yıl içinde Türkiye’nin dört bir yanından üniversite ve lise öğrencileri ağırlıyor. Bu kapsamda Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Utku Şensoy, Serdar Dimli, Muzaffer Yazıcıoğlu ile Doç. Dr. Funda Erzurum’un koordinatörlüğünde Basın ve Yayın Bölümü’nün 3 ve 4. sınıfından 14 öğrenci Basın Müzesi’ni ziyaret etti. Ziyarette; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Basın Müzesi Müdiresi Saadet Altay, Müdür Yardımcısı Nedim Kavuk hazır bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Gazetecilik, sıkıntılı, yapılması zor bir meslek. Ancak doğru yapıldığında, halkın haber alma kanallarını açık tuttuğunuzda onurlu bir meslek. Biz bu kadar sorunlu ve baskıcı bir dönemi hiç görmedik. Gazetecilik halkın sorunlarını ortaya koymak, sorunları paylaşmak içindir. Siyasetçilerde tek tip meslek örgütü, tek tip gazeteci, tek tip gazete düşüncesi var. Bu dönem kadar gazetecilik sıfatıyla, dalkavukluk yapan, arkadaşlarını ihbar eden insanlar görmedim. Gazeteciyseniz düşünen sorgulayan insanın umutsuz olmak gibi bir lüksü yok. Umutlu olacağız. İktidarlar gidecek ama gazetecilik hep kalacak. Gazeteciliği daha iyi hale getirmeliyiz.”
13 MAYIS
TGC Yönetimi yeni döneme başladı
Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin 21-22 Nisan’da yapılan 45. Olağan Genel Kurulu’nda seçimle göreve gelen Yönetim, Denetim, Balotaj ve Onur Kurulu’nun asıl ve yedek üyeleri Beyoğlu'nda Litera Restoran'da bir araya geldi. Kurullardaki 46 ismin katılımıyla gerçekleşen yemekli toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Bağımsız Bağlantısız Özgür Gazetecilik Grubu’nun listesinde yer alan gazetecilere teşekkür etti. Başkan Olcayto, “Gazetecilik açısından yine bizi çok zor bir dönem bekliyor. Hala tutuklu gazeteci meslektaşlarımız var. Halkın haber alma hakkı, yayın yasakları, akreditasyon, oto sansür ve sansürle engelleniyor. Gazeteciler işsiz bırakılıyor. Meslektaşlarımız işten atılma tehdidi altında mesleklerini yapmaya çalışıyor. Biz bu dönemde de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için çalışacağız. Gazetecilerin hakları için mücadele edeceğiz. Cemiyetimizin asıl ve yedek tüm kurul üyeleriyle dayanışma içinde çalışacağız.” Dedi.
14 MAYIS
TGC Başkanı Turgay Olcayto, Nuh Köklü’nün davasını izledi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, 17 Şubat 2015’te Kadıköy’de öldürülen gazeteci Nuh Köklü’nün duruşmasını izledi. Savcı, Serkan Azizoğlu'nun 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Duruşma, 27 Mayıs’a ertelendi. Duruşmayı izleyen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Nuh Köklü öldürüldüğünde New York Times Gazetesi’nin de çok iyi vurguladığı gibi kara kan düşmüştür. Türkiye'de gençlerin eğlenmesini, gülmesini istemeyen bir takım çevreler var. Bu bakımdan Nuh'un öldürülmesi hem bir gazeteci arkadaşımızın öldürülmesi, hem de bir nefret söyleminin nerelere varacağının görülmesi açısından bizim için çok önemliydi. Savcının mütalaası bizi de tatmin etmiş gözüküyor. Umuyoruz diğer gazetecilere yönelik açılan davalar da bu kadar kısa sürede sonuçlanır” dedi.
14 MAYIS
Yeni Yüzyıl gazetesi kapatıldı
Yeni Yüzyıl gazetesi yayın hayatına son verme kararı aldı. Avukat Mansur Topçuoğlu'nun kurucusu olduğu ve Topçuoğlu'nun önceki gün Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı'ndan alınmasıyla, Yayın Danışmanı Atilla Güner'in istifasıyla sarsılan Yeni Yüzyıl gazetesi kapatıldı. Gazete yoluna dijital olarak devam etme kararı alırken, çalışanların durumunun ne olacağı ise henüz bilinmiyor. Yeni Yüzyıl gazetesi, yayın hayatına ilk olarak 5 Kasım 2015'te "Türkiye Hepimizin" sloganıyla başlamıştı.
15 MAYIS
TGC-KAS 18.Yerel Medya Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile Konrad Adenauer Stiftung’un (KAS) 18 yıldır birlikte düzenlediği Yerel Medya Ödülleri, Taksim Nippon Otel’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende Antakya Ses Gazetesi'nden Akın Bodur haber, Gazete Kadıköy'den Erhan Demirtaş fotoğraf, Karadeniz Son Nokta Gazetesi'nden İlayda Kara sayfa tasarımı ödüllerini aldılar.
Medya Hatay Gazetesi'nden Seren Güllü Dağtekin'in haberi, Adana 5 Ocak Gazetesi’nden Murat Gegin’in fotoğrafı, Eskişehir Anadolu Gazetesi’nden Türker Atak'ın yaptığı sayfa övgüye değer bulundu.
Törenin açılış konuşmalarını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ve Konrad Adenauer Stiftung Türkiye Temsilcisi Dr. Colin Dürkop yaptı. Başkan Olcayto, konuşmasında basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kalkmadığını dikkat çekti. Olcayto, “Türkiye’de sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Sadece Türkiye’de batı normlarında bir gazetecilik yapılabilsin istiyoruz. İktidarlar kendine ait gazeteci, kendine ait gazeteler yaratmak isteseler de sonuçta bunda başarılı olamayacaklar” dedi.
17 MAYIS
AYM, Mehmet Baransu’nun başvurusunu değerlendirdi
Anayasa Mahkemesi (AYM), Mehmet Baransu’nun yapmış olduğu hak ihlali başvurusunu karara bağladı. Nokta dergisi'nde yer alan habere göre, Mehmet Baransu'nun avukatı Sercan Sakallı, daha önce yaptığı açıklamada AYM’nin başvuruyu incelemekte çok geç kaldığını belirterek, müvekkilinin 15 ayı bulan tutukluluğunu da göz önünde bulundurarak Can Dündar-Erdem Gül kararının tekrarlanmasını ümit ettiğini söylemişti. Mahkeme, Baransu'nun başvurusunu oy çokluğu ile reddetti. Aralarında Hasan Cemal, Prof. Baskın Oran, Murat Belge,Yasemin Çongar, Cengiz Çandar ve Yavuz Baydar'ın da bulunduğu 70 gazeteci ve yazar, bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Mehmet Baransu'nun tutuksuz ve adil yargılanması için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) çağrı yaparak imza kampanyası başlatmıştı.
19 MAYIS
94 gün açlık grevi yapan gazeteci serbest
El- İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla 94 gün açlık grevi yapan tutuklu gazeteci Muhammed el-Kıyk serbest bırakıldı. Gazeteci Kıyk, İsrail tarafından el-Halil kentinin güneyindeki Mitar kontrol noktasından serbest bırakıldı. Kıyk'ın idari tutukluluk süresinin uzatılmaması karşılığında grevini sonlandırması yönünde 26 Şubatta anlaşma imzalanmış, 21 Mayıs'a kadar olan ve idari tutukluluğundan kalan süreyi İsrail'in Nafha hapishanesinde geçireceği belirtilmişti. İsrail askerlerince 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kıyk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için açlık grevine başlamıştı.İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kıyk'ın "Mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.
20 MAYIS
Hasan Cemal 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' davasında ilk savunmasını verdi
T24'de yer alan habere göre, T24 yazarı ve P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu Başkanı Hasan Cemal, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında açılan davada bugün ilk savunmasını verdi. 1 yıldan 4 yıl 8 aya kadar hapsi istenen Hasan Cemal, İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde iddianameye karşı verdiği savunmasında, "Yazım sert bir eleştiri yazısıdır. Hakaret yoktur. İfade özgürlüğü çerçevesindedir. Adalet Bakanı'nın da açıkladığı gibi neredeyse 2 bine dayanan Cumhurbaşkanı'na hakaret davaları Türkiye'de ifade özgürlüğüne ölümcül darbeler indirmektedir" dedi.
21 MAYIS
Flash TV spikerine 301'den soruşturma!
Flash TV Ana Haber Bülteni sunucusu Mustafa Yenigün'e Yeşil Yol eylemleri sırasında devleti eleştirdiği için 301'den soruşturma açıldı. Flash TV Ana Haber Bülteni sunucusu Mustafa Yenigün'e geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Yeşil Yol eylemine canlı yayında yaptığı yorum sebebiyle 301. maddeden soruşturma açıldı. Posta.com.tr'nin haberine göre, Flash TV Ana Haber Bülteni sunucusu Mustafa Yenigün, Havva Ana'nın tepkisini ekrana getirdikten sonra yaptığı yorumda, bu proje ve santral yapımı gibi diğer projelerin bölgeye, bölge insanına zarar verdiğini söyledi. Ardından kendisinin de Karadenizli olduğunu hatırlatıp, babasını kanserden kaybettiğini sözlerine ekleyen sunucu kendi şivesiyle devlete "Sen kimsin la, sen nesin?" demişti. Eylemler sırasında Havva Ana'nın, "Devlet kimdir? Ben halkım" tepkisi öne çıkmıştı.
23 MAYIS
TGC Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Genel Kurulu yapıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Genel Kurulu 23 Mayıs 2016 Pazartesi saat 14.00’de yapıldı. Yapılan seçimde Yönetim Kurulunda Selami Turgut Genç, Engin Köklüçınar, Ünal Sakman, Ahmet Çitoğlu ve Uğur Gürtunca, Denetim Kurulunda Aysel Okan, Orhan Peksayar ve İstiklal Belen yer aldı. Yapılan görev dağılımında Selami Turgut Genç, yeniden başkanlığa seçildi. Divan Kurulu Başkanlığı’nı TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in yaptığı Genel Kurul’da konuşan Vakıf Başkanı Selami Turgut Genç, vakfın “Medya Kültür Merkezi” oluşturma çalışması yürüttüğünü duyurdu
23 MAYIS
Özgür Gündem'e desteğe soruşturma açıldı
Özgür Gündem Gazetesi'nin nöbetçi eş yayın yönetmenliği kampanyasına destek veren gazeteciler hakkında soruşturma açıldı. Çağlayan'daki adliye önünde buluşan gazetecilik meslek örgütü temsilcileri haklarında soruşturma açılan gazetecilere destek verdi. Adliye önünde yapılan açıklamaya TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, Genel Sekreteri Özge Yurttaş katıldı. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, "Gazetecilik mesleği suç değildir. Gazetecilerin mesleklerini özgür bir biçimde yapabilir olmaları Türkiye'deki tüm sorunların çözümü için tek seçenektir. Gazete ve gazetecileri açılan yüzlerce dava ile baskı altına almak Türkiye'de demokrasiyi yok etmektedir. Özgür Gündem Gazetesi'ne destek veren gazetecilere açılan davalar da dayanışmayı hedef almakta ve göz dağı vermektedir. Biz gazetecilik mesleğinin yapılabilir olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için çalışacağız. Gazetecileri terörist, gazetecilik faaliyetini terör faaliyeti olarak görme yanlışından Türkiye artık kurtulmalıdır " dedi.
24 MAYIS
Başkan Olcayto: Futbolcular gazetecilere saygı göstermeli
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Medipol Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ’a mektup yazarak, TGC üyesi kameraman Ekrem Güleçyüz’ün futbolcu Emre Belezoğlu’nun fiziksel ve sözlü şiddetine uğradığına dikkat çekti. Başkan Olcayto, Göksel Gümüşdağ’a şiddet olaylarının fotoğraflarını ve görüntülerini de göndererek gazetecilerin çalışmalarını engelleyen bu tür olayların yaşanmasının önüne geçilmesini istedi. Başkan Olcayto yazdığı mektupta Türkiye’nin içinde bulunduğu şiddet sarmalının sportif alanlara da sıçramasının son derece üzücü olduğunu vurguladı. Olcayto, “Barışı, kardeşliği, paylaşmayı ve ahlaki duruşu yücelten spor faaliyetlerinde artık bu tür olayları görmek istemiyoruz. Özellikle futbol maçların da zorlu hava koşullarında görev yapan kameramanlara ve gazeteci arkadaşlarımıza hangi takımdan olursa olsun bütün futbolcuların gerekli saygı ve özeni göstermeleri gerekir. Milli Takım formasını giyen bir oyuncunun hem genç futbolculara, hem gazetecilere örnek olması gerekirken bu tür şiddet hareketlerine girişmesini doğrusu futbolculuk kimliğiyle bağdaştıramıyorum. Konuyla ilgili oyuncunuz Emre Belözoğlu’nu uyaracağınızı ve bir daha bu tür olaylara meydan vermemesine yardımcı olacağınızı umuyorum. Kulübünüzün başarılarının Avrupa Kupaları’nda da sürmesi en büyük dileğimizdir.”
24 MAYIS
Hrant Dink davası devam etti
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin görülen dava, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.Duruşmaya tutuklu sanıklardan Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Ercan Demir ve Yasin Hayal katıldı.Duruşmada, ilk olarak mahkeme sanıklardan Mehmet Uçar ile Celalettin Cerrah'ın “soruşturma izni verilmediği” gerekçesiyle dosyasının ayrılması ve davanın kaldırılması talebini değerlendirdi.
Dink ailesi avukatları Bahri Belen, Dink cinayetinden sonra siyasi atmosferin etkisiyle bütün kamu görevlilerinin soruşturulmasına engel olduğunu hatırlattı. Belen, Bölge İdari Mahkemeleri'nin kararlarına karşı Bakırköy 8.Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı ve Adalet Bakanlığı'nın soruşturma sürecinde, Cerrah ve diğer kamu görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyasının işlemden kaldırılması hakkındaki başvurusunu reddettiğini belirterek Cerrah'ın yargılanması önünde engel olmadığını ifade etti. Mahkeme heyeti de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin cinayette sorumluluğu olan kamu görevlilerine ilişkin etkin soruşturma yürütülmediği kararını hatırlatarak reddetti.
25 MAYIS
Nuray Özger, Balotaj Kurulu’nun ilk kadın başkanı oldu
Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin 21-22 Nisan’da yapılan 45. Olağan Genel Kurulu’nda seçimle göreve gelen Balotaj Kurulu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Cağaloğlu’nda bulunan TGC’de yapılan toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Ahmet Hilmi Hacaloğlu, Azize Şenbülbül, Gülay Oktar, Haşmet Levent Yavuz, Muammer Tuncer, Mustafa Bakacak, Nuray Özger, Serkut Bozkurt, Zafer Özcan katıldı. Toplantı, TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmasıyla başladı. Ardından yeni dönem için başkanlık ve kurul sekreterliği seçimlerine geçildi. Nuray Özger, Balotaj Kurulu Başkanı seçildi. Özger’in seçilmesiyle ilk kez Balotaj Kurulu’nun kadın bir başkanı oldu. Genel sekreterliğe Haşmet Levent Yavuz seçildi. Seçimlerin ardından Kurul, göreve başlayarak üyelik başvurularını incelemeye başladı.
25 MAYIS
Radyo Karacadağ'a "Cumhurbaşkanına Hakaret" Baskın
Urfa Radyo Karacadağ'a polis baskınında üç kişi gözaltına alındı. Radyo ancak çalışanları serbest bırakıldıktan sonra yayınına geri döndü. Radyo Karacadağ, yaptığı açıklamada dün sabah itibariyle kendilerinden 3 aylık arşivlerinin istendiğini aktardı. Açıklamada, haftalık olarak yayınladıkları HDP İl toplantısı yayının ardından twitter’da bir kullanıcının “Şanlıurfa’da yayın yapan Radyo Karacadağ şu anda kesintisiz olarak HDP vekilinin konuşmasını yayınlıyor tüm konuşma hakaret saray düşmanlığı” mesajını paylaştıktan sonra baskının yapıldığını belirtildi. Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre de baskın “Cumhurbaşkanına hakaret”, “terör örgütü propagandası” ve “Suç ile suçluyu övme” iddialarıyla yapıldı.
25 MAYIS
Yürüyüş'ün Hazırlandığı Ozan Yayıncılık'a polis baskını
Yürüyüş dergisinin baskıya hazırlık çalışmalarının yürütüldüğü Ozan Yayıncılık'a polis baskını düzenlendi. Bianet’e konuşan Halkın Hukuk Bürosu’ndan Oya Aslan operasyonun sabah 3.00’te yapıldığını, polisin kapıdan girmek yerine, dördüncü kattaki binaya itfaiyenin merdiven aracını dayayıp demir kesme makasıyla binanın korkuluklarını keserek içeri girdiğini aktardı. Operasyonun bir kişi hakkındaki arama nedeniyle yapıldığını belirten Aslan, yedi kişinin darp edilerek gözaltına alındığını aktardı. Ozan Yayıncılık’ın iki ay önce de “örgüt propagandası” gerekçesiyle baskına uğradığını belirten Aslan “bahane yaratıldığını” vurguladı. Aslan, gözaltına alınanların öğleden sonra serbest bırakılmasını beklediklerini aktardı.
26 MAYIS
TGC Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu toplandı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu yeni dönem ilk toplantısını yaptı. Toplantıda komisyon başkanlığına Altan Öymen, koordinatörlüğüne Belma Akçura seçildi. Komisyonun ilk toplantısına gazeteci-yazar Altan Öymen, Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi Belma Akçura, Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, 32. Gün Genel Yayın Yönetmeni Hilmi Hacaloğlu, TGC Yönetim Kurulu üyesi ve cumhuriyet.com.tr yayın yönetmeni Oğuz Güven, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, gazeteci-yazar Tuğrul Eryılmaz, İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökmen Karadağ, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ulaş Karan katıldı. Komisyon üyesi Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı Orhan Erinç ise toplantıya mazereti nedeniyle katılamadı. Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin güncellenmesinin önemi üzerinde durulan toplantıda sosyal medyadaki gelişmeleri de dikkate alarak bildirgeye yeni maddeler eklenmesine karar verildi.Komisyon; kendisine gelen şikayetlerin yanı sıra medyanın meslek ilkelerine aykırı habercilik anlayışını, etik kurallar çerçevesinde değerlendirecek. Komisyon, Türkiye medyasının ötekileştiren, nefret söyleminde bulunan, ırkçılık, ayrımcılık, cinsiyetçilik yapan, hedef gösteren yayın politikalarını meslek etiği açısından incelemeye alacak. Yapılan değerlendirmeler kamuoyuyla da paylaşılacak.
26 MAYIS
Gazeteci Coşkun Davasında Başsavcı Vekili duruşmaya çağrılacak
Cumhuriyet muhabiri Canan Coşkun'un hakim ve savcıların indirimli ev sahibi olmasını haberleştirdiği için 23 yılla yargılandığı davada mahkeme Coşkun'un ispat hakkını kullanması talebi ile ilgili müşteki Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı'nın duruşmaya çağrılmasına karar verdi. Davaya 22 Eylül'de devam edilecek
26 MAYIS
Azeri Gazeteci İsmailova serbest
Bazı tekellerin yolsuzlukların ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu için tutuklanan Azerbaycanlı Gazeteci Hatice İsmailova şartlı serbest bırakıldı.
Hür Avrupa Radyosu ve Özgür Radyo çalışanlarından İsmailova, vergi kaçakcılığı, görevi kötüye kullanmak ve bir meslekdaşını intihara sürüklemek suçlamasıyla 2014 yılında 7.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.Basın kuruluşları ve Uluslararı Af Örgütü, İsmailova’ya yönelik suçlamaların kurgu olduğunu, insan hakları ihlalleri ve rüşvetleri gündeme getirdiği için Aliyev rejimi tarafından cezalandırıldığını savunmuşlardı.
İsmailova’nın 40. yaş gününe iki gün kala serbest bırakılması tesadüf değil. Uluslararası Af Örgütü, İsmailova’nın doğum günü 27 Mayıs’ta 40 ülkedeki Azerbaycan büyükelçiliği önlerinde gazetecinin serbest bırakılması talebiyle doğum günü kutlaması yapmayı kararlaşmıştı. İsveç ve Finlandiya’daki basın örgütleri, Telia Sonera’nın yaptıkları yolsuzlukların açıklanmasına katkıda bulunduğu ve insan hakları ihlallerini gündeme getirdiği için İsmailova’ya basın özgürlüğü ödülleri vermişlerdi.
27 MAYIS
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Nuh Köklü’nün davasını izledi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde portresi yer alan ve öldürülen 65. Gazeteci olan Nuh Köklü’nün karar duruşması Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, Nuh Köklü’nün eski eşi Sibel Köklü, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Ali Çerkezoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izledi. Mahkeme heyeti, Gazeteci Nuh Köklü'yü öldürmekle suçlanan Serkan Azizoğlu'na ‘kasten adam öldürmekten’ müebbet cezası verdi. Sanığa indirim de uygulanmadı. Mahkeme heyeti, Azizoğlu'na yardım ettiği öne sürülen Nazım Coşanar'ın ise "kasten öldürmeye yardım etme" suçundan eylem sabit görülmediği gerekçesiyle beraatine karar verdi. Duruşmayı izleyen ve kararı değerlendiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, “Sevgili Nuh Köklü, Türkiye’de öldürülen 65. Gazeteci. TGC Basın Müzesi’nde her siyasi görüşten öldürülmüş 65 gazeteci var. Biz en başından beri Nuh Köklü’nün öldürülmesini sıradan bir cinayet olarak hiç görmedik. Gerçekten bir nefret cinayeti. Verilen kararın Türkiye’de politik iklime yaslanarak nefret suçu işleyen herkese örnek olmasını diliyorum. Diğer sanık açısından bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.
28 MAYIS
‘Medya çevre mücadelesinin dili olmalı’
27. Uluslararası Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivalimiz kapsamında ‘Medya Diliyle çevre paneli’ düzenlendi.Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin katkılarıyla Bandırma Belediyesi Nikah Salonunda düzenlenen panele, Bandırmalı Gazeteci Önder Balıkçı yönetiminde TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Evrensel Gazetesi İzmir Muhabiri Özer Akdemir konuşmacı olarak katıldı. Panelde, medyanın hiçbir etki altında kalmadan çevre sorunlarına halkı bilinçlendirme bakış açıları tartışıldı. Panelin yöneticiliğini yapan Gazeteci Önder Balıkçı, Türkiye’nin çevre konulu tek festivali olan Bandırma Kuşcenneti Kültür Ve Turizm Festivalin’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı da, Türkiye’nin çevre odaklı tek festivali olan Bandırma’da bulunmaktan onur duyduğunu belirtti. Çevre sorunlarının medya dışında politik etkileri olduğunu söyleyen Dalyancı, “Politik olarak insanlığı yöneten politikacılar kapitalizmin önüne geçemediği takdirde Dünya’yı iyi bir gelecek beklemiyor” dedi. TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Türkiye’de basın özgürlüğü hiç olmadı” diyerek, Bandırma’da geçmişten günümüze yapılan sanayileşme kuruluşlarının çevreye olan etkilerinin yanı sıra Türkiye’de genel olarak çevre konularının basına yansıyan durumunu ele aldı.
29 MAYIS
Tutuklu DİHA muhabirleri için imza kampanyası
Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) tutuklu 13 muhabirinin serbest bırakılması için 105 aydın, gazeteci, sanatçı, akademisyen ve yazar bir bildiriye imza attı.Tutuklu muhabirin isimleri şöyle: Nedim Oruç, Nuri Akman, Nazım Daştan, Feyyaz İmrak, Mazlum Dolan, Ziya Ataman, Meltem Oktay, Muhammed Doğru, Bilal Güldem, Mehmet Hakkı Yılmaz, Abdulkadir Turay, Nedim Türfent, Şermin Soydan. Bildiri aynı zamanda bir çağrı metni. Change.org üzerinden destek için imza toplanıyor.
30 MAYIS
Japon gazeteci Suriye'de 'Nusra Cephesi'nin elinde'
BBC Türkçe'nin haberine göre, Japon hükümeti tarafından yapılan açıklamada gazeteci Jumpei Yasuda'nın Suriye'de esir düştüğünü gösteren fotoğrafın gerçek olduğu düşünüldüğü açıklandı.Pazar günü internette yayınlanan fotoğrafta sakalları uzamış Yasuda elinde "Lütfen bana yardım edin. Bu son şansım" yazan bir kağıtla görülüyor. Yasuda'nın geçen yıl Temmuz ayında El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi tarafından kaçırıldığı düşünülüyor. Japon hükümeti gazeteciye yardım edebilmek için ellerinden geleni yaptıklarını açıkladı. Japon Dışişleri Bakanı Fumio Kişida bugünkü açıklamasında "Fotoğrafın Yasuda'ya ait olduğunu düşünüyoruz" dedi. Hükümet sözcüsü Yoşihide Suga hükümetin "büyük bir bilgi ağını kullandığını ve yanıt verebilmek için ellerinden geleni yaptıklarını" söyledi.
31 MAYIS
Gazetecilik meslek örgütleri: Dayanışma sürecek
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Özgür Gündem Gazetesi'nin nöbetçi eş yayın yönetmenliği kampanyasına destek verdikleri için soruşturma açılan gazeteciler için adliye önündeydi. TGC Başkanı Turgay Olcayto, gazetecilerin haber yapmak için adliyeye geldiklerini belirterek, gazetecilik üzerindeki baskıların sona ermesini istedi. Yargının tek tipleştiğini ve gazetecilerin yargı aracılığı ile baskı altına alınmaya çalışıldığını belirten Olcayto, gazetecilerle dayanışmayı sürdüreceklerini ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
31 MAYIS
20 gazeteci TGC üyeliğine kabul edildi
Geleneksel Ayın Son Pazartesi Yemeği”nde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyeleri bir araya geldi. TGC Lokali’nde düzenlenen yemeğe; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Yönetim Kurulu Üyeleri İhsan Yılmaz, Göksel Göksu, Niyazi Dalyancı, Yönetim Kurulu Yedek Üyeler Garbis Özatay, Hüseyin Başusta, Ziyneti Kocabıyık, Zeki Efe, Pınar Aktaş, Balotaj Kurulu Başkanı Nuray Özger, Onur Kurulu’ndan Engin Köklüçınar, Onur Kurulu Yedek Üyesi Reha Erus, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç ve Fethi Turgut Erden'in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı
BAŞKAN OLCAYTO: MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, şöyle dedi:
“Zorlu bir üç yıl geçirdik. Gazetecilerin işsiz kaldığı, işten atıldığı, büyük baskı altında kaldığı bir dönemdi. Biz dik durmaya çalıştık. Mücadeleler verdik. Siz de desteğinizle bizim arkamızda oldunuz. Mücadelemiz aynı hızla sürecek. Bizim davamız partilerle değil. Gazetecilere yapılan muamele ile ilgili. Türkiye’de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kalkmasını istememizi bile çok görüyorlar. Bu mücadeleyi de elimizden geldiğince sürdüreceğiz. Sizlere destekleriniz için çok teşekkür ederiz. Destek vermeyen eleştiren arkadaşlara da teşekkür ederiz. Onların da eleştirilerinden yararlanacağız. Türkiye’nin en büyük gazeteciler meslek örgütü olmanın da kıvancını taşıyoruz. Buna layık olmaya çalışıyoruz”
BİR AYDA NELER OLDU?
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, bir önceki ayın son yemeğinden bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve TGC’nin etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Genel Sekreter Güneş, şunları söyledi:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yaptığı açıklamada, nesnel gazetecilik yapan medya kuruluşlarının ve çalışanlarının hem mali, hem adli, hem de sosyal bir baskıyla kara listeye alındıklarına dikkat çekti. Gazetecilik mesleği suç değildir. Gazetecilerin mesleklerini özgür bir biçimde yapabilir olmaları Türkiye'deki tüm sorunların çözümü için tek seçenektir. Gazete ve gazetecileri açılan yüzlerce dava ile baskı altına almak Türkiye'de demokrasiyi yok etmektedir. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için çalışacağız. Gazetecileri terörist, gazetecilik faaliyetini terör faaliyeti olarak görme yanlışından Türkiye artık kurtulmalıdır."