Aralık 2015 Raporu

 
1 ARALIK
Hasan Pulur'un cenazesi çiçeklerle uğurlandı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Önceki Yönetim Kurulu Üyelerinden, Basın Şeref Kartı sahibi, Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Hasan Pulur uzun yıllar köşe yazarı olarak hizmet ettiği Milliyet gazetesinden çiçeklerle uğurlandı. Hasan Pulur için Çağlayan'daki Milliyet Gazetesi'nde tören düzenlendi. Törene; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto,TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören ve Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila ile gazete yöneticileri ile çalışanlar katıldı. CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Yaşar Okuyan, Mesut Yılmaz, Mehmet Ağar da törende hazır bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Hasan Pulur, Türk basınının yetiştirdiği en deneyimli, en usta gazetecilerden biriydi. Usta kalemiyle uzun yıllar okurlarıyla çok sağlam bağlar kurdu. Muhabirlikle başladığı gazeteciliğini daha sonra yöneticilikle, köşe yazarlığıyla sürdürdü. Hasan Pulur için Burhan Felek'in, Ulunay'ın basınımızdaki ardılı diyebiliriz. Hasan Pulur aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nda görev aldı. Birlikte çalıştığımız o yıllar da TGC’ye önemli katkılar sağladı. Kaybı basın topluluğumuz için çok üzücü. Ailesinin, sevenlerinin ve gazetecilerin acılarını yürekten paylaşıyoruz” dedi.
 
1 ARALIK
BBC binasında bomba paniği
İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan BBC binasında bomba paniği yaşanıyor. Binada şüpheli paket bulunması üzerine bina boşaltıldı. Russia Today'de yer alan habere göre, polis bölgeyi yaya ve araç geçişine kapattı. Great Portland Caddesi kapanırken, Regent Caddesi'ne girişlere izin verilmedi.
 
2 ARALIK
Dink cinayetinde 100 bin liralık tazminatı kamu görevlileri ödeyecek
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesine ilişkin yargı süreci, cinayetin 9. yılında devam ediyor. İçişleri Bakanlığı'nın temyiz ettiği, Hrant Dink'in öldürülmesindeki "kusuru" nedeniyle mahkum edildiği 100 bin liralık tazminat kararı Danıştay'da da onaylandı. Danıştay ayrıca bu tazminat bedelini "kusuru" bulunan görevlilerden tahsil edilmesine karar verdi. Davaya bakan İstanbul 10. İdare Mahkemesi, AİHM'in, Hrant Dink'in hayatını korumadığı gerekçesiyle Türkiye'yi mahkum eden kararının ardından, 27 Ekim 2010'da İçişleri Bakanlığının toplam 100 bin lira manevi tazminatı yasal faiziyle davacılara ödemesine karar vermişti.
 
2 ARALIK
Evrensel’e TİT tehdidine takipsizlik
Evrensel gazetesinin TİT tarafından tehdit edilmesiyle ilgili soruşturma kapatıldı. 2011 yılında elektronik posta yoluyla gerçekleştirilen tehdit konusunda başlatılan soruşturmada “Kovuşturmaya yer olmadığına” karar verildi. Kararda şu ifadelere yer verildi: “BİMER’e ihbar ve şikayetçi beyanları ile Türk İntikam Tugayı isimli suç örgütü tarafından gönderilen tehdit içeren elektronik postaya ilişkin soruşturma evrakının ortada örgütsel eylemin bulunmadığı gerekçesiyle büromuza tevzi edildiği, yürütülen soruşturma aşamasında Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. posta adresinden gönderilen postanın 78.187.158234 internet protokol numarası ile gönderildiği ve bu internet protokol numarasının 0388 2324671 numaralı telefon hattı üzerinden internet hizmetini aldığı, telefon hattının ve internet protokol numarasının şüpheli Hüseyin B.’ye ait olduğu tespit edilmiş ise de şüphelinin söz konusu abonelikleri çalıştırdığı internet kafede kullandığı, eylem tarihinde e posta adresine erişim yapan kişinin tespit edilemediği, diğer taraftan sanık Alper A. ise daha önceden benzer eylem nedeniyle Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yargılanıp beraat ettiği, bu nedenle ifadesine başvurulduğu anlaşıldığından; şüpheliler hakkında şüpheden ileri giden delil elde edilemediğinden hakların kovuşturma yapılmasına yer olmadığına, CMK 172/1 maddesi uyarınca kararın müşteki vekiline tebliğine, 6545 sayılı Yasa ile değişik 5271 sayılı yasanın 173. maddesi gereği 15 gün içinde İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine itiraz yolu açık olmaz üzere karar verildi. 17/11/2015  İsmail Güler, Cumhuriyet Başsavcısı.”
 
4 ARALIK
TGC Sedat Simavi Ödülleri'ni kazananlar belli oldu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2015 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen sanatçı, gazeteci, edebiyat, spor ve bilim insanlarına verilecek ödüller açıklandı. 11 Aralık 1953’de yaşamını yitiren TGC kurucu Başkanı Sedat Simavi adına 39 yıldan bu yana sürdürülen ödüller; gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor. Ödül Töreni tarihi ve yeri daha sonra paylaşılacak.  Bu yıl DHA Muhabiri Nilüfer Demir, Arda Akın, Ulaş Can, İsmail Kayhan, Gülçin Hacıevliyagil Ayçe – Mustafa Kemal Kiruk, Güven İslamoğlu, Latif Demirci, Nilüfer Kuyaş, Doç. Dr. Murat Somer, Doç. Dr. Zübeyir Çınkır, Prof. Dr. Özgür Barış Akan, Eczacıbaşı Vitra Kadın Voleybol Takımı, Taha Akgül jüriler tarafından seçilen isimler oldular.
 
7 ARALIK
Tan Baskını’nın 70. yılında gazeteciler dayanışma çağrısı yaptı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Tarih Vakfı’nın desteklediği “Sertel Ailesi: Selanik’ten Sılaya” başlıklı sergi Cağaloğlu’ndaki Halil Lütfü Dördüncü İşhanı’ndaki Tan Evi’nde sanatseverlerle buluştu. Sergiye; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Önceki Başkan Orhan Erinç, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcıları Ahmet Özdemir ve Niyazi Dalyancı, Tarih Vakfı Başkanı Işık Tamdoğan ve Sertel ailesi adına Tia (Atiye) O'Brien’in de aralarında bulunduğı çok sayıda davetli katıldı. Panelde, Sabiha –Zekeriya Sertel’in verdiği mücadeleye ‘Değer miydi?’ sorusunu tartışıldı. Tarihçiler, gazeteciler, bilim insanları; basın özgürlüğü ve demokrasi adına verdikleri mücadelenin bugün ne kadar önemli olduğuna vurgu yapılarak "Değerdi" dediler. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “4 Aralık yalnız basın tarihinin değil Türkiye toplum tarihinin de bir utanç sayfası. Ondan sonra Türkiye, pek çok katliamlar, yıkımlar gördü. Gazeteler basıldı, yıkıldı ama Tan Matbaası tek parti döneminde başlayan bir ilktir. Ondan sonra demokrasiye geçildi. Ama demokrasiye geçiş de her zaman ‘demokrasicilik oyunu’ şeklinde sürdü gitti. Tarih Vakfı ve Dördüncü ailesiyle, ilk sergiye yaparken bu serginin çok ilgi göreceğini düşünüyorduk. Üniversitelerin, iletişim fakültesi öğrencilerin, gazetecilerin sergisi gezmesini istiyorduk. Şimdi daha çok kişiye ulaşması için sergiyi bir yıl daha uzatmaya karar verdik” diye konuştu. Toplantının moderatörlüğünü üstlenen TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, “Tan Evi toplantıları bir yıl önce başladı. Bu kapsamda; Hıfzı Topuz, Doğan Hızlan, Altan Öymen, Orhan Koloğlu, Ahmet Özdemir, Gündüz Vasaf konuşmacı olarak Tan Baskı’nı hakkında bilgilerini paylaştılar.İktidarlar tarafından gazetecileri vatan haini olarak suçlamak Serteller döneminden beri süren bir gelenek. Gazetecilik mesleğini; devlet sırrını açıklamak, casusluk, terör örgütüne yardım etmek gibi başlıklarla yan yana getirerek gazetecilik mesleğinin itibarı zedelenmek isteniyor. Şu anda 29 gazeteci cezaevinde. Gazetelere, gazetecilere saldırılar düzenleniyor. Gazetelere saldıranlar ‘Dokunulmazlığı kaldırdık’ diyebiliyor. Gazeteciler halka dokunduğu için, halkın gündemini yakaladığı için bu sözlerle gazetecileri hedef göstermeye çalışıyorlar. Halkın oyuyla iktidara gelenler halkın hangi gerçeği öğreneceğine de kendileri karar vermek istiyor" dedi.
 
7 ARALIK
Rus gazeteciler sınır dışı edildi
Hatay'da görev yapan Rusya televizyonu Rossiya 1 çekim ekibi üyeleri, 7 Aralık'ta Gaziantep'e giderken gözaltına alındı ve daha sonrasında sınırdışı edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rus devlet televizyonu Rossiya 1 muhabirlerini Hatay’da gözaltına alan Türkiye’nin hukuka aykırı faaliyetlerini kınadıklarını açıkladı. Sputnik’te yer alan habere göre, Bakanlığın açıklamasına göre, “7 Aralık’ta Hatay’da görev yapan Rossiya 1 çekim ekibinin üyeleri, Gaziantep’e doğru giderken gözaltına alındı. Gözaltına alma işlemi, sivil giyimli kişiler tarafından yapıldı ve kimliği belirsiz bu kişiler, gazetecilerin yasal talebine rağmen belgelerini ibraz etmeyi reddetti. Polis merkezine götürülen Rus gazeteciler hakkında ‘Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yabancı gazetecilerin faaliyetleriyle ilgili kuralları ihlal ettikleri gerekçesiyle’ sınır dışı etme kararı alındı. Türkiye yönetimi, gözaltına alındıktan sonra Rus gazetecilerle irtibata geçen Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne gelişme hakkında izahat vermeyi kabul etmedi.” Bakanlık, Rus gazetecileri sınır dışı eden Türkiye’nin bu tutumunu kabul edilemez bulduklarını vurguladı.
 
7 ARALIK
Can Dündar ve Erdem Gül'den tekrar itiraz
Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları tahliye talebinde bulundu. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te silah dolu MİT TIR'ları ile ilgili yaptıkları haberlerden dolayı tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün avukatları İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne tahliye talepli dilekçe sundu.
 
8 ARALIK
TGC Kurucu Başkanı Sedat Simavi anıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Meslekte İz Bırakanlar toplantıları devam ediyor. 11 Aralık 1953’de vefat eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kurucu başkanı Sedat Simavi, Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 15.’sinde anıldı. Çemberlitaş’ta bulunan Basın Müzesi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Önceki Başkan Orhan Erinç, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC Bizim Gazete yazarı Orhan Koloğlu, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, TGC Üyeleri Baha Oral, karikatürist Raşit Yakalı’nın aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.Toplantı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto'nun açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Olcayto, ““Sedat Simavi bizim için çok özel çünkü bugüne de atıf yapan bir ustamız. Zaman zaman Türkiye’de basın üzerinde gelişmeleri gördüğümüzde, onun ‘kalemine efendi kal, zorda kalırsan kır ama satma’ sözünü sık sık hatırlamadan edemiyoruz. Bugün basın ikiye bölünmüş durumda. Meslek örgütleri de basında dayanışmayı sağlamakta çok güçlük çekiyor. Meslek örgütlerini de aslında böldüler. Bugün çok zor koşullarda yaşarken, değerli iki gazeteci arkadaşımız Erdem Gül ve Can Dündar gerekten çok önemli bir habere imza attıkları halde bugün bedel olarak ödül yerine cezaevinde hücrede bulunuyorlar. Bu çok acı bir şey. Çünkü nereden baksanız bu bir haberdir, devlet sırrı falan değildir. Fotoğrafları vardır ve halkın bunu bilmek hakkıdır. Madem ki biz basın özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme, haber alma, bilgilenme hakkı diye tanımlıyoruz. O zaman da tam bu tanıma uyan bir haber yapmışlardır. Ama maalesef bugün bunun acısını bir takım çevreler onları hapse atarak, onlardan çıkarıyorlar. Yalnız Erdem ile Can Dündar değil, bunun dışında Güneydoğu’dan ve yine yaygın basından 30 meslektaşımız cezaevinde. Bir kısmının tutuklu oldukları halde hala dava dosyaları mahkemeye inmedi. Böyle de garip bir durum var. Sedat Simavi’nin gösterdiği yolda, TGC olarak ayakta kalmaya sonuna kadar kararlıyız, basın özgürlüğünü engelleyen davranışların karşısında durmaya devam edeceğiz" dedi.
 
8 ARALIK
Başkan Olcayto: Türk basının önde gelen isimlerindendi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Basın Şeref Kartı ve Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Necati Bilgiç, son yolculuğuna uğurlandı. 87 yaşında vefat eden Bilgiç’in cenezesi Levent Camisi’nde kılınan öğle namazının ardından Küçükçekmece Kanarya Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenaze törenine katılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, üzüntüsünü şu sözlerle dile getirdi: “Türkiye’de spor basının   önde gelen isimlerindendi. Gazeteciliğin hemen her alanında görev yaptı. Çevresinde sevilen, sayılan usta bir gazeteciydi. Bilgiç ailesine sabırlar diliyorum.”
 
12 ARALIK
Ankara bürosuna silahlı saldırı
Hürriyet gazetesinin Ankara’da Eskişehir yolu üzerinde bulunan binasına silahlı saldırıda bulunuldu.  Akşam saatlerinde gerçekleşen saldırı sonucunda binaya 5-6 kurşun isabet ettiği ve camlarının kırıldığı görüldü. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis sevk edildi.  Çevre güvenliği alan polis ekipleri, saldırıyla ilgili inceleme başlattı. Olayda herhangi bir yaralanma olmadı. Saldırının bir araç içinden gerçekleştirildiği belirtiliyor.
 
14 ARALIK
Başkan Olcayto: Haberin özgürlüğü için susmayacağız
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) kurucu başkanı Sedat Simavi adına 39 yıldan bu yana gazetecilik, radyo, televizyon, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri, görsel sanatlar ve spor alanları olmak üzere 9 dalda sanatçı, gazeteci ve bilim insanlarına verilen "Sedat Simavi Ödülleri", törenle sahiplerine verildi. The Marmara (Taksim) Oteli’nde gerçekleştirilen törene; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Yönetim Kurulu Üyeleri Celal Toprak, Göksel Göksu, Kamil Masaracı, İhsan Yılmaz, TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten, Sedat Simavi ailesinden Belma Simavi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Sedat Simavi basın topluluğumuz için çok özel bir isimdir. Gazeteci, dergici, karikatürist hep inançlı bir demokrat oldu. En zor dönemlerde hem saraya hem işgal güçlerine kafa tutmayı bilmiş geniş kültürüyle ve çalışmalarıyla halk kitlelerini, kadınları, çocukları öne çıkarmayı görev edinmiştir. Ölümünün 62. yılında onu bir kez daha özlemle, saygıyla ve sevgiyle anıyoruz. Kurucumuz, ustamız Sedat Simavi’nin bize miras bıraktığı, meslektaşlarımıza rehber olan şu sözlerini sizlere anımsatmadan geçemeyeceğim. ‘Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma’ Bu gerçekten bizim Cemiyet'in kuruluşundan beri düsturumuz oldu. Yüreği gazetecilik sevgisiyle dolu, umuyorum genç gazeteci arkadaşlarımız da bu rehber doğrultusunda çalışmalarını sürdürecekler” dedi.
 
14 ARALIK
Birgün’e destek ziyareti
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, üç yöneticisi hakkında 11 ay 20'şer gün hapis cezası verilen Birgün Gazetesi’ne destek ziyareti yaptı. Birgün Gazetesi Yayın Danışmanı Barış İnce, Yazı İşleri Müdürü Berkant Gültekin ve Sorumlu Müdür Can Uğur’a “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasından 11 ay 20’şer gün verilen hapis cezası ertelenmişti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş Birgün Gazetesi’nde İmtiyaz Sahibi İbrahim Aydın ve Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı ile görüştü.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Turgay Olcayto, ziyarette şunları söyledi:“Türkiye’de gazetecilik zorlu bir dönemde geçiyor. Gazeteciler üzerinde çok ağır baskı var. Gazeteler hem siyasi hem de ekonomik baskıyla sindirilmeye çalışılıyor. Şu anda 31 meslektaşımız cezaevinde. Meslektaşlarımıza sürekli dava açılıyor. Gazetecilerin ikinci uğrak yeri adliyeler oldu. Biz meslek örgütleri olarak meslektaşlarımızın her zaman yanındayız. Umutsuz değiliz.”
 
15 ARALIK
Başkan Olcayto: Cezaevi ve adliye gazetecilerin ikinci adresi oldu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Türkiye Temsilciliği ile birlikte düzenlediği yerel gazetecilik seminerleri devam ediyor. 79. Yerel Gazetecilik Semineri, 12 Aralık 2015 Cumartesi günü Taksim’de bulunan Nippon Otel’de gerçekleştirildi. Seminere; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir’inde aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
 Seminer; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (TGC) Turgay Olcayto'nun açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Olcayto, şunları dile getirdi:’ Gazeteciliğin bugünkü tablosu çok kötü. Halktan gizlenen pek çok şey var. Gazetecilerin ikinci adresi oldu adliyeler ve cezaevleri. Şu anda başta Can Dündar, Erdem Gül olmak üzere 31 gazeteci meslektaşımız cezaevinde. Her gün adliyelerden gazetecilerle ilgili tutuklama kararı çıkıyor. Birgün Gazetesi’nden 3 gazeteciye 11 ay hapis cezası verildi. Neden bu hapis cezası verildi? Attıkları manşetlerden, Cumhurbaşkanı’na hakaretten ceza alıyorlar. Yargıtay’ca bu onaylanırsa arkadaşları içeride ziyaret etmek zorunda kalacağız. Türkiye’de gazetecilik yaptırmak istemiyorlar. Bir kısım arkadaşlar devlet güdümünde yeni oluşumlar kotarmaya çalışıyorlar.
 SİBEL GÜNEŞ: 2015 YILI BASIN İÇİN ‘ZORLU’ GEÇTİ
 TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş “Gazetecilikte Dayanışma” başlıklı konuşmasında 2015 yılında basında yaşanan ihlallere mercek tuttu. Güneş, şunları dile getirdi: 
“Gazetecilerin bavullarını hazırlayıp tutuklanacakları zamanı bildikleri zamanlardan ‘Acaba ne zaman tutuklanırım?’ endişesini her an yaşadığımız bir döneme geçtik.
 Gazeteciler, baskılara uğruyor, fiziksel saldırılara uğruyor, sansür, oto sansür kol geziyor. Gazeteciler sadece haberleriyle değil twitter gibi sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle de sansüre uğruyorlar. Haberlere yayın yasakları geliyor. Gazetecilere akreditasyon uygulanıyor. Cenaze törenlerinde, spora bile akreditasyon uygulanabiliyor. Mesleğimizi yapamaz durumdayız. TUİK rakamlarına göre 7 bin gazeteci işsiz. Aralarında yabancı gazetecilerin de olduğu 100’e yakın gazeteci gözaltına alındı. Gazeteciliğe bakış, bir memurluğa bakış gibi. Devlet sırrını açıkladığı için gazetecilere dava açılabiliyor. Gazetecilere özellikle “Cumhurbaşkanına hakaret terör propagandası yapmak, gizliliği ihlal ve yargıyı etkilemeye teşebbüs, kin ve düşmanlığa tahrikten davalar açıldı. TGC ve TGS Basın Kartları Yönetmeliği’nin iptali için dava açtı. TGC ve TGS Basın Kartları Komisyonu’ndan çekildi. Artık Basın Kartı Komisyonu’nun kime kart verdiğini, kime kart vermediğini şeffaf olarak görmek mümkün değil. Komisyonda halen yer alan gazetecilik örgütleri de şeffaf bir biçimde isim listesini açıklayamıyor. Bu nasıl bir baskı? Bizler tutuklu meslektaşlarımız için Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ile birlikte gazeteciler serbest kalana kadar uluslararası dayanışma kampanyası başlattık.”
 
15 ARALIK
CPJ: Dünyada 199 gazeteci hapis, 14'ü Türkiye'den
Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) raporuna göre; 2015 yılında mesleki faaliyetlerinden dolayı 199 gazetecinin hapiste. Elena Beiser'in hazırladığı raporda 1 Aralık itibariyle dünyada cezaevinde olan gazeteciler yer alıyor. Raporda “Çin'de rekor sayıda gazeteci parmaklıklar ardında ve 2015 yılında Mısır ve Türkiye'deki hapis gazetecilerin sayısı dramatik biçimde arttı. Genel olarak bakıldığında, geçen üç yılda kayıtlara geçen rekor sayılara kıyasla, dünya çapında hapisteki gazetecilerin sayısında az bir düşüş var” tespiti yapıldı.
 
16 ARALIK
Tatari ve Cemal'in kitaplarına toplatma, Ahmet Şık'a para cezası
Gazeteci Tatari'nin "Anneanne Ben Aslında Diyarbakır’da Değildim" kitabı ve Hasan Cemal'in" Delila Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri" ile "Çözüm Sürecinde Kürdistan Günlükleri" kitaplarına toplatma kararı verildi. Gazeteci Ahmet Şık ise Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda kitabı nedeniyle 4 bin TL para cezasına çarptırıldı. . Gazeteci Tuğçe Tatari’nin Anneanne Ben Aslında Diyarbakır’da Değildim kitabıyla Hasan Cemal’in Delila Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri ve Çözüm Sürecinde Kürdistan Günlükleri kitaplarına toplatma kararı verildi.
 
16 ARALIK
Azadiya Welat Muhabiri Deniz Babir tutuklandı
Sur'da haber takip ederken gözaltına alınana Azadiya Welat muhabiri Deniz Babir tutuklandı. Sur'da gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen özgür basın çalışanlarından Azadiya Welat çalışanı Deniz Babir tutuklandı.Adliyeye çıkarılan özgür basın çalışanlarından Elifcan Alkan, savcılık sorgusunun ardındabn 'adli kontrol' talebiyle serbest bırakılırken, Ferit Dere ve Deniz Babir ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. İfadeleri alınan gazetecilerden Ferit Dere'yi 'adli kontrol' şartı ile serbest bırakan mahkeme Deniz Babir hakkında ise "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklama kararı verdi.
 
17ARALIK
İngiltere milletvekillerinden basın özgürlüğü çağrısı
İngiltere milletvekilleri, Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlalleri ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına dikkat çekmek için bir mektup kaleme aldı. İngiltere Parlamentosunda imzaya açılan ve şimdiye kadar 21 milletvekilinin imza attığı mektupta, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün hemen serbest bırakılması çağrısında bulunuldu. Mektupta ayrıca, Tahir Elçi cinayetiyle ilgili ‘kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma’ başlatılması talep edildi.
İşçi Partisi Milletvekili Ann Clwyd öncülüğünde imzaya açılan mektupta, “Türkiye’de fikir ve ifade hürriyeti haklarını kullananların karşılaştığı risklerden dolayı derin endişe içindeyiz.” denildi. Mektupta ayrıca, “Türk hükümet yetkililerini eleştiren gazetecilere yönelik başlatılan hukuki süreçten dolayı da büyük kaygı duyuyoruz.” ifadelerine yer verildi.
 
18 ARALIK
 TGC 57. Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başladı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen “Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri” ne başvurular başladı. TGC Başarı Ödülleri, 1959 yılından beri basın, televizyon, radyo ve internet gazeteciliği ana başlıkları altında 22 kategoride eserlere veriliyor. Ana dal ya da bağlı dallarda yalnızca tek ödül veriliyor. Seçici Kurul uygun gördüğünde başarılı çalışmalar ise ‘övgü’ ile değerlendiriliyor. Başarı Ödülleri kapsamında bir gazeteci veya yayın organına bir yıllık çalışması dikkate alınarak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlarından Nezih Demirkent adına konulan Özel Ödül verilecek.  Başvurular 29 Ocak 2016 Cuma günü sona erecek.
 
18 ARALIK
TGC Meslekte İz Bırakanlar Toplantıları'nın 16.’sı yapılacak
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) düzenlediği Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 16.’sı 14 Ocak 2016 Perşembe günü saat 14.00’te TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapılacak. İSTANBUL - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Meslekte İz Bırakanlar toplantıları devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Basın Şeref Kartı Sahibi Ali Gevgilili, Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 16.’sında anılacak. Toplantı, 14 Ocak 2016 Perşembe günü 14.00’te Cağaloğlu’nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek. Toplantıda gazeteci –yazar Ali Gevgilili’nin çalışma hayatı ve kitapları ele alınacak.
 
18 ARALIK
Kanal stüdyosunda patlama: 4 yaralı
Çekmeköy'de bulunan Kanal G Televizyonu'nun stüdyosunda henüz bilinmeyen bir nedenle patlama oldu. Patlama sonrası çıkan yangında 4 kişi yaralandı.
Alınan bilgiye göre saat 15.00 sıralarında, Mimar Sinan Mahallesi Bosna Caddesi üzerinde bulunan Kanal G Televizyonu'nun stüdyosunda henüz nedeni belirlenemeyen bir patlama meydana geldi. Patlama sonrası binada yangın çıktı. Olayda 4 çalışan yaralandı. Patlama nedeniyle olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Binadan çıkarılan yaralılara ilk müdahaleyi sağlık ekipleri yaptı. Daha sonra yaralılar hastaneye götürüldü. Yaralılardan 2'sinin durumunun ciddi olduğu belirtildi. Televizyonun Yönetim Kurulu Üyesi Necati Selvitop, stüdyoda neden kaynaklandığını bilmedikleri bir patlama meydana geldiğini, daha sonra da yangın çıktığını söyledi
 
19 ARALIK
Özgür Bugün Gazetesi’ni çıkaran 3 gazeteciye 3 yıl istendi
Bugün Gazetesi’nin yayıncısı Koza İpek Basın ve Basım A.Ş.’nin şikayeti üzerine “Özgür Bugün Gazetesi”nin yayınlanmasından sorumlu tutulan üç gazeteci hakkında “Marka hakkına tecavüz” suçundan dava açıldı. İddianamede, “Özgür Bugün Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yılmaz, imtiyaz sahibi Nevzat Güner ve Feza Gazetecilik A.Ş. baskı direktörü Sedat Kızıltunç’un 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları” istendi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Bugün Gazetesi ve Millet Gazetesi’ni yayınlayan Koza İpek Basın ve Basım A.Ş.’nin sahibinin Hamdi Akın İpek olduğu, İpek’in, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturmada Fethullah Gülen’in liderliğini yaptığı FETÖ/PYD terör örgütünün şüphelisi olduğu, şirketlerine de kayyımlar atandığı belirtildi.
 
19 ARALIK
JİNHA Muhabiri Beritan Canözer tutuklandı
16 Aralık’ta Diyarbakır’da “heyecanlı” olduğu için “makul şüphe” ile gözaltına alınan JİN Haber Ajansı muhabiri Beritan Canözer tutuklandı Canözer sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandığı belirtildi.  Gazetecilerin gözaltına müdahale etmesine karşılık polisler tarafından "Bize böyle söylendi" karşılığı verildi.
 
21 ARALIK
Başkan Olcayto’ya Ustalara Saygı Ödülü
TRT Çalışanları ve emeklileri,   Tüm Radyo Televizyon Çalışanları ve Emeklileri Sosyal Dayanışma Derneği’nin   (TRT ÇED) düzenlediği Geleneksel Yılsonu Yemeği’nde bir araya geldi.  Kadıköy Aden Otel’de düzenlenen geceye;  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto,  TRT İstanbul Müdürü Doç. Dr. Abdülhamit Avşar,  TRT ÇED Başkanı Yavuz Alptekin, ÇED üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.  Sunuculuğunu Murat Atıl’ın yaptığı gecede TRT’nin 2 eski çalışanı TGC Başkanı Turgay Olcayto ve Türk Müziği sanatına uzun yıllar emek veren Mustafa Sağyaşar’a  “Ustalara Saygı” ödülü verildi. 
 
22 ARALIK
Hürriyet Saldırısında Boynukalın'a Takipsizlik
Hürriyet Gazetesi'nin Bağcılar’daki binasına 6 ve 8 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen saldırıyla ilgili açılan soruşturmada iddianame hazırlandı. 26 kişi hakkında hazırlanana iddianamede, ''mala zarar verme'', ''nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etme'' suçlarından 2 yıl 4 aydan 9 yıla kadar hapis istendi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı 15 Aralık iddianamede şüphelilerin gazete binasının korkuluk demirlerini sökerek bariyerlerini kırdıkları, özel güvenlik görevlilerine ait cam kulübeyle gazete binasının camlarına yumurta ve buz parçaları attıkları, bahçedeki aydınlatma direklerine zarar verdikleri, kamera cihazlarını kırdıkları, giriş kapısını zorlayarak bina içerisine girmek istedikleri ancak özel güvenlikle emniyet güçleri tarafından dışarıya çıkartıldıkları ifade edildi .İddianame, gönderildiği Bakırköy 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Soruşturma kapsamında saldırıda yer alan ve saldırganlara konuşma yapan eski AKP milletvekili ve yeni Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın’ın da aralarında bulunduğu 30 kişi hakkında ''mala zarar verme'', ''halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit'', ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', ''suç işlemeye alenen tahrik etme'', ''nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etme'', ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma'' suçlarından takipsizlik kararı verildi.
 
22 ARALIK
 Genel Sekreter Sibel Güneş: Gazeteciler Mesleğini yapmalı
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink Cinayeti davası, Evrensel Gazetesi İmtiyaz Sahibi Arif Koşar ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu hakkında Cumhurbaşkanına hakaret davası, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın duruşması dün görüldü.  İstanbul Adalet Sarayı Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz Yerleşkesi’nde yapılan 3 duruşmayı da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci izledi.   Duruşmaları izleyen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, şöyle dedi:“Gazetecilerin ikinci adresi olan adliyede yine meslektaşlarımız yargılandı. Hrant Dink davası yıllardır sürüyor. Meslektaşları olarak hala bu davanın tam olarak aydınlatılamamasının üzüntüsü içindeyiz. Evrensel Gazetesi'nin hakaret davası nedeniyle bir davası, Samanyolu Grubu'ndan ise Hidayet Karaca'nın davası vardı. Gazetecilerin mesleğini yapmaları engellenmemeli. Gazeteciler mesleğini yapabilmeli. Gazeteciler yaptıkları her haber nedeniyle tutuklanma tehlikesiyle yüz yüze kalmamalı. Gazetecilerin tutuksuz yargılanmasını istiyoruz. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görev yaptığımız unutuluyor maalesef.”
 
22 ARALIK
Bakanlık'tan ''tutuklu gazeteciler'' açıklaması
Basında çıkan tutuklu gazetecilere ilişkin 32 isimden oluşan liste üzerine Adalet Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında, cezaevlerinde 21 hükümlü gazetecinin bulunduğunu, bunlardan sadece üçünün sarı basın kartı taşıdığını vurgulandı. Adalet Bakanlığı yetkilileri, yayınlanan 32 kişilik listede bulunan 21 kişinin yargılamasının tamamlandığı ve çeşitli suçlardan aldıkları hükümlerin kesinleştiği, 11 kişinin de tutuklu olarak yargılamasının devam ettiği bilgisini verdi. Listede yer alan isimlerden 4'ünün ise tahliye edildiği için cezaevlerinde bulunmadığı belirtildi. Listede ismi geçenlerin terör örgütleri ile ilişkileri olduğundan cezaevinde bulundukları vurgulandı. Açıklamada, 32 kişilik listedeki isimlerden 5'inin kasten öldürme veya teşebbüs, nitelikli yağma, yaralama, tehdit, resmi belgede sahtecilik, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya bulundurma suçlarından yargılandığı belirtildi.9'unun silahlı terör örgütüne üye olmak, 4'ünün terör örgütü propagandası yapmak, 5'inin yasa dışı silahlı terör örgütü kurma, yönetme, propaganda yapma, örgüt adına suç işleme, 6'sının anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkma ve devletin gizliliğine ilişkin belgeleri temin etme suçundan cezaevlerinde bulunduğu bildirildi.
 
22 ARALIK
DHA muhabiri Cizre'de gözaltına alındı
Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre'de DHA muhabiri Ramazan İmrağ'ın gözaltına alındığını söyledi. DİHA'nın haberine göre, Cizre'de özel harekatçılar haber takibi yapmak isteyen Doğan Haber Ajansı (DHA) Cizre muhabiri Ramazan İmrağ'ı Dağkapı Mahallesi'nde gözaltına aldı. İmrağ, para cezası verilerek serbest bırakıldı.
 
23 ARALIK
Aydınlık Gazetesi beraat etti
Aydınlık Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şimşek ile eski Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel, devlet yetkililerince Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldığı iddia edilen görüşmenin ses kayıtlarını yayınladıkları gerekçesiyle, "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçundan yargılandıkları davada beraat etti. Esasa ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan, mütalaasını okudu. Aydınlık gazetesinde, Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi ile ilgili, dönemin Dışişleri Bakanı, MİT Müsteşarı ve askeri bir yetkili arasında geçen konuşmaları yaymak suretiyle, "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçunun işlendiğinin iddia edildiğini belirten savcı Aslan, habere dayanak olan ses kayıtlarının, haberin yayınlandığı 28 Mart 2014 tarihinden önce, sosyal medyada ve Youtube'da yayınlandığını kaydetti. Gazetecilerin ifa ettikleri görev gereği toplumu aydınlatma ve haber değeri olan yazıları yayınlama görevlerinin bulunduğunu aktaran Aslan, gazetecilerin dünyanın herhangi bir ülkesinde, sosyal medyada yayınlanan böyle bir paylaşımı haberleştirebileceğini ve yayınlanan haberin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa'ya göre ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu.  Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, beraat kararı verdi.
 
23 ARALIK
Muhabir Mimar Kaya gözaltına alındı
Hakkari İhlas Haber Ajansı (İHA) ile Van TV Muhabirliğini yapan Mimar Kaya polis tarafından gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, akşam saatlerinde çarşı merkezinde hava kirliliği ile ilgili haber yapan Muhabir Mimar Kaya oradan geçen zırhlı bir araç tarafından şüpheli göründü. Muhabir Kaya, polise kendisinin hava kirliliği ile ilgili haber yaptığını ve basın kimlik kartını göstermesine rağmen zırhlı araca bildirilmek istenirken etrafa  toplanan vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine polis havaya peş peşe ateş açarak kalabalığa plastik mermi ile müdahale ederek uzaklaştırdı. Muhabir Kaya ise polisler tarafından zırhlı araca bindirilerek emniyete götürüldü. Kaya, daha sonra serbest bırakıldı.
 
23 ARALIK
Gazeteci ölümüne takipsizlik
Atatürk Havalimanı tuvaletinde 17 Ekim gecesi ölü bulunan İngiliz gazeteci Jacqueline Anne Sutton ile ilgili soruşturma, Adli Tıp’ın olayın intihar olduğu yönündeki tespiti üzerine takipsizlik ile sonuçlandı. Takipsizlik kararında, Sutton’un bedeninde intihar izi hariç başka darp izine rastlanmadığı, kendisini astığı askının boyundan 7 santim yüksekte olduğu, uçağı kaçırdıktan sonra tuvalete giderek kendisini astığı, tuvalete girmesi ile olayın fark edilmesi arasında 7 dakika gibi bir sürenin geçtiği belirtildi. Kararda ayrıca Adli Tıp Morg İhtisas Dairesi’nin ölümün intihar olduğu yönünde oy birliği ile rapor düzenlediği belirtildi. 
 
24 ARALIK
Sedat Ergin ve Ekrem Dumanlı’ya hakarat davası
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ve önceki Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkında, ''Cumhurbaşkanına hakaret'' suçundan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili İdris Kurt tarafından hazırlanan iddianamede, 6 Eylül 2015'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın A Haber-ATV ortak yayınında yayınlanan program esnasında söylediği sözlerin henüz program devam ederken ''hurriyet.com.tr'' isimli internet sitesinde ''Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Dağlıca Açıklaması: Dört Yüz Milletvekili Alınsaydı Bunlar Olmazdı'' şeklinde son dakika haberi olarak verildiği anlatıldı. İddianamede, ''Zaman Gazetesi'nin internet sayfası olan 'zaman.com.tr'de, 'Erdoğan, Dağlıca'daki Hain Saldırıyı Değerlendirdi: Dört Yüz Milletvekili Verilseydi Olmazdı' şeklinde konuşmasının hiçbir yerinde geçmeyen ve bu anlama gelebilecek söz dahi kullanmamış olmasına rağmen Cumhurbaşkanı'nın Dağlıca'daki terör saldırısında şehit edilen askerlerin ölümünü 7 Haziran seçimlerinde kurucusu olduğu partinin 400 milletvekili sayısına ulaşmaması sebebine bağladığı gibi gerçek dışı, incitici ve iyi niyetle bağdaşmayan şekilde haber yapıldığı belirlenmiştir'' denildi.  İddianamede, Sedat Ergin ve Ekrem Dumanlı hakkında ''Cumhurbaşkanına hakaret'' suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep edildi.  Bakırköy 54. Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianameye ilişkin davanın görülmesine 25 Mart’ta başlanacak.
 
24 ARALIK
Basında imzalanan ilk Toplu Sözleşme Basın Müzesi’ne bağışlandı
Basın tarihinde,  ilk toplu sözleşme 7 Şubat 1964 yılında, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası ile Cumhuriyet –Milliyet Gazeteleri arasında imzalandı.  Sözleşmeye imza atanlar arasında bulunan dönemin Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Sedat Ağralı, ilk toplu sözleşmeyi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’ne bağışladı. Düzenlenen bağış törenine, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Basın Müzesi Müdiresi Saadet Altay hazır bulundu. Toplu sözleşme, Basın Müzesi kütüphanesinde araştırmacılara, öğrencilere, okuyucuların erişimine açık tutulacak. 1964 yılında Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri görevini yürüten Sedat Ağralı, sözleşmenin basın dünyası için çok önemli yenilikler getirdiğini belirtti. Ağralı, “Toplu sözleşmeden önce gazetecilerin geleceği, patronların iki dudağı arasındaydı. İşveren istediği gazeteciyi, istediği zaman çıkarabilirdi. Çalışma saatleri belli değildi.  Gazetecinin dinlenme hakkı yoktu. Toplu sözleşme için patronları ikna etmek çok zordu. Kanunlar yürürlüğe girdiği için patronlar da sözleşmeye karşı çıkmadı. Toplu sözleşmenin çok faydasını gördük. Toplu sözleşmeye göre, fikir işçilerinin günlük çalışma süresi 8 saat olarak belirlenmişti. Günlük 8 saatlik çalışma süresinden fazlası, fazla mesai olurdu. Normal saat ücretinin yüzde 50 fazlası idi, eğer 24.00’ten sonra yapılan mesailer ise yüzde 100 zamlı ödenirdi.  İki haftada 3 gün izin yapar, devamlı gece çalışanların haftada    günlük izin hakkı bakiiydi. Normal çalışma saatlerinin öncesinde veya sonrasında çalışıldığında o güne ait ücretler, yevmiyenin bütününü kapsayacak şekilde yüzde 10 fazlası ödenirdi. Meslekte en az 5 yıl çalışmış olan fikir işçisine kıdem tazminatı tanınır. Kıdem tazminatı fikir işçisinin mesleğe ilk giriş tarihinden itibaren hesaplanırdı. Ücretli izin de çok önemli. Meslek kıdemi 10 yıldan az olan fikir işçisine yılda 4 hafta, 10 yıldan fazla olana  yılda 6 hafta ücretli izin verilirdi. Yıllık ücretli izin müddetinin tayininde fikir işçisinin kıdemi, aynı işyerindeki hizmete göre değil, meslekteki hizmet süresine göre hesaplanır” diye konuştu.
 
24 ARALIK
Arda Akın’ın 1 yıldan  3 yıla kadar hapsi isteniyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Hürriyet Gazetesi muhabiri Arda Akın hakkında, 10 Ekim'de Ankara Garı önünde meydana gelen terör saldırısıyla ilgili yayın yasağını ihlal ettiği gerekesiyle 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle iddianame hazırladı. Memur Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Hamza Yokuş tarafından düzenlenen iddianamede, Hürriyet Gazetesi internet sitesinde 14 Ekim 2015'de gazeteci Arda Akın tarafından yayın yasağı bulunmasına rağmen saldırıyla ilgili haber yapıldığı belirtildi. Şüpheli Y.Ş. ile ilgili bilgilerin gizli nitelikte olduğu, gazeteci tarafından haber verme sınırlarının aşılarak belirtilen şekilde haber yapılarak, soruşturmanın gizliliğinin alenen ihlal edildiği öne sürülen iddianamede, Arda Akın'ın "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianame, Ankara 38. Asliye Ceza Mahkemesinde değerlendirme aşamasında bulunuyor.
 
24 ARALIK
Bekir Bozdağ: Haber Yaptığı İçin Tutuklu Gazeteci Yok
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Tükiye'de haber yaptığı için tutuklanan gazetecin olmadığını savundu. Bozdağ, "Türkiye'de şu anda tutuklu bulunan gazeteciler var. Hüküm giyenlere baktığımızda haber yaptığı için tutuklanan gazeteci yok içeride. Siz şimdi birisi hakkında ya da birisi sizin hakkınızda sin kaf'lı küfürler içeren tweet attığınızda yargılanmaya muhatap olur musunuz? Sonra çıkıp medyada "Cumhurbaşkanı'na hakaretten tutuklandı" diye söyleniyor. Bunlar tamamen çarpıtmadır” dedi.  Açıklamanın üzerine Türkiye Gazeteciler Sendikası 32 tutuklu gazeteci olduğunu belirtti.
 
25 ARALIK
RSF: Anayasa Mahkemesi Dündar ve Gül’ü Tahliye Etmeli
Paris merkezli uluslararası basın özgürlüğü kuruluşu, gazete avukatlarının 7 ve 16 Aralık’ta Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvurulardan tahliye kararı verilmesini umduğunu bildirdi. Dündar ve Gül’ün mesleklerinin gereğini yerine getirdikleri için bir aydır tutuklu olduklarını hatırlatan RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya Bürosu yetkilisi Johann Bihr, “Her geçen gün bu skandal daha da tahammül edilemez bir noktaya varıyor. Gazetecilerin derhal tahliye edilmesini ve haklarında ileri sürülen anlamsız suçlamalarının geri çekilmesini güçlü bir şekilde talep ediyoruz” dedi.
 
25 ARALIK
Can Dündar ve Erdem Gül’ün 2 taliye talebi de reddedildi
Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları tarafından 22 Aralık'ta yapılan talebi değerlendiren Nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği tahliye talebini reddetti. Hakimlik kararında, "suçun vasıf ve mahiyeti mevcut delil durumu ve mevcut tutuklama gerekçeleri, atılı suçun yasada öngörülen cezalarının alt ve üst sınırı, soruşturma konusu suçların ağırlığı ve önemi dikkate alındığında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı, suçların sabit görülmesi halinde verilmesi muhtemel ceza veya güvenlik tedbirleriyle tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu, bu suretle şüphelilerin tutukluluk hallerini sonlandırmasını gerektirecek nitelikte yeni bir delil bulunmamasını" gerekçe gösterdi. 
 
25 ARALIK
Hidayet Karaca ve polislerin yargılandığı dava üst mahkemeye gönderildi
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da aralarında bulunduğu 33 kişi hakkında ‘Tahşiyecilere kumpas' iddiasıyla, 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava ‘reddi hakim’ talebiyle 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Üst mahkeme kararı onaylanana kadar dava 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edecek.
 
27 ARALIK
Suriyeli gazeteci Gaziantep'te öldürüldü
Ülkesindeki iç karışıklıktan kaçarak Gaziantep’e yerleşen ve Suriye’de yayınladığı Alhita isimli dergiyi burada da çıkarmayı sürdüren Suriyeli gazeteci Naji El Jerf, Ali Fuat Cebesoy Bulvarı üzerinde yürürken kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce tabancayla başından vuruldu.   Ağır yaralanan ve silah sesini duyanların çağırdığı ambulansla 25 Aralık Devlet Hastanesi’ne götürülen Suriyeli gazeteci, doktorların tüm müdahalesine karşın kurtarılamadı. Naji El Jerf’in cesedi otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü. Olay yeri yakınındaki mobese ve güvenlik kameralarını incelemeye alıp, görgü tanıklarının bilgisine başvuran polisin soruşturması devam ediyor.
 
28 ARALIK
8 gazeteci TGC üyeliğine kabul edildi
Geleneksel Ayın Son Pazartesi Yemeği”nde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyeleri bir araya geldi. TGC Lokali’nde düzenlenen yemeğe; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Celal Toprak, İhsan Yılmaz, Kamil Masaracı, Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever,  TGC Denetim Kurulu Üyesi Engin Başçı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. 
Açılış konuşmasını yapan TGC Genel Sekteri Sibel Güneş, bir önceki ayın son yemeğinden bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve TGC’nin etkinlikleri hakkında bilgi verdi.  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyeliğine kabul edilen 8 yeni üye için rozet töreni düzenlendi.
 
29 ARALIK
TGC Basın Müzesi’nde "Kırılmalar” sergisi açıldı
Tarihi binasında 26  yıldır hizmet veren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi,  kültür ve sanat etkinliklerine katkıda bulunmayı sürdürüyor. Çemberlitaş’ta bulunan Basın Müzesi’nin ikinci katında bulunan Cevat Fehmi Başkut Sanat Galerisi, yıl içinde çeşitli sergilerle; sanata ve sanatçılara ev sahipliği yapıyor. Müzede, dün Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Görevlisi  Semra Gür Üstüner’in "Kırılmalar"  adlı tekstil sanatları sergisi açıldı.İlk kişisel sergisini açmanın heyecanını yaşayan Üstüner, sergi ile ilgili şunları söyledi: “lk kişisel serginin heyecanı ve mutluluğu içindeyim. Hikâyem erkek beklenen bir aileye beşinci kız çocuğu olarak doğmamla başladı. Varlığımı ispatla geçen ilk yaşlarımda etrafımdaki herkes okuyup yazıyordu, bu nedenle erken gittim okula. Kız çocuklarının okutulmasına inanan, beş kız çocuğunu da okutmaya çalışan bir babanın kaybını yaşadım henüz on iki yaşımda. Daha çok sarıldım yazıya. İyi bir yaşam için nefesim kesilircesine okudum yıllarca. Hedefler belirledim, fakat elde ettikçe gelmedi beklediğim mutluluk ve böylece başladı kırılmalarım. Doğduğum yüzyılın yeni dünya düzenine, hayatlarında hiçbir şeye bu kadar hızlı uyum sağlayamayacak insanlarına rağmen kırıla kırıla tutundum yaşama” dedi.  Sergi, 15 Ocak 2016’ya kadar açık kalacak.
 
29 ARALIK
Cumhuriyet Gazetesi İzmir bürosunu kapattı
Cumhuriyet Gazetesi’nin İzmir bürosunun kapatıldığını belirtildi. Gazetenin büroda çalışan 10 personelle 1 Ocak itibariyle yollarını ayıracağı da öğrenildi. Gerekçe olarak ekonomik sebeplerin gösterildiği debelirtildi. Yaşananları Cumhuriyet muhabiri Emre Döker Twitter hesabından duyurdu. Gazetenin İzmir bürosu 49 yıldır çalışıyordu. Cuhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji Dergisi'ni kapatma kararı aldı. Derginin yayın yönetmeni Orhan Bursalı sosyal medya hesabından 30 yıldır çıkan derginin yayınına son verildiğini "Biraz önce bildirildi, yönetim Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji dergisini kapattı. Bu Cuma son sayıyı, 1501'i anı olarak saklarsınız" ifadeleriyle duyurdu.
 
29 ARALIK
TBMM'de basına kulis ayarı
TBMM idare amirlerinin, Meclis’te uygulanacak yeni güvenlik önlemlerini belirlemek amacıyla 18 Aralık’ta yaptığı toplantıda, 10 maddelik eylem planı hazırlandı, basına kulis sınırlaması getirildi. Hürriyet’in haberine göre; HDP’li İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder’in katılmadığı toplantıda alınan kararların altında AK Partili Salim Uslu, Ahmet Gündoğdu, Orhan Karasayar, Erdoğan Özegen, CHP’li Tufan Köse, MHP’li Seyfettin Yılmaz ve TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Tamirci’nin imzası bulunuyor. TBMM Başkanlık Divanı’nın onayına sunulacak yeni önlemler arasında, “Kulislere; ziyaretçi ve koruma görevlilerinin alınmaması, danışmanların kısa süreli girişlerine izin verilmesi, basın mensuplarının saat 20.00’den sonra girmemesi”, “Beştepe Sosyal Tesisleri’ndeki spor salonu ve yüzme havuzunun faaliyete geçirilmesi hususlarının değerlendirilmesi”, “Basın toplantısı yapacak milletvekillerine en fazla bir hafta süreyle rezervasyon yapılması” bulunuyor .
 
29 ARALIK
Nokta Dergisi Yayın Yönetmeni ve Yazı İşleri Müdürü serbest bırakıldı
“Türkiye Cumhuriyeti Hükumetine karşı silahlı isyana tahrik” ile suçlanan Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.  57 gündür cezaevinde bulunan Güven ve Çapan “Türkiye Cumhuriyeti Hükumetine karşı silahlı isyana tahrik” ile suçlanıyor. Gazeteciler tutuksuz yargılanacak.
 
30 ARALIK
TRT Türk 96 çalışanına 'İşe gelmeyin!' dedi
TRT Yönetiminin TRT Türk ve TRT Avaz Kanallarını birleştirme kararı almasından sonra TRT Türk bünyesinde ve programlarında yıllardır çalışan 96 kişi 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle işsiz kalıyor. Evrensel'de yer alan haberde gazete çalışanlarına işe gelmeyin uyarısı yapıldığı iddia edildi.