Nisan 2016 Raporu
1 NİSAN
“Devlet sırrıyla halkın haber alma hakkı tıkanmasın”
Can Dündar ve Erdem Gül'ün duruşması öncesinde açıklama yapan TGC, TGS; ÇGD, DİSK Basın İş ve Basın Enstitüsü Derneği dava oturumlarının izleyicilere kapatılmasının evrensel hukuk ve yargı uygulamasına aykırı olduğunu belirterek, gazetecilerin tutuklanmadan yargılanmasını talep etti. Meslek örgütlerinin açıklamasında şu görüşler yer aldı: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş Sendikası ve IPI Türkiye Ulusal Komitesi (Basın Enstitüsü Derneği), yöneticileri olarak Erdem Gül ve Can Dündar aleyhine açılan “MİT Tırları” davası oturumlarının alenilikten çıkarılmasını ve CMUK Yasasına dayandırarak oturumları izleyicilere kapatmasını evrensel hukuk ve yargı uygulamasına aykırı bulduğumuzu belirtiriz. Meslektaşlarımız Erdem Gül ve Can Dündar hakkında düzenlenen iddianame duruşma esnasında henüz okunmamıştır. Ancak açıklanan ve kamuoyunda tartışılan iddianamede meslektaşlarımızın gazetecilik yaptıkları dışında hiçbir gerçek vurguya rastlanmamıştır. Meslektaşlarımız casuslukla suçlanmışlar dış dünyada hemen her ülkede yayınlanan bir haberi Türkiye’de yayınladıkları için suçlu durumuna düşmüşlerdir. Ve biliyoruz ki çağdaş demokrasilerde halkın haber alma, bilgilenme, gerçekleri öğrenme hakkı gazetecinin görevidir. Gazeteciler halk adına iktidarı, toplumda gelişen olayları irdelemek, sorgulamak ve elde ettikleri bilgileri halka ulaştırmakla yükümlüdürler. Haklarında dava açılan gazeteciler Erdem Gül ve Can Dündar tam da bunu yapmışlardır. Dolayısıyla haberi halkla paylaştığı için gazeteci suçlanamaz, gazeteci hakkında dava açılamaz. Gazeteci tutuklu yargılanamaz. Bizler beş meslek örgütü Türkiye’de biran önce düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kalktığı, temel hak ve özgürlüklerin, adil yargılanmanın, hukukun üstünlüğü ilkesinin hayata geçirildiği bir yönetim biçiminin gerçekleşmesini istiyoruz.
Gazeteciler yazılarından, çizilerinden, yorumlarından ötürü gözaltına alınmasın, tutuklanmasın istiyoruz. Halkın haber alma kanallarının yasaklarla, devlet sırrı kavramlarıyla tıkanmasını kabul edilemez buluyoruz.
Halen cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan gazetecilerin biran önce serbest bırakılması ve Türkiye’nin gazetecilik konusunda ayıplı ülke statüsünden çıkarılması en içten dileğimizdir.
1 NİSAN
Meslek örgütlerinden Can Dündar ve Erdem Gül’e destek
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün duruşmasına dün devam edildi. Duruşma öncesi yapılan basın açıklamasına; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç, İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
2 NİSAN
TİB'den soL'a erişim engeli
soL Haber Portalı'nın "Türkiye" kategorisindeki, tüm haberleri Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından hukuksuz bir biçimde engellendi. soL yaşanan engellemeyi protesto ettiğini ve durumla ilgili hukuki işlemlerin başlatıldığını duyurdu. soL'un açıklamasında TİB'in konuyla ilgili görüşme talebine de olumsuz yanıt verdiği aktarıldı.
TİB'in soL'a yanıtında "Hafta sonu olduğu için 'yetkili' kişi olmadığı, önümüzdeki günlerde 'yetkili' bir kişiyle görüşebileceği"nin aktarıldığı belirtildi. Haber yayınının başka kategoriler üzerinden devam edeceği ifade edildi.
4 NİSAN
Üç gazeteci gözaltına alındı
Millet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Değer Özergün, Zaman Gazetesi muhabiri Bayram Kaya ve Aydınlık Gazetesi muhabiri Mehmet Bozkurt gözaltına alındı. Karşı Gazetesi muhabiri Ufuk Köroğlu’nun ise evine baskın yapıldı ancak Köroğlu'nun yurtdışında olduğu için gözaltına alınmadı. Medyaradar’ın haberine göre baskınlar sabah saatlerinde gerçekleşti. Haber sitesi Bozkurt'un Karşı gazetesi yöneticiliği yaptığı dönemle ilgili olarak suçlandığını, operasyonların Mali Şube tarafından yapıldığını yazdı.
5 NİSAN
Karşı Gazetesi'ne operasyon 6 kişi gözaltında
İstanbul Polisi, 2013 yılında Fethullah Gülen cemaatine hizmet için kurulduğu iddia edilen Karşı Gazetesi'nin çalışanlarına operasyon düzenledi, 6 kişi gözaltına alındı. ABD'de olduğu söylenen Kutlu Esendemir için de yakalama kararı çıkartılacağı öğrenildi. Karşı Gazetesi'nin çalışanlarına yönelik düzenlenen operasyonda, gazetenin imtiyaz sahibi görünen Turan A., Aydınlık muhabiri Mehmet B., Değer Ö. ve Bayram K. ile polis memuru Mehmet B. gözaltına alındı. Polis, Amerika’da olduğu ileri sürülen Ufuk K. ve K. E. ile Kutlu Esendemir için uluslararası yakalama kararı çıkartıldı.
8 NİSAN
DİHA ve Azadiya Welat’a erişim engeli
DİHA ve Azadiya Welat Gazetesi'nin internet siteleri, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından engellendi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından DİHA’nın ve Azadiya Welat Gazetesi’nin de internet adresi TİB tarafından erişime engellendi. DİHA'nın 34. kez engellenirken, Azadiya Welat'ın 5. defa engellendiği öğrenildi.
11 NİSAN
Nusaybin’de gözaltına alınan DİHA muhabirleri darp edildi
Mardin'in Nusaybin ilçesindeki çatışmaları takip eden DİHA muhabirleri Meltem Oktay ve Uğur Akgül'ün Çatalözü Mahallesi'nde kaldığı evi basan 15 kadar özel harekat polisi evde arama gerçekleştirdi. Baskın sırasında DİHA muhabirleri Oktay ve Akgül ile birlikte ev sahibinin kızının telefonlarına polisler tarafından el konuldu. Yine DİHA muhabirlerinin tüm teknik ekipmanları da polisler tarafından alındı. Özel harekatçılar DİHA muhabirlerini evden çıkarırken darp etti. Oktay ve Akgül'ün nereye götürüldüğü ise öğrenilemedi.
11 NİSAN
Suriyeli Gazeteci Antep'te silahlı saldırıya uğradı
Suriyeli gazeteci Muhammed Zahir el Şerkat Antep'te silahlı saldırıya uğradı. Başından ve elinden yaralanan gazeteci yoğun bakımda. 36 yaşındaki Şerkat, 10 ay önce Antep’e yerleşmişti. DHA’nın haberine göre savaş başladığında ÖSO’ya katılan Şerkat, Türkiye’ye geldiğinden beri IŞİD’e muhalif yayın yapan Şerkat Halep Today TV'de muhabirlik yapmaya başlamıştı.
12 NİSAN
Diyarbakır saldırısına yayın yasağı
Diyarbakır Hani Sul Ceza Hakimliği, dün gece Diyarbakır Hani'de meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili yayın yasağı getirilmesine karar verdi. Dün gece bomba yüklü bir araç Hani İlçe Jandarma Komutanlığı önünde infilak ettirildi. Olayda 1 asker hayatını kaybetti. Diyarbakır Hani Sul Ceza Hakimliği, dün gece Diyarbakır Hani'de meydana gelen bombalı saldırıyla ilgili yayın yasağı getirilmesine karar verdi.
12 NİSAN
57. TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) 57’incisini gerçekleştirdiği Geleneksel Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri, Taksim The Marmara Oteli’nde yapıldı. DAP Yapı sponsorluğunda gerçekleştirilen ödül töreninde; 41 gazeteci ödül aldı. Törende; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar , Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş , Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir , Yönetim Kurulu üyeleri İhsan Yılmaz , Kamil Masaracı ve Celal Toprak hazır bulundu. Başkan Olcayto, yaptığı açılış konuşmasında, “ “Türkiye’de son 5 yıldır gazetecilik fevkalade güç koşullar altında yapılıyor. Hem yerel hem de yaygın basında gazetecilik açısından pek çok sorunumuz var. İşsiz gazeteci sayımız her gün biraz daha artıyor. Ana akım medya, baskılar yüzünden doğru düzgün gazetecilik yapamıyor. ‘Şu haberi vermeyin, bu yazarı beğenmiyoruz’ sesleri çok fazla yükseliyor. Zaman zaman bunlara uyuluyor. Ana akım medyada bir küçülme var. Bu küçülme dolayısıyla gazeteciler daha fazla işsiz kalıyor” dedi.
14 NİSAN
Avrupa Konseyi'nden basın özgürlüğü ve gazetecilerin korunması için rehber
Avrupa Konseyi, üye ülkeler için gazeteciliğin korunması ve gazetecilerin güvenliği için hazırlanan rehberler serisini kabul etti. Avrupa Konseyi, 47 üye ülkede gazeteciliğin korunması ve gazetecilerin güvenliği için rehberler serisini kabul etti. Rehberde cezasızlığın önlenmesi için öneriler de yer aldı. Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (EFJ) ve Bakanlar Komitesi’nin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin desteklediği öneride üye devletler yerel düzenlemelerde medya özgürlüğünü Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu ile denk hale getirmeleri konusunda cesaretlendiriliyor.
15 NİSAN
Gazetecilere tutuklama
Van'ın Erdemit ilçesine bağlı Kurubaş Mahallesi’nde haber takibi esnasında polisler tarafından gözaltına alınan DİHA stajyer muhabiri Ziya Ataman, ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklanarak Van M Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Nusaybin’de gözaltına alınan DİHA muhabirlerinden Meltem Oktay, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı.
Sakarya'da TEM ekipleri tarafından yapılan ev baskınlarında DİHA muhabiri Muhammed Doğru gözaltına alınıp tutuklandı.
16 NİSAN
Üç Gazeteciye Soruşturma
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Ekim Ankara Saldırısı’na dair müfettiş raporunu haberleştiren üç gazeteciye soruşturma başlattı. Evrensel ve Cumhuriyet’te yer alan haberlere göre muhabir hakkındaki soruşturmada gazetecilerin haberlerinde, “terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterdikleri” ve birtakım gizli belgeleri yayınladıkları iddia edildi. Savcılığın Ankara Terörle Mücadele Şubesi’ne gönderdiği talimatta “Vali, Cumhuriyet Savcısı, Mülkiye ve Polis Başmüfettişleri ile emniyet personelinin” isimlerinin yazılması “hedef gösterme” olarak gösterildi.
18 NİSAN
Pulitzer Ödülleri açıklandı
Gazetecilik ve haber ödülleri arasında önemli bir yere sahip Pulitzer ödüllerinin bu yılki sahipleri belli oldu. New York Times'ın serbest fotoğrafçısı Sergey Ponomarev Suriye'deki savaştan kaçarak Avrupa'ya gitmeye çalışan mültecilerin Ege Denizi'nde karşılaştıkları dramı anlatan fotoğrafıyla Pulitzer ödülünü aldı. Ponomarev İstanbul Photo Awards'ta da ödül kazanmıştı.
19 NİSAN
Sınır dışı edildi
Geçtiğimiz haftalarda çok sayıda yabancı gazetecinin Türkiye'ye girişine izin verilmedi. Alman birinci kanalı ARD'nin Kahire bürosu yöneticisi Volker Schwenck İstanbul'dan Türkiye'ye giriş yapmak isterken Atatürk Havalimanı'nda 12 saate yakın alıkonulduktan sonra Kahire'ye geri yollandı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Schwenck'in "güvenlik" gerekçesiyle ülkeye girişine izin verilmediğini söyledi.Aralarında Alman Bild gazetesinin de bulunduğu birçok basın kurumuna çalışan Yunan fotoğrafçı Giorgos Moutafis, İstanbul Havaalanı'nda ülkeye sokulmayarak sınır dışı edildi.
19 NİSAN
Türkiye basın özgürlüğünde 151. sıraya geriledi
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye iki sıra gerileyerek 151. sırada yer aldı. Endekste Güney Sudan, Meksika, Pakistan ve Rusya, Türkiye'nin önünde yer aldı. RSF 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye “en çok gerileyen ülkeler” arasında yer aldı. Türkiye küresel puanlamada da 6.60 puan geriye düştü. 180 ülkenin sıralandığı endekste ilk beş sırada Finlandiya, Hollanda, Norveç, Danimarka ve Yeni Zelenda yer alırken, son beşteyse Eritre, Kuzey Kore, Türkmenistan, Suriye ve Çin yer alıyor. Sıralamada Türkiye’nin önünde yer alan ülkeler arasında Güney Sudan, Meksika, Pakistan ve Rusya gibi gazetecilere yönelik baskılarıyla bilinen ülkeler var. Türkiye’nin hemen ardından gelen demokratik Kongo Cumhuriyeti ile arasındaki puan farkıysa 0.21 puan. Endekste en çok gerileyen ülkeler 34 sıra ile Tacikistan ile Brunei oldu. Brunei, 155. sırada, Tacikistan ise Türkiye’nin bir üstünde 150. sırada yer alıyor. Endekste en olumlu ilerlemeyi gösteren ülke ise 30 sıra yükselen Tunus. Tunus 126. Sıradan 96. sıraya yükseldi.
20 NİSAN
Oktay Akbal 93. yaş gününde anıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi, Onur Kurulu Önceki üyesi, Basın Şeref Kartı ve TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi, öykücü, romancı, gazeteci ve yazar Oktay Akbal, 31 Ağustos 2015 tarihinde hayatını kaybetmişti. Oktay Akbal, 93. yaş gününde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Oktay Akbal, 20 Nisan Çarşamba günü saat 14.00'de Muğla Akyaka’daki mezarı başında, saat 15.30'da ise Yücelen Otel'de düzenlenen etkinlikle anıldı.
20 NİSAN
Sputnik Genel Müdürü ve Alman gazeteci Türkiye'ye alınmadı
Sputnik'in Türkiye yayınlarının Genel Müdürü Tural Kerimov ve SWR kanalı için çalışan gazeteci Volker Schwenck Türkiye'ye alınmadı. Rusya devlet haber ajansı Sputnik'in Türkiye yayınlarının Genel Müdürü Tural Kerimov ve Alman Devlet Televizyonu ARD'ye bağlı SWR kanalı için çalışan gazeteci Volker Schwenck Türkiye'ye alınmadı. Suriyeli mültecilerle ilgili bir haber hazırlamak üzere Türkiye'ye gitmek isteyen Alman Devlet Televizyonu ARD'ye bağlı SWR kanalı için çalışan gazeteci Volker Schwenck'in İstanbul Havalimanı'ndaki pasaport kontrolünün ardından ülkeye girişinin reddedildiği belirtildi. ARD ise, ofisi Mısır'ın Kahire kentinde bulunan Schwenck'in sınır dışı edilmeden önce yaklaşık 12 saat gözaltında tutulduğunu söyledi. Suputnik'in sitesinde Kerimov'un, "Sınır kontrolünden biri pasaportumu aldı ve dış hatlar geliş terminalinde bir inceleme odasına götürdü, burada hiçbir açıklama yapılmaksızın bir saat bekletildim" sözleri yer aldı.Sputnik haberinde, Kerimov'un basın kartına ve Türkiye'deki oturma iznine de el konulduğu belirtildi ve uygulamaların gerekçesiyle ilgili bir açıklama yapılmadığı ifade edildi.Geçen hafta Sputnik'in sitesine erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın aldığı tedbir kararı ile engellenmişti.
21 NİSAN
TGC’nin 45. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi
Türkiye’nin en yaygın gazetecilik meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) 45. Olağan Genel Kurulu, Cağaloğlu’nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, ölen ve öldürülen gazeteciler adına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Divan Başkanlığı’na Altan Öymen Başkan Yardımcılıklarına Selami Turgut Genç, Bilal Öztürk, yazmanlıklara ise Uğur Güç ile Fatma Batukan Belge seçildi. Divan Başkanı olarak Genel Kurulu açan gazeteci-yazar Altan Öymen, gazeteciliğin içinde bulunduğu durumu değerlendiren bir konuşma yaptı. Açılış konuşmasını yapan Bağımsız Bağlantısız Özgür Gazetecilik Grubu Başkanı Turgay Olcayto, TGC seçimlerine her zaman 3-4 listenin girdiğini bunun da cemiyete güç kattığını vurguladı. 3 yıl içinde yaptıkları hakkında bilgi verdi.
22 Nisan
TGC Seçimini Bağımsız Bağlantısız Özgür Gazetecilik Grubu kazandı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyeleri, üç yıl süreyle görev yapacak yönetim kadrosunu belirlemek için sandık başına gitti. İki listenin yarıştığı seçimi Turgay Olcayto'nun Başkanlığını yaptığı Bağımsız Bağlantısız Özgür Gazetecilik Grubu kazandı.
İSTANBUL- Türkiye’nin en yaygın gazetecilik meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) 45. Olağan Genel Kurulu yapıldı. 2 gün süren kurulun ardından TGC üyeleri yeni yönetim kadrosunu belirlemek için sandığa gitti. Oylamanın saat 09.00 -17.00 arasında sürdüğü seçimlere, Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda gazeteci katıldı.
Cağaloğlu’nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seçimlerde, Turgay Olcayto’nun başkanlığını yaptığı Bağımsız Bağlantısız Özgür Gazetecilik Grubu ile Sedat Bakıcı’nın Başkanlığını yaptığı Emeğe Saygı Grubu yarıştı. Seçime Seracettin Zıddıoğlu ile Şükrü Disanlı yönetim kurulu için çok bağımsız aday olarak katıldı.
Divan Başkanı, saat 17.00’deduyuru yaparak oy verme işleminin tamamlandığını bildirdi. Hazirun listesini 793 üyenin imzaladığı görüldü. Divan Başkanı, Oy Ayrımı Kurulu’nu göreve davet etti ve üç sandık sayılmak üzere Cemiyet’in boş olan Yönetim Kurulu odasına götürüldü. Sandıklar Divan Başkanlığı’nca Oy Ayrımı Kurulu üyeleri ve izleyicilerin huzurunda tek tek açıldı.
- Yapılan sayımda, giriş kartı sayısının 793, içinde oy pusulası bulunan zarf adedinin de 793 olduğu görüldü. Zarflar açıldı ve geçerli - geçersiz oylar tek tek ayrıldı. Zarflardan çıkan oylardan 20’si geçersiz çıktı, 773’ünün geçerli olduğu anlaşıldı.
- Seçimi Bağımsız Bağlantısız Özgür Gazetecilik Grubu Listesi kazandı. Kurullar itibariyle kazananların isimleri ve aldıkları oy sayısı şöyle:
YÖNETİM KURULU ASIL
Turgay Olcayto (557), Vahap Munyar (554), Recep Yaşar (520), Sibel Güneş (541), Gülseren Ergezer Güver (503), Ahmet Özdemir (519), İhsan Yılmaz (519), Oğuz Güven (523), Göksel Göksu (517), Niyazi Dalyancı (495), Celal Toprak (540)
YÖNETİM KURULU YEDEK
Atilla Güner (544), Şeref Oğuz (531), Pınar Aktaş (536), Semiha Öztürk Pişirici (519), Yalçın Türk (512), Zeki Efe (517), Garbis Özatay (539), Arif Kızılyalın (533), Hüseyin Başusta (503), Ziyneti Kocabıyık (500), Ümran Avcı (539)
DENETİM KURULU ASIL
Engin Başçı (538) , Ercüment Erkul (530), Arif Esen(530)
DENETİM KURULU YEDEK
Ali Yüksel (521), Mesude Erşan (555), Ayşegül Aydoğan (538)
ONUR KURULU ASIL
Şükran Soner (540), Doğan Hızlan (535), Rahmi Turan (521), Ergin Konuksever (540), Kamil Masaracı (503), Esat Yılmaer (519), Engin Köklüçınar (512)
ONUR KURULU YEDEK
Gökmen Karadağ (519), Doğan Şentürk (523), Abdurrahman Yıldırım (509), Nevin Akkaya (509), Reha Erus (537), Ahmet Çitoğlu (498), Ali Hıdır Er (490)
BALOTAJ KURULU ASIL
Muammer Tuncer (538), Nuray Özger (532), Azize Şenbülbül (519), Serkut Bozkurt (487), Gülay Oktar (511), Zafer Özcan (495), Haşmet Yavuz (510), Serkan Ocak (517), Mustafa Bakacak (525), Hilmi Hacaloğlu (541)
BALOTAJ KURULU YEDEK
Serpil Özkaynak (539), Faik Uyanık (524), Vecide Şener (510), Yonca Sevim (519), Uğur Gürtunca (501), Emrullah Özbey (481), Önder Balıkçı (501), Ali Kılıç (518), Yurttaş Tümer (513), Mehmet Emin Köpüklü (481)
24 NİSAN
İki gazeteci gözaltına alındı, bir gazeteci tutuklandı
DİHA muhabiri Bilal Güldem bugün tutuklandı. Hollandalı gazeteci Ebru Umar "Cumhurbaşkanına hakaret"ten, gazeteci Ümit Zileli ise Diyarbakır Cezaevi müdürüne "işkenceci" dediği için gözaltına alındı. Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Bilal Güldem bugün “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı. Gazeteci Ümit Zileli, Diyarbakır Cezaevi Müdürüne “İşkenceci” dediği gerekçesiyle kitap fuarına katılmak için gittiği İzmir’de gözaltına alındı, ardından serbest kaldı.
25 NİSAN
Can Dündar’a 28 bin lira ceza
Gazeteci Can Dündar, yazı dizisinde Tayyip Erdoğan, Bilal Erdoğan ve bazı iş insanlarına hakaret ettiği iddiasıyla 28 bin 650 lira para cezasına çarptırıldı. Cumhuriyet Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Can Dündar, 17-25 Aralık fezleke ve soruşturmalarıyla ilgili köşe yazıları ve yazı dizisi nedeniyle çıkarıldığı İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile bazı iş insanlarına hakaret ettiği iddiasıyla 28 bin 650 TL adli para cezasına çarptırıldı. Takipsizlikle sonuçlanan İstanbul merkezli 25 Aralık soruşturma dosyasıyla ilgili “gizliliği ihlal” suçunu işlediği iddiasıyla da yargılanan Dündar’ın, bu suçtan ise "suçun unsurları oluşmadığı" gerekçesiyle beraatine karar verildi. Can Dündar karar sonrası, "Gerçeği açıklamak suçsa, işlemeye devam edeceğiz" dedi. Mahkeme heyeti savunmaların ardından kararını açıkladı. Heyet, Can Dündar'a “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla 28 bin 650 lira adli para cezası verilmesine karar verdi. 25 Aralık soruşturma dosyasıyla ilgili “gizliliği ihlal” suçunu işlediği iddiasıyla da yargılanan Dündar, bu suçlamadan "suçun unsurları oluşmadığı" gerekçesiyle beraat etti. Dündar, karar sonrası Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Gerçeği açıklamak suçsa, işlemeye devam edeceğiz" dedi.
26 NİSAN
Nişantaşı Üniversitesi ve Estonya Tartu Üniversitesi’nden TGC’ye ziyaret
Nişantaşı Üniversitesi ve Estonya Tartu Üniversitesi Gazetecilik Öğretim Üyeleri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı hazır bulundu. Ziyaret eden heyette; Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Melis Oktuğ Zengin, Yrd. Doç. Dr. Gül Esra Çoşkun, Yrd. Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan, Estonya Tartu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Halliki Harro Loit, Dr. Ragne Kouts, Gazetecilik Bölümü Öğrencileri Yusuf Kurt ve Melde Geneş vardı. Toplantıda Türkiye’deki ve dünyadaki basın özgürlüğü üzerine fikir alış verişinde bulunuldu.
26 NİSAN
Gazetecileri darp eden polislere soruşturma izni verilmedi
Geçen yıl Gezi Parkı olaylarının yıl dönümünü takip etmek isteyen Zaman Gazetesi muhabiri Emre Şencan'ı yere yatırıp darp eden Güngören Asayiş Büro Amiri Serkan Bulut'un da aralarında bulunduğu polisler hakkında soruşturma izni verilmedi. Olay sonrasında gazeteci Şencan'ın avukatı Abdulkadir Argıllı, söz konusu olayı Türk Ceza Kanunu'nun işkence, kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanılma suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi kötüye kullanma, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, hakaret ve tehdit suçlarının işlediği gerekçesiyle yargıya taşımıştı. Olayla ilgili önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Daha sonra olaya karışan polisler hakkında idari soruşturma açılması için İstanbul Valiliği'ne başvuruldu. Güngören Kaymakamlığı ise İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde çalışan Bulut hakkında soruşturma izni vermedi. Avukat Argıllı, Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü'ne aykırı eylemleri nedeniyle haklarında şikâyetçi olunan sorumlular hakkında işlem yapılmaması üzerine İstanbul Valiliği yetkilileri hakkında da suç duyurusu yaptı.
26 NİSAN
Özgür Gelecek Gazetesi Çalışanlarının Evine Baskın
Özgür Gelecek gazetesi çalışanları ile okurlarının evlerine polis baskını yapıldı. Gazetenin üç çallışanı gözaltında Özgür Gelecek gazetesi çalışanları ile okurlarının evlerine polis baskını yapıldı. Baskınlarda gazetenin üç çalışanının yanı sıra 20’ye yakın Özgür Gelecek ve Partizan Dergisi okuru da gözaltına alındı. Özgür Gelecek gazetesi çalışanlarının kaldığı evde arama yapan siyasi şube polisleri Özgür Gelecek çalışanları Sevil Doğan ve Rahime Karvar gözaltına aldı; Özgür Gelecek çalışanı Tufan Çiçek ise Erzurum'da ev baskını ile gözaltına alındı ve İstanbul’a getiriliyor. Özgür Gelecek gazetesinin haberine göre eş zamanlı baskınlar, İstanbul Kartal, Sarıgazi, 1 Mayıs mahallesi, Gülsuyu, Avcılar, Esenyurt- Kıraç, Bahçelievler’de yapıldı. Siyasi Şube operasyonun TKP/ML TİKKO örgütüne yönelik yapıldığını bildirdi. Gazetenin avukatlardan aldığı bilgiye göre, 29 kişi hakkında gözaltı kararı bulunuyor.
27 NİSAN
Türkiye Basın özgürlüğünün en çok gerilediği ülkeler arasında
Freedom House 2016 Basın Özgürlüğü Raporu'nda dünyanın basın özgürlüğünde son 12 yılda en geri noktaya düştüğüne dikkat çekti. En çok gerileyen ülkeler arasında Türkiye de var. Rapora göre Türkiye 2015’te tam 6 puan gerileyerek 156. sırada yer aldı.
27 NİSAN
Adanalı gazeteci saldırıya uğradı
Adana’da günlük yayın yapan Ekspres Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Sürekli Basın Kartı sahibi Hakan Bülent Yardımcı kimliği belirlenemeyen bir kişinin saldırısına uğradı. Saldırının ardından Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Yardımcı, taburcu edildi. Sabah’ın haberine göreyse Yardımcı'ya 30 günlük iş göremez raporu verildi.
27 NİSAN
Irak, Al Jazeera'nin Bağdat bürosunu kapattı
Irak, Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun ülkede çalışma ruhsatını iptal etti ve Bağdat bürosunu kapattı. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Al Jazeera, hükümetin 2014 yılında belirlediği yayıncılık ilkelerini ihlal etmekle suçlanıyor. Karardan duyduğu 'şoku ve şaşkınlığı' dile getiren Al Jazeera yetkilileri ise mesleki standartlara uyduklarını savundular. Merkezi Katar'da bulunan Al Jazeera'den yapılan açıklamada "Irak halkına, Arap dünyasındaki ve tüm dünyadaki izleyicilerimize Irak'la ilgili haberleri yayınlamayı sürdüreceğiz" denildi. İnsan hakları grupları, Irak'ın hükümet tarafından belirlenen yayıncılık ilkelerinin gazetecilerin isyancı grupları izlemesine kısıtlama getirdiğini ve haberleri hükümet güçlerini olumlu gösterecek şekilde yazmalarını gerektirdiğini söylüyorlar. Irak hükümeti 2013 yılında Al Jazeera ile uydu yayını yapan 9 diğer televizyon kanalını şiddet olaylarını körükleyen mezhepçi yayınlar yapmakla suçlamıştı.
1996'da Katar'da iktidardaki Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin ailesi tarafından kurulan Al Jazeera, Arap ülkelerinde çıkan isyanları yakından izlemişti.
27 NİSAN
Ahmet Hakan ifade verdi: 'Yere düştüğümde birden fazla kişi tarafından tekmelendim'
Gazeteci Ahmet Hakan, darp edildiği olaya ilişkin açılan davada ifade verdi. İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Ahmet Hakan ve sanıklar katılmadı. Tarafların avukatları temsil ederken şikayetçilerden Hakan'ın şoförü Sari Demir duruşmada hazır bulundu. Duruşmada tanık olarak dinlenen gazeteci Mansur Foroutan, olaydan önce bazı sanıkları Hakan'ın evinin yakınlarında bir kafede gördüğünü söyledi. Tanık Foroutan kendisine gösterilen fotoğraflardan, Ahmet Şengüler ile Kamuran Ergin'i teşhis etti. Foroutan, "Yağmurlu bir hava vardı, kafede de çok az kişi bulunuyordu. Oranın müdavimlerindenim. Mahallenizdeki insanları tanırsınız. Bu kişiler oranın insanı değillerdi. Genel olarak kafeye gelen insanların görüntüsünde değillerdi" dedi.Ara kararını açıklayan mahkeme, taraflara süre vererek duruşmayı erteledi.
27 NİSAN
Kilis’te Gazeteci Hacaloğlu'na Çekim Yasağı
Gazeteci Hilmi Hacaloğlu, çekim için gittiği Kilis’te polisler tarafındna engellendi, kendisine Valilikten izin alamadan çekim yapamayacağı söylendi. Hacaloğlu kentte yoğun bir korku atmosferi olduğunu anlattı. Gazeteci Hilmi Hacaloğlu, haber yapmak için gittiği Kilis’te polislerce durduruldu, Sarı Basın Kartı veya Valilik izni olmadan haber yapamayacağı söylendi. Kentte çekim yapabilmek için önce bir Emniyet amiriyle, sonra Güvenlik Şube polisleriyle, son olarak da Kilis Valiliği Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden yetkiliyle görüşerek bir günlük çekim izni aldılar.
28 NİSAN
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yeni Yönetimi görev dağılımını yaptı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 45. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Seçimi Turgay Olcayto’nun başkanlığını yaptığı Bağımsız, Bağlantısız, Özgür Gazetecilik Grubu kazandı. 25 Nisan 2016 Pazartesi günü yapılan yönetim kurulunun ilk toplantısında görev dağılımı yapıldı. Yönetim Kurulu toplantısında Turgay Olcayto, yeniden Başkanlık görevine seçildi. Oylama sonucu Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar Başkan Vekili; TRT İstanbul Müdürlüğü'nde araştırmacı olarak görev yapan Recep Yaşar Başkan Yardımcısı oldu. Genel Sekreterliğe www.sagliktagundem.com.tr internet sitesi yayın yönetmeni Sibel Güneş, Genel Saymanlığa gazeteci Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcılıklarına İstanbul Gazetesi yazarı Ahmet Özdemir ve gazeteci Niyazi Dalyancı seçildi. Yönetim Kurulu'nda A Haber Televizyonu Şef Editörü İhsan Yılmaz, cumhuriyet.com.tr sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, CNN TÜRK muhabiri Göksel Göksu ve Gözlem Gazetesi İstanbul Temsilcisi gazeteci Celal Toprak üye olarak görev yapacak.
28 NİSAN
Charlie Hebdo davasında Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan'a 2 yıl hapis cezası
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun 12 çizerinin katledilmesinin ardından çıkan özel sayısının kapağını dayanışma için köşelerinde yer verdikleri için yargılanan Cumhuriyet yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan'a 2 yıl hapis cezası verildi. Ceyda Karan, karar sonrası ilk açıklamayı Twitter'dan yaptı. Karan, "İki yıllık hapis cezamız liberal faşistlerimize armağanımız olsun.. #JeSuiCharlie" yazdı İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gazeteci Hikmet Çetinkaya ifadesinde, “Böyle bir suçu kabul etmiyorum. Beni tanıyan tanır. Ben mücadele etmekten korkmam” dedi.
28 NİSAN
Finli yazara sınır dışı kararı
Van’da yaşayan Finli yazar Taina Niemela, ‘ajanlık faaliyetinde bulunduğu’ gerekçesiyle gözaltına alındı. Savcılık sorgusu tamamlanan yazarın, sınır dışı edilmesine karar verildi.
Yaklaşık bir yıldan fazla süredir Van’da ikamet ettiğini söyleyen Niemela burada kitap yazdığını söyledi. Bu cevap üzerine, “Kitap yazmak amaçlı geldiğinizi beyan ettiniz. Oysa ki yazarlık başkaca ülkelerde de yapılabileceği değerlendirilerek yazarlık yapmak için özellikle ülkemizi ve Van ilimizi seçmenizin sebebi nedir” sorusu yöneltildi. Seyahatname türünde bir kitap yazmakta olduğunu ifade eden Finlandiyalı yazar Niemela, emniyetteki ifadesi bittikten sonra savcılığa sevk edildi. Savcılık, ajanlıkla suçlanan Niemela’nın sınır dışı edilmesine karar verdi. Finlandiyalı yazar bu kararın ardından Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.
28 NİSAN
RTÜK’ten açıklama
RTÜK’ün aralarında imc tv’nin de olduğu 8 televizyon kanalını kapatmak için harekete geçtiği iddiasını Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Barış Yarkadaş gündeme getirmişti. Yarkadaş, “Benim RTÜK’den edindiğim bilgiye göre, yarın; Can Erzincan TV, imc tv, Jiyan TV, Azadi TV, Özgür Gün TV, Hayat TV ve Van TV’nin lisanslarının tamamen ortadan kaldırılması, lisanslarının iptal edilmesi gündeme getirilecek,” demişti. Yarkadaş, Fox TV’nin ise şimdilik sadece para cezalarıyla ‘terbiye edilmeye çalışıldığını’ belirterek, “Fox TV’nin şu an itibariyle kapatılması söz konusu değil ancak, kanala 4 para cezası verilecek. Fakat bu cezalar arttıkça lisansın iptaline giden bir sürecin önü açılmış olunuyor” demişti. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), aralarında imc tv’nin de olduğu bazı televizyon kanallarının kapatılacağı yönündeki iddialarla ilgili bir açıklama yaptı. RTÜK’ten yapılan açıklamada, konunun Üst Kurul’un gündemine gelmediği ve görüşülmediği belirtildi. “Bu tür açıklamalarda, Üst Kurul’un yasalarla tanımlanan görevini yapmasına engel olma amacı sezildiği” ifadesinin kullanıldığı RTÜK açıklamasında, “Kamuoyunca bilinen terör yapılanmalarına ilişkin Üst Kurulca yapılması gereken işlemleri etkilemeye ve illegal yapılara destek vermeye yönelik bu haberler üzüntüyle izlenmektedir” denildi. Açıklamada ayrıca, Üst Kurul’un herhangi bir medya hizmet sağlayıcıyı doğrudan kapatma yetkisi bulunmadığı da vurgulandı.
28 NİSAN
Dokunulmazlık görüşmesinde kavga ve gazetecilere polis engeli
Dokunulmazlıkların görüşüleceği Anayasa Komisyonu tartışmalı başladı. HDP ve AKP'li milletvekilleri arasında itiş kakış yaşandı. Kameramanların dışarı çıkarılmasının istenmesi üzerine tartışmanın şiddeti arttı. Kameramanların dışarı çıkarılmasının ardından usul tartışması devam etti.
28 NİSAN
Alman Haber Ajansı muhabiri Silopi dışına çıkartıldı
Haber takibi için Silopiya ilçesine gelen Alman Haber Ajansı muhabiri Uygar Önder Şimşek, ilçe dışına çıkartıldı. Haber takibi için Şırnak’ın Silopi ilçesine gelen Almanya Haber Ajansı muhabiri Uygar Önder Şimşek, haber takibi yaptığı sırada polisler tarafından zırhlı araçlarla önü kesildi. Hiçbir gerekçe bildirilmeden İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Şimşek, 'görüntü ve fotoğraf çekmek yasak' denilerek ilçe dışına çıkarıldı.
28 NİSAN
Evrensel’e ‘terör örgütü propagandası’ davası
Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu, hakkında 'terör örgütü propagandası'ndan dava açıldı. 09.09.2015 tarihinde yayınlanan ‘HPG: Yüksekova’da Türk’ün gücünü göreceksiniz diyen polis alıkonuldu’ başlıklı haber nedeniyle açılan dava, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde 6 Ekim 2016 günü saat 09.15’te görülecek.
28 NİSAN
Tgc Başkanı Olcayto: Gazeteciler Bölünüyor
Uluslararası Şeffaflık Derneği İsveç’te Basın Özgürlüğü Yasası’nın 250, İsveç Basın Konseyi’nin 100. yılı çerçevesinde İsveç Başkonsolosluğu ile “İsveç’te ve Türkiye’de Medya Ombudsmanlığı Kurumu” başlıklı konferans düzenledi. Pera Palace Jumeirah’ta gerçekleştirilen konferansa Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto da konuşmacı olarak katıldı. Konferans kapsamında düzenlenen “Türkiye Medyasında Ombudsmanlığın Rolü: Sorunlar, ihtiyaçlar ve olasılıklar” başlıklı oturumun moderatörlüğünü Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu üstlendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, bu oturumda yaptığı konuşmada, “Türkiye’de gazetecilik zor koşullardan geçiyor. Basın özgürlüğü kavramı üzerinde siyasilerle anlaşamıyoruz. Televizyon, gazete, radyo sayısının fazla olması basın özgürlüğü anlamına gelmiyor. Basın özgürlüğü halkın bilgilenme, haber alma hakkıdır. Basın özgürlüğü halkın özgürlüğüdür. Halkın doğruları öğrenme bilgilenme özgürlüğüdür. Bu hak elinden alındığında halk bilgilendirilemez. Türkiye’de halk bilgilenemiyor. Her haberin arkasından hemen yasaklar geliyor. Halk, çok basit bir olayı bile öğrenemiyor” dedi.
28 NİSAN
TGC: Basın özgürlüğüne bir haftada 12 ihlal
TGC Yönetim Kurulu, ülke gündeminde sadece bir haftada gerçekleşen gazetecilere yönelik tehdit, saldırı, hapis cezası ve sınır dışı olaylarına dikkat çekerek bir açıklama yaptı. Açıklamada “Türkiye basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü ile ilgili yine zor bir haftayı geride bıraktı. Freedom House’un 2016 Basın Özgürlüğü Raporu'nda Türkiye, “basını özgür olmayan; 199 ülke arasında 156'ncı” sırada yer aldı. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün yayımladığı 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde ise Türkiye, 180 ülke içerisinde 149. sıradan 151. sıraya geriledi. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engellemeye yönelik bu olaylar; çağdaş demokratik ülkelerde yaşanmaz. İktidardan basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü konusunda somut adımlar atmasını talep etmeye devam ediyoruz” denildi.
30 NİSAN
"İMC Haber Müdürü Hamza Aktan'ın gözaltına alınması ifade özgürlüğüne yeni bir saldırıdır"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK BASIN İŞ ve Çağdaş Gazeteciler Derneği, ortak bir açıklama yaparak gözaltına alınan İMC TV Haber Müdürü Hamza Aktan’ın serbest bırakılmasını istedi.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Gazetecilere yönelik baskılara her gün bir yenisi ekleniyor. Bu sabah İMC TV Haber Müdürü Hamza Aktan, İstanbul'a gözaltına alınarak Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Aktan'ın geçen yıl attığı birkaç tweet nedeniyle gözaltına alındığı ileri sürülüyor.
Hamza Aktan yıllardır gazetecilik yapan, 4 yıldır da İMC TV'de haber müdürlüğü yapan, çeşitli yayın organlarında yazıları yayınlanan tanınmış bir gazetecidir. Attığı tweet nedeniyle gözaltına alınmasını ifade özgürlüğüne yeni bir saldırı olarak görüyoruz ve meslektaşımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”