Mayıs 2015 Raporu

1 MAYIS
1 Mayıs’ta gazeteciler hedef seçildi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ortak bir açıklama yaparak, 1 Mayıs’ta basın özgürlüğüne yine zarar verildiğini gazetecilerin görevlerini yapmalarının engellendiğini duyurdu. Açıklamada, “Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görevlerini yapan gazeteciler, ne yazık ki, 1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı izlerken yine hedef seçildi. Sarı basın kartı taşımayan, kurum tanıtım kartını gösteren gazetecilere Taksim’e giriş izni verilmedi. TGC ve TGS’nin, basın kartlarının yanı sıra medya kurum tanıtım kartlarının da tanınması konusundaki İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yaptığı başvurulara yanıt verilmedi. Gazetecilerin kamu yararı adına görev yaptığını görmek istemeyen emniyet güçleri, meslektaşlarımızın Taksim’e girmesine engel olmaya çalıştı. 1 Mayıs’ta sahada görev yapan meslektaşlarımız yine plastik mermiyle yaralandı, sözlü tacize uğradı, darp edildi.
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin önünde foto muhabir Erhan Demirtaş polis tarafından kulağından plastik mermi ile yaralandı. Atılım Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Genç Okmeydanı'nda gözaltına alındı. Okmeydanı’ndaki polis müdahalesi sırasında ETHA muhabiri Ece Şimşek, sırtından plastik mermi ile yaralandı. Habertürk muhabiri Gökay Uslanmaz, Şişli’de polisin attığı plastik mermi nedeniyle yüzünden yaralandı. Yazar Emrah Serbes Beşiktaş’ta elinden, yüzünden ve başından plastik mermi ile vuruldu. Beşiktaş’ta İleri Haber muhabiri Süha Küçük basın kartını göstermesine rağmen polis tarafından darp edildi. Aksaray ilinde HDP’nin programı sırasında çıkan arbedede İhlas Haber Ajansı Muhabiri Yasin Can ve Doğan Haber Ajansı Muhabiri Hasan Bölükbaş Emniyet Müdür Yardımcısı Ömer Parıltı tarafından telsizle başlarına vurularak yaralandı. Emniyet Müdür Yardımcısı Ömer Parıltı programı izleyen Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mahmut Eskil’e de hakaret etti. Görüntüleri medyaya yansıyan bu çirkin olayın kahramanı Emniyet Müdür Yardımcısı Ömer Parıltı’yı kınıyor, hakkında gerekli cezanın verilmesini istiyoruz. Meslektaşlarımıza ve Cemiyet Başkanımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. 1 Mayıs’ta yaşanan olayların izlenmesini engellemek için gazetecilere saldıran ilkel anlayışı kınıyor, bu tutumdan artık vazgeçilmesini istiyoruz” denildi.

2 MAYIS
TGC: Vatandaşın gerçeği öğrenmesinden korkmayan bir Türkiye istiyoruz
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı: "Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün olmadığı bir ülke olarak 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü'ne giriyoruz. Yine haberin sakıncalı, gazetecinin terörist olarak tanımlandığı, halkın haber alma hakkının yayın yasaklarıyla engellendiği bir yılı yaşıyoruz. İktidarın mahkeme kararı olmadan internet sitelerini kapatabildiği, Meclis'ten geçen İç Güvenlik Paketi ile hukuk devleti ilkesinin zedelendiği, polisin yetkilerinin artırıldığı özgürlüklerin tırpanlandığı bir ülkede gazetecilik yapmaya çalışıyoruz. İktidar medya sahiplik yapısı üzerinde kurduğu baskıyla gazete manşetlerini ve tv yayınlarını kontrol ediyor. Halkın hangi haberi nasıl öğreneceğine karar veriyor. Halka sadece gerçeği iletmeye çalışan gazeteciler ise işsiz bırakılıyor.Her yıl yüzlerce gazetecinin mesleğini yapması engelleniyor. Gazeteciler oto sansür, sansür, sendikasızlık gibi ağır sorunların yanı sıra düzenli olarak sözlü ve fiziksel saldırıya uğruyor. Gazeteciler İktidar ve siyasetçiler tarafından hedef gösteriliyor. Öyle ki, 1 Mayıs'ta kameralar kayıttayken bile Aksaray ilinde bir emniyet müdür yardımcısı gazetecilere hakaret etmeye, telsizle saldırmaya cesaret edebiliyor. Toplumsal olaylarda gazeteciler güvenlik güçleri tarafından özellikle hedef seçilerek plastik mermiyle, gazla, tazyikli suyla yaralanıyor, gözaltına alınıyor. Yapılan tüm başvurulara rağmen Valilikler ve emniyet müdürlükleri gazetecilere yönelik saldırıların cezasız kalması konusundaki tutumunu sürdürüyor. Tüm olumsuzluklara rağmen halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için gazetecilik yapmayı sürdüreceğimizi, umudumuzu kaybetmediğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Basın özgürlüğünün yayın yasaklarıyla, oto sansürle, sansürle engellenmediği, gazetecilerin işsizlikle, fiziksel saldırıyla, tutuklamalarla baskı altına alınmadığı bir Türkiye dileğiyle tüm meslektaşlarımızın 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutluyoruz."

3 MAYIS
Gazetecilik demokrasinin garantisidir
Gazetecilere Özgürlük Platformu, G9 Gazetecilik Platformu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve DİSK Basın-İş Sendikası, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’nde bir toplantı düzenledi. TGC Gazeteciler Restoranı’nda yapılan toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten, G9 Platformu Sözcüsü ve Avrupa Gazeteciler Birliği Onursal Genel Başkan Yardımcısı Doğan Tılıç, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay ve DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. Gazetecilik meslek örgütleri, basının içinde bulunduğu durumu değerlendirdi. Meslek örgütleri, “Gazetecilik İçin Ayağa Kalk” çağrısı yaptı. Başkan Olcayto, “Türkiye’de her yıl 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’nü gelecekte, gazetecilerin daha mutlu bir şekilde, görevlerini daha iyi yapabildikleri ortamda karşılarız diye düşünüyoruz. Ne yazık ki; ülkemizde basın özgürlüğü iyiye gideceğine her yıl daha kötüye gidiyor. Türkiye’de halkın bilgi edinebildiğini söylemek çok zor. Hem mahkeme yasaklarıyla, hem akreditasyonla, hem sansürle, oto sansürle halkın bu hakkı kısıtlanıyor” dedi. Toplantının ardından gazetecilik meslek örgütleri Beyoğlu'nda Tünel’de buluşarak Galatasaray’a yürüdü.

4 MAYIS
2015'te 53 gazeteci öldürüldü
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününe kadar 2015 yılında 53 gazeteci öldürüldüğü açıklandı. Press Emblem Campaign’in (PEC) verilerine göre 2015’in başından bu yana Fransa ve Libya’da sekizer, Güney Sudan ve Ukrayna’da beşer, Yemen’de 4, Guatemala ve Filipinler’de 3, Kolombiya, Meksika ve Irak’ta ikişer, Paraguay, Dominik Cumhuriyeti, Gazze, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Somali, Kenya, Honduras, Pakistan, Brezilya, Afganistan, Endonezya ve Suriye’de birer gazeteci öldürüldü. 2014’ün ilk dört ayında öldürülen gazeteci sayısı 29’du.

5 MAYIS
Basın Özgürlüğünde Kırmızı Alarm
Brüksel Gazeteciler Platformu (BPJ) düzenlediği ‘farklılığa şans ver’ başlıklı konferansta
Fransa, Danimarka, Bangladeş ve Türkiye’de ifade özgürlüğüne yapılan saldırılar ‘kırmızı alarm’ olarak tanımlandı. İfade özgürlüğün asıl amacının karşıt düşüncelerin birbirine saygı ile yaklaşması olduğu vurgulandı. Konferansta moderatörlüğünü yapan Brüksel Üniversitesi (VUB) İletişim Fakültesi Dekanı Caroline Pauwels, Türkiye’de ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından dolayı insanların hapse atılmaları veya zulüm görmelerine göz yumulmamasını gerektiğini dile getirdi. Bağımsız gazeteci Marleen Wynants ise Türkiye’de gazetecilerin son dönemde yaşadıkları baskıların korkutucu olduğunu ifade ederek yetkililere seslendi. Wynants, “Gazetecileri tutuklayarak sadece dikkatleri üzerlerine çekmiş oluyorlar. Türk hükümetinin şeffaflığını ortaya koyması gerekiyor. Böyle yaparlarsa devlet daha çok güçlenir’’ şeklinde konuştu.

6 MAYIS
Hidayet Karaca'nın tahliye talebi reddedildi
Samanyolu Yayın Gurubu Başkanı Hidayet Karaca'nın Avukatı Fikret Duran, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının İstanbul İnfaz Savcılığı tarafından uygulanmaması üzerine İstanbul İnfaz Hakimliği'ne başvurdu. Avukat Duran, başvuru dilekçesinde, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının İstanbul İnfaz savcılığı tarafından uygulanmadan iade edildiğini belirtti. Bakırköy Cumhuriyet Başsavsavcılığı, Hidayet Karaca'nın avukatının tahliye kararının uygulanması için Silivri İnfaz Hakimliği'ne yaptığı başvuru üzerine verdiği mütalaada, "Ortada bir tahliye kararı olmadığından talebin reddine" karar verilmesini istedi. Öte yandan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, mahkeme kararına rağmen tahliye edilmediği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

7 MAYIS
Merdan Yanardağ eski görevine geri döndü
Merdan Yanardağ, yaklaşık 1 yıl aradan sonra kurucusu olduğu Yurt gazetesinde yeniden Genel Yayın Yönetmenliği koltuğuna oturdu. Yanardağ sosyal medya hesabından konuyla ilgili olarak, “Yurt gazetesi yeniden toplumsal muhalefetin,özgürlüğün, eşitliğin, aydınlanmanın, laikliğin, bağımsızlığın sesi olacak. Desteğinizi bekliyorum. Yurt gazetesi ile yolculuğumuza kaldığımız yerden, hep birlikte yeniden devam ediyoruz. Desteğinizi olmadan başaramayız. Yüreği bizimle atan, destek veren, yalnız bırakmayan bütün dostlarımıza ve yurttaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Yolumuz açık olsun. Yurt gazetesini bir haftadır arkadaşlarımla çıkarıyoruz. Bugün itibarıyla gazete yönetimini resmen yeniden üstlendim. Saygıyla duyururum” dedi.

7 MAYIS
Cihan haber ekibine akreditasyon
Bezmialem Vakıf Üniversitesi tarafından, Bezmialem Valide Sultan'ı Anma Haftası etkinlikleri kapsamında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla bir sabah saatlerinde bir sempozyum gerçekleştirildi. Programa giden Cihan Haber Ajansı ekibi davetiye engeli ile karşılaştı. Ekibe uygulanan engeli Cihan Muhabiri Hüseyin Aydın, şu tweet'leriyle duyurdu: "Cihan Haber ekibi biraz önce Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın programına alınmadı.” Hüseyin Aydın, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katıldığı Avea toplantısından atılmıştı.

8 MAYIS
Medya seçimde iktidardan değil halkta yana olmalı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Taksim Point Otel’de düzenlediği “2015 Genel Seçim ve Medya” başlıklı atölyenin “Seçim Dönemi Etik Haberciliği” başlıklı oturumda konuştu. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu’nun üstlendiği oturumda TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, ”Seçim Dönemi için Etik Habercilik Teminatı Sunumu” konusu hakkında bilgi verdi. Genel Sekreter Sibel Güneş, “Gazeteciler halktan yana halkın haber alma hakkından yana, barıştan yana taraftır. Ancak Türkiye'de gazetecilerin habere erişiminde sorunlar var. Akreditasyonlar, yayın yasakları ile muhalif medyanın toplantıları izlemesi engelleniyor. Mezarlıklarda bile artık akreditasyon uygulanıyor. Muhabirsiz gazetecilik dönemine giriyoruz. Biz bugüne kadar 76 ilde yaptığımız yerel medya seminerlerinde medya siyaset ilişkisini mutlaka sorguluyoruz. Gazeteciler bir grubun ya da iktidarın asla sözcüsü olmamalı. Gazetecilere, haberde herkesin görüşüne eşit yer vermesi gerektiği; halka doğru, nesnel, gerçek haberlerin iletilmesinin önemini konusunda uzman gazeteciler, akademisyenler ve hukukçular anlatıyor. 2014 yılında 700 gazeteci işsiz kaldı. Gazeteciler terör örgütü üyesi olarak iktidar tarafından hedef gösteriliyor. İktidar oyuyla geldiği vatandaşın hangi haberi öğreneceğine karar vermek istiyor. İktidar yanlısı medyada hükümet komiserlerinin belirlediği başlıklar kullanılıyor. Ama umudumuzu kaybetmeyelim. Bu kirli süreç ve kahramanları tarihteki yerini alacak. Halktan yana kamuoyu çıkarından yana, yoksuldan, mağdurdan yana gazetecilik yapanları da kimse unutmayacak."

8 MAYIS
PEN’den Charlie Hebdo’ya ödül
Uluslararası Yazarlar Kuruluşu PEN tartışmalara rağmen Paris’te 7Ocak’ta saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo’y a “cesaret ve ifade özgürlüğü” ödülünü verdi. PEN Başkanı Andrew Solomon, törende yaptığı konuşmada, “Bazı insanlar hepimizin inandığımızı söyleyebileceğimiz ilkesini tehlikeye sokmak istiyor. Charlie Hebdo’nun mevcut çalışanları bunu reddetti. Ve bu gece verilen bu ödül, onların şiddet yoluyla yasal ifade hakkının ellerinden alınmasını reddetmesini yansıtıyor” dedi. Paris’te 7 Ocak’ta Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve üç gün art arda devam eden üç terör saldırısında 17 kişi hayatını kaybetmişti.

9 MAYIS
TGC Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günleri yapıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günleri etkinliği gerçekleştirildi. TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir ve Mualla Tetik’in yönettiği etkinlik, Çemberlitaş’ta bulunan Basın Müzesi’nde yapıldı. Etkinlikte, Mayıs ayı içinde aramızdan ayrılan Haşim Nezihi Okay, Ferit Ragıp Tunçor gibi sanatçılar, yazarlar, gazeteciler ve müzisyenler anıldı. Konuk sanatçılar ağırlıklı olarak “Anne ve gençlik” konulu şiirler, şarkılar, türküler okudu. Etkinlikte ayrıca Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs’ın önemi ve Mustafa Kemal Atatürk üzerinde duruldu.

10 MAYIS
AYM'den "usulsüz dinlenen" gazetecilere tazminat kararı
Anayasa Mahkemesi, gazeteciler Yasemin Çongar, Markar Eseyan, Mehmet Baransu ve Ahmet Altan'ın, 2008'de MİT tarafından farklı kimlik bilgileriyle dinlenmesine ilişkin başvurusu üzerine verdiği kararın gerekçesini açıkladı.Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, başvurucuların dinlenmesiyle haberleşme özgürlüklerinin ihlal edildiği, basın özgürlüklerinin ise ihlal edilmediği bildirildi.Kararda, haberleşme özgürlüklerinin ihlali iddialarının kabul edilebilir, basın özgürlüklerinin ihlali iddialarının ise "açıkça dayanaktan yoksun olması" nedeniyle kabul edilemez bulunduğu ve başvuruculara 3 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesinin kararlaştırıldığı bildirildi. Gazeteciler, 10 Şubat 2012'de MİT görevlileri hakkında "resmi belgede sahtecilik, haberleşmenin gizliliğini ihlal ve görevi kötüye kullanma" suçlarını işledikleri iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Ekim 2012'de MİT mensupları için Başbakanlık'tan soruşturma izni talep etmiş, olumlu veya olumsuz yanıt gelmemesi üzerine soruşturma izni verilmediğini değerlendirerek Danıştay’a itirazda bulunmuştu.

10 MAYIS
Dünyada gazetecilerin durumu zorlaşıyor
Arap Gazeteciler Birliği, "Arap Dünyasındaki Basın Özgürlüklerinin Durumu" adı altında bir rapor yayımladı. Arap Gazeteciler Birliği'nce Mısır'ın başkenti Kahire'deki Mısır Gazeteciler Sendikası genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında, 2014-2015 yılı Arap dünyasındaki basın özgürlüklerinin durumuna ilişkin hazırlanan yıllık rapor açıklandı. Arap ülkelerindeki basın özgürlüklerinin durumuna değinilen raporda, gerileme göstergelerine ilişkin, "gazetecilerin hakettiğinden düşük maaşla çalıştırıldığı, fikirlerini yönetim ve mesleki baskı gibi nedenlerle özgürce ifade edemedikleri, birçok Arap ülkesindeki yönetimlerin ya da fikri ya da siyasi akımların uyguladığı baskı ve despotizm nedeniyle küçük düşürme, aşağılama, işten uzaklaştırma ve baskı gibi çeşitli yaptırımlara maruz kaldıkları" kaydedildi.

11 MAYIS
TGC: Danıştay halkın bilgilenme hakkını yok saymıştır
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Danıştay’ın törenine TRT ve AA dışında yayın kuruluşunun alınmamasını eleştirdi. TGC,“Akreditasyon konusu Türkiye'de yıllardır bir sorun olarak gündemdedir. Sorunun çözümünü beklerken yeniden keyfi değerlendirmelerle iptaller yaşanmaktadır. İktidar, yayın politikasından hoşlanmadığı gazetelerin çalışanlarının mesleklerini yapmalarını engellemektedir.
Akreditasyon uygulaması toplantı ve genel kurullardan mezarlıklara kadar geniş bir alana taşmıştır. Son olarak Danıştay’ın da bu yanlış uygulamaları benimsemesi düşündürücüdür. Danıştay Başkanlığı’nın 147. kuruluş yıldönümüne bu sene sadece AA ve TRT alınmıştır. Danıştay’ın 147. kuruluş yıldönümü törenlerini izlemek üzere gelen gazeteciler içeriye alınmamıştır. Bu durum kamuoyunu bilgilendirme görevi ile orada bulunan gazeteciler arasında eşitlik ilkesine aykırı düşmektedir. Halkın bilgi alma hakkına yönelik yeni bir engellemedir. Çağdaş demokrasilerdeki basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne karşı bir uygulamadır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak bu yanlıştan artık dönülmesini bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.

12 MAYIS
GÖP: Akreditasyon Danıştay’ın görevi değildir
Gazetecilere Özgürlük Platformu Danıştay’ın 147'inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene Anadolu Ajansı ve TRT temsilcileri dışındaki gazetecilerin alınmaması ile ilgili olarak açıklama yaptı. GÖP Dönem Sözcüsü ve TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun yaptığı açıklamada şu görüşler yer aldı:“Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının gazetecilere akreditasyon uygulanmasıyla engellenmesi sürecine son olarak Danıştay da katılmıştır. Hukukun üstünlüğünün güvencesi sayılan Danıştay bu tutumuyla keyfi olarak halkın haber alma hakkını yok saymıştır. Basın özgürlüğünü ve düşünceyi ifade özgürlüğünü kendisine engel olarak gören iktidarın sistematik olarak uyguladığı akreditasyonun devletin hukuk kurumlarından biri olan Danıştay tarafından da benimsenmesi demokrasimizin geleceği açısından düşündürücüdür. Danıştay’ın her medya kuruluşuna eşit uzaklıkta olmasını ve gazeteciler arasında ayrım yapmamasını beklemek hakkımızdır. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü keyfi biçimde engelleyen bu tutumu protesto ediyor ve Gazetecilere Özgürlük Platformu olarak akreditasyon uygulamasından vazgeçilmesini istiyoruz.”

12 MAYIS
İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden TGC’ye ziyaret
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Suat Gezgin ve gazetecilik Bölümü 2. sınıf öğrencilerinden Muhammed Okyay, Tolga Belek, Elçin Eren, Dilara Yüksel, Aycan Fıstıkçı, Esracan Sinan, Aslıhan Şimşek, Serra Çoşkun, Gözde Tekin, Zeynep Rakipoğlu, Özcan Aslan, Binnaz Uzunca, Emel Şen, Ferhat Korkmazcan, Uğur Öztürk, Veysel Çetinkaya, Kubilay Koş; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş hazır bulundu. Toplantıda TGC Başkanı Turgay Olcayto, Cemiyet hakkında öğrencilere bilgi verdi.

12 MAYIS
Basın mensuplarının askeri törene katılmasına izin verilmedi
Al Jazeera'nin haberine göre; Evren için önce Genelkurmay Karargahı'nda askeri tören düzenlendi. Ancak, düzenlenen törene basın mensupları alınmadı. Genelkurmay Karargahı’ndaki törene ailesi ve bazı askerler dışında da katılım olmadı. Kenan Evren için cenaze namazı Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılındı. Korumalar, bu kişilere müdahale etti. Cenaze töreninde kısa süreli bir arbede yaşandı. Evren, Ankara’daki Devlet Mezarlığı’na defnedildi.

12 MAYIS
Soma'dan canlı yayına özel güvenlik engeli
Soma maden katliamının yıldönümünde İmbat maden ocağında iş kazası yaşandı, 1 işçi yaralandı. Hastane önünden yayın yapmak isteyen Hayat Televizyonu Muhabiri Emine Uyar ise güvenlik tarafından engellenmeye çalışıldı.

14 MAYIS
Gazetecilerin girişi yasaklanmıştı! Danıştay 'dur' dedi
Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 'basın mensuplarının Emniyet bina ve eklentilerine girişlerine izin verilmemesi, merkez ve taşra birimlerinde basın mensuplarına tahsis edilen odaların iptal edilmesine' dair genelgesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü, basın mensuplarının emniyet bina ve eklentilerine girişlerine izin verilmemesi, merkez ve taşra birimlerinde basın mensuplarına tahsis edilen odaların iptal edilmesi için İl Valiliklerine bir genelge göndermişti.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Türkiye genelinde basın mensuplarının emniyete girişlerinin yasaklanması üzerine 25 Aralık 2013 tarihinde dava açmıştı. Dava dilekçesinde “Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nün 22 Aralık 2013 tarihli “Basın Mensupları” konulu işlemin iptali ile davalının cevap verme süreleri beklenmeden, Türkiye ve dünya basınının gündeminde yer alan sıcak gelişmeler göz önüne alınarak; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın amir hükümleri, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin müstekar içtihatları gereğince telafisi güç ve imkansız zararların doğmaması için ivedilikle yürütmenin durdurulması’na ve idari işlemin iptali’ne karar verilmesi talepli açılmış iptal davasıdır” ifadeleri yer aldı.

15 MAYIS
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) 56’ncısını gerçekleştirdiği Geleneksel Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri, The Marmara Oteli’nde yapıldı. Türkiye’nin en prestijli gazetecilik ödülleri 450 gazetecinin katıldığı törenle verildi. Törende; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu üyeleri İhsan Yılmaz, Kamil Masaracı ve Celal Toprak hazır bulundu. Açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Türkiye bugün sansürün, oto-sansürün kol gezdiği, haberlerin karartıldığı, görüntülerin verilmediği, çok defa haber saklandığı, gazetecilerin ayrıştırıldığı, gazetecilerin birbirlerine düşürüldüğü çok kritik bir ortamdan geçiyor” dedi. Başkan Olcayto, sözlerini şöyle sürdürdü: “Arkamızdan gelen genç gazeteci arkadaşlar umudumuzu yeşertiyor. İşsiz bırakılma tehditlerine rağmen sendikalarına daha çok güç veriyorlar. Özgürce gazetecilik yapmanın, haber üretmenin halkın ulaşabileceği bilgi kanallarını açık tutmanın hemen hemen olanaksız olduğu bir dönemde yarışmaya katılan gazetecilerin birbirinden başarılı çalışmalara imza attılar. Gazetecilere Özgürlük Platformu bileşenleri de beş yıldır aralarındaki fikir ayrılıklarını bir yana bırakıp sırf meslekteki çöküşü önleme adına uğraş vermektedir. Kısaca mücadelemizi yılmadan asla umutsuzluğa düşmeden sürdüreceğiz. Bağımsız ve bağlantısız gazeteciler olarak tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

15 MAYIS
Turhan Selçuk Karikatürlü Evin 5. kuruluş yılı kutlandı
2010 yılında vefat eden karikatür sanatçısı Turhan Selçuk' un anısına kurulan Milas Karikatürlü Evin 5. kuruluş yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı. Törene, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Masaracı, Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk’un da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Kutlama töreninde onun çizer dostları tarafından yapılmış portrelerinden oluşan serginin yanı sıra Heykeltıraş Kemal Buluş tarafından yapılan Turhan Selçuk büstünün açılışı da gerçekleştirildi. Törende konuşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat; “Bugün ayrı bir coşkumuz heyecanımız var. Milas’tan tüm dünyaya gönderdiğimiz sanatsal bir etkinliği birlikte gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Turhan Selçuk’u büyük bir özlem ve sevgi ile anıyoruz” dedi.Milaslı sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği açılışta Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk da bir konuşma yaptı. Ruhan Selçuk; “Karikatür dünyasında adı altın harfler ile yazılı olan Turhan Selçuk için, Yaşar Kemal; “Turhan’ın büyüklüğü ününden değil ünü büyüklüğünden gelir” demiştir. Karikatür mizahın en önemli sanat koludur. Karikatüre kızılmaz öz eleştiri yapılır” dedi. Törene katılan ve Türkiye’deki karikatürlü evlerin kurucusu olan Kamil Masaracı, “Turhan Selçuk 500 yıl yaşasa yine genç kalacaktı” dedi. Ayrıca aynı gün 5.Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışmasının sonuçları da jüri üyeleri tarafından belirlendi

17 MAYIS
Asker müdahale etti, muhabir gözünden yaralandı
Batı Şeria'nın Nablus kentinde Nekbe'nin (Büyük Felaket) 67. yıl dönümünde düzenlenen gösteriye İsrail askerlerinin müdahalesinde,Çin Haber Ajansı Xinhua ve Filistin Haber Ajansı Safa adına çalışan foto muhabiri Nidal Aştiyye, sol gözünden yaralandı. Aştiyye, Nablus'taki Rafidia Hastanesi'ne nakledildi.

18 MAYIS
GÖP: Muhalif medyayı susturmak için Anayasa ihlal ediliyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nun yasalara aykırı bir talimatla "Ulaştırma Bakanlığı’na yazı göndererek, muhalif partilerin sesini duyurabildiği televizyon, radyo ve internet sitesi gibi medya organlarının kullandığı devlete ait uydu bağlantılarını kapatmayı amaçladığı" iddialarına karşı Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) bir açıklama yaptı. GÖP Dönem Sözcüsü ve TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Türkiye’de demokrasinin öncelikli şartı olan basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü ilkesi ayaklar altına alınmaktadır. İktidar tek tip gazete, tek tip gazeteci istemektedir. Seçimlere çok az bir süre kala Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ulaştırma Bakanlığı’na yazı gönderilerek muhalif medya organlarının kullandığı devlete ait uydu bağlantılarının kapatılmasının istenmesi demokratik ülkelerde örneğinin görülmesi mümkün olmayan uygulamalardır. Halkın haber alma hakkını engellemeye yönelik yeni bir girişimdir. Yayın hizmetlerinin içeriğine ve yayınlanmasına önceden müdahale edilemez ve yayınların içeriği önceden denetlenemez. Söz konusu istek başta 1982 tarihli T.C Anayasasının Basın Özgürlüğünü düzenleyen hükümleri başta olmak üzere 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’a; Medya Hizmet Sağlayıcı Kuruluşlar İle Platform ve Altyapı İşletmecilerinin Uymaları Gereken İdari ve Mali Şartlar Hakkında Yönetmelik hükümlerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Savcılığın tek başına idari bir tasarrufla basın özgürlüğünü engellemesi düşünülemez. Basın özgürlüğünün önündeki en büyük engel yasaklamalardır. Demokratik devletlerde istisna olarak uygulanan sınırlamalar son yıllarda ülkemizde kurala dönüşmüştür. Savcının talebi Anayasa’ya aykırıdır. Halkın oyuyla göreve gelenler halkın hangi bilgiye ulaşacağına da kendileri karar vermek istemektedirler. Gazetecilere Özgürlük Platformu bileşenleri olarak basın özgürlüğünü ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engelleyecek bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz” dedi.

18 MAYIS
Muhalif basının susturulması talebine dünyadan tepki
AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, basın özgürlüğünün pazarlık konusu yapılamayacağı konusunda Türkiye ile anlayış birliği içinde olduklarını söyledi. Johannes Hahn, "Basın özgürlüğünün bizim için ne kadar önemli olduğunu tekrar tekrar açıkladık. Temel meselelerle ilgili konuştuğumuz kilit alanlardan bir tanesi de bu. Pazarlık konusu yapılamayacağı üzerinde anlayış birliği içindeyiz" dedi.

19 MAYIS
AP: Avrupa Birliği, gazeteci davalarını takip etsin
Avrupa Parlamentosu'nda yarın görüşülüp Perşembe günü de onaylanması beklenen yıllık Türkiye raporunda Türkiye'ye basın hürriyeti noktasından yapılan sert eleştiriler dikkat çekti. Raporda, AB Ankara Temsilciliği'nin gazeteci davalarını takip etmesi talep edildi. Hollandalı Sosyal Demokrat Kati Piri tarafından kaleme alınan rapor taslağında, Zaman Gazetesi'ne yapılan baskın ve Hidayet Karaca'nın tutuklanması kınandı. Raporda, geçtiğimiz Aralık ayında gazetecileri hedef alan operasyonla ilgili "14 Aralık 2014'te medya mensupları ile gazetecilerin gözaltına alınmasını ve kurumlara yapılan polis baskınlarını kınar” ifadelerine yer verildi.

19 MAYIS
Hürriyet Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt verdi
Mısır'ın devrik lideri Muhammed Mursi'nin idam cezası almasının ardından 'Yüzde 52 oy aldı, idama mahkum' oldu başlığıyla hedef gösterilen Hürriyet gazetesi, eleştirilere cevap verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sert sözlerle eleştirdiği Hürriyet, Erdoğan'a şöyle seslendi: “Sayın Cumhurbaşkanı... Bizden ne istiyorsunuz? Apaçık haksızlıklarla, apaçık çarpıtmalarla, apaçık zorlamalarla, niyet okumalarla neden bize saldırıyorsunuz? Bizi neden hedef gösteriyorsunuz? Ne istiyorsunuz bizden? Sürgün mü edeceksiniz bizi? Zorunlu ikamete mi mecbur edeceksiniz? Ne yapacaksınız? Üstat Necip Fazıl’ın dediği gibi bizi “Öz yurdumuzda garip, öz vatanımızda parya” mı yapmak istiyorsunuz? Sayın Cumhurbaşkanı... Bize “Hayatınızı korku ile geçiriyorsunuz” diyorsunuz. Neden korkmalıyız ki? Demokratik bir ülkenin Cumhurbaşkanı, vatandaşlarına neden korku ile yaşamalarından söz etsin ki? Korku ve demokrasi yan yana gelebilecek kavramlar mıdır? Sayın Cumhurbaşkanı... Eğer kastınız, Anayasa’nın güvencesi altında olan basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, eleştiri özgürlüğü gibi haklarımızı kullanmaktan korkmak ise... Bu özgürlükleri hiç korkmadan savunacağımızı bilmelisiniz.”

20 MAYIS
Kızılbayrak Yazı işleri Müdürü Tayfun Altıntaş gözaltına alındı
Bursa’da metal işçileri direnişinde yer alan çoğu Metal İşçileri Birliği üyesi 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Kızılbayrak Yazı işleri Müdürü Tayfun Altıntaş da olduğu belirtildi. Altıntaş’ın daha sonra serbest bırakıldığı belirtildi.

21 MAYIS
TGC: Sedat Ergin’in tutuklanması talebi basın özgürlüğüne yeni bir darbedir
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ve Doğan Medya Grubu’nun bazı yöneticileri hakkında AKP aday adayı Avukat Rahmi Kurt'un müşteki sıfatıyla yaptığı tutuklama talepli suç duyurusunu basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yeni bir darbe olarak niteledi. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:“Gazeteciliği terörizmle bağdaştıran ve her eleştiriyi darbecilik olarak tanımlayan iktidar destekçileri son olarak niyet okumaya karar vermiştir.Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan Mısır eski devlet başkanı Mursi hakkındaki idam kararıyla ilgili bir haberin veriliş biçiminin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tehdit diye algılanması son yıllarda iktidar adına hareket eden kimilerinin alışılmış ‘medyayı sindirme’ pratiği haline gelmiştir.Daha önce de birçok kez vurguladığımız gibi, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünden, çok seslilikten ne anlaşılması gerektiği konusunda toplumsal bir uzlaşıya acil ihtiyaç vardır.Bu alandaki hakların kullanılmasının siyasiler ve iktidarlar, hatta yargı organları tarafından nasıl anlaşılması gerektiği artık netleşmelidir.Bir başka açıdan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarında açıkça belirtildiği gibi basın özgürlüğü, devlet ve toplumun bir bölümünün aleyhinde olan çarpıcı, şok edici, rahatsız edici haberler için de geçerlidir. Özellikle basın söz konusu olduğunda bu ilkelerin özel bir önem kazanacağı açıktır. Aksi halde Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen gazetelerinden birinin Genel Yayın Yönetmeni olan Sedat Ergin’in tutuklanma istemi ve bu istemin kabul görmesi halinde ülkede basın özgürlüğünün sonuna gelindiği anlamını taşıyacaktır.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak basın üzerinden toplumu kutuplaştıran ve geren baskıcı uygulamalardan bir fayda sağlanamayacağını düşünüyor, halkın barış ve huzur içinde yaşaması için tüm siyasetçilerin sorumlu davranması gerektiğini hatırlatıyoruz.”

22 MAYIS
GÖP: Gazetecilerin görevlerini engelleme kampanyasından vazgeçin
Gazetecilere Özgürlük Platformu(GÖP), AKP aday adayı avukat Rahmi Kurt’un Hürriyet Gazetesi ve internet sitesi hakkında yaptığı tutuklama talepli suç duyurusuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Gazetecilerin halkın haber alma kanallarını açık tutmak için özgürce görev yapmaları uzun süredir adeta bir kampanya halinde engellenmeye çalışılıyor.Bunun son örneği AKP aday adayı avukat Rahmi Kurt’un Hürriyet gazetesi ve internet sitesine, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam cezasına dair Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini aktardığı haberle ilgili tutuklama talepli suç duyurusunda bulunmasıdır.Suç duyurusunu yapan Avukat Rahmi Kurt, haberin başlığında ‘Yüzde 52 oy aldı, idam kararı verildi’ ifadelerinin yer aldığını belirterek ' halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek', 'halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı eyleme teşvik etmek', 'suçu ve suçluyu övmek', 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarının işlendiğini öne sürmüştür.Gelinen noktada her koşulda iktidarı desteklemeyi bir görev olarak gören bazı kişiler medya kuruluşlarını ve gazetecileri ‘düşman’ ilan edip, hedef göstererek halkın gerçeklerden haberdar olmasını engellemeye çalışmaktadır.Gazetecilerin görevlerini yapmalarını engelleme kampanyası tesadüfi değildir. Bu davranış, demokratik ülkelerde örneği görülmeyecek bir biçimde doğrudan basın özgürlüğüne müdahale ve gözdağı vermektir. Medyaya müdahaleden artık vazgeçilmelidir. Bir kampanyaya dönüşen bu müdahaleleri şiddetle protesto ediyor, halkı ve siyasetçileri basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellemeye yönelik girişimlere karşı duyarlı davranmaya davet ediyoruz.”

22 MAYIS
Türk ve Alman gazeteciler buluştu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ve Alman- Türk Vakfı (DTS); Türk –Alman gazetecileri bir araya getirmeye devam ediyor. Bu yıl 29’uncusu düzenlenen seminer Antalya’nın Belek ilçesinde bulunan Ela Quality Resort Hotel’de gerçekleştirildi. Seminerde, konusunda deneyimli gazeteciler, “Güncel siyasi ve sosyal sorunlar üzerine Türk ve Alman medya perspektifinden genel bakış” konusunu ele aldı. Seminere; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Saymanı Gülseren Güver, TGC Yönetim Kurulu Üyesi, Ekonomi Gazeteciler Derneği Başkanı Celal Toprak, İskenderun Ses Gazetesi Köşe Yazarı Akın Bodur, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı Orhan Erinç, Deutsche Welle Orta ve Güneydoğu Avrupa Programları TV-Koordinatörü Selma Filipovic, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, NZZ İstanbul Marco Kauffmann Bossart, Agence France Press Muhabiri Fulya Özerkan, redaktör Yvonne Prieditis katıldı.Seminer, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (TGC) Turgay Olcayto, “Türkiye’de gazetecilik büyük baskı altında. Bağımsız bağlantısız gazeteciliği savunan Türkiye’nin en büyük meslek örgütü olarak bu baskılara direnen arkadaşlarımızın arkasındayız” dedi ve ekledi:“Yasalarda özgürlükler aleyhine yapılan değişikliklere karşı durmaya çalışıyoruz. Umut etmek istiyoruz ki, seçimden sonra düşünceyi ifade özgürlüğünün engellenmediği, temel hak ve özgürlüklere saygılı olunduğu, gazeteciler arasında akreditasyon değil eşitlik gözetildiği, daha sağlıklı bir dönemle karşılaşırız. Gazetecilik yalnız Türkiye’de değil dünyada da zorlaşıyor. Halkın haber alma kanallarını açık tutmak isteyen gazeteciler, yargılanıyor, hedef alınıyor. Öldürülüyor.“ 4 oturumunda gerçekleştirilen seminerde birbirinden önemli konular ele alındı.

22 MAYIS
Erdoğan'ın Hürriyet'e açtığı davadan karar çıktı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ, Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ve yazar Mehmet Yılmaz'dan 20 bin lira manevi tazminat kazandı. Erdoğan'ın avukatı Cemaloğlu, dava konusu yazının basın hürriyetini aştığını ve hakaret içerikli olduğunu ifade ederek, davanın kabulünü ve tazminata karar verilmesini talep etti. Avukat Özcihan ise davanın reddine karar verilmesini istedi. Hakim Selma Durdu, davayı kısmen kabul ederek, davalıların 20 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdiğini açıkladı. Dava dilekçesinde, Yılmaz'ın, Hürriyet gazetesinde 25 Ağustos 2014'te yayımlanan yazısında, Erdoğan'ın "kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu" iddiasıyla Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ, Sabancı ve Yılmaz'dan 100 bin lira manevi tazminat talep edilmişti.

23 MAYIS
MİT'in dava açtığı gazeteciyle ilgili karar çıktı
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ilgili yaptığı bir haber nedeniyle yargılanan ve hakkında 12 yıla kadar hapis cezası istenen gazeteci Hüseyin Özkaya beraat etti. Özkaya’nın avukatı Ali Gayıranal, ‘‘İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi gerçekten basın tarihine geçecek emsal bir karar vermiştir. Yargıya inancın diplerde olduğu ve basın özgürlüğünün önemli ölçüde kısıtlandığı bir dönemde böyle bir kararın çıkması, bir hukukçu olarak şahsımı geleceğimiz açısından ümitlendirmiştir’’ dedi. Hüseyin Özkaya, 30 Temmuz 2013 tarihinde, o dönem çalıştığı Taraf gazetesinde yaptığı bir haberde, Türkiye’ye gelen PKK'nın Suriye'deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi (PYD) Lideri Salih Müslim’in İstanbul’da MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve MİT’e bağlı iki daire başkanıyla görüştüğünü yazmıştı. MİT, Özkaya’nın bu haberinin ardından suç duyurusunda bulunmuş ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milliİstihbarat Teşkilatı Kanununun 27. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile cezalandırılmasını istemişti. Özkaya hakkında başlatılan soruşturma, daha sonra davaya dönüşmüştü. ‘‘MİT’e ait gizli bilgi-belge temin etmek ve ifşa etmek’’ iddiasıyla yargılanan Özkaya’nın, 12 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

23 MAYIS
Suriye'de yüzlerce gazeteci hayatını kaybetti
2011'den bu yana Suriye'de devam eden çatışmalarda aralarında 44 profesyonel gazetecinin bulunduğu 170'den fazla basın mensubunun hayatını kaybettiği belirtildi.
Suriye'de yüzlerce gazeteci hayatını kaybetti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Maalesef, Suriye'de gazeteciler birçok kesim tarafından farklı tehditlerle karşı karşıya bırakıldı. Suriye'de gazetecilik mesleğini icra etmenin imkansız olduğu bölgeler var. Yine bazı yerlerde, propaganda yapan medya dışında hiçbir basın mensubu çalışamıyor. Suriye'deki radikal örgütlerin elinde rehin tutulan 25 gazeteci var. Bunlardan 5'i Suriyeli değil. 30'dan fazla profesyonel gazeteci de Beşşar Esad rejiminin hapishanelerinde alıkonuluyor. Bunlara ulaşmamız mümkün değil" diye konuştu.

25 MAYIS
Aydın Doğan: Taraf olarak gösterilmekten rahatsızız
Doğan Yayın İlkeleri Kurulu'nda konuşan Aydın Doğan "Biz parti değiliz ve bu yarışta yokuz. Bizi taraf olarak göstermek ve düşman ilan etmek inandırıcı değildir" diye konuştu. Doğan, “Biz parti değiliz ve bu yarışta yokuz. Bizi taraf olarak göstermek ve düşman ilan etmek inandırıcı değildir. Her partiye eşit mesafedeki duruşumuzu, hiçbir partiyi düşman olarak görmeyen tarafsız yayıncılığımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

25 MAYIS
Taraf'a 4. vergi incelemesi
Taraf gazetesine yönelik bir vergi incelemesi daha başlatıldı. Geçtiğimiz yıl, gazetenin hesaplarına yönelik üç ayrı vergi incelemesi kararı alan AKP Hükümeti, seçimlere 14 gün kala yeni bir vergi incelemesi başlattı. Taraf yönetimi, incelemenin tutanağını imzalamak için seçimlere iki gün kala 5 Haziran'da Vergi İdaresi Başkanlığı'na çağrıldı. Taraf gazetesi, vergi incelemesini 'Taraf'a operasyon' başlığı ile okuyucularına duyurdu.

26 MAYIS
Gazeteciler ‘Ayın Son Yemeği’nde buluştu
"Geleneksel Ayın Son Pazartesi Yemeği”nde TGC üyeleri bir araya geldi. TGC Lokali’nde düzenlenen yemeğe; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. Açılış konuşmasını yapan TGC Genel Sekteri Sibel Güneş, bir önceki ayın son yemeğinden bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve TGC’nin etkinlikleri hakkında bilgi verdi. TGC Başkanı Turgay Olcayto, Mehmet Gündüz’e düzenlenen törenle rozetini takdim etti

26 MAYIS
Tutuklu gazeteci özgürlüğüne kavuştu
Hakkındaki kesinleşmiş hapis cezasının infazını tamamlayan gazeteci Yakup Köse, tahliye edildi. Köse, 15 Aralık 2014'te Arnavutöy'deki evine giderken asayiş kontrolü sırasında gözaltına alınmış ve ertesi gün Gaziosmanpaşa Adliyesi'ne sevk edilmişti. İnfaz savcılığınca hakkında kesinleşmiş 6 yıl 8 ay hapis cezasıyla ilgili tutuklama kararı yüzüne okunan Köse, işlemlerinin ardından cezaevine gönderilmişti.

26 MAYIS
Sedef Kabaş hakkında karar verildi
Gazeteci Sedef Kabaş, arama yapmak için evine gelen polislere mukavemet ettiği iddiasıyla hakkında açılan davada beraat etti. Kabaş, 26 Kasım 2014'te Twitter'dan 17 Aralık'a verilen takipsizlik kararına tepki olarak; "17 Aralık soruşturmasını kapatan savcıyı unutmayın" mesajıyla Hadi Salihoğlu'nun fotoğrafını paylaşmıştı. Sedef Kabaş bu paylaşımından sonra 'terörle mücadelede görev alan kişileri hedef göstermekle' suçlandı. Ardından Kabaş hakkında 5 yıla kadar hapis cezası istendi. Yiğit, Kabaş'ın gözaltına alınmasının ardından İstanbul Başsavcısı Hadi Salihoğlu aleyhinde farklı hesaplardan atılan tweet'lerden de Kabaş'ı sorumlu tutmuştu. Kabaş, nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılaması sürüyor.Twitter mesajı yüzünden 5 yıla kadar hapsi istenen Gazeteci Sedef Kabaş için 'polisi kapıda beklettiği' gerekçesiyle bir iddianame yazılmıştı. 5 ocak günü ikinci defa adliyeye çağrılan Gazeteci Kabaş,polisleri kapıda beklettiği için Savcı Yiğit'e ifade verdi. Polislerin şikayetçi olmadığı Kabaş 'görevli memura direnme ve hakaret'le suçlandı. Fakat, Sedef Kabaş hakkında Savcılık bir idianame daha hazırladı, 5 yıl hapsini istedi. Davadan beraat etti.

26 MAYIS
5 gazeteci gözaltına alındı
BirGün muhabiri Onur Öncü, Gelecek çalışanları Ezgin Aydın ve Ufuk Erhan ile Gelecek yazarları İmge Tabakçı ve Sera Yelözer’in akşam saatlerinde gözaltına aldığı belirtildi. Gözaltına alınmalarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

26 MAYIS
Argun Berker son yolculuğuna uğurlandı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Sürekli Basın Kartı ve Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Argun Berker, son yolculuğuna uğurlandı. Berker, Levent Camisi’nde kılınan öğle namazının ardından Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze törenine; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, TGC önceki Başkaları Orhan Erinç ve Nail Güreli, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, gazeteciler Şükrü Disanlı, Nevzat Ünlü, Hakkı Öcal, Namık Koçak’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda meslektaşı katıldı. Taziyeleri, Berker’in eşi Nurhayat Berker kabul etti.TGC Başkanı Turgay Olcayto, üzüntüsünü şu sözlerle dile getirdi: “Argun’la Yeni İstanbul’un Şişhane’deki binasında birlikte çalıştık. Gazeteyi o zaman Kemal Uzan çıkarıyordu. Tanıdığım en iyi sayfa çizerlerinden biriydi. Çok çalışkan, yaşamında da hoş sohbeti olan, keyifli bir insandı. Meslektaşlarına adeta yorgunluklarını unuttururdu. Ölüm haberi benim için sürpriz oldu. Işıklar içinde uyusun.” TGC Önceki Başkanlarından Nail Güreli, şöyle konuştu: “Hayatı seven, yaşamayı seven, gazeteciliği çok seven bir arkadaşımızdı. Neşeliydi, iyilikseverdi. Herkese yardım etmeye koşardı. Bu nedenle kendisinin anısını yüreklerimizde yaşatacağız.” TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, “Bizim gazeteciliğe başladığımız dönemde ustalaşmış ağabeylerimizden biriydi. Bugün görsel yönetmelik denen sayfa mizanpaj konularının ilk uygulayıcılarından biriydi. Gazeteciliğe çok bağlı olduğunu, mesleğini severek yaptığın, gençlerin yetişmesine katkılarını yakından izlemek durumundaydık. Ama ne yazık ki kendisini kaybettik. Rahmetler diliyoruz” dedi.

26 MAYIS
Gazeteciler ifade çağrıldı
Gezi eylemleri sırasında öldürülen Berkin Elvan'ın soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz'ın saldırıya uğradığı gün sosyal medyadan yapılan paylaşımlarla ilgili soruşturma başlatıldı. Şikayetler üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmada şüpheliler arasında ilk sırada gazeteci Mirgün Cabas, Koray Çalışkan, Pelin Batu ve Banu Güven gibi isimler de olay günü sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar nedeniyle 'terör örgütü propagandası' yapmak suçlamasıyla soruşturmaya dahil edildi.

27 MAYIS
Tan yazarları ve şairleri anıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Tarih Vakfı ile birlikte düzenlediği Tan Evi Toplantıları’nın beşincisinde Tan Gazetesi şairleri ve yazarları anıldı. Toplantıya konuşmacı olarak TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir katıldı. Toplantıyı; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, TGC İdare Müdürü Cem Çapanoğlu, Tarih Vakfı önceki Başkanı Halim Bulutoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli izledi. TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, toplantıda şair yazarlar; Aziz Nesin, Bedir Rahmi Eyüboğlu, Mithat Cemal Kuntay, Nazım Hikmet, Ramazan Gökalp Arkın, Rıfat Ilgaz, Sabahattin Ali, Sait Faik Abasıyanık, Yaşar Nabi Nayır, Yusuf Ziya Ortaç hakkında bilgi verdi.


27 MAYIS
Hürriyet’ten ‘zorunlu’ açıklama
Hürriyet gazetesi, Erdoğan'ın miting meydanlarında eleştirdiği manşete ilişkin bir açıklamada bulundu.Hürriyet'in açıklaması şöyle:“Erdoğan’ın sözünü ettiği haber internet sitemizde 16 Mayıs Cumartesi günü yayımlanmıştır ve Cumhurbaşkanı’nın o gün yapmış olduğu “Yüzde 52 oy aldı, idam kararı verildi” şeklindeki açıklamasını aktarmaktadır. Bu sözler haberin başlığında tırnak içinde kullanılmıştır. Kendi açıklaması olduğu için başlığın hemen üstünde Cumhurbaşkanı’nın fotoğrafına da yer verilmiştir. Erdoğan’ın ima ettiği husus Hürriyet editörlerinin aklının ucundan bile geçmemiştir. Bir diğer nokta, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun DHKP-C teröristleri tarafından şehit edilen Savcı Mehmet Emin Kiraz’ın başına tabanca tutulduğunu gösteren fotoğrafın kullanılmaması için Hürriyet’e gece yarısı yaptıkları bir ricanın karşılıksız bırakıldığı iddiasıdır. Başbakan’ın bir danışmanının o hadiseden sonra Ankara Temsilcimiz Deniz Zeyrek’i bu talebi iletmek üzere aradığı doğrudur. Ancak bu telefon gazete baskıya girdikten bir hayli süre sonra, sabaha karşı 02.00’de açılmıştır. O esnada gazetemizin baskısı büyük ölçüde tamamlanmıştı. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”


28 MAYIS
Saadet Partisi’nden TGC’ye ziyaret
Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımları ve İstanbul Milletvekili Adayları Birol Aydın ile Mustafa Kaya, SP Genel İdare Kurulu Üyesi Lütfü Kibiroğlu,İstanbul Milletvekili Adayı Adem Akbulut, SP Fatih İlçe Başkanı Muzaffer Serenli, Başkan Yardımcıları Mustafa Tuncer ile Salih General, Fatih İlçe Yönetim Kurulu Üyesi H. Savaş Akansuer; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş hazır bulundu.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Olcayto, TGC’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.Başkan Olcayto, şunları dile getirdi: “Bağımsız ve bağlantısız gazetecilik yapmaya çalışan, Türkiye’nin en yaygın gazetecilik cemiyetiyiz. Şu anda 3 bin 800’e ulaşan üye sayımız var. Emeklileri ayrı tutarsak üyelerimiz, kadrolu çalışan arkadaşlardan oluşuyor. Bütün siyasi partilere karşı eşit bir konumda durmaya çalışıyoruz. Özen gösteriyoruz. Üyelerimiz arasında en sağdan en sola kadar bütün arkadaşlarımız var. Onların özlük sorunları için de uğraşıyoruz. Zor bir dönem geçirdik. Cezaevinde gazeteci arkadaşlarımızı vardı, büyük baskılar var üzerimizde. Gazetecilere yapılan baskılar çok fazla. Hem mali açında gazeteleri sıkıştırıyorlar, hem gazetecilere ayrıca akreditasyon uygulanıyor. Meslektaşlarımız toplantılara sokulmuyor. Her yayın organının bir okuyucu kitlesi var. Gazetecilere eşit davranmak lazım.” Saadet Partisi Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Adayı Birol Aydın, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önemine vurgu yaptı. Aydın, 7 Haziran seçimlerine Büyük Birlik Partisi (BBP) ile birlikte gireceklerini hatırlattı. Büyük Birlik Partisi ile yaptıkları koalisyon hakkında da bilgi verdi.

28 MAYIS
Reuters'ın yaralı muhabiri Türkiye'ye getirildi
Halep’te iki grup arasında çıkan çatışmaları takip eden Reuters muhabiri Hosan Katan, açılan ateş sonucu yaralandı. Suriyeli muhalifler tarafından Türkiye-Suriye sınırına getirilen Katan, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nda hazır bekletilen ambulansla Adana’da özel bir hastaneye sevk edildi. Katan’ın sağlık durumunun iyi olduğu, Reuters’in talebi doğrultusunda Adana’ya gönderildiği öğrenildi.

28 MAYIS
Kaza geçiren gazeteciler hayati tehlikeyi atlattı
Bahçelievler Mehmet Akif Caddesi üzerinde dün saat 18.30 sıralarında, tramvay yolunda meydana gelen kazada söz konusu yolu kullanarak karşıya geçmeye çalışan 34 FU 7786 plakalı otomobile, o sırada Güngören istikametinde ilerleyen tramvay çarptı.
Tramvayın metrelerce sürüklediği bu nedenle ağır hasarın meydana geldiği otomobilde sıkışıp kalan 2 kişi, itfaiye ekiplerinin çabasıyla çıkarıldı. Otomobilden yaralı olarak çıkarılıp Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Safiye Işıklı ile Hüseyin Cem Öznurlular'ın tedavileri sürdüğü belirtildi.

28 MAYIS
New York Times gazetesi’nden Erdoğana yanıt
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gazeteye yönelik yaptığı ‘’haddini bil’’ eleştirilerine yanıt verdi. Gazete ‘’Türk Cumhurbaşkanı’na göre New York’tan eleştiri basıma uygun değil’’ başlıklı yazısında, ‘’Başbakanlık ofisinden yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na taşınan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta da yeni ve resmi olmayan bir rol üstlenmiş gibi görünüyor: Türkiye'nin baş basın eleştirmeni’’ diye yazdı.
Robert Mackey imzasıyla yayımlanan yazıda şu ifadeler yer aldı: "Türk basınında hakaret olarak algıladığı ifadelere ve dış basındaki eleştirel başyazılara öfkelenen Erdoğan, bu hafta Amerikan muhafazakârlarının senaryolarından bir sayfa ödünç alarak, New York Times için üç gün boyunca ağzına geleni söyledi. Çarşamba günü yaptığı seçim konuşmasında da gazetenin editörlerine ‘ücretli şarlatanlar' dedi.” Mackey, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hürriyet gazetesinde eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 2012 yılında yüzde 52 oyla cumhurbaşkanı seçildiğini ve daha sonra idam cezasına çarptırıldığı haberine sinirlendiğinin anlaşıldığını yazarak ‘’Erdoğan bu başlığı gizli bir tehdit olarak algıladı. Bu hafta da Türkiye'nin işine karıştığını belirttiği New York Times'a ‘haddini bilmesi’ gerektiğini söyledi’’ diye yazdı.

28 MAYIS
AGİT’ten TGC’ye ziyaret
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (AGİT) Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti’nden Uzun Dönemli Gözlemci Camilla Michalsen ve AGİT İstanbul Gözlemci Heyeti Asistanı Nil Özalp, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı hazır bulundu. Toplantıda gözlem heyeti, çalışmaları, metodolojileri, gözlem planları hakkında bilgi verdi. Gözlem sırasında çeşitli devlet yetkilileri, adaylar siyasi parti, sivil toplum, medya ve uluslararası organizasyon temsilcileri ile görüşmeler yaptıklarını da dile getirdiler.

28 MAYIS
Sudan’da gazeteciler grevde
Sudanlı gazeteciler, 10 gazetenin toplatılmasını protesto için greve gitti.
Sudan Gazeteciler Sendikası'na paralel bir oluşum olan Sudanlı Gazeteciler Ağı'nın çağrısıyla başlatılan bir günlük greve onlarca gazeteci katıldı.
Sudanlı Gazeteciler Ağı yetkilisi Halid Ahmed, yaptığı açıklamada, üyelerinin yüzde 60'ına tekabül eden yaklaşık 400 gazetecinin greve katıldığını söyledi.Ülkedeki siyasi gazetelerden resmi olarak greve destek açıklaması gelmediğini ifade eden Ahmed, çoğunun sahibinin iktidar partisine yakın isimler olduğunu, diğerlerinin ise uygulanabilecek cezalardan korktuğunu belirtti.

29 MAYIS
Anket ve tahminlere yayın yasağı başladı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) yapılan yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) kararlarının, seçim döneminde yapılacak yayınlara ilişkin hususları ayrıntılı olarak düzenlendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: "YSK'nın 236 ve 290 sayılı kararları çerçevesinde oy verme gününden önceki on günlük süre yarın başlayacak olup, 28 Mayıs Perşembe gününden itibaren 6 Haziran Cumartesi günü saat 18.00'e kadar yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasaklanmıştır.Ayrıca, 'Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri, umumi menfaatlere hadim cemiyetler ve Bankacılık Kanununa tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, (açılış ve temel atma dahil) törenler tertiplenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması' yasaklanmıştır. Medya hizmet sağlayıcıların dikkatine önemle sunulur."

29 MAYIS
Hrant Dink soruşturmasında kritik gelişme
Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında ifade veren dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer tutuklandı.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de Şişli'de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi Savcısı Gökalp Kökçü tarafından yürütülen soruşturmada, 2. kez şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan Ali Fuat Yılmazer, tutuklaması istemiyle nöbetçi İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Yılmazer'in de tutuklanmasıyla Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklu sayısı 5'e yükseldi.

29 MAYIS
GÖP: “Halkın gerçekleri öğrenmesini engellemek için medyaya baskı yapmaktan vazgeçin”
Türkiye'de medyaya ve gazetecilere yönelik artan baskılarla ilgili olarak Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü ve TGC Başkanı Turgay Olcayto bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı: Türkiye’de İç Güvenlik Paketi’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte gazeteler, televizyonlar, radyolar, internet siteleri ve medya çalışanları üzerindeki baskılar endişe verici boyuta ulaşmıştır.
1.Gelecek gazetesine yönelik 26 Mayıs’ta gerçekleştirilen polis baskınında Birgün muhabiri Onur Öncü ile Gelecek gazetesi muhabirleri Ufuk Erhan ve Ezgi Aydın da gözaltına alındılar. Meslektaşlarımız hala gözaltında tutuluyorlar.
2.Birgün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'ın hakkında açtığı hakaret davası nedeniyle yargılanıyor.
3. Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndaki odasında şehit edildiği gün sosyal medyadan yapılan paylaşımlarla ilgili açılan soruşturmada Nazlı Ilıcak, Ceyda Karan, Barış Atay, Mirgün Cabas ve Banu Güven'in de aralarında bulunduğu 10 gazeteci ‘terör örgütü propagandası yaptıkları’ iddiasıyla ifade vermeye çağrıldı. Gazeteciler 4.5 yıla kadar hapis cezası ile açılan soruşturmada, attıkları tweetler nedeniyle terör örgütü propagandası yapmakla suçlanıyor.
4. Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan MİT Tırları hakkındaki fotoğraflı haber nedeniyle Can Dündar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında soruşturma başlattı.
5. Bugün Gazetesi Yargı Muhabiri Kamil Maman son 6 ayda attığı tweetler nedeniyle hakkında 25 ayrı soruşturma açıldı. Maman, hakkındaki soruşturmaların davaya dönüşmesi halinde toplamda yaklaşık 130 yıl hapis istemiyle yargılanacak.
Seçime günler kala medya üzerinde baskı oluşturarak halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının önüne geçmek isteyenlere karşı meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu duyuruyoruz.
Gazetecileri hedef seçen bu hukuksuz uygulamalara son verilmesini ve alıkonan meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

30 MAYIS
Cumhuriyet'in TIR Haberine Erişim Yasağı
Adana’da durdurulan MİT TIR'larını ve içindeki mühimmatın görüntüsünü yayınlayan Cumhuriyet’in ilgili haberine erişim engellendi.Haberle ilgili dün soruşturma başlatılmış, Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan, nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, söz konusu haberle ilgili içerik, görüntü ve fotoğrafların yayınlanmasının engellenmesini istemişti.Talepte şu ifadeler yer almıştı:
“İstanbul Terörle Mücadele Şubesi tarafından hazırlanan tutanaklarda belirtilen internet sitelerinde yapılan yayınların, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ulusal ve uluslararası yararları ve milli güvenliği bakımından sakınca doğuracak mahiyette bulunduğu ve başsavcılığın soruşturma dosyası kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kuran tutuklu şüpheliler tarafından gerçeğe aykırı olarak oluşturulan kurgu doğrultusunda yapıldığının anlaşıldığı…”“Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi bakımından gecikmesinde sakınca bulunan acil yayınlar kapsamında, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8/a maddesine göre, ekte gönderilen internet sitelerinin içeriğinin erişime engellenmesine, aynı mahiyetteki yayınların içeriklerinin engellenmesine, içeriğin yayından çıkarılmaması halinde ilgili sitelere erişimin tamamen engellenmesine karar verilmesi talep olunur.” Talebi değerlendiren İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği erişimin engellenmesine karar verdi. Kararın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na ulaştığını yazan Anadolu Ajansı haberi “Bazı internet sitelerindeki yayın içeriklerine erişim engellendi” başlığı ile verdi. Cumhuriyet’te videoların yer aldığı habere girilmiyor ancak bu haberin yayınlandığı tarihe kadar TİB’in erişim engelleme sorgulamasında ilgili URL için herhangi bir engelleme kararı gösterilmiyor.

30 MAYIS
Gazeteci Ufuk Erhan tutuklandı
Gelecek Gazetesi çalışanı Ufuk Erhan tutuklandı. Erhan ile birlikte gözaltında tutulan BirGün muhabiri Onur Öncü, Gelecek muhabiri Ezgi Aydın, Gelecek yazarları İmge Tabakçı ve Sera Yelözer tutuklama talebiyle sevk edildikleri mahkemece yurt dışı yasağı getirilerek serbest bırakıldı. Beş basın çalışanı 26 Mayıs’ta Sosyalist Demokrasi Partisi Kadıköy İlçe Örgütü ile Gelecek gazetesine yapılan polis baskınında gözaltına alınmışlardı.155 ihbarıyla geldiğini söyleyen polise kapıyı Erhan açmış, arama kararı olmamasına rağmen gazetede arama yapılmasına izin vermişlerdi. Buna rağmen Erhan ile birlikte toplam beş kişi “patlayıcı madde bulundurmak” gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. bianet’e konuşan avukat Begüm Yıldız ise bürolarda patlayıcı madde bulunmadığına dikkat çekmişti.


30 MAYIS
Bazı internet sitelerindeki yayın içeriklerine erişim engellendi
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) TIR’larına ait olduğu iddia edilen görüntülerin yer aldığı internet sitelerindeki yayın içeriklerine erişim engellendi.Edinilen bilgiye göre, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliğinin "MİT tırlarının durdurulması"na ait olduğu öne sürülen görüntülerin yer aldığı internet sitelerindeki içeriklerin engellenmesine ilişkin karar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) ulaştı. Söz konusu görüntülerin yer aldığı internet sitelerindeki yayın içeriklerine erişim önlendi, bu içeriklerin çıkarılmaması halinde sitelere erişim tamamen engellenecek.İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan'ın başvurusu üzerine İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8/a maddesine göre, internet sitelerindeki söz konusu yayınların içeriklerinin engellenmesine karar vermişti.Hakimlik, içeriğin yayından çıkarılmaması halinde ilgili sitelere erişimin tamamen engellenmesine hükmedileceği uyarısında da bulunmuştu.

30 MAYIS
TGC üyesi Bedri Koraman vefat etti
İTürkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi karikatürist Bedri Koraman, 30 Mayıs 2015 Cumartesi günü vefat etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Bedri Koraman’ın ölümüyle ilgili yayınladığı mesajda “Değerli üyemiz, karitatür ustası Bedri Koraman’ı kaybettik. Çok üzgünüz. Bedri Koraman’ı sevgi ve saygıyla anıyoruz. Koraman’ın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” dedi. Bedri Koraman’ın özgeçmişi 1928 yılında Samsun’da doğdu. 1945'te öğrenim için geldiği İstanbul'da bir süre İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde Cemal Tollu atölyesinde eğitim gördü.1945'ten başlayarak illüstrasyon ressamı ve karikatürcü olarak Babıali'ye girdi. Karikatür çizmeye 1947'de Çocuk Âlemi dergisinde başladı. 41 Buçuk, Tef, Taş, Karikatür gibi mizah dergilerinde çizdi. Koraman’ın karikatürleri Tasvir, Son Saat, Vatan, Güneş, Milliyet’te yayımlandı. Bedri Koraman, İtalya Marostica, Yugoslavya Üsküp’te ve Saraybosna’da özel ödüller kazandı.

31 MAYIS
TGC: Gazeteciye yönelik polis şiddetini kınıyoruz
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Gezi Parkı’nda Zaman Gazetesi muhabiri Emre Şencan’ı tokatlayan ve hakaret eden sivil polisleri kınadı. TGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Gazetecilerin halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için çalışan gazetecileri engellemeye dönük yeni bir polis şiddeti uygulanmıştır. Gezi Parkı olaylarının ikinci yıldönümünde Zaman Gazetesi muhabiri Emre Şencan'ı göz altına alan polisler meslektaşımıza tokat atıp yere yatmaya zorlamış, hakaret etmişlerdir. Daha sonra serbest bırakılan meslektaşımız kendisine şiddet uygulayan sivil polisler hakkında şikayetçi olmuştur. Gazetecileri hedef göstererek, şiddet uygulayarak halkın gerçekleri öğrenmesine engel olma çabaları bir sonuç vermeyecektir. Gazeteciler görevlerini yapmaya devam edeceklerdir. İstanbul Valiliğini ve Emniyet Müdürlüğü’nü meslektaşımıza yönelik şiddetin sorumlularını bulunması ve haklarında işlem yapılması için göreve çağırıyoruz. Meslektaşımıza ‘geçmiş olsun’ diyoruz. Sahada görev yapan tüm gazeteciler arasında ayrım yapılmadan çalışma güvenliklerinin sağlanmasının emniyet güçlerinin görevi olduğunu bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

TGC, Beşiktaş Belediyesi ve Belgesel Sinemacılar Birliği düzenledi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC), Beşiktaş Belediyesi ve Belgesel Sinemacılar Birliği ile düzenlediği, “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği 6. sezonuyla Mayıs ayında da devam etti. Etkinlik kapsamında 4 belgesel gösterildi. Levent Kültür Merkezi’nde her çarşamba günü düzenlenen etkinlik, yoğun ilgiyle karşılandı.