Eylül 2015 Raporu

1 EYLÜL
ABD'den Türkiye'ye basın özgürlüğü uyarısı
Amerikan haber sitesi için çalışan Vice News muhabirleri Philip Gingell Hanrahan ve Philip John Pendlebury ile İngiliz gazetecilere tercümanlık yaptığı belirtilen Mohammed İsmael Rasool, 27 Ağustos’ta Diyarbakır’da gözaltına alındı. ABD Dışişleri Bakanlığı, üç İngiliz gazetecinin Diyarbakır'da tutuklanması ilişkin olarak, Türkiye'ye evrensel demokratik değerleri korumak için çaba göstermeye çağırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Bakanlık internet sitesinde yayımlanan günlük basın toplantısı tutanaklarına göre, Diyarbakır'da tutuklanan 3 Vice News muhabiri ile ilgili olarak Ankara'ya endişelerini ilettiklerini söyledi. Toner, ifade özgürlüğü ve adil yargının tüm sağlıklı demokrasilerin temel unsurları olduğunu vurguladı ve Türkiye'ye, başta kendi anayasasında yer alan, ayrıca Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü'ne verdiği insan hakları taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. VICE News'dan yapılan açıklamada da, muhabirlerine yönelik suçlamalar "temelsiz ve korkutucu şekilde düzmece"diye nitelendirilerek, "Vice News, Türk hükümetinin bölgeden çok önemli haberler geçen muhabirlerimizi susturma çabasını mümkün olan en sert sözlerle kınıyoruz" denildi. Gazeteciler, 8 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılarak ülkelerine gönderildi.

 

1 EYLÜL
İpek Medya Grubu’na operasyon
Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi’ni de bünyesinde bulunduran Koza İpek Holding, sabah erken saatlerde polis baskınına uğradı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, holdingin çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 23 şirketinde arama başlattı. Aramalarda, şirketlerdeki evrak ve bilgisayarlara el konulduğu öğrenildi. Yurt dışında bulunan Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, yaptığı yazılı açıklamada, “Benim trafik suçum dahi yok. Grubum da pırıl pırıl tertemizdir” dedi.

1 EYLÜL
TGC İpek Medya Grubu’na yönelik operasyonla ilgili açıklama yaptı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi ve Kanaltürk Radyo’nun içinde yer aldığı İpek Medya Grubu’na yönelik operasyonla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşler yer aldı: “Basın özgür değil ise toplum özgür olamaz. Ancak Türkiye basın özgürlüğünü engelleyen uygulamalar ve medya kuruluşlarına yönelik operasyonların ülkesi olmaya devam ediyor. Türkiye seçime giderken, sınırlarımızdaki savaş ihtimali yükselirken kamuoyunu tasarlama oyununun yeniden sahneye konulduğuna bir kez daha tanıklık ediyoruz Son olarak Kanaltürk, Bugün TV, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi ve Kanaltürk Radyo’nun içinde yer aldığı İpek Medya Grubu’na yönelik bir operasyon başlatıldı. Medyaya yönelik operasyonlarla Türkiye’de demokrasi dışlanıyor. Geçici iktidarın da gazetecilik mesleğini terörist bir faaliyet, gazetecileri terör suçlusu olarak tarif etme alışkanlığını sürdürdüğünü görüyoruz. Hedef göstermeyle, operasyonlarla, baskılarla gazetecilik mesleği engellenemeyecek ve gazeteciler susturulamayacaktır. Türkiye’de toplumsal barış, halkın bilgi edinme ve gerçekleri öğrenme hakkı için mücadele eden medyayı susturma girişimlerine artık son verilmesini istiyoruz.”

1 EYLÜL
Sözcü yazarlarının köşesi boş kaldı
Sözcü gazetesi, kendilerine son 1 yılda açılan 57 davayı protesto etti. 'Sözcü susarsa Türkiye susar' manşetiyle çıkan Sözcü, baskılar üzerine bir açıklama yaptı. Gazeteden konuyla ilgili yapılan açıklamada "Sözcü bu baskı ve yıldırma ortamında korkmadan gerçekleri yazmaya devam edecek. Ancak tüm dünya duysun diye; darbe dönemlerinde bile yapılmamış baskılar yüzünden yazarlarımız köşelerini sadece bugün protesto için boş bıraktı. Bizi anlamaya çalışın" denildi. Sözcü gazetesi '#SozcuSusarsaTurkiyeSusar' etkiketiyle Twitter'ın en çok konuşulan konuşulanlarından biri oldu.

2 EYLÜL
TGC Başkanı Turgay Olcayto: İktidar tek sesli toplum istiyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından oluşturulan Medya Komisyonu temsilcilerini kabul etti. Komisyon adına toplantıya Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, İstanbul milletvekilleri Barış Yarkadaş katıldı. Ziyarette; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir hazır bulundu. Ziyarette operasyon yapılan İpek Medya Grubu’ndan Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt da katıldı. Enis Berberoğlu iktidar baskısına uğrayan mağdur gazetelere yaptıkları ziyaretin ardından oluşturdukları raporu TGC Başkanı Turgay Olcayto’ya verdi. Başkan Olcayto, “Tarihi bir kavşaktayız. Çünkü iktidar kamuoyunu bilgilenmesini önlemek için her türlü engellemeyi yapıyor. O nedenle de basın özgürlüğünüz dünya sıralamasında son sıralarda sürünüyor. Basın özgürlüğü halkın doğruları öğrenme, bilgilenme hakkıdır. Bizde halkın bilgilendiğini söylemek bu koşullarda mümkün değil. Yurt Gazetesi, Cumhuriyet Gazetesi, Evrensel, Sözcü, Birgün, parelel diye ayrılan gazeteler var. İktidar bu gazeteleri sürekli dışlıyor. Üyesi olduğumuz Gazetecilere Özgürlük Platformumuz var. Bu dönem başkanlığını sendika yürütecek. İktidar baskısıyla mağdur olan medya kuruluşlarının genel yayın müdürlerini toplayıp bu sorunları masaya yatıracağız. Bundan nasıl bir çıkış olabilir, birlik olarak nasıl hareket edebiliriz. İzleme Komitesi oluşturacağız. Biz Türkiye’de demokrasinin yeşermesini bekleyip durduk bu saate kadar. Demokrasi yeşereceğine, kuruyor. İktidar bu ülkeyi çok sesli toplumdan tek sesli topluma geçirmek istiyor. O nedenle mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu demokrasi mücadelesidir. Halkın haber alma özgürlüğü mücadelesidir." CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, şunları söyledi: “Burada izleme komitesi kurularak müşteki baskıdan muzdarip olan medya kuruluşlarının seslerinin tek bir merkezde toplanması ve biz siyasetçilere aktarılması temennimizdir."

3 EYLÜL
Hrant Dink duruşması 22 Aralık’a ertelendi
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasının altıncı duruşması İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada söz alan Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını hatırlatarak “AİHM bu olayla ilgili tüm davaların birleştirilerek görülmesi gerektiği belirtilmiştir. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan davanın, bu dava ile birleştirilmesi gerekir. Yine halen soruşturması devam eden kamu görevlileri soruşturmasının da davası açıldığında bu dosya ile birleştirilmesini talep ediyoruz" dedi. Mahkeme ek raporda belirtilen yeşil daire içine alınmış siyah pantolonlu şahsın Osman hayal olup olmadığının tespit edilmesi için TÜBİTAK’a sorulmasına karar verdi. Davaya, 22 Aralık Salı günü devam edilecek.

4 EYLÜL
Özkök’e hakaret soruşturması
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök hakkında “Utan Ey Büyük Adam” başlıklı yazısından dolayı soruşturma açıldığını açıkladı. Özkök ise yazısında yazısının yanlış anlaşıldığını yazdı. “Yazımın hiçbir yerinde Cumhurbaşkanı’nın ne adı geçiyor, ne unvanı” diyen Özkök, yazısında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemin seçilmiş Cumhurbaşkanı’na katil diyecek kadar kendimden geçmedim. Böyle bir kastım kesinlikle söz konusu olmadı. Ama siyasetlerini eleştirebilecek kadar da sorumlu hissediyorum kendimi. Bütün bu yazdıklarıma bakıp da, bundan ‘Cumhurbaşkanı katildir’ sonucu çıkarmak iyi niyetli bir davranış değildir. Özkök ayrıca yazılarına bir süre ara verdiğini açıkladı.

4 EYLÜL
TGC-KAS 77. Yerel Gazetecilik Semineri Zonguldak’ta yapıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ile birlikte düzenlediği 77. Yerel Gazetecilik Semineri Zonguldak’ta tamamlandı. Dedeman Hotel’de düzenlenen seminere; Zonguldak, Bartın, Düzce ve Bolu ile ilçelerden 100’ün üzerinde gazeteci katıldı. Seminer; akademisyenleri, usta gazetecileri, yerelde çalışan meslektaşlarıyla buluşturarak, mesleki bilgilerin paylaşılabileceği platformun oluşmasını sağladı. Seminere; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Önceki Başkan Orhan Erinç, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu üyeleri İhsan Yılmaz ve Göksel Göksu, Hukuk Danışmanı avukat Gökhan Küçük, Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Türkiye Temsilcisi Dr. Colin Dürkop’un da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. TGC Başkanı Turgay Olcayto, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Gazetecilik; bağımsız, bağlantısız bir iştir. Halka, kamuoyuna bilgi akışı sağlamak, doğru ve gerçek haberleri halkla paylaşmak, bir anlamda kamu görevi yapmaktır. Her gazeteci kendinde o gazeteci niteliğini görüyorsa halkın bir temsilcisidir. Gazeteciliği kurallarına uygun yaparsanız da çok onurlu bir meslektir. Onurlu yapmazsanız iktidarın memuru olursunuz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1998 yılında hazırladığı Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi, bizim anayasamızdır. Onun maddelerini dikkatli okuyalım. Bugünlerde çok ihtiyacımız var.”

7 EYLÜL
TGC: “Hürriyet'e yapılan saldırı medyayı sürekli hedef göstermenin sonucudur”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Hürriyet Gazetesi'ne dün gece yapılan taşlı, sopalı saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı: "Düşünceyi ifade özgürlüğünü benimsemekte zorlanan siyasilerin gazeteleri ve gazetecileri sürekli hedef göstermeleri Türkiye'de basın özgürlüğü konusundaki endişeleri giderek büyütmektedir. Son olarak dün gece yarısı Hürriyet Gazetesi önünde toplanan bir grup tekbir getirerek Hürriyet Gazetesi'ni tehdit etmiş, taşlı, sopalı saldırıda bulunmuştur.

7 EYLÜL
Zaman ve Hürriyet gazetelerine soruşturma
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Hürriyet gazetesiyle birlikte Zaman Gazetesi hakkında da "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan soruşturma başlattı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili İdris Kurt tarafından açılan soruşturmanın sebebi ise "Cumhurbaşkanına hakaret" olduğu bildirildi.

8 EYLÜL
Gazeteciler basın özgürlüğü için dayanışma çağrısı yaptı
Türkiye’nin en yaygın gazetecilik meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve DİSK Basın-İş; "Özgür Basın, Özgür Toplum İçin Dayanışma Çağrısı!” başlıklı toplantıda gazetelerin ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ile bir araya geldi. Toplantıda Medyaya Yönelik Baskıları İzleme Komisyonu Kurulması kararı alındı. Özgür Basın Özgür Toplum İçin Dayanışma Toplantıları’nın ise ayda bir yapılması karara bağlandı.
Toplantıya; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, TGS Genel Başkanı ve GÖP Dönem Sözcüsü Uğur Güç, ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren’in yanı sıra 20 gazete ve televizyonun genel yayın yönetmeni katıldı. TGC BaşkanI Olcayto, “Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Ama en büyük yükü de gazeteciler üstleniyor. Uzun süren bir gazetecilik serüvenim var. Yaşımı da dikkate alırsanız, Menderes döneminden başlayıp 10 yılda bir devam eden sıkıyönetimleri, sıkıyönetim tartışmalarını, darbelerin çoğunu yaşadım. Ama ben basının bu kadar ince ince, içten bölmeyi beceren, basına bu kadar ağır baskılar yapan bir iktidarla karşılaşmadım. Uzun süre gazeteci arkadaşlarımız cezaevinde yattı. Halen cezaevinde meslektaşlarımız var” dedi. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, “Basın Özgürlüğü İhlalleri 2015 Yılında Neler Oldu?” başlıklı bir sunum yaptı.

9 EYLÜL
TGC,TGS,DİSK Basın İş’ten Hürriyet’e destek ziyareti
Hürriyet Gazetesi’ne Pazar günü yapılan saldırının üzerinden 48 saat geçmeden ikinci saldırı düzenlendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve DİSK Basın-İş; Hürriyet Gazetesi’ne destek ziyaretinde bulunarak ,”basın kuruluşlarına yapılan her türlü saldırının karşısındayız” mesajı verdi. Ziyarete; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı ve Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü Uğur Güç, DİSK Basın İş Sendikası Başkanı Faruk Eren, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar da katıldı. Hürriyet Gazetesi’ne yapılan saldırıyı değerlendiren TGC Başkanı Turgay Olcayto, saldırıyı kınayarak, "Hürriyet'e yapılan bu çirkin saldırı aynı zamanda halkın haber alma, gerçekleri öğrenme hakkına yönelik bir saldırıdır” dedi ve ekledi: “Zaten ne zamandır iktidar ve geçici iktidar, halkın bilgilenmesini istemiyor. Pek çok fazla şeyden haberi olmasın istiyor. Bunun için de haber karartmalar dahil yasaklamalar ve sansür var. Pek çok ciddi olayı biz gazeteci olduğumuz halde öğrenemiyoruz. Bütün bu şartlar ortadayken gazetecileri hedef göstermek, gazetecileri düşman bellemek yanlış bir tutum. Çağdaş demokrasi ile yönetilen ülkelerde görülmeyen bir tutum. Yazarın düşünceyi ifade özgürlüğüne bile engel getiriliyor. Bu durumda hedef gösterilen gazetelerin de saldırıya uğraması kaçınılmaz oluyor. O bakımdan çok üzücü ve bizim lanetle kınadığımız bir saldırıdır. Beni esas üzen de kişisel olarak yıllarca bu mesleğin içindeyim, bir parlamenterin bu saldırganlar içinde olması ve saldırganlara önderlik yapmasını bu güne kadar hiç duymadım. Meclis Başkanı niye bu saldırıya sessiz kalıyor onu da bilmek istiyoruz.”

9 EYLÜL
TGC Hürriyet, Sabah ve ATV’ye yapılan saldırıyı kınadı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak dün gece 2. kez saldırıya uğrayan Hürriyet Gazetesi ile Sabah- ATV Grubu’na yönelik taşlı sopalı baskınları kınadı. TGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “Basın ve düşünce ifade özgürlüğü, bu ülkede her siyasi görüşten insanın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının teminatıdır” dedi. Açıklamada şu görüşler yer aldı: “Türkiye’de basının demokrasinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu anlayamayan siyasetçiler, medya kuruluşlarını ve gazetecileri düzenli olarak hedef göstermekte. İtibarsızlaştırmaya çalışmakta, sözlü ve fiziksel şiddeti tetiklemektedir. Bu anlayış nedeniyle her gece başka bir medya kuruluşunun kapısına baskınlar başlamıştır. Hürriyet Gazetesi, ikinci kez saldırıya uğramıştır. Sabah ve ATV Grubu ise dün gece sözlü ve fiziksel saldırıya maruz kalmıştır. Gelinen nokta emniyet güçlerinin yeterli önlem alamadığını göstermektedir. Siyasetçileri, basını düşman gösteren söylemlerden uzak durmaya davet ediyoruz. Emniyet güçlerinden Hürriyet, Sabah ve ATV Grubu’na yapılan saldırıyı gerçekleştirenleri en kısa sürede bulmalarını ve kamuoyunu bilgilendirmelerini bekliyoruz.”

9 EYLÜL
Köşelerden tehdit mesajı
Star gazetesi yazarı Cem Küçük, köşesinden Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’ı tehdit etti. Küçük, yazısında “Şizofreni hastaları gibi hala kendini Hürriyet’in Türkiye’yi yönettiği günlerde zannediyorsun. İstersek seni sinek gibi ezeriz. Bugüne kadar merhamet ettik de hala hayatta kalabiliyorsun.” Tepkiler üzerine Küçük, twitter hesabından "Benim kastettiğimin medeni ölü haline gelmek olduğunu herkes biliyor ama kasıtlı olarak kriminalize etmeye çalışıyorlar" diye yazdı. CNN Türk ekranlarında yayınlanan Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan, Cem Küçük'ün Hürriyet çalışanlarını hedef gösterdiğini belirterek başlarına bir şey gelmesi durumunda Küçük'ün bundan sorumlu olacağını söyledi.

10 EYLÜL
Uluslararası meslek örgütleri saldırıyı kınadı
Basın Enstitüsü Derneği (IPI Türkiye) Hürriyet gazetesine yapılan saldırıya tepki göstererek ”6 Eylül gecesi yapılan saldırının ardından yaşanan gelişmeleri kaygıyla takip ediyoruz” açıklaması yaptı. “Bir ülkenin en büyük medya kuruluşlarına yönelik en küçük saldırının dahi cezasız kalması veya sessizlikle karşılanması, bir sembol teşkil edeceğinden, tüm medyanın şiddet kullananlarca sindirilmesine yol açabilir” diyen IPI Türkiye saldırganların hukuk devleti kıstası içinde “derhal ve caydırıcı” şekilde cezalandırılması gerektiğini belirtti. Merkez kuruluş IPI’ın "Yaşananlar Türkiye’de 1 Kasım seçimleri öncesi bağımsız medyayı hedefleyen taciz ve yıldırma amaçlı endişe verici kampanyada tehlikeli bir tırmanmaya işaret ediyor" açıklamasını yineleyen IPI Türkiye “Bu tehlikeli tırmanmayı durdurup demokrasiye yönelik tehditleri bertaraf etmek ve süregiden cezasızlığa son vermek, öncelikle hükümetin sorumluluğudur” açıklaması yaptı.

10 EYLÜL
9 yıldır Türkiye'de yaşayan Hollandalı gazeteci sınır dışı edildi
2013 yılından beri Diyarbakır’da gazetecilik yapan Frederike Geerdink, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan gözaltına alındıktan sonra savcılıkça serbest bırakıldı. Hollandalı gazeteci Frederike Hanneke Geerdink sınır dışı edilmek üzere İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne sevk edildi.

10 EYLÜL
Vuslat Doğan Sabancı: Taşla, sopayla bizi korkutamazsınız
Hürriyet gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, gazetesine yönelik saldırılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Sabancı, “Biz bugün, Doğan Grubu, Hürriyet çalışanları ve milyonlarca okurumuzun, izleyicimizin desteğiyle... Şiddetin tuzla buz yaptığı işte bu kapının önündeyiz…Birlikteliğimize, kardeşliğimize kasteden, huzurumuzun ve hürriyetlerimizin kapısını paramparça eden şiddeti ve terörü sonuna kadar kınıyoruz. İlkelerimizden ödün vermeden doğru ve objektif biçimde gazetecilik yapmaya devam edeceğimizi de bir kez daha kararlılıkla belirtiyorum” dedi.

14 EYLÜL
TGC Sedat Simavi Ödülleri’ne son başvuru süresi 30 Eylül
39 yıldır Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucu başkanı Sedat Simavi adına 9 dalda verilen ödüllere başvurular için geri sayım başladı. TGC 2015 Sedat Simavi Ödülleri için başvurular, 30 Eylül 2015 Çarşamba akşamı saat 17.00’de sona erecek.

14 EYLÜL
Nokta dergisine baskın
Son sayısını yayına vermeye hazırlanan Nokta Dergisi’ne gece yarısı polisler baskın yaptı. Derginin piyasaya çıkamayan kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arkada şehit cenazesi geçerken selfie yaptığı bir görüntünün yer aldığı öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla Nokta Dergisi'nin 18. sayısı toplatıldı, Twitter hesabının erişiminin engellenmesine karar verildi. Gece yarısı düzenlenen baskında derginin merkezinde kimseyi bulamayan polisler, sabah erken saatlerde yeniden binaya geldi. Okmeydanı'ndaki Nokta Dergisi’ne sabah saatlerinde yeniden gelen polislerin incelemesinin devam ettiği bildirildi. Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven, gözaltına alındı.

14 EYLÜL
Cumhuriyet’e erişim engeli
Cumhuriyet, Türk Telekom’un ardından, TTNET, Uydunet ve PTT Cell’in de gazetenin internet sitesine erişim engellediğini duyurdu.Gazetenin teknik servis ekibi yaptığı incelemelerin ardından, ‘cumhuriyet.com.tr‘ye girmek isteyenlerin, sitenin sunucularına gelmeden engellendiği tespit edildi. Cumhuriyet, internet sitesinden yaptığı açıklamada, “Telekom ve TTNET, ‘cumhuriyet.com.tr’ye erişim hakkını engelleyerek büyük suç işliyor” dedi. İstanbul ve Türkiye’nin birçok ilinde Uydunet kullanıcısı okurların da gazeteyi arayarak internet sitesine giremediklerini söylediğini belirten Cumhuriyet, “Uydunet yetkilileriyle yaptığımız görüşmede, böyle bir sorun olup olmadığı araştırdıklarını ve sonuç olarak böyle bir engelleme olmadıklarını söylediler. Herhangi bir mahkeme kararı olmadan engelleme yapamayacaklarını belirten Uydunet yetkilileri, kendilerinin ‘cumhuriyet.com.tr‘ye giriş yapabildiklerini ifade etti” diye yazdı.

14 EYLÜL
Belçikalı 3 gazeteci gözaltına alındı
Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinden Suriye'ye geçmek isteyen Belçikalı 3 gazeteci, gözaltına alındı. Şanlıurfa sınır hattında görev yapan güvenlik güçleri, sınırdan kaçak yollarla Suriye'ye geçmek isteyen Belçikalı 3 gazeteci güvenlik güçlerinde gözaltına alındı. Gazeteciler daha sonra serbest bırakıldılar. Edinilen bilgiye göre, Şanlıurfa sınır hattında görev yapan güvenlik güçleri Kuyucak Mahallesindeki bir evden sınır ötesini gözetleyen kişilerin bulunduğunu fark etti.

15 EYLÜL
TGC:“Meclis gazetecilik üzerindeki olağanüstü hali kaldırmalı”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak son üç gün içinde üçü yabancı yedi gazetecinin gözaltına alındığını, Nokta Dergisi’ne baskın yapıldığını, 'cumhuriyet.com.tr’ye erişim engeli getirildiğine dikkat çekti. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı: “Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü haberleri bilmek, habere ulaşmak; haber ve fikirleri eleştirmek, yorumlamak, haberleri serbestçe yayabilmek hakkından oluşur. Bu ilkelerin her olayda, her seferde aynı anda var olması zorunludur. Bir ilkenin idare tarafından engellenmesi o ülkede basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün zedelendiğinin ve hatta basın özgürlüğünün olmadığının açık kanıtıdır.
Türkiye yeni bir seçime giderken medya kuruluşları ve gazeteciler iktidar tarafından yine hedef seçilmektedir. Hukuk nesnel bir kriter olmadan keyfi biçimde medya ve gazeteciler üzerinde baskı yaratmak için kullanılmaktadır. Çağdaş demokratik ülkelerde benzeri görülmeyen baskılarla son üç günde yedi gazetecinin gözaltına alınması bunun en somut örneğidir. Mersin'in Akdeniz ilçesinde DİHA muhabirleri Erdoğan Alayumat, Berivan Altan, Ahmet Kanbal; Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinden Suriye'ye geçmek isteyen Belçikalı üç gazeteci Robin Rama Ekers, Jo Verstıchel, Nicolas Becker ile Nokta Dergisi’nin yazı işleri müdürü Murat Çapan gözaltına alınmışlardır. Meslektaşlarımız sonra serbest bırakılmışlardır. Nokta Dergisi’nin 18. Sayısı yayınlanmadan savcılık kararıyla toplatılmış, Cumhuriyet gazetesinin internet sitesi 'cumhuriyet.com.tr'ye ise mahkeme kararı olmadan Türk Telekom, TTNET, Uydunet ve PTT Cell tarafından erişim engellenmiştir. Bu uygulamalarla Türkiye'de gazetecilik üzerindeki olağanüstü hal ağırlaştırılarak devam ettirilmektedir. Türkiye’de demokrasiyi dışlayan bu uygulamalara Meclis sessiz kalmamalı, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için gazetecilik üzerindeki olağanüstü hali kaldırmalıdır.”

15 EYLÜL
Doğan Medya Grubu'na terör soruşturması
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Doğan Medya Grubu'nun bünyesindeki medya kuruluşlarında yer alan bazı haberlerden dolayı soruşturma başlattı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı vekili İdris Kurt, Güneş gazetesinin 10 Eylül 2015'teki''Al Sana Belge" başlıklı haberini ihbar kabul ederek, yaptıkları yayınlardan dolayı Doğan Medya Grubu hakkında resen soruşturma başlattı. Grup bünyesindeki bazı televizyon ve gazetelerde "29 Ağustos 2015'te Siirt'te şehit düşen askerlerin fotoğraflarının sansürsüz yayınlanması", "Tunceli'de öldürülen PKK'lıların fotoğraflarının sansürlenmesi" ile "Cüneyt Özdemir'in PKK'ya katıldığı iddia edilen 'kırmızı fularlı kız' olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil ile televizyondaki röportajı"nın soruşturmaya konu olduğu belirtildi.

15 EYLÜL
Haber dönüşü kaza: 2 gazeteci yaralandı
Anadolu Ajansı foto muhabiri Mustafa Çiftçi ile Anadolu Ajansı kameramanı Bekir Bektaş, trafik kazası geçirdi. Edinilen bilgiye göre, Antalya'nın Kemer ilçesi Gözlemevi'ne haber amaçlı giden Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürlüğü'nde görevli Foto muhabiri Mustafa Çiftçi ile Kameraman Bekir Bektaş, haberin ardından Antalya merkeze dönüşe geçti. Saklıkent yolu ikilinin içinde bulunduğu araç kontrolden çıkarak 20 metrelik uçurumdan yuvarlandı. Kazada Çiftçi ve Bektaş yaralandı. Bölgeye sevk edilen sağlık ekipleri gazetecileri helikopterle Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne ve Eğitim Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı.

16 EYLÜL
TGC-TGS-ÇGD-DİSK Basın-İş: “Tek tip devlet gazetecisi olmayacağız”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve DİSK Basın-İş, “Tek Tip Gazeteciliğe Karşı; Gazetecilik” başlıklı toplantıda bir araya geldi. TGC'nin üst katındaki Gazeteciler Restoranı’nda yapılan toplantıya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı/GÖP Dönem Sözcüsü Uğur Güç, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, DİSK Basın-İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş, gazeteci, yazar Ragıp Duran ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Toplantının moderatörlüğünü yürüten Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, açılışta “Hafta sonu 7 gazeteci gözaltına alındı. Nokta Dergisi basıldı, yayınlanmadan 18. sayısına el konuldu.Cumhuriyet.com.tr’ye de erişim engeli getirildi. Gerçekten olağanüstü bir dönemi yaşıyoruz. Bu olağanüstü dönemde tüm gazetecilerden tek tip gazeteci olması bekleniyor. Olmayanlar terör örgütü üyesi olmakla suçlanıp gözaltına alınıyor, yargılanıyor” diye konuştu. Başkan Olcayto, yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Artık sizlere zor dönemlerden geçiyoruz demek komik kaçıyor. Gazetecilerin kendi kendilerine yaptıkları kötülükler, kendi arkadaşlarına yaptığı kötülükler hiçbir dönem de bu kadar olmamıştı. Bu dönemde yaşananlar kadar birbirini ihbar eden, iktidara yaranacağım diye gazetecileri, gazeteleri hedef gösteren başka bir dönem hatırlamıyorum. Biz meslek örgütü olarak; TGC meslek etiğine uygun gazetecilik yapılmasını istiyoruz. Ama artık etik kalmadı. Etik yerine tetikçiler var. Gazetecilik nasıl oldu da bu kadar dibe vurdu. Elbette iktidarların çok payı var, sermayenin çok büyük payı var. Özgür ve bağlantısız gazetecilikten yanayız. Tüm meslek örgütleri olarak dayanışmayı güçlü tutmaya çalışıyoruz. İktidarın baskılarından ne çekiniyoruz ne korkuyoruz. Biz doğru bildiğimizi söylemeye devam edeceğiz. Doğru haber almaya ve o haberleri topluma kamuoyuna iletmeye devam edeceğiz. Elimizden geldiğince bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

17 EYLÜL
Hasan Cemal hakkında soruşturma
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Hasan Cemal hakkında soruşturma başlattı.
Soruşturma Cemal’in T24’te yayınlanan “Akan kanın bir numaralı sorumlusu Saray'daki Sultan'dır, nokta!" başlıklı yazısı nedeniyle başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Umut Tepe'nin imzasını taşıyan ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından tebliğ edilen yazıda, “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrılan Cemal, aksi halde “zorla” getirilecek.

17 EYLÜL
Cumhuriyet’ten açıklama
Cumhuriyet Gazetesi, televizyon programında Star gazetesi yazarı Cem Küçük'ün Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı hedef gösteren sözlerine karşı açıklama yaptı. Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay imzalı “Sahibi kimse çıksın ortaya” başlıklı yazıda “Cumhuriyet Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni’nin devlet tarafından hâlâ öldürülmemesinin eleştirilmesine kadar gelmiştir” dendi. Açıklamada, olayı Savcılığa götürmekle bir sonuç alamayacaklarını belirterek “Yargı kurumunun son dönemdeki performans ve işlevini dikkate aldığımızda, anılan kişiyi ve söylemini aklama ihtimalinin de çok kuvvetli bir ihtimal olduğunu düşünüyoruz” dendi.

18 EYLÜL
AB Komisyonu Doğan Grubu'na açılan soruşturmayı değerlendirdi
Avrupa Birliği Komisyonu, Doğan Medya Grubu’na yönelik olarak terör propagandası suçlamasıyla açılan soruşturma hakkında bir açıklama yaptı. Doğan Medya'ya yönelik soruşturmanın endişe verici olarak nitelendirildiği açıklamada, Türkiye'den ifade özgürlüğüne saygı göstermesinin defalarca istendiği hatırlatıldı. AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada Doğan Medya Grubu’na yönelik soruşturmanın, 'Türkiye’deki endişe verici medya özgürlüğü ihlalleri serisindeki son örnek' olduğu belirtildi.

18 EYLÜL
“Halkın haber alma hakkı için basın üzerindeki baskıları kaldırın”
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), “Medya Özgürlüğü ve Gazeteci Hakları Uluslararası Konferansı”nı düzenledi. Konferans kapsamında Türkiye: Kutuplaşmış bir Ülkede Gazetecilerin Hak ve Özgürlüğünü savunmak” ana başlığı altında yapılan oturumlarda gazetecilerin sorunları ele alındı. Başta Türkiye olmak üzere dünyadaki sorunlarının dayanışmayla aşılabileceği noktasında birleştiler. Tüm gazetecilere dayanışma çağrısı yaptılar. Toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Jim Boumelha, AB Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler, Basın ve Enformasyon Bölüm Başkan Yardımcısı Andreea Schmidt, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş’un da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Türkiye’de basın ağır baskı altında. Türkiye’de evrensel gazetecilik kurallarının işlenmesini istiyoruz. Düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller kalksın istiyoruz. Halkın doğruları öğrenme, bilgi edinme hakkı olan basın özgürlüğünün yerine getirilmesini istiyoruz. Şu anda halk bilgilenemiyor, haber alamıyor. Sık sık haberler sansüre uğruyor. Büyük bir medya kesimi, patronaj sansürüne uğruyor. En tehlikesi kafalarda yaratılan oto sansür. Oto sansür nedeniyle gazeteciler, görevlerini rahatlıkla yerine getiremiyor. Bu bunalımlı dönemden elbette kurtulacağız. Bizim umudumuz asla tükenmiyor. Çünkü iktidarlar gelir geçer. Siyasetçiler de gelir, geçer; ama gazetecilik kalır. Siyasilerin, eninde sonunda gazetecilere gereksinimi olacak. Baskılar, Türkiye’de yalnız basın sektörünün sorunu değil. Diğer kesimlerde de bir hayli sıkıntılar var. Önümüzde bir seçim var. Seçimin ne getireceğini kestirmek şimdiden mümkün değil. Artık Türkiye’de demokrasi yeşersin istiyoruz.”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, “Etkili birlikler kurarak gazetecileri birleştirmek. Geçmiş deneyimler ve gelecek projeksiyonları” konusu hakkında bir sunum yaptı. Güneş, şunları söyledi: “Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin, 3 bin 800’ü aşan sayıda üyesi var. Kurucumuz ‘kalemini kır ama satma’ diyen bir ustamız Sedat Simavi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, özellikle 5 yıldır yaşadığımız sürecin ağırlığını dikkate alarak çok daha aktif bir çaba içinde. 2010’da meslek örgütleri tarafından GÖP kuruldu. Davalar izlendi, cezaevleri ziyaretleri yapıldı. Basın özgürlüğü sorununa dikkat çekildi. Yürüyüşler yapıldı, basın özgürlüğü sorunu uluslararası gündeme taşındı Meslek örgütleri arasındaki farklılıklar en aza indirildi. 2010- 2015 arasında Türkiye’de 300’e yakın gazeteci cezaevine girip çıktı. Yüzlerce gazeteci haklarında açılmış davalarla yargılanıyor. Yasalarda gerekli düzenlemeler yapılamadı. Basın toplantıları dönemi bitti. Basın bülteni dönemi başladı. Gazetecilerin soru sorması istenmiyor. Gazetecilik terör faaliyeti, gazeteci terörist denilerek meslek itibarsızlaştırılıyor” dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı “Sendikasızlaştırma yıllarından sonra Türkiye medyasında neler değişti?” başlıklı konuşma yaptı. “Gazetecilikte sendikasızlaşma, 1980’den önce başladı. Türkiye’de sendikalı işçi sayısı bugün 80’lerdeki yılların altında. 21 yıl içinde sendikasızlaşma hızla gerçekleşti. Özellikle de basın sektöründe sendikalaşma oranı oldukça düşük. Basında sendikasızlaşma, medya kuruluşlarının büyük sermayenin eline geçmesine koşut olarak hızlandı. Gazetelerin, televizyonların İkitelli’deki plazalara taşınmasıyla birlikte medya kuruluşlarının halkla günlük teması kesildi. Plazalarda bir kast sistemi oluştu. Sokakta haber toplayan arkadaşım polisten dayak yiyor, işten kovuluyor. Sosyal güvenceleri yok. Basın kartı alamıyor. Medya, dördüncü kuvvet olarak işlevini yerine getiremiyor.”

18 EYLÜL
RTÜK 120 kanalı kapattı
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), çok sayıda televizyon kanalının yayınına son verdi. Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'ün 120 televizyon kanalının yayınına son vermesini köşesine taşıdı. Televizyon kanallarının lisansı olmadığı gerekçesiyle kapatıldığını belirten Bayer, köşesinde RTÜK Başkanlığı'ndan ayrılan Davut Dursun için "Bu işlere ne diyor acaba" sorusunu sordu.

18 EYLÜL
Bugün Yazarı Gültekin Avcı gözaltına alındı
Bugün Gazetesi yazarı Gültekin Avcı İzmir'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı. İstanbul Nöbetçi 2. Sulh Ceza Hakimliği, Gültekin Avcı ile 3 emniyet personelinin tutuklanmasına karar verdi.
Silivri Cezaevi'nde bulunan Avcı, yazdığı mektupta 7 köşe yazısıyla terörist ilan edilmesine tepki gösterdi. Avcı, gözaltı ve sorgu sırasında kendisine destek olan meslektaşlarına teşekkür etti.

22 EYLÜL
6 gazeteciye 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' davası, 10 gazeteciye soruşturma
Evrensel gazetesinde çıkan “Ali İsmail’in faili Erdoğan’dır” başlıklı haber nedeniyle sorumlu yazı işleri müdürü Vural Nasuhbeyoğlu ve gazetenin imtiyaz sahibi Mehmet Akif Koşar hakkında, Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesi uyarınca “Cumhurbaşkanına hakaret”ten dava açıldı. Yargılama 1 Ekim’de başlayacak. Gazetenin başyazarı İhsan Çaralan iki yazısı nedeniyle, yazarları Mustafa Köz ve Erol Aral, birer yazıları nedeniyle aynı suçlamayla soruşturma geçiriyorlar. Sadece Eylül ayının üç haftasında TCK’nın 299. Maddesinden hakkında işlem (soruşturma veya kovuşturma) yapılan medya çalışanlarının sayısı 20’ı buldu. BirGün muhabiri Onur Erem’e “Google da biliyor: Hırsız, katil AKP ve Erdoğan” başlıklı haberinden dolayı Cumrhurbaşkanı'na hakaret gerekçesiyle dava açıldı. Meydan gazetesi yazarı Cafer Solgun da hakkında yazmadığı bir yazı nedeniyle Cumhurbaşkanına hakaretten soruşturma başlatıldığını duyurdu.

22 EYLÜL
IŞİD rehin tuttuğu kameramanı serbest bıraktı
IŞİD’in 10 aydır rehin tuttuğu Rudaw TV muhabirlerinden Mesud Akil’in serbest bırakıldığı bildirildi.IŞİD, 15 Aralık 2014’te, Rojava ’nın Tıl Koçer – Kamişlo arasında haber takibinde olan Rudaw muhabiri Ferhad Hamo ile Mesud Akil’i kaçırmıştı. Rudaw Medya Grubu’ndan daha önce yapılan açıklamada, “Çalışma arkadaşlarımızın serbest bırakılması için bölgede bulunan aşiretlerden, Hamo ve Akil’in serbest bırakılması için yardımcı olmalarını istiyoruz” denilmişti. Rudaw muhabiri Ferhad Hamo ise halen IŞİD tarafından rehin tutuluyor.

28 EYLÜL
Avrupa’dan basın özgürlüğü kaygısı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu temsilcileri ile bir araya geldi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın, “Medya üzerindeki baskılar bizim için endişe kaynağı. Cumartesi günü Başbakan Davutoğlu’na kaygılarımızı anlattım” dediği, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un ise, “Neredeyse her gün Türkiye’de basın özgürlüğünün kısıtlandığı haberleri geliyor” ifadesini kullandığı belirtildi. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de de özgürlüğün, demokrasinin, kadın erkek eşitliğinin, medya bağımsızlığının, yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının olmasını isteriz” dedi.

28 EYLÜL
TGC Yönetim Kurulu: İktidar Tivibu aracılığıyla sansürden vazgeçmelidir
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak kamu dijital yayın platformu olan Tivibu’daki Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV'nin yayınlarına son verilmesini kınadı. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı: “Türk Telekom bünyesinde faaliyet gösteren TTNet'in dijital yayın platformu Tivibu'daki Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV televizyon kanallarının yayınlarına seçim öncesi son verilmiştir. Hiçbir gerekçe gösterilmeden sözleşmeleri yenilenmemiştir. Bu tv kuruluşlarına uygulanan hukuksuzluk iktidar baskısının ve sansürün geldiği nokta açısından ibret vericidir. Halkın haber alma hakkını ihlal eden bu uygulama basın tarihine yeni bir kara leke olarak geçmiştir. Bir kamu yayın dijital platformu olan Tivibu, üç tv kanalının yayınına neden son verdiğini halka açıklamakla sorumludur. Bu uygulama 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun’a Anayasa’da belirtilen basın özgürlüğüne, eşitlik prensibine ve Rekabet Kanunu’a aykırı bir tutumdur.Tivibu tabi olduğu 6112 sayılı kanuna göre bir kamu dijital yayın platformu olarak medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara tarafsızlık ve hakkâniyet ölçülerinde, makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermek ile yükümlü olduğunu unutmamalı ve bu hukuksuz uygulamadan vazgeçmelidir.”

28 EYLÜL
DİHA’ya polis baskını
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) merkez Kayapınar ilçesinde bulunan merkez bürosuna baskın düzenledi. DİHA’dan sosyal medya aracılığıyla yapılan açıklamada 32 çalışanlarının gözaltına alındığı belirtildi. Baskın yapılan binada, Kürtçe yayın yapan Azadiye Welat gazetesi ve Kürdi Der de bulunduğu belirtildi. 32 çalışanın 29 Eylül sabah saatlerinde serbest bırakıldığı açıklandı.

29 EYLÜL
Savcılık, Doğan Grubu'yla ilgili yeni bir karar aldı
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, görev yeri dolayısıyla Doğan Medya Grubu hakkında “Terör örgütü propagandası yapma” iddiasıyla re’sen soruşturma başlatmıştı. Soruşturma derinleştirilerek gruba bağlı tüm yayın organları ve sosyal medya hesapları mercek altına alındı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Doğan Grubu’nun tüm yayın organlarının ve sosyal medya hesaplarının tek tek incelenerek, “Terör örgütü propagandası” içeren yayınların kurum politikası olup olmadığının tespitini istedi.

30 EYLÜL
58 gazeteci TGC üyeliğine kabul edildi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyeleri, “Geleneksel Ayın Son Pazartesi Yemeği”nde bir araya geldi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyeliğine kabul edilen 58 yeni üye için rozet töreni düzenlendi. TGC Restoranı’nda düzenlenen yemeğe; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, TGC Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, TGC Yönetim Kurulu Üyeleri İhsan Yılmaz ve Kamil Masaracı, Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever'in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. Açılış konuşmasını yapan TGC Genel Sekteri Sibel Güneş, bir önceki ayın son yemeğinden bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve TGC’nin etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Güneş, Yoğun bir ay geçirdik. TGC'nin de üye olduğu Basın Kartları Komisyonu'nun yapısını değiştiren yönetmelik çalışması oldu. Yönetmelik, TGC'nin ve diğer meslek örgütlerinin görüşü alınmadan çıkartıldı. Daha önceki 11 kişilik komisyonda meslek örgütleri 8 üye ile temsil edilirken yeni 15 kişilik komisyonda meslek örgütleri temsilci sayısı 5'e düşürüldü. 8 üyeyi genel müdür direk atar duruma geldi. Bunun dışında neden olduğu birçok olumsuzluk var. TGC ve TGS olarak komisyondan çekilme kararı aldık. Bundan sonra muhalif medya kuruluşlarının gazetecilerine basın kartı verilebilir olması giderek bir soru işareti haline geliyor. Bu hukuksuzluğun içinde olmayı tercih etmedik. Yönetmenliği dava açıyoruz. Onunla ilgili çalışmalarımız sürüyor.” Açılış konuşmasının ardından rozet törenine geçildi. Tören toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

30 EYLÜL
Gazeteciler Ekim ayını adliye koridorlarında geçirecek
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de aralarında bulunduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu bir açıklama yaparak Ekim ayında yargılanacak gazetecilere destek çağrısı yaptı. GÖP’ün yaptığı açıklamada şu görüşler yer aldı: “Basın özgürlüğünün ayaklar altında olduğu Türkiye’de Ekim ayı gazetecilerin adliye koridorlarını dolduracağı bir ay olacak. 1 Ekim’den 22 Ekim’e kadar neredeyse hergün bir gazeteci mahkemelerde ifade verecek. 1 Ekim: Vural Nasuhbeyoğlu ve Arif Koşar (Evrensel) İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla yargılanıyor. 6 Ekim’de Sedef Kabaş twitter üzerinden yolsuzluk iddialarıyla ilgili takipsizlik kararı veren yargıcı eleştirdiği için İstanbul Ağır Ceza Mehkemesinde yargılanacak. 8 Ekim’de Özgür Mumcu (Cumhuriyet) “Zalim ve Korkak” yazısı nedeniyle İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde Cumhurbaşkanına Hareketten hakim karşısına çıkacak. 12 Ekim’de Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya (Cumhuriyet) İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Charlie Hebdo” kapağını köşelerinde yayımladıkları için “dini değerleri aşağılamak”tan yargılanacak. 13 Ekim’de Ahmet Şık (Gazeteci) “Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda” kitabında eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a hakaret ettiği gerekçesiyle İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. 20 Ekim’de Barış Pehlivan (Odatv) “Şaşırtıcı Benzerlik” yazısı nedeniyle Erdoğan’a hakaretten yargılanacak. Ender İmrek (Evrensel) İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Cumhurbaşkanı’na hakaretten yargılanacak. 22 Ekim’de Barış İnce (Birgün) akrostişli savunma metni yoluyla Cumhurbaşkanı’na hakaretten İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Gazetecilere Özgürlük Plotformu olarak yargılanan tüm meslektaşlarımla dayanışma duygularımızı paylaşıyor ve davaların takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz. Basın özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını savunan tüm gazetecileri ve halkı davaları izlemeye ve meslektaşlarımıza destek vermeye çağırıyoruz.”

30 EYLÜL
Hürriyet yazarı Ahmet Hakan evinin önünde saldırıya uğradı
Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan, İstanbul'daki evinin önünde 4 kişinin saldırısına uğradı. Hakan, CNN Türk’teki ‘Tarafsız Bölge’ programından sonra şoförünün kullandığı ve korumasının da bulunduğu otomobiliyle evine gitmek üzere ayrıldı. Hakan, Nişantaşı’ndaki evinin önüne geldiğinde saldırıya uğradı. Hastaneye kaldırılan Ahmet Hakan'ın vücudunda kırıklar olduğu öğrenildi. Ahmet Hakan, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ile bir mesaj gönderdi. Hakan, 'Bu tür saldırılardan hiç bir şekilde yılmayacağız. Korkmuyoruz. Bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

Eylül ayında 2 gazeteci hayatını kaybetti
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Sürekli Basın Kartı Sahibi Ertan Kunter ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Yönetim Kurulu üyesi, önceki Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanlarından Onur Belge yaşamını yitirdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, yayınladığı baş sağlığı mesajlarında "Gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet veren meslektaşlarımızı kaybetmenin acısı içindeyiz. Meslektaşlarımızı sevgi ve saygıyla anıyor, ailesine ve basın topluluğumuza baş sağlığı diliyoruz” dedi.