Haziran 2015 Raporu

1 HAZİRAN
TGC: Cumhurbaşkanı’nın görevi gazeteci tehdit etmek olmamalı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MİT TIR’larını haber yapan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a yönelik söylediği “Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek” ifadelerini eleştiren bir açıklama yaptı. Açıklamada, şu görüşler yer aldı: “Gazetecilik meslek ilkelerinin tanımlandığı Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi; 'Gazetecinin halka karşı sorumluluğu, başta işverenine ve kamu otoritelerine karşı olmak üzere, öteki tüm sorumluluklardan önce gelmektedir. Gazeteci tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Gazetecinin karşısına çıkarılacak gizlilik ve sır gibi engeller kamusal işlerde yasaya, özel işlerde açık ve ikna edici gerekçelere dayandırılmalıdır' demektedir. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar MİT TIR'larıyla ilgili haber ve görüntüleri yayınlayarak halka karşı sorumluluğunu yerine getirmiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Cumhuriyet Gazetesi’ni ve Can Dündar’ı ‘Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek’ diyerek açıkça tehdit etmektedir. Cumhurbaşkanı’nın görevi gazeteci tehdit etmek olmamalıdır. Hukukun üstünlüğü ilkesi bu davranışla yok sayılmıştır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak Cumhurbaşkanı ve iktidarı gazeteciler üzerine yoğunlaştırdıkları tehdit ve baskılara son vermeye çağırıyoruz.”

1 HAZİRAN
T24 Muhabirine saldırı
T24 muhabiri Michelle Demishevich, Sümeyye Erdoğan’ın basın açıklamasını takip etmesi polis tarafından engellendiği söyledi. İtiraz ettiğinde bir kadın polis tarafından saçından çekildiğini daha sonra başka bir erkek polisin, karnına yumruk attığını aktardı.
Bu sırada Sümeyye Erdoğan’a yardım için seslenen Demishvich için Erdoğan’ın iki defa “Lütfen gazeteciyi bırakın” dediğini ancak polislerin şiddete devam ettiğini söyledi.
Demishevich saçından sürüklendiği için kafa bölgesinde ve yumruklandığı karnında ağrı olduğunu, darp raporu aldıktan sonra yarın avukatlarıyla birlikte suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

2 HAZİRAN
‘Gazeteci hapishanesi Türkiye’
Dünyanın önde gelen basın örgütlerinden Avrupa merkezli Dünya Gazete ve Haber Yayıncıları Birliği’nin (WAN-IFRA) yıllık konferansına, Türkiye’deki basın özgürlüğü problemleri damga vurdu. Örgütün başkanı Tomas Brunegard açılış konuşmasında Türkiye’deki basın özgürlüğü sorunlarına değinip Türkiye’nin gazeteciler için bir hapishane haline geldiğini söyledi. Örgüt, 1992 ve 2015 arasında dünyanın farklı yerlerinde 1127 gazetecinin görev sırasında öldüğünü açıkladı.

2 HAZİRAN
Gazeteci Güven ifade verdi
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz ile iki militanın öldüğü olaya ilişkin sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili "terör örgütü propagandası" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, gazeteci Banu Güven "şüpheli" sıfatıyla ifade verdi.

2 HAZİRAN
Gazeteci İnce’nin ‘akrostişli savunma’ davası
BirGün Gazetesi Yayın Yönetmeni Barış İnce’nin akrostişli savunma metni dolayısıyla 5,5 yıl hapsinin istendiği davanın ilk duruşması Çağlayan Adliyesi’nde 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Mahkeme heyetine savunmasını yapan İnce, "Ben hakaret etmedim, politik eleştiri yaptım. Yazımın suç olduğunu düşünmüyorum. Savunmamı savunmaya çalışıyorum. Bu savunmamı da savunacağım gibi görünüyor" ifadelerini kullandı. Savunmaları inceleyecek olan mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 22 Ekim 2015’te görülmesine karar verdi.

2 HAZİRAN
BirGün yazarı Barış Atay’a para cezası
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilal Erdoğan ve Yasin El Kadı’ya hakaret etiği gerekçesiyle hakkında dava açılan BirGün Yazarı Barış Atay, Erdoğan’a hakaretten idari para cezasına çarptırıldı.

2 HAZİRAN
Evrensel yazarı İmrek’in yargılanmasına başlandı
Evrensel Gazetesi yazarı Ender İmrek hakkında, TBMM’deki 17-25 Aralık Yolsuzluk Komisyonu’nun çalışmalarına yayın yasağı getirilmesi üzerine 29 Kasım 2014’te “Yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet gizlenebilir mi?” başlığıyla kaleme aldığı eleştiri yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “hakaret ve iftira” iddiasıyla yaptığı şikâyet üzerine açılan dava İstanbul Adliyesi’nde görülmeye başlandı. Mahkeme, beraat talebini reddederken davayı 20 Ekim 2015’e erteledi.

3 HAZİRAN
Yürüyüş Dergisi’nin 5 çalışanına gözaltı
İstanbul’da Gazi Mahallesi, Sultangazi, Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Bahçelievler, Esenyurt, Ataşehir ve Bakırköy’de bazı adreslere polis operasyon düzenledi. Basılan yerler arasında Yürüyüş Dergisi ile Ozan Yayıncılık da yer aldı. Operasyonda 5 dergi çalışanı gözaltına alındı.

3 HAZİRAN
Cumhurbaşkanı Can Dündar’ın ağırlaştırılmış müebbede çarptırılmasını istedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT TIR’ları ile ilgili Cumhuriyet Gazetesi’nin haberi üzerine Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda bireysel suç duyurusunda bulundu. Haberde ortaya çıkan silahlar, dilekçede “gerçeğe aykırı görüntü ve bilgi” olarak nitelendirildi ve Dündar’ın “gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “örgüt kurma”, “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “casusluk” suçlarından bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 42 yıl hapis ile cezalandırılması talep edildi.

4 HAZİRAN
400 aydından Cumhuriyet'e destek
MİT TIR’larıyla ilgili yayını nedeniyle soruşturma açılan Cumhuriyet gazetesi ve Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a destek vermek için “Biz Yurttaşlar” başlıklı bir bildiri yayınlandı. 400 kadar aydın Cumhuriyet'e destek verdi. Aralarında Prof. Dr. Ali Nesin, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. İlhan Tekeli, Osman Kavala ve Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın da bulunduğu 400 akademisyen, hukukçu, yazar, sanatçı ve insan hakları aktivistinin imzaladığı “Biz Yurttaşlar” başlıklı bildiride, “Gazetelerin, televizyonların asli görevi, halkın yaşamını birinci derecede ilgilendiren gelişmeler konusunda kamuoyunu bilgilendirmek, halka gerçekleri duyurmaktır. Bu temel görevi yerine getirmeye çalışan Cumhuriyet ve gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a yönelen baskı ve tehditler, haber alma hakkımıza açık tecavüzdür ve anayasal suçtur. Cumhurbaşkanı’nı anayasa güvencesi altında olan basın özgürlüğüne yönelik baskı ve tehditlere son vermeye, savcıları ve yargıçları hukukun gereklerine uyarak baskılara direnmeye çağırıyoruz” denildi.

4 HAZİRAN
Politika Gazetesi’ne saldırı
Politika Gazetesi kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı. Gazetenin yayın kurulu üyesi Ayla Boran’ı silahla tehdit eden saldırganlar, dergi bürosunu da dağıttı.

4 HAZİRAN
Gazeteci Nuh Köklü cinayetine müebbet istemi
Kadıköy'de, gazeteci Nuh Köklü'yü bıçaklayarak öldüren esnaf Serkan Azizoğlu hakkındaki soruşturma tamamlandı. 2 şüpheli ve 13 şikayetçinin bulunduğu iddianamede, Serkan Azizoğlu hakkında, Nuh Köklü'yü kasten öldürmek suçundan müebbet hapis cezası istendi. Sanık Nazım Coşanar'ın ise "Kasten insan öldürmeye yardım etmek" suçundan 15 yıla kadar hapsi istendi. İddianame, Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi halinde, zanlıların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

4 HAZİRAN
Tan Gazetesi sergisi 17 Aralık’a kadar devam edecek
1935-1959 yılları arasında Tan Gazetesi’ne ev sahipliği yapan Cağaloğlu’ndaki Halil Lütfi Dördüncü İşhanı’nın bir kısmı, Tan Evi adıyla kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Tan Evi’ndeki ilk sergi “Yokuşun Başı- Demokrasi Mücadelesinde Tan Gazetesi 1935-1945” ismiyle, baskının 69. yıldönümü olan 4 Aralık'ta açıldı. 6 aydır sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan serginin baskının 70. yıl dönümüne kadar açık kalması kararlaştırıldı. Sergi, 17 Aralık 2015’e kadar ziyaret edilebilecek.

5 HAZİRAN
BirGün muhabirine Google soruşturması
BirGün muhabiri Onur Erem hakkında Google’ın otomatik tamamlama (autocomplete) özelliği ile ilgili yaptığı haberi nedeniyle Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Erem, 8 Mayıs 2015 tarihli “Google da biliyor: Hırsız, katil AKP ve Erdoğan” başlıklı haberinde Google arama motorunda “hırsız ve katil” araması yapıldığında, arama motorunun otomatik olarak “Erdoğan” ve “AKP” sonuçlarını önerdiğini yazmıştı.

5 HAZİRAN
Zaman ve Cihan muhabirleri programa alınmadı
Antalya’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın katılacağı bir programı takip etmeye giden Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı muhabirleri Cihat Ünal ve Osman Yakut, Antalya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ali Ergin tarafından “vatan haini” şeklinde hakaret edilerek programdan atıldı.

5 HAZİRAN
Özgür Mumcu’ya hapis istemli dava
Cumhuriyet Gazetesi'nde 18 Mart 2015'de “Zalim ve Korkak” başlığı ile yayımlanan yazısı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddia edilen gazeteci Özgür Mumcu hakkında 1 yıl 4 aydan, 5 yıl 4 aya kadar hapis cezası istendi.

6 HAZİRAN
DHA’nın twitter hesabı hacklendi
DHA, twitter hesabının hacklendiğini duyurdu. DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci, söz konusu yayınlarla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Dün gece Twitter hesabımızın hacklendiğini anladığımız an, sistemi askıya aldık ve hızla araştırma yaparken de bunu yaygın bir biçimde kamuoyuna duyurduk. DHA, yayın ilkelerine sımsıkı bağlı, insan hakları başta olmak üzere evrensel değerleri özümsemiş, sadece ve sadece doğru haberi abonelerine tam zamanında iletmeyi hedef seçmiş bir haber ajansıdır. Bu yüzden Türkiye’de ve dünyada saygın bir yer edinmiştir. Star Gazetesi'nin mahalle kavgasında dahi seçilemeyecek kelimelerle başlık atarak bir kurumu karalama arzusunu şaşkınlıkla karşılıyorum. Bu tür saldırılar, iftiralar elbette DHA’nın doğru, tarafsız ve titiz habercilik çizgisini, marka üstünlüğüne zarar veremeyecektir."

7 HAZİRAN
Gazetecilere baskılar son bulsun
Son günlerde basın mensuplarının darp edilmesine, tutuklanmasına, saldırılara uğramasına tepki gösteren gazeteciler, “Baskılar artık son bulsun” çağrısı yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda düzenlenen toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, Kızıl Bayrak Gazetesi’nden Ersin Özdemir, Politika Gazetesi’nden Ayla Boran, Yürüyüş Dergisi’nden Naciye Demir, Zaman Gazetesi’nden Emre Şencan, T24’ten Michelle Demishevich katıldı. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, şunları söyledi: “Gazetecilere ve gazetelere uygulanan tüm baskıları ve şiddeti kınıyoruz. Basın aşırı otoriterleşen iktidarın uzun zamandır hedefi halinde. TGC olarak biz de basın üzerindeki tüm baskılara demokratik yollarla karşı durduk. Diğer gazetecilik meslek örgütleriyle, sendika ile GÖP'ü oluşturduk. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için düzenli basın açıklaması yaptık. Baskının en ağır olduğu günlerde bütün duruşmaları takip ettik, yürüyüşler düzenledik, gitmediğimiz cezaevi kalmadı. Düzenli raporlar yayınladık. Umarız geçirdiğimiz seçimin ardından daha demokratik, daha özgür bir Türkiye'ye basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün yaşandığı bir Türkiye'ye ulaşırız."

7 HAZİRAN
Oy sayımında gazetecilere engel
ATO'da Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'nda seçim mevzuatında TC vatandaşı herkese oy sayımını izleme hakkı tanınmış olmasına karşın basın mensuplarına özel yasak getirildi. Bir sandıktaki sayımda müşahitler arasında geçersiz olduğu oy zarflarını yakma kararı nedeniyle başlayan kavga yumruklaşmaya yol açtı. Bu sırada foto muhabirleri-kameramanlar görüntü almaya çalıştı. Ardından Çevik Kuvvet, kavga edenleri ayırmak yerine basın mensupları çevresinde insan barikatı kurdu. Sonrasında görevliler gazetecileri dışarıya çıkarmaya çalıştı. Ancak yazılı karar olmadan gazeteciler çıkmayı reddetti. Bunun üzerine ilk önce polis sonrasında İlçe Seçim Kurulu'nun hedefindeki basın yazılı karar alınarak dışarıya atıldı.

7 HAZİRAN
AKP Genel Merkezi önünde bayrak sopalı saldırı
AKP Genel Merkezi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun balkon konuşması beklendiği sırada, rastgele şekilde gazetecilere yönelik bayrak sopaları atılmaya başlandı. Birkaç gazeteciye isabet etti ancak yaralanmaya yol açmadı. Başbakanlık korumalarınca uyarılar üzerine partililer bu davranışlarını sonlandırdı. Yabancı medya kuruluşlarındaki gazetecilere yönelik AKP'lilerce Davutoğlu'nun konuşması sonrasında sözlü hakaretler-tacizlere de maruz kaldıkları belirtildi.

9 HAZİRAN
Başkan Olcayto: Erol Simavi modern zamanların patronuydu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Önceki Başkan Yardımcısı, 2001 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi Erol Simavi, uzun süredir yaşadığı Monaco’da 85 yaşında yaşamını yitirdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Erol Simavi’nin ölümünden duyduğu üzüntüyü şu sözlerle dile getirdi: “Erol Simavi diyebilirim ki; modern zamanların patronuydu. Gazetesi Hürriyet’i; batının çağdaş gazeteleriyle boy ölçüşecek bir konuma getirmek için büyük bir uğraş verdi. Her zaman çalışanlarının yanında olan, meslek örgütlerine destek çıkan ilginç bir gazete sahibiydi. Onunla çalışanlar gerçek gazeteciliğe ne denli önem verdiğini bilirdi. Hastalıkta, sağlıkta her zaman patronlarını arkalarında görmekten, onun desteğini almaktan mutluydular. Erol Simavi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin hep yanında oldu. Günümüzde Cemiyet içinde hala kullanılan pek çok eşyada onun izleri var. Cemiyet ile ilgisini uzun süre kesmedi. Sedat Simavi Ödülleri’nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne devrinde büyük katkısı olduğunu hiç unutmuyoruz. Kendisini sevgi ve özlemle anıyor, ışıklar içinde uyusun diyorum.” Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Vahap Munyar, Erol Simavi’nin ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

9 HAZİRAN
“Diyarbakır’daki kanlı saldırıyı kınıyoruz”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Diyarbakır’da İHYA–DER’in Başkanı Aytaç Baran’ın ve ardından çıkan olaylarda 2 kişinin öldürülmesi olayını takip eden 3 muhabirin yaralanmasıyla ilgili olarak açıklama yaptı. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı: “Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına dönük yine vahim bir saldırı gerçekleşmiştir. Karanlık güç odakları barış ve huzur ortamını bozmak için yine iş başındadır. Diyarbakır’da İHYA–DER’in Başkanı Aytaç Baran ve ardından çıkan olaylarda 2 kişinin öldürülmesi ile ilgili olayları takip eden DHA muhabiri Canan Altıntaş, kameraman Serdar Sınar ile İHA muhabiri Burak Emek yaralanmıştır. Huzur içerisinde geçirilen seçimin ardından yapılan bu saldırı Türkiye’nin geleceğine ipotek koyma girişimidir. Gazetecilere yapılan saldırı ise halkın haber alma kanallarını tıkamak için yapılan bir eylemdir. Bu vahşi saldırıyı kınıyor, sorumluların en kısa sürede ortaya çıkarılmasını bekliyoruz. Meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

10 HAZİRAN
19 gazeteci, milletvekili oldu
7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nin sonucunda Türkiye genelinde 19 gazeteci ve yazar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 25. dönem milletvekili olarak girdi. TBMM’ye seçilen vekillerden İstanbul’dan 8’i, İzmir’den 4’ü, Ankara’dan 2’si, Mardin, Van, Eskişehir ve Antep’ten biri gazeteci ya da yazar. Meclise giren gazeteciler arasında Utku Çakırözer, Enis Berberoğlu, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay da var.

11 HAZİRAN
STV’ye Ramazan programı dekoru baskını
Geçtiğimiz yıl Üsküdar Büyük Selimiye Camii’nin bahçesinde Ramazan programı yaptığı için alandan çıkarılmak istenen Samanyolu TV program ekibi, TV binasındaki balkon katına dekor kurmak istediğinde karşısında zabıtayı buldu. Kanal yetkilileri, Ramazan programları için yapılan dekoru durdurmak isteyen Üsküdar Belediyesi ekiplerine, bunun bir inşaat ya da kaçak kat olmadığını sadece Ramazan programı için dekor olduğunu söyledi.

11 HAZİRAN
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 69. yaşını kutladı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 69’uncu, sivil toplum gazetesi olarak yola çıkan Cemiyet’in günlük yayın organı Bizim Gazete 21’inci, Basın Müzesi’nin ise 27’nci yılı törenle kutlandı. Töreninde konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto “Basının üzerinde çok yoğun baskı uygulanan bir dönemi yaşadık. Bunun hem halk, hem basın hem de Türk demokrasisi açısından ağır bedelleri oldu. Bu nedenle yeni oluşacak iktidardan ve parlamentodan bu baskıların kaldırılmasını istiyoruz. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğün engellenmesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Düşünce, yazı ve çizginin suç olmaktan çıkmasını istiyoruz” diye konuştu. Törene; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Önceki Başkanlar Nail Güreli ile Orhan Erinç, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu üyeleri İhsan Yılmaz ve Kamil Masaracı; Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Onur Kurulu Sekreteri Mustafa Dolu, Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Balotaj Kurulu Üyesi Şevket Uygun, Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç ile Genel Sekreter Engin Köklüçınar, Onursal Üyeler Prof. Dr.Turgay Atasü, Dr.Mücahit Atmanoğlu, Dr.Oktay Duran ve Şenes Erzik katıldı Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Basın Yayın Enformasyon İstanbul Müdürü Necmettin Altuntaş, gazeteciler Altan Öymen, Turgut Fethi Erden, Halit Kıvanç, Güngör Uras da törene katılan gazeteciler arasında yer aldı. Törenin ana sponsoru Arzum firması oldu.

BAŞKAN OLCAYTO: YENİ BİR DÖNEMİN AÇILDIĞI UMUDUNU
TGC Başkanı Turgay Olcayto konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Ustalarımıza vefa borcunu ödemeye çalıştığımız bu toplantıda sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyuz. Sıkıntılarla dolu bir dönemi belki de son seçimlerle geride bırakmış bulunuyoruz. Basının üzerinde çok yoğun baskılar vardı. Artık umuyoruz ki düşünce suç olmaktan çıkacak; sanat, edebiyat suç olmaktan çıkacak; yazı çizi suç olmaktan çıkacak; gazetecilere de cezaevlerinin yolu kapanacak. Bütün bunları yeni gelecek hükümetten ve parlamentodan istemek emekçi gazeteciler adına bizim boynumuzun borcu. Uzun bir mücadele dönemi geçirdik. Biz bağımsız, bağlantısız gazetecilik için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni devam ettirmeye çalışıyoruz. Bütün mücadelemiz bu yolda. Yoksa bizim partilere mesafemiz eşittir. Yeter ki, gazetecilerin hakları yenmesin. Yeter ki; gazetecilere kötü davranılmasın. Yeter ki polis, gazeteciyi düşman olarak görmesin. Onun da kendisi gibi kamu hizmeti yaptığını bilincinde olsun. Bütün bunları düşündüğümüz zaman yeni bir dönemin açıldığı umudunu taşıyoruz. Zaten hiçbir zaman umudumuzu da kaybetmedik. Sevgili Nail Güreli’nin bir lafı vardır: ‘Umutsuz olmak bize yasak’ Biz de aynı çizgiden devam etmeye çalışıyoruz. Ödül alan arkadaşlarımızı yürekten kutluyoruz”

GENEL SEKRETER GÜNEŞ: TGC 1946’DA İKTİDAR ETKİSİNDEKİ TÜRK BASIN BİRLİĞİ’NE KARŞI KURULMUŞ
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşu ve kurucuları hakkında bilgi verdi. Genel Sekreter Güneş, şöyle konuştu:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olgusuna giden yolun son aşamasının başlangıcı, 10 Ocak 1945 tarihidir. O gün, Yedi Gün Dergisi ve Basımevi'nin sahibi Sedat Simavi, Türk Basın Birliği'nin İstanbul bölgesi yöneticiliğine seçildi. O döneme kadar, iktidardaki siyasal otoritenin etkisinde kalan Türk Basın Birliği’nin sultasındaki basın kadroları, özgürlükçü bir çabaya yöneldi. Batı ülkelerinde uygulanan demokratik basın standartlarına uygun ve bağımsız bir cemiyet isteniyordu. Bu amaçla yürütülen çalışmalar, yaklaşık altı ay sürdü. Dönemin gazetecileri, kurucu başkanlığa Sedat Simavi'yi getirdi. Üyeliklere ise Vatan yazarları Sadun Galip Savcı, Hayri Alpar Tasvir'in sahibi ve Başyazarı Cihat Baban ile Son Telgrafta yazan Sait Keşler seçildiler, Kurucu Başkan Sedat Simavi,o dönemde basının içinde bulunduğu durumu şöyle değerlendirmişti:
‘Gazeteciler Cemiyeti, düşünce ve ifade hürriyetlerine, basın çalışanlarının sosyal güvencelerine giden yolda atılmış bir ileri adımdı. Bu başarı, her şeyi tamamlamış değildir. Önümüzde daha uzun bir yol olduğu anlaşılmaktadır. Tek parti nizamlarının destek aldığı anti-demokratik yasalar, anlayışlar varlığını sürdürmektedir. Siyaset adamlarımızın ve bürokratlarımızın, tek parti alışkanlıklarına sahip olduğu unutulmamalıdır.’ Sedat Simavi’nin 69 yıl önce söylediği gibi siyasetçilerin basına yönelik baskıcı tutumlarında önemli bir değişiklik gözlenmiyor. Hatta iktidar kontrolünde yeni basın birliği kurmak için çalışılıyor. Bazı basın meslek örgütleri de bu konuda seçim öncesine kadar iktidara ne yazık ki destek veriyordu.”

11 HAZİRAN
Gazetecilerin soru sormasına yasak kararı getirildi
Seçimlerden sonra pazartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu, MYK ve Bakanlar kurulu üyeleri ile bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantı öncesi aynı şekilde gazeteciler hükümet üyelerine mikrofon uzatarak seçimle yorumlarını aldılar. Davutoğlu’nun bazı bakanların yorumlarına tepki gösterdiği bildirildi. Bu nedenle yöneticilerin ayaküstü sorulara yanıt vermemesi istenirken, Genel Merkez binası önündeki bekleyen kameramanların da yolun karşısında beklemeleri için yer gösterildi.

12 HAZİRAN
Oda TV Davası'na bakan mahkeme, yeni bir karara vardı
Oda TV Davası'na bakan mahkeme, sanıkların iş yeri ve ikametlerinde elde edilen hardisklerin ve dijital dökümlerin bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Mahkeme, kapatılan 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce alınan TÜBİTAK raporu ve TÜBİTAK ek raporu ile bir kısım sanık avukatları tarafından soruşturma ve kovuşturma aşamasında alınan bilimsel mütalaa niteliğindeki çeşitli raporların da bilirkişilerce incelenerek ve varsa aralarındaki çelişkinin de giderilmek suretiyle rapor düzenlenmesini istedi. Mahkeme ayrıca sanıkların ve avukatların bilirkişi heyetince tespit edilmesini istedikleri taleplerini de celse arasında mahkemeye bildirmelerini istedi. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 18 Kasım saat 09.30'a erteledi.

12 HAZİRAN
Utku Çakırözer hakkında açılan dava reddedildi
Cumhuriyet Gazetesi eski genel yayın yönetmeni Utku Çakırözer hakkında, 26 Ağustos 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın bir imar izni için devreye girdiği iddialarıyla ilgili haber üzerine açılan dava, İstanbul 10’uncu Asliye Hukuk Mahkemesi’nde reddedildi.

12 HAZİRAN
Düşünce ve İfade Özgürlüğü 2015 Ödülleri Sahiplerini Buldu
Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü 2015 Ödülleri 10 Haziran 2015 Çarşamba akşamı Pera Palas’ta, Friedrich Ebert Stiftung Derneği’nin desteğiyle düzenlenen törenle sahiplerini buldu. İlk Özel Ödül, 2008’den beri internetteki erişim engellemelerinin ayrıntılı istatistiklerini yayınlayan, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının veri yayınlamayı sonlandırdığı 2009’dan beri tek kaynak haline gelen Engelli Web’e verildi. Anonim kalmak isteyen site yöneticileri adına ödülü Alternatif Bilişim Derneği’nden Barış Büyükakyol, Ragıp Zarakolu’dan aldı. İkinci Özel Ödül, İnci Tuğsavul Özgüden ve Doğan Özgüden’e verildi. Son Özel Ödül ise Cumhuriyet Gazetesi’ne verildi.
Geleneksel olarak her yıl bir yazar, bir yayıncı ve bir kitapçıya verilen Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’nden ilki Dost Kitabevi’nin kurucusu, bağımsız kitapçılık mesleğini 38 yıldır sürdüren Erdal Akalın’a Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz tarafından takdim edildi.

13 HAZİRAN
Cumhuriyet'in o haberine erişim yasağı!
Adana’daki MİT TIR’larında yakalanan silahlarla ilgili jandarma raporunu yayınlayan Cumhuriyet'in haberine erişim yasağı geldi. Haberin yer aldığı link 4 saat içinde erişime kapanacak. Raporda silahlar için ''canlılar için öldürücü ve yaralayıcı, cansızlar için yakıcı, yıkıcı ve tahrip edici'' dendiği iddia ediliyordu.

15 HAZİRAN
Başbakanlık’tan Köşk’e, ‘gazetecilere sansür’ isteği
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 7 yıl boyunca basın danışmanlığını yapan Ahmet Sever’in “Abdullah Gül İle 12 Yıl” kitabında, Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde basın sözcülüğünü yapan şu anda ise Hürriyet Gazetesi yazarı olan Akif Beki’nin, Başbakanlığa girişlerine izin vermedikleri 7 gazetecinin Çankaya Köşkü’ne de alınmamasını istediği bilgisi yer aldı.

16 HAZİRAN
Usta gazeteci Bedii Faik Akın son yolculuğuna uğurlandı
Türk basınının duayen ismi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ilk genel sekreteri, gazeteci-yazar Bedii Faik Akın, İstanbul’da son yolculuğuna uğurlandı. Bedii Faik Akın için, Teşvikiye Camii’nde düzenlenen törende taziyeleri eşi Pırlanta Akın, oğlu Faik Akın, kızı Sema Akın ve diğer yakınları kabul etti. Törene TGC Başkan Vekili Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar, Basın Konseyi eski başkanlarından gazeteci Oktay Ekşi, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Basın İlan Kurumu eski Müdürü Mehmet Atalay, Akın’ın dostları ve meslektaşları katıldı. Törene çok sayıda kurum ve kişi de çelenk gönderdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, törende yaptığı konuşmada, “Bedii Faik Akın, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ilk genel sekreteri olarak ülkenin çok partili döneme geçişinin de tanıklığını yapmış bir gazeteci. Gazetecilik mesleğinin hemen her alanında çalışan Bedii Faik, yaşamı boyunca gazetecilikte, dayanışmanın ve örgütlenmenin önemini benimsemiştir. Son döneme kadar Cemiyetin birçok etkinliğine düzenli olarak katılmıştır. Cemiyetin gazetesi için yaptığımız röportajlarda gazetecilerin günümüzdeki kadar zorlu bir dönemi yaşamadığını ifade etmiştir. Kendisini Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak sevgi, saygı ve şükranla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

16 HAZİRAN
Sorusu beğenilmeyen gazetecilere gözaltı
Suriye’nin Türkiye sınırında yaşanan çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınanlara ilişkin gelişmeleri takip eden Evrensel Gazetesi muhabiri Hasan Akbaş, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Pınar Öğünç ve Alman Die Welt Gazetesi çalışanı Deniz Yücel, olay yerine gelen Urfa Valisi İzzettin Küçük’e IŞİD’le ilgili soruları üzerine Vali Küçük’ün talimatıyla gözaltına alındı.

16 HAZİRAN
TGC-TGS Diyarbakır’da yaralanan gazetecileri ziyaret etti
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası görevlerini yaparken saldırıya uğrayan gazetecilerin yanında olmaya devam ediyor. TGC ve TGS yöneticileri bu amaçla Diyarbakır’da yaralanan gazetecilerle Büyükşehir Belediye Başkanı ve Vali’yi ziyaret etti. TGC Başkanı Turgay Olcayto ve TGS Başkanı Uğur Güç yaptıkları ziyaretlerin ardından gazetecileri dayanışma içinde olmaya çağırdı. İktidara ve muhalefet partilerine de çağrı yapan TGC ve TGS başkanları gazetecilerin işlerini yapmalarının artık engellenmemesini istediler. Başkanlar; “Gazeteciler siyasetçiler tarafından sürekli hedef gösteriliyor. Diyarbakır’da gazeteciler ölümle sonuçlanabilecek bir saldırıya uğradı. Diyarbakır’da gazetecilik yapmak çok zor. Yalnızca miting izledi diye bir gazeteci gözaltına alınabiliyor. Siyasetçi hedef gösterince güvenlik güçleri gazetecileri hedef seçiyor. Halkın haber almasından ve gerçekleri öğrenmesinden korkulmuyorsa gazetecilerin işlerini yapmaları için gerekli güvenli koşullar sağlanmalı. Siyasetçiler sorumlu davranmalı gazetecilere saldıranlar da yargı önüne çıkarılmalı” mesajını verdiler.

SALDIRIYA UĞRAYAN GAZETECİLER ZİYARET EDİLDİ
Diyarbakır’da 9 Haziran’da İHYA–DER’in Başkanı Aytaç Baran’ın ve ardından çıkan olaylarda 3 kişinin öldürülmesi olayını takip ederken DHA muhabiri Canan Altıntaş ve kameraman Serdar Sunar ile İHA muhabiri Burak Emek saldırıya uğramıştı. TGC ve TGS heyeti önce DHA muhabiri Serdar Sunar ile Canan Altıntaş’ı ziyaret etti. Saldırı nedeniyle kas yırtılması sorunu olan İHA muhabiri Burak Emek ise hastanede olduğu için telefonla görüşme yapılabildi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YARALAR İÇİNDE
TGC ve TGS heyeti ziyaretlerin ardından AZC Plaza önünde bir basın açıklaması yaptılar. TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto, gazetecilere vahşice öldürme kastıyla saldırıldığına dikkat çekti. Polisin olaya geç müdahale ettiği bilgisini edindiklerini belirten TGC Başkanı Olcayto şöyle konuştu: “Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına dönük yine vahim bir saldırı gerçekleşmiştir. Karanlık güç odakları barış ve huzur ortamını bozmak için yine iş başındadır. Diyarbakır’da İHYA–DER’in Başkanı Aytaç Baran ve ardından çıkan olaylarda 3 kişinin öldürülmesi ile ilgili olayları takip eden DHA muhabiri Canan Altıntaş, kameraman Serdar Sunar ile İHA muhabiri Burak Emek yaralanmıştır. Huzur içerisinde geçirilen seçimin ardından yapılan bu saldırı Türkiye’nin geleceğine ipotek koyma girişimidir. Gazetecilere yapılan saldırı ise halkın haber alma kanallarını tıkamak için yapılan bir eylemdir. Bu vahşi saldırıyı kınıyor, sorumluların en kısa sürede ortaya çıkarılmasını bekliyoruz. Meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Meslektaşlarımıza bir çağrı yapmak istiyorum. Birbirinize kenetlenin, dayanışma içerisinde olun. Gazetecilerin birbirini hedef gösterdiği ve ifade özgürlüğünün derin yaralar aldığı günlerden geçtik. Umarız yeni dönemde kurulacak hükümetle birlikte ifade özgürlüğü ve basın emekçilerine yönelik baskıların önüne geçmek için gerçek adımlar atılır. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile konuştuk. Vali olayın sorumlularının ortaya çıkarılacağı konusunda söz verdi. Biz de olayın takipçisi olmayı sürdüreceğiz.”


16 HAZİRAN
"Devlet Büyükleri" bir yılda 392 yazar ve yayıncıdan şikayetçi
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin (TYB) 2015 Yayınlama Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. TYB'nin 2015 Yayınlama Özgürlüğü Raporu'na göre bir yılda 392 yazar ve yayıncı hakkında, dört soruşturma, beş dava açıldı. Toplam 2 yıl ve 8 ay hapis cezası ile 245 bin lira tazminat istendi. 32 sayfalık rapor Haziran 2014 ile Haziran 2015 arasındaki yayınlama özgürlüğüne ilişkin ihlalleri kapsıyor.

18 HAZİRAN
Gazeteciler Saymaz ve Doğan’a soruşturma
Gazeteci İsmail Saymaz ve Radikal.com.tr ile Hurriyet.com.tr sitelerinin sorumlu müdürü İzzet Doğan hakkında, hırsızlık şüphesiyle gözaltına alınmak istenen Süleyman Ödemiş’in vurulmasını ilişkin 4 Mayıs 2015 tarihli “Gözaltına direnince önce gaz, sonra kurşun yedi” başlıklı haber nedeniyle soruşturma başlatıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu, İstanbul Bahçeşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi’nde görevli Mustafa Yaman’ın şikayeti üzerine açtığı soruşturmayı, haberde “yargı görevi yapanı etkileme” ve “özel hayatın gizliliğini ihlal” iddiasıyla yürütüyor.

18 HAZİRAN
Gazeteciler tweetleri için İfade verdi
Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürüldüğü gün Twitter’da yaptıkları paylaşımları sebebiyle haklarında soruşturma açılan on kişiden Koray Çalışkan, Mirgün Cabas ve Ferhat Tunç ifade verdi. Savcı Kiraz’ın öldürüldüğü gün Twitter’dan yaptıkları paylaşımlarla ilgili “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla aralarında aralarında gazeteci, yazar ve sanatçıların olduğu 10 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı.

18 HAZİRAN
39 gazeteye "Savcı Kiraz" fotoğrafından ilan kesme cezası
Basın İlan Kurumu (BİK) İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybettiği olaya ilişkin fotoğrafları yayımlayan 39 gazete hakkında 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası uygulanmasına karar verdi. BİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ertem, Savcı Kiraz'ın rehin alınmasıyla ilgili görüntüleri yayımlayan gazetelere cezai işlem uygulanmasına dair karar alındığını söyledi. Ertem, "Çağlayan Adliyesinde yaşanan olayla alakalı herhangi bir şikayet beklemeksizin, resen harekete geçtik. Bu olayı haberleştiren gazetelerle alakalı işlem tesis edilmesi yönünde olayın yaşandığı tarihten sonra süreci başlattık. Söz konusu gazetelerden 36'sı savunmasını verdi, üçü de savunma hakkından feragat etti” dedi.

19 HAZİRAN
Japon gazetecilere Türkiye yasağı
Japonya’nın en büyük gazetesi Asahi Shimbun, serbest çalışan Japon gazetecilerin 44 yaşındaki Fumikazu Nishitani ve 25 yaşındaki Miyu Suzuki, Mayıs ayında Atatürk Havalimanı’nda Türkiye’ye sokulmayarak sınır dışı edildi. Ocak ayında Japon gazeteci Kenji Goto’nun IŞİD tarafından infaz edilmesinin ardından önlem alındığı belirtilirken, Japon Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’den vatandaşlarının seyahatlerinin kısıtlanması için bir talepte bulunmadığını açıkladı.

19 HAZİRAN
Evrensel Genel Yayın Yönetmeni’ne soruşturma
Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, hakkında 2008 yılında başlatılan ancak kendisinin yeni öğrendiği soruşturma kapsamında “Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla ifade verdi. Polat ifadesinde, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, yayın hayatına başladığı 1995 yılından itibaren Evrensel'de görev yaptığını, bir süredir de genel yayın yönetmenliği görevini sürdürdüğünü söyledi.

19 HAZİRAN
Türkiye’de 90 bin site yasaklı
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörü Yaman Akdeniz, ABD Columbia Üniversitesinden gelen 30 kişilik öğrenci grubuna verdiği özel derste, internet yasaklarını anlattı ve “Türkiye’de halihazırda 90 bin siteye erişim yasağı var. Güncel rakamlara göre ağustos 2014 ile mayıs 2015 tarihleri arasında internet sansürü ile ilgili yaklaşık 3 bin karar verildi. Bu kararlarla 20 bin internet adresi bloke edildi. Kararların 700’ü Twitter, 500’ü Facebook, 200’ü de Youtube ile ilgiliydi” dedi. Akdeniz, “Anayasa mahkemesinin Twitter ve Youtube kararlarına rağmen erişim engellemeleri ve sansür artmaya devam etmekte” diye belirtti.

20 HAZİRAN
Erdoğan’dan, gazeteci Tanış hakkında suç duyurusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hürriyet Gazetesi’nin Washington muhabiri Tolga Tanış hakkında, “Potus ve Beyefendi” adlı kitabında hakaret edip, iftira attığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

20 HAZİRAN
Gazeteciyi darp eden polislere işlem yapmayan valilik yetkililerine suç duyurusu
Gezi olaylarının yıl dönümünde Polisin önlem aldığı Taksim'deki gelişmeleri takip etmek için alana giden Zaman Gazetesi muhabiri Emre Şencan, bir emniyet amirinin çirkin saldırısına uğradı. Hakaret ve darp edilen, çok sayıda polisin müdahalesi ile yere yatırılan Şencan, polisler hakkında hem savcılığa suç duyurusunda bulundu hem de Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü'ne aykırı eylemleri nedeniyle İstanbul Valiliği'ne şikayet etti. Şencan'ın avukatı Abdulkadir Argıllı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vererek işlem yapmayan valilik yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. İlgili yetkililerin görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılması talep edildi. 3 Haziran'da Valiliğe dilekçe verilerek söz konusu çirkin saldırıyı gerçekleştiren polislerin tespit edilip haklarında idari soruşturma açılmasının talep edildiği kaydedildi

23 HAZİRAN
AGİT gazeteci Mansur'un serbest bırakılmasını istedi
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, Berlin'de tutuklanan El-Cezire Televizyonu sunucusu Ahmed Mansur'un hemen serbest bırakılmasını talep etti. Mijatoviç, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır hükümetinin yakalama kararını temel alarak El-Cezire Televizyonu sunucusu Ahmed Mansur'u tutuklayan Alman makamlarını eleştirerek Mansur'un bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu. Mansur'un Mısır'a iade edilmesi durumunda 15 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağının altını çizen Mijatoviç, Mansur'a yöneltilen suçlama ve iddiaların siyasi olduğunu hatırlattı. Ahmed Mansur, 20 Haziran'da Katar'a gitmek üzere geldiği Berlin-Tegel Havalimanı'nda gözaltına alınmış ve daha sonra tutuklanmıştı. Mısır'daki darbe yönetiminin tutuklanmasını istediği Mansur, Kahire Ceza Mahkemesince geçen sene gıyabında yargılanarak 15 yıl hapse mahkum edilmişti.

24 HAZİRAN
Gazeteci Ahmed Mansur serbest bırakıldı
Almanya'nın başkenti Berlin'de tutuklanan El-Cezire Televizyonu sunucusu Ahmed Mansur, Moabit Cezaevi'nden salıverildi. Mansur'u karşılamak için cezaevi önüne saatler öncesinden gelen yaklaşık 200 kişilik grup, sevinç gösterilerinde bulundu. Ellerinde "Ahmet Mansur için özgürlük, basın için özgürlük" ve "Gazetecilik yapmak suç değildir" yazılı pankartlar taşıyan grup, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi aleyhinde sloganlar attı. Cezaevi çıkışanda bir konuşma yapan Mansur, gazetecilik mesleğinin gereklerini yapmaya devam edeceğini belirterek, cezaevinde tutuklu kaldığı sürece Türkiye'den sürekli destek gördüğünün altını çizdi. Mansur, "Sadece kendi halkı için değil bütün dünya halkları için özgürlük lideri olan Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ederim. O ben hapishanedeyken beni dünya üzerinde destekleyen tek liderdi" dedi.

24 HAZİRAN
Cumhuriyet muhabiri Canan Coşkun hakkında 24 yıl hapis istemi
Cumhuriyet muhabiri Canan Coşkun hakkında, Yargıda Birlik Platformu üyeleri dahil, bazı hâkim ve savcıların, Emlak Konut GYO’dan indirimli, lüks konut almalarına ilişkin haberi nedeniyle dava açıldı. Savcılık, 12 Kasım’da hâkim karşısına çıkacak Coşkun’un “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan, 23 yıl 4 aya kadar hapsini istedi.

25 HAZİRAN
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Medyanın Sorunlarını Meclis’e taşıdı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti hükümet kurulmadan önce partilerin grup başkan vekillerine gazetecilerin ve gazetecilik mesleğinin son 10 yılda yaşadığı ağır sorunlarla ilgili çözüm önerilerinin de yer aldığı bir rapor sundu. TGC heyetinde Başkan Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Ankara Temsilcisi Taylan Erten yer aldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) hazırladığı “Medyanın Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı rapor, 10 yıldır Türkiye’de halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görev yapan gazetecilerin yaşadığı zorluklara mercek tutuyor. Raporda gazetecilerin işsizlik, sendikasızlık, tutukluluk sorunlarından, kıdem tazminatlarına, yayın yasaklarından akreditasyon uygulamasına, kanunlarda basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engelleyen maddelere kadar geniş bir yelpazede sorunlar ve çözüm önerileri yer alıyor.

26 HAZİRAN
Türkiye'den 4 gazeteciye İsrail'de şok
İsrail, Ben Gurion Havalimanı'nda 4'ü gazeteci 9 Türk vatandaşını sınır dışı etme ve 10 yıl boyunca ülkeye girişlerini yasaklama kararı aldı. İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınarak, "konuyu inceleyeceklerini" ifade etti. Bu arada Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği yetkililerinin de havalimanına ulaştığı kaydedildi. Heyette, Star Gazetesi'nden Halime Kökçe, Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, TRT Haber'den Özden Ayvaz ile Hüsayin Günay da bulunuyordu.

27 HAZİRAN
313 Haber ve Yazıda 321 Nefret Söylemi Üretildi
Hrant Dink Vakfı'nın hazırladığı Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Dil Eylül-Aralık 2014 Raporu, "Yerel Ve Ulusal Basında Suriyeli Mültecilere Yönelik Ayrımcı Söylem" dosya konusuyla birlikte yayımlandı. İki bölümden oluşan raporun ilk kısmını akademisyen İdil Engindeniz hazırladı. Engindeniz 2014’ün Eylül ve Aralık aylarında yazılı basında yer alan nefret söylemini analiz etti. Eylül-Aralık 2014 döneminin nefret söylemi raporuna göre, nefret söylemi içeren yayın sayısındaki artış bu dönemde de devam etti.Hakkında nefret söylemi üretilen içerik sayısı bakımından, en çok Yahudiler hakkında (143) nefret söylemine rastlandı. İkinci sırada 115 içerikle Hıristiyanlar ve ardından 60 içerikle Ermeniler üçüncü sırada yer aldı.

29 HAZİRAN
Gazetecilere Özgürlük Platformu 29 Haziran’da panel düzenledi
Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun düzenlediği toplantıda gazetecilik meslek örgütleri başkanları, halkın haber alma hakkının, haberin, gazeteciliğin, gazetecilerin ve medya patronlarının iktidar tarafından rehin alındığına dikkat çekti. Gazeteciler; soru sorabildikleri, tutuklanmadıkları, yayın yasaklarının, akreditasyonun, sansürün olmadığı bir ortamda mesleklerini yapmak istedikleri noktasında birleştiler. TGC’nin üst katındaki Gazeteciler Restoranı'nda düzenlenen toplantıya; Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, DİSK Basın İş Sendikası Başkanı Faruk Eren, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay ve Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. Toplantıda izleyici olarak CHP Milletvekili Mahmut Tanal da yer aldı.

30 HAZİRAN
Gazetecilerin yargılandığı davada yeni karar
Mısır'da kamuoyunda 'Marriott Hücresi' olarak bilinen ve El-Cezire muhabirleri ile 17 sanığın yargılandığı davayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Mısır'da kamuoyunda "Marriott Hücresi" olarak bilinen ve El-Cezire muhabirleri ile 17 sanığın yargılandığı, davanın görülmesine devam edildi. Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire Ceza Mahkemesi, Polis Akademisi'nde görülen duruşmayı 30 Temmuz'a erteledi. Söz konusu duruşmada, mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor. Temyiz mahkemesi ise 1 Ocak 2015'te verilen hapis cezasını bozarak, yeniden yargılanmalarına hükmetmişti.

30 HAZİRAN
Yurt Gazetesi bugün çıkmadı
Yurt gazetesi yönetimi, gazetenin yarın okurlarla buluşamayacağını, mali sorunlar nedeniyle yayına 1 gün ara verildiğini açıkladı. Yurt gazetesi yönetimi Twitter'dan yaptığı açıklamayla okurlarını üzdü. Yurt, uzun süredir yaşadığı mali sorunlar yüzünden yayınına 1 günlük ara vermek zorunda kaldı. Yurt gazetesi Yayın Yönetmeni şu mesajı paylaştı:
"Gazeteniz Yurt, yaşanan mali sorunlar (personel, kağıt ve matbaa borçları) nedeniyle yarın sizlerle buluşamayacak. Yayınımıza bir gün ara veriyoruz. Yurt 1 Temmuz'dan itibaren yeniden bayiilerde olacak. Bugüne kadar bizlerle dayanışma içinde olan siz değerli okurlarımızın kısa sürecek bu ayrılığı hoşgörüyle karşılayacağınızı umuyoruz. Yurt varsa umut da var. Saygılarımızla."

30 HAZİRAN
Hrant Dink Davası’nda yeni gelişme
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yeniden açılan dava kapsamında yürütülen soruşturmada, cinayette rol oynayan Yasin Hayal’in cinayet öncesinde dönemin Trabzon İstihbarat Şube çalışan polis Muhittin Zenit tarafından izlenerek hakkında rapor hazırlandığı ortaya çıktı. Zenit’in Hayal grubuyla ilgili olarak hazırlayıp teslim ettiği 24 ‘tarassut formlarını‘ daha sonra bilinmeyen bir şekilde kayboldu.
Öte yandan, davanın yeniden açılmasının ardından Trabzon Emniyeti İstihbarat Şubesi’nde yazışmaların bulunduğu bir bilgisayar, Dink cinayetinden dokuz gün önce, yani 10 Ocak 2007 günü ‘arızalandığı‘ gerekçesiyle ‘arıza formu‘ düzenlenerek kullanım dışı bırakılmış.

30 HAZİRAN
Danıştay’dan TRT ve RTÜK kararı
Danıştay; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), AKP’nin toplantılarını aralıksız canlı yayımlayan, muhalefetin aynı çerçevedeki programlarını görmezden gelen TRT’ye “şikâyet konusu yayınlar seçim dönemi yasaklarına girmiyor” gerekçesiyle yaptırım uygulamayan RTÜK’e çarpıcı bir yanıt verdi. “Tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine uymak, sadece seçim dönemleri için geçerli bir kural değildir” diyen Danıştay, RTÜK’ün kararı doğrultusunda karar veren idare mahkemesinin kararını da bozdu. RTÜK üyeleri Süleyman Demirkan ve Ali Öztunç, TRT’nin AKP eksenli yayınlarıyla ilgili yargıya başvurmuştu. Bu çerçevede TRT Haber hakkında, AKP’nin 29 Kasım 2013’te yapılan genişletilmiş il başkanları ve aday tanıtım toplantısıyla 3 Aralık 2013’te yapılan grup ve aday tanıtım toplantılarının kesintisiz olarak canlı yayımlandığı, buna karşın diğer partilerin aday tanıtım toplantılarına kısa süreli yer verildiği iddialarıyla ilgili olarak RTÜK’ün “yaptırıma gerek olmadığı” yönündeki kararıyla ilgili idare mahkemesinde dava açılmıştı.

30 HAZİRAN
Zaman Muhabirine gözaltı şoku
Kilis'in karşısında bulunan Halep'in Azez ilçesinde yaşanan çatışmaların artmasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri bölgeye bugün sabah saatlerinde askeri araç sevkiyatı başlattı. Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan çıkan 32 tankı ve sınırdaki gelişmeleri takip eden Zaman muhabiri İlhan Çulha bölgedeki güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Çulha sosyal medya hesabına yazdığı mesajda "Kilis sınırındaki askeri sevkiyatı takip ederken asker tarafından gözaltına alındım. Karakola götürülüyorum" dedi.Culha’nın daha sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

30 HAZİRAN
6 Ayda 24 Ülkede 71 Gazeteci Öldürüldü
PEC, 2015'in ilk altı ayında 71 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. Geçtiğimiz yıla oranla gazeteci cinayetlerinde yüzde 7 artış görüldü. Press Emblem Campaign’in (PEC) verilerine göre 2015’in ilk altı ayında 24 ülkede, 71 gazeteci öldürüldü. 2014’te aynı dönemde 22 ülkede 66 gazeteci öldürülmüştü. PEC ölümlerdeki artışın Ortadoğu’daki çatışma ortamının artması nedeniyle olduğunu belirtti. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 23, Latin Amerika’da 17, Avrupa’da 13, Afrika ve Asya’da dokuzar gazeteci öldürüldü. PEC, Avrupa’da en son bu kadar çok ölümün Yugoslavya’nın parçalanması sırasında görüldüğünü hatırlattı. Buna göre 2015’in ilk altı ayında; Fransa ve Libya’da sekizer, Irak, Sudan ve Yemen’de altışar, Meksika ve Ukrayna’da dörder, Brezilya, Honduras, Guatemala ve Filipinler’de üçer, Kolombiya, Hindistan, Pakistan ve Suriye’de ikişer, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Dominik Cumhuiyeti, Gazze, Endonezya, Kenya, Paraguay, Polonya ve Somali’de birer gazeteci öldürüldü. Bu rakamlar PEC’in verilerine yansıyanlar. One journalist was killed in each of the following countries: Afghanistan, Democratic Republic of the Congo, Dominican Republic, Gaza, Indonesia, Kenya, Paraguay, Poland, and Somalia

Öldürülen gazeteciler şunlar:

 Ocak'ta 23 gazeteci öldürüldü

* Khalid Mohammed al Washali, Yemen, 4 Ocak

* Jean Cabut (Cabu), Fransa, 7 Ocak

* Bernard Verlhac (Tignous), Fransa, 7 Ocak

* Stéphane Charbonnier (Charb), Fransa, 7 Ocak

* Georges Wolinski, Fransa, 7 Ocak

* Bernard Maris, Fransa, 7 Ocak

* Philippe Honoré, Fransa, 7 Ocak

* Elsa Cayat, Fransa, 7 Ocak

* Mustapha Ourrad, Fransa, 7 Ocak

* Sofiène Chourabi, Libya, 8 Ocak

* Nadhir Ktari (Guetari), Libya 8 Ocak

* Nerlita Ledesma, Filipinler, 8 Ocak

* Aqil Mohammad Waqar, Afganistan, 16 Ocak

* Ali al-Ansari, Irak, 24 Ocak

* Moises Sanchez Cerezo, Meksika, 24 Ocak

* Beni Faisal, Endonezya, 25 Ocak

* Musa Mohamed, Güney Sudan, 25 Ocak

* Adam Juma, Güney Sudan, 25 Ocak

* Dalai Marko, Güney Sudan, 25 Ocak

* Randa George, Güney Sudan, 25 Ocak

* Boutros Martin, Güney Sudan, 25 Ocak

* Adnan Abdul Razzaq, Irak, 25 Ocak

* Kenji Goto, Suriye

Şubat’ta 6 gazeteci öldürüldü

* Carlos Fernandez, Honduras, 6 Şubat

* Maurito Lim, Filipinler, 14 Şubat

* Luis Peralta Cuellar, Kolombiya, 14 Şubat

* Maria Golovnina, Pakistan, 23 Şubat

* Ivanildo Viana, Brezilya, 27 Şubat,

* Sergii Nikolaiev, Ukrayna, 28 Şubat

Mart’ta 6 gazeteci öldürüldü

* Edgar "Quintin" Quintero, Kolombiya, 2 Mart

* Gerardo Servian, Paraguay, 5 Mart

* Danilo Lopez, Guatemala, 10 Mart

* Federico Salazar, Guatemala, 10 Mart

* Giovanni Guido Villatoro, Guatemala, 13 Mart

* Abdul Kareem al-Khaiwani, Yemen, 18 Mart

Nisan’da 18 gazeteci öldürüldü

* Melinda Mei Magsino, Filipinler, 13 Nisan

* Blas Olivo, Dominik Cumhuriyeti, 13 Nisan

* Kamal Mohammad Abu Nahel, Gazze, 14 Nisan

* Sergueï Sukhobok, Ukrayna, 14 Nisan

* Abel Manuel Bautista Raymundo, Meksika, 14 Nisan

* Oles Buzina, Ukrayna, 16 Nisan

* Soleil Balanga, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 16 Nisan

* Olga Moroz, Ukrayna, 16 Nisan

* Mohamed Shamsan, Yemen, 20 Nisan

* Muftah al-Qatrani, Libya, 22 Nisan

* Kareem Nasser Ali Muthana, Yemen, 22 Nisan

* Khaled Al Sobhi, Libya, 27 Nisan

* Younes Al MAbruk Al Nawfali, Libya, 27 Nisan

* Abdallah Al Karkaai, Libya, 27 Nisan

* Yousef Kader Boh, Libya, 27 Nisan

* Mohamad Galal, Libya, 27 Nisan

* Daoud Omar, Somali, 29 Nisan

* John Kituyi, Kenya, 30 Nisan

Mayıs’ta 9 gazeteci öldürüldü

* Armando Saldana Morales, Meksika, 5 Mayıs

* Majid Al Rabi'i, Irak, 6 Mayıs

* Raad al-Jabbouri, Irak, 8 Mayıs

* Evany José Metzker, Brezilya, 19 Mayıs

* Feras Yasin al-Bahr, Irak, 20 Mayıs

* Abdullah Kabil, Yemen, 21 Mayıs

* Yousef Alaizry, Yemen, 21 Mayıs

* Djalma Santos da Conceição, Brazilya, 22 Mayıs

* Pow James Raeth, Güney Sudan, 22 Mayıs

Haziran’da 6 gazeteci öldürüldü

* Jagendra Singh, Hindistan, 8 Haziran

* Lukasz Masiak, Polonya, 12 Haziran

* Ismael Diaz Lopez, Maksika, 18 Haziran

* Sandeep Kothari, Hindistan, 19 Haziran

* Mohammed al-Asfar, Suriye, 26 Haziran

* Zafarullah Jatak, Pakistan, 28 Haziran (EA)