Mart 2015 Raporu
1 Mart
Gazeteci Uğur Dündar'a ölüm tehdidi
Sözcü yazarı Uğur Dündar, kendisine suikast yapılacağına dair bir ihbar aldığını açıkladı. Suikast ihbarını köşesinden duyuran Dündar, ihbarı Emniyet Müdürlüğü'nden gelen bir tebligatla öğrendiğini belirtti. Uğur Dündar, belgeyi okuduktan sonra içeriğini yazıp yazmama konusunda tereddüt ettiğini, ancak geçtiğimiz günlerde gazeteci Nedim Şener ile Ahmet Şık'a da suikast düzenleyeceği haberlerinin ardından "tarihe not düşmek adına" okurlarıyla paylaşmaya karar verdiğini belirtti.
2 Mart
Büyük ustaya veda
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi yazar Yaşar Kemal, son yolculuğuna uğurlandı. Efsanevi yazar Yaşar Kemal’i son yolculuğunda yalnız bırakmak istemeyenler Teşvikiye Camii’ne akın etti. Yaşar Kemal’i son yolculuğuna uğurlayanlar arasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi vardı. Cami girişinde taziyeleri kabul eden Ayşe Semiha Baban, “Hepimizin başı sağ olsun. Hepimizin kaybı” dedi. Başkan Olcayto, üzüntüsünü şu sözlerle dile getirdi: “Yaşar Kemal, basınımızın büyük ustalarından biriydi. Çok güç koşullar altında başladığı gazeteciliği mesleğini başarılı bir şekilde yürüttükten sonra yazarlığa döndü. Bu konudaki yeteneğini yaşadığı topraklardan, Çukurova’dan insan emeğinden besleyerek çok önemli eserler yarattı. Yaşar Kemal, günümüzde giderek erozyona uğrayan insan değerini, yapıtlarıyla halkla paylaşarak gündemde tutmaya çalıştı. Halkımız bu aydınlıkçı yazara şükran borçludur düşüncesindeyim. Zaten bugün kendisine son yolculuğunda gösterilen ilgi de halkımızın bu büyük yazarı bağrına bastığının bir kanıtıdır. Işıklar içinde olsun.”
2 Mart
Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu tutuklandı
Taraf muhabiri Mehmet Baransu, Balyoz davasında ‘kumpas’ kurulduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. Baransu ifadesinde, Taraf yazarlarını sayarak, “Belgelere hep beraber baktık” dedi.
2 Mart
DİHA muhabiri kimlik kontrolünde gözaltına alındı
Dicle Haber Ajans muhabiri Erdoğan Altan, Diyarbakır Havaalanı'nda hakkında açılan bir davada ifade vermediği gerekçesiyle gözaltına alındı. Altan'ın 2009 yılında Van'da yaptığı bir haberine ilişkin açılan davada ifade vermediği için gözaltına alındığı ve havaalanı polis noktasında bekletildiği öğrenildi.
3 Mart
Al Jazeera muhabirine İHA cezası
Fransa'nın başkenti Paris'te Al Jazeera muhabiri bir kişi insansız hava aracı uçurduğu gerekçesiyle 1000 Euro para cezasına çarptırıldı. Paris'te kimler tarafından uçurulduğu belli olmayan insansız hava araçları yetkilileri harekete geçirmişti. Tristan Redman isimli gazeteciye para cezası veren mahkeme, araca da el koydu. Fransa'da kanunlara göre; Paris'te lisans olmadan insansız hava aracı uçurmak yasak ve gece uçuş yapmak da tamamen yasak. Redman ve iki meslektaşı geçen Çarşamba araçlarla ilgili olarak gözaltına alınmıştı. Al Jazeera gazetecilerin gizemli hava araçları ile ilgili bir çekim yapmakta olduğunu açıklamıştı.
4 Mart
TGC: Gazeteciler tutuksuz yargılanmalı
TGC Yönetim Kurulu, devlet sırrı kavramı ileri sürülerek yaptıkları haberler nedeniyle gazetecilerin tutuklanmasının halkın bilgi edinme hakkına aykırı olduğunu vurguladı. TGC Yönetim Kurulu açıklamasında “Devlet sırrı kavramı tartışmalıdır. TCK’nın 326 ve devam eden maddelerinin gazetecilere uygulanması halinde gazetecilik mesleğini yapacak kimse kalmayabilir. Mehmet Baransu’nun geçmişteki çalışmaları Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre tartışmalı olsa da resmi makamların her istediği bilginin açıklanmasını yasaklamak yetkisi, demokratik bir düzende kabul edilemez” denildi. TGC Yönetim Kurulu’nun gazeteci Mehmet Baransu’nun tutuklanması üzerine yaptığı açıklamada, “Hukuka aykırı eylemler sır sayılmaz. Kamuoyunun haber alma hak ve hürriyetinin kısıtlanması, ancak Anayasa’nın olanaklı kıldığı hallerde kabul edilebilir. Gazetecinin görevini yaptığı için cezalandırılması basın özgürlüğüne aykırılık teşkil etmektedir.”
4 Mart
TGC Necmi Rıza Ayça’yı andı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, 14 yıl önce ölen gazeteci Necmi Rıza Ayça ile ilgili şunları dile getirdi: “Burhan Felek Hizmet Ödülü sahibi ve Basın Şeref Kartı sahibi Necmi Rıza Ayça’yı sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. Necmi Rıza Ayça, mesleğe, 1936 yılında Akbaba Mizah Dergisi’nde karikatürist olarak başlamıştı. Şaka, Karikatür, Pardon, Amcabey dergilerinde çalıştı. Sanat ödülleri aldı. 10 ciltlik karikatür albümü yayımlandı. Necmi Rıza Ayça, basına önemli katkılarda bulunmuş bir meslektaşımızdır.”
5 Mart
CPJ: Baransu hakkında açılan dava saçmalık
Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), gazeteci Mehmet Baransu’nun derhal serbest bırakılmasını istedi. Kurum, ayrıca Baransu hakkında ileri sürülen suçlamaların da bir an önce düşmesini talep etti. CPJ Orta Asya ve Avrupa Programı Koordinatörü Nina Ognianova, Baransu hakkında açılan davanın ‘‘saçmalık’’ olarak nitelendirdi. Ognianova, “Bir gazetecinin işi kamu yararına gördüğü gelişmeleri yazmaktır. Bir gazeteciye elde ettiği belgeleri yayınlamadan devlet yetkililerine teslim etmedi diye dava açmak saçmalık’’ dedi.
4 Mart
49 sitenin içeriğine erişim engeli
Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği, 27 Şubat 2015 tarihli kararıyla T24’ün Charlie Hebdo haberlerinin yanı sıra bazı Wikipedia ve Facebook sayfaları ile aralarında Twitter hesaplarının da bulunduğu 49 internet sayfasına erişim engeli getirdi. Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi 14 Ocak 2015 tarihinde Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'i tasvir ettiği kapağını yayımlayan sitelerin ilgili sayfalarına engelleme kararı getirmişti. O dönemde T24, Birgün, İnternet Haber'in de aralarında bulunduğu çeşitli sitelere erişim engellenmişti.
5 Mart
Can Dündar'a hakaret soruşturmasında takipsizlik
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturmaya takipsizlik kararı verildi. 13 gün sonra tamamlanan takipsizlik kararında, suçun unsurlarının oluşmadığı belirtildi. Soruşturmayı bakan basın savcısı Umut Tepe, geçen hafta ifadesini aldığı Can Dündar hakkında takipsizlik kararı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarının, suç duyurusu üzerine soruşturma başlatılmıştı.
6 Mart
“Çetin Emeç’i sevgi ve saygıyla anıyoruz”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Çetin Emeç’in ölümünün 25. yıldönümünde bir anma mesajı yayınladı. TGC Yönetim Kurulu’nun anma mesajında şu görüşler yer aldı: “Son Posta Gazetesi sahibi Selim Ragıp Emeç’in hastalığı dolayısıyla genç yaşta babasının yerine gazetenin başına geçen Çetin Emeç daha sonra Hayat Dergisi ile Milliyet ve Hürriyet’te görev yaptı. Hürriyet’teki Genel Yayın Yönetmenliği sırasında titiz çalışmasıyla ve çalışkanlığı ile gazetecilere örnek oldu. Demokrasiye bağlılıkları ve laik tutumlarından ötürü gazetecilerin ve aydınların hedef alındığı 90’lı yıllarda Çetin Emeç de çeşitli tehditler almış ancak gazetecilik duruşundan ödün vermemişti. 7 Mart 1990 yılında şoförü Sinan Ercan ile İstanbul Suadiye’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Çetin Emeç’i ölümünün 25. yıldönümünde bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz.” Usta isimler de Çetin Emeç ile ilgili duygularını dile getirdiler. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, şunları söyledi: “Çetin Emeç, Hürriyet Gazetesi’nin genel yayın yönetmeniyken bir suikast sonucu öldürülen usta gazetecilerimizden biriydi. Son Posta Gazetesi’nin sahibi Selim Ragıp Emeç için gazetecilik babadan oğula geçen bir meslekti. Benim de gazeteciliğe adım attığım yıllarda ilk patronumdu. Gazeteciliği tutkuyla seven, titiz çalışmasıyla bilinen bir yöneticiydi. Demokrasiye bağlılığı, ödünsüz gazeteciliği ülkenin gelişmesini engellemek isteyen karanlık güçlerin hedefi haline getirdi. 25. ölüm yıl dönümünde adına konulan ilk ödüller bugün sahiplerini bulacak. Umuyorum ki bu ödüller, genç gazetecilere; uzun yıllar meslekteki çizgilerine yardımcı olsun. Çetin Emeç’i öldüren tüm faillerin bulunması en büyük dileğimiz. Bu bağlamda Çetin Emeç’i sevgiyle, özlemle anıyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili ve Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar, şunları dile getirdi:“7 Mart 1990 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Çetin Emeç, mesleğimizde damga vurmuş çok önemli bir gazeteci büyüğümüzdü. Kendisiyle çalışma şansı buldum. Çok iyi ve önemli çalışma temposu içerisinde olurdu her zaman ve bunu bize de aşıladı. Cinayete kurban gitti. Çetin Emeç adına bu yıl ilki düzenlenen ödüller, aslında vefatı tazeyken de konabilirdi. Ancak yapılamadı. Geç kalınmış olsa da büyüğümüz Çetin Emeç adını ödülle yaşatmak bize onur verecektir. Çetin Emeç Ödülleri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Hürriyet Gazetesi ve Galatasaray Üniversitesi İletişim işbirliği ile düzenlendi. Aynı zamanda ailesi de destekliyor. Bundan sonra devam edilirse çok iyi olacağını düşünüyorum.”
6 Mart
AP Başkanı Schulz’dan Türkiye’ye basın özgürlüğü uyarısı
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, son dönemde gazetecilere yönelik artan baskıya ilişkin Türkiye’ye basın özgürlüğü uyarısı yaptı. AP Başkanı, Türk yetkilileri basın özgürlüğüne saygı duymaya davet etti. Başkan Schulz, tepkisini şöyle dile getirdi: "Gazetecilerin bağımsızlığı ve basın özgürlüğü Avrupa Birliği’nin müzakere edilemeyecek temel değeridir. Türkiye’deki yetkililerden bu uluslararası kurallara uymalarını rica ediyorum."
6 Mart
“Basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılsın”
6 Mart 1995 tarihinde vefat eden, ömrünü karikatüre adayan Nehar Tüblek adına Beşiktaş Belediyesi ile Karikatürcüler Derneği tarafından düzenlenen 20. Nehar Tüblek Karikatür Yarışması’nı kazanlara ödüllerini törenle takdim edildi. Törene; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, şunları söyledi: ”Karikatürün çok değerli olduğunu, yaşadığımız bu günlerde çok daha fazla algılıyoruz. Güvenlik devleti olmanın; ülkenin tüm temel hak ve özgürlüklere, basın ve ifade özgürlüğünün önüne geçtiği bugünlerde Nehar Tüblek'in gülerken eleştiren yüzü bizim için çok şey ifade ediyor. Karikatürist Raşit Yakalı, Akdağ Saydut, Nehar Tüblek; 4 bine yakın üyesi olan TGC'nin çok kıymetli üyeleri. Onlar da kendi dönemlerinde siyasetçilerin ağır baskılarına uğradılar. Onlar da hapis cezaları aldılar. Gözaltına alındılar. Onların isimlerini sevgi, saygıyla yad etmeye devam edeceğiz. Yaşadığımız ağır süreçte TGC olarak biz; basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü konusundaki engellerin kaldırılması için düzenli bir mücadele veriyoruz. En önemli işlerimizden biri sürekli dava açmak, cezaevlerini ziyaret etmek, dava açılan gazetecileri, karikatüristleri takip etmek. Umarız bu ağır süreç, ağır tablo değişir. Aydınlık bir Türkiye'ye hep birlikte ‘merhaba’ deme şansımız olur. Karikatürcüler Derneği'ni ve Beşiktaş Belediyesi'ni kutluyorum. Bu kadar uzun zamandır böyle anlamlı bir ödülü sürdürebildiler. Bizim de desteğimiz devam edecek. Özellikle otopark yapmak, alışveriş merkezi yapma anlayışının hakim olduğu Türkiye'de bu yarışmaları desteklemek çok özel ve önemli”.Açılış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. Konusu “Serbest” olarak belirlenen yarışmada Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü’nü Ali Bulca kazandı. Bulca adına ödülü Raşit Yakalı, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in elinden aldı.
7 Mart
Çetin Emeç Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Hürriyet Gazetesi'nin birlikte düzenlediği 'Çetin Emeç Gazetecilik Ödülleri sahiplerini düzenlen törene buldu. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeniyken uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Çetin Emeç adına konulan Çetin Emeç Ödülleri için yapılan tören, Galatasaray Lisesi’nde gerçekleştirildi. Törene; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Üyesi Şevket Uygun, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, TGC İdare Müdürü Cem Çapanoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Törende, Arda Akın, Aykut Küçükkaya, İlyas Çolak, Bülent Kılıç,Ali Leylak, Şive Bağdiken, Oğuz Gürel ödül alan isimler idi.
8 Mart
7 bin gazeteci işsiz
Üniversitelilerin işsizlik oranı TÜİK’in 2014 için açıkladığı yüzde 9,9’luk orandan daha yüksek çıkarak 10,6 olarak gerçekleşti. Yüksek öğrenim mezunların arasında işsizliğin en yüksek görüldüğü alan yüzde 29,1 ile "gazetecilik ve enformasyon" oldu.Toplam 24 binlik iş gücü bulunan bu alanda 7 bin gazeteci işsiz. Gazeteci işsizliği ortalamanın üç katından da fazla. İşsizlik sıralamasında ikinci sırada yüzde 16,6 ile "bilgisayar" alanı yer aldı. Bu alanda işsiz kalanların sayısı 20 bini buldu. Bunu yüzde 16,3 ile "sanat", yüzde 15,1 ile "yaşam bilimleri", yüzde 14,4 ile "fizik bilimleri", yüzde 14,1 ile de "sosyal ve kişisel hizmetler" izledi.
9 Mart
Medya manşetlere sıçrayan eril dili düzeltmeli
Demokrasi Denetçileri Derneği’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde verdiği Lider Kadınlar Ödül Töreni Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Törenin Onur Konuğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto idi. Törende konuşan Başkan Olcayto, şunları dile getirdi:“Dünya Emekçi Kadınlar Günü hepimize kutlu olsun. Bu konuda yapılacak pek çok şey var. Medyadan başlayacak olursak; haberlerde kullanılan dilin düzeltilmesi lazım. Spor sayfalarından manşetlere sıçrayan erkek egemenliği sözcükleri, tavırları toplumdan uzaklaştırmak gerekiyor. Çünkü toplumda bir hayli etkili oluyor.” Başkan Olcayto, sözlerini şöyle sürdürdü:“1946 yılında ilk demokrasi hareketleri başladı. O günden bugüne biz hâlâ demokrasicilik oynuyoruz. Bir türlü demokrasiyi oturtamadık. Bütün kurum ve kurallarıyla oturmayan bir demokraside de kadın hakları, çocuk hakları, eşcinsel hakları elbette güme gidiyor. Kadın cinayetlerinde ciddi bir artış var. Son yıllardaki artışa bir da gazeteler açısından gözden geçirmek gerekir. Gazeteler nasıl değerlendiriyorlar? Hangi başlıkları atıyorlar? Sanki öldüreni korur gibi, öldürülen kadına nasıl bir günah yüklüyorlar? Onu bir araştırmak lazım. Bunu sosyologlar ve gazeteci arkadaşlar yapıyorlar. Bunun en kısa zamanda ortaya konulması lazım. Benim bir saplantım var. Tahrik sözcüğüne çok takıyorum. İkincisi de hassasiyet sözcüğüne çok takıyorum. Ne olsa deniyor ki ‘halkın hassasiyeti’ deniyor. Kim ölçmüş ki halkın hassasiyetini. Halkın hassasiyeti dediğiniz zaman kendinize oto sansür koyuyorsunuz ve hiçbir şey yapamıyorsunuz. Tahrik denildiği zaman da ne kadar kolay tahrik olan bir milletimiz var ki kadınları, insanları linç etmeye hazır. Kadınları öldürmeye her an hazır.”
11 Mart
Vasfiye Özkoçak ölümünün 1. yılında anıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ölüm yıldönümünde bir açıklama yaparak önceki başkan yardımcılarından Vasfiye Özkoçak’ı andı. TGC Yönetim Kurulu’nun anma mesajında, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Önceki Başkan Yardımcısı ve Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanlarından Vasfiye Özkoçak'ı 12 Mart 2014 yılında kaybetmiştik. Gazetecilik yaşamı boyunca ‘muhabirliği’ tüm ünvanların üzerinde tutan Vasfiye Özkoçak adliye muhabirlerinin ustası, ablası olarak tanınırdı. Başarılı gazeteciliğinin yanı sıra Türkiye Gazeteciler Sendikası’na verdiği katkılarla da dikkati çeken Vasfiye Özkoçak TGS’nin mali sekreterliğini ve İstanbul Şube Başkanlığını da üstlenmişti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nda yer aldığı süreçte mesleki örgütlenme konusunda unutulmaz çalışmalar yaptı. Vasfiye Özkoçak son olarak Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfa Başkanlığını yürütüyordu. TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi değerli gazeteci Vasfiye Özkoçak’ı ölüm yıldönümünde mesleğe ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne verdiği katkılar nedeniyle bir kez daha şükranla, sevgi ve saygıyla anıyoruz."
11 Mart
Guatemala’da silahlı saldırı sonucu iki gazeteci öldürüldü
Prensa Libre gazetesi çalışanı Danilo Lopez ve Radyocu FedericoSalazar, Orta Amerika ülkesi olan Guatemala’da caddede yürürken uğradıkları silahlı saldırıyla öldürüldü. Prensa Libre Yayın Yönetmeni Mendez Zetina ise öldürülen muhabirlerinin hükümeti eleştiren haberleri yüzünden tehdit edildiğini açıkladı. İddialara göre; silahlı saldırıyı gerçekleştirenlerden birisi yakalandı.
12 Mart
Maç öncesi çıkan kavgada İHA muhabiri yaralandı
Beşiktaş - Club Brugge maçı öncesi Jan Breydel Stadyumu'nun yakınlarında Berlin Çarşı Grubu, polisle karşı karşıya geldi. Çıkan olaylarda bir taraftarın güvenlik güçlerine atmaya çalıştığı kaldırım taşı İHA muhabiri Burak Ortahamamcılar'ın ayaklarına geldi. Sol kaval kemiğinden ciddi şekilde yaralanan Burak Ortahamamcılar, ambulansla hastaneye kaldırılıp, tedavi altına alındı.
12 Mart
Odatv'ye takipsizlik, polislere soruşturma
Odatv internet sitesine yönelik ikinci soruşturmada aralarında gazeteci, avukat ve eski polis müdürlerinin olduğu 14 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verildi. Kararda ‘şüphelilerin isimlerinin dijital dokümanlarda geçmesinin örgüt irtibatını ortaya koymaya yeterli delil’ olmadığı belirtildi. Takipsizlik kararında, söz konusu 14 şüphelinin telefon kayıtlarında yapılan incelemede, görüşmelerin avukatlık ve gazetecilik meslekleri ile alakalı olduğu ifade edildi. Şüphelilerin ‘terör örgütüne üye oldukları ve yardım ettiklerine dair soyut iddia dışında’ kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle dava açılmasına gerek görülmediği belirtildi.
13 Mart
TGC Meslekte İz Bırakanlar Toplantıları'nın 14.'sü yapıldı
23 Mart 2009 yılında vefat eden Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve Ajans 70'in sahibi Yılmaz Öztürk, Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 14.’sünde anıldı. Basın Müzesi'nde gerçekleştirilen toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Üyesi Şevket Uygun, TGC İdare Müdürü Cem Çapanoğlu, gazeteci Namık Koçak’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Toplantının sunuculuğunu Genel Sekreter Güneş üstlendi. Güneş, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Meslekte İz Bırakanlar Toplantısı’nın 14.’sünü gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar Burhan Arpad’ı Cevat Fehmi Başkut’u, Doğan Nadi’yi Faruk Nafiz Çamlıbel’i, Hrant Dink’i, İlhan Selçuk ile Turhan Selçuk’u, Niyazi Ahmet Banoğlu’nu, Oktay Akbal’ı, Semih Balcıoğlu’nu, Şakir Süter’i, Uğur Mumcu’yu, Vasfiye Özkoçak’ı, Necmi Tanyolaç’ı andık. Meslektaşlarımızı anmaya devam edeceğiz” dedi. TGC Başkanı Olcayto, “Yılmaz Öztürk, benim hem İstanbul Erkek Lisesi’nden hem de Gedikpaşa’dan arkadaşım. Yani hem mahalle arkadaşlığımız hem de lise arkadaşlığımız var. Yılmaz ile yakın dostluğumuz ben Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne geldikten sonra başladı. Sık görüştük. İkimizin de ortak merakları vardı. Çok iyi bir dosttu. ‘Kardeş gibidir’ denilir ya Yılmaz benim için öyleydi. Pek çok derdimizi paylaştık. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), önceki başkanlardan Nezih Demirkent'in sevdiği, ayrıcalıklı tuttuğu bir insandı. Yılmaz’ın bir de Nezih Demirkent’in taktığı bir lakabı vardı.. Türkçeyi çok iyi kullanırdı” dedi. Toplantıya katılan TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever; şair, yazar Nihat Güney, Ajans 70 çalışanı Ergün Tander, Yılmaz Öztürk ile ilgili anılarını, fotoğrafları, video görüntülerini katılımcılarla paylaştılar.
13 Mart
Aydın Doğan Lisesi'nden TGC’ye ziyaret
Aydın Doğan Ticaret Meslek Lisesi Gazetecilik Öğretmen Alan Şefi Zübeyde Adım ve gazetecilik bölümü 10. sınıf öğrencileri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve TGC Basın Müzesi’ni ziyaret etti. Ziyarette; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC Basın Müzesi Müdiresi Saadet Altay ve Müze’den Nedim Kavuk hazır bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin tarihçesi ve çalışmalar hakkında öğrencilere bilgi verdi. Başkan Olcayto, “Gazetecilik, özveri isten bir meslek. İkincisi, keyifli bir meslektir. Topluma bir anlamda yön veriyorsunuz. Halkın gözünden kaçan şeyleri bulup, ortaya çıkarıyorsunuz. Bütün zorluklarına rağmen onurlu bir meslek. Gazeteci taraf değildir. Gazetecinin taraf olduğu tek bir yön vardır. O da barış. Gazeteci barıştan yana taraftır. Savaşa karşıdır. Herkesin bir görüşü vardır; ama bir de meslek ahlakı vardır. Haberci, meslek ahlakına göre haberini hazırlar. Türkiye’de insanları dizilerle, magazinleşen haber diliyle uyutuyorlar. Ondan sıyrılmanız gerekiyor. Haber yazarken de eril dil kullanmaktan kaçının. Bol bol kitap okuyun. Göreceksiniz yaptığınız işlerde daha başarılı olacaksınız.” TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise konuşmasında basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerle muhabirlerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti: “Türkiye ağır bir süreç yaşadı. 200’e yakın gazeteci tutuklandı, cezaevine girdi, çıktı. Türkiye’de hangi görüşten olursanız olun, gerçeğin peşinde koşarken hedef haline gelebiliyorsunuz. Türkiye bu yaklaşım nedeniyle yarı özgür ülkeler listesinde yer alıyor. 2015 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayınlayan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, 180 ülkelik basın özgürlüğü listesinde Türkiye 149’uncu sırada. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 7 bin gazeteci işsiz.Türkiye’nin hafızasını oluşturan uzman gazetecilerdi. Ama onların haberciliği artık istenmediği için ajans muhabirliği ön plana çıktı. Televizyonlarda hep birbirine benzer tek tip haberler izliyorsunuzdur. Tek seslilik başladı. Halkın gerçeği nasıl bulacağı koca bir soru işareti. Son 4 yılda 200’e yakın yayın yasağı geldi. 2010 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de aralarında bulunduğu gazetecilik meslek örgütleri bir araya gelerek Gazetecilere Özgürlük Platformu’nu kurdu. Tutuklu meslektaşlarımızı ziyaret ettik, yargılanan meslektaşlarımızın davalarını takip ettik. Onların serbest bırakılmasında önemli rol oynadık. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi, bizim başucu kitabımızdır. Masanızdan bu bildirgeyi eksik etmeyin. Evrensel bildirgede de yer aldığı gibi ‘Gazetecinin halka karşı sorumluluğu, patronuna ve iktidara karşı olan sorumluluğundan önce gelir’. Tek bir haberiniz ve tek bir fotoğrafınızla pek çok şey değişebilir. Gazetecilik soru sorma sanatıdır. Çok iyi soru sormayı öğrenin. Eğer düzgün soru soramazsanız istediğiniz bilgiyi alamazsınız. Kafanızda odaklanın, dersinize iyi çalışın."
13 Mart
Sokak TV'de maaşı ödenmeyen gazeteciler iş bıraktı
CHP Milletvekili Durdu Özbolat’ın sahibi olduğu Sokak TV’de çalışanlar eksik maaşlarının ödenmemesi üzerine iş bıraktı. Kanalın genel yayın yönetmeni Orhan Salkınaz da eyleme saygı duyduklarını, ay sonuna kadar eksik ödemelerin tamamlanacağını, eylem nedeniyle kimsenin işten çıkarılmayacağını söyledi.
13 Mart
Hasan Cemal’e basın özgürlüğü ödülü
T24 yazarı ve Bağımsız Gazetecilik Platformu P24'ün Başkanı Hasan Cemal, "46 yıllık gazetecilik kariyeri boyunca basın özgürlüğünü savunmak için gösterdiği çaba" nedeniyle Harvard Üniversitesi Nieman Vakfı, Gazetecilikte Louis Lyons Vicdan ve Dürüstlük Ödülü'nü Boston'da aldı Harvard Üniversitesi'nde düzenlenen törende konuşan Cemal, “Bir gazetecinin 1 tweet nedeniyle gözaltına alındığı, cep telefonuna, bilgisayarına el konulduğu ve hakkında tam 5 yıl hapis istendiği bir ülkeden geliyorum.Bir başbakanın sosyal medyayı baş belası ilan ettiği bir ülkeden geliyorum.Twitter’ın, YouTube’un siyasal iktidar talimatıyla yasaklandığı bir ülkeden geliyorum” dedi.
14 Mart
Cevat Fehmi Başkut’u özlem ve şükranla anıyoruz
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, önceki başkanlarından Cevat Fehmi Başkut’un 44. ölüm yıldönümünde bir anma mesajı yayınladı. Anma mesajında “Gazetecilik mesleğinin hemen her dalında emek veren Cumhuriyet Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenliğini yürüten Cevat Fehmi Başkut aynı zamanda edebiyatımızın önde gelen tiyatro yazarlarından biriydi. Paydos, Buzlar Çözülmeden, Harput’ta Bir Amerikalı gibi toplumun severek izlediği, okuduğu pek çok esere imza atmıştı. 7 yıl boyunca Cemiyetin başkanlık görevini yürüten Cevat Fehmi, özgürlükçü duruşu ve ödünsüz tavırlarıyla tanındı.Başkanlığı döneminde basın özgürlüğünün Türkiye’de eksiksiz bir biçimde yerleşmesi için çaba gösteren Cevat Fehmi Başkut, gazetecilik meslek ilkelerinin yerleşmesinde, gazetecilerin hak ve sorumluluklarının belirlenmesi yolunda önemli çalışmalar yaptı. Türkiye’de basının ve kültür yaşamının gelişmesine büyük katkı ve hizmet sunan değerli başkanımız Cevat Fehmi Başkut’u özlemle ve şükranla anıyoruz."
14 Mart
TGC Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günleri’nde kadın konusu işlendi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günleri etkinliği gazeteciler, sanatçılar ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleştirildi. TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir ve Mualla Tetik’in yönettiği etkinlikte, “Savaş barış ve sanatta kadın emeği” ve “Çanakkale savaşlarının 100. yıldönümü” konuları işlendi. Ayrıca 20. Ölüm yılı nedeniyle Mustafa Necati Karaer hayatı, sanatı ve şiirleriyle anıldı. Şiir ve Musiki günleri programının başında gösterilen “Analarımız Bacılarımız” adlı belgesel, Türk kadınının yüceliği, kurtuluş savaşındaki açlık, yokluk, yoksunluk içinde özverili uğraşıları, Atatürk’ün onlar hakkındaki düşünceleri ve nasıl bir Türk Kadını görmek istediği konularını içerdi. TGC üyesi Karikatürist Raşit Yakalı’nın kadın konulu manileri karikatürleştirdiği video konukları gülümsetirken, derin derin de düşürdü. Ayrıca Raşit Yakalı’nın acı ve gerçek olan kadın sorunlarını işlediği karikatürleri konuşmalar, şiirler arasında perdeye yansıtıldı.
14 Mart
Suriye'de bugüne kadar 393 gazeteci öldürüldü
Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yayımlanan raporda, ülkedeki basın mensuplarının maruz kaldığı sıkıntılara işaret edildi. Raporda, "Rejim güçleri, öldürme ve tutuklama şeklinde çeşitli engellemelerle basın mensuplarını hedef almaya devam ediyor. Şu ana kadar, 4'ü kadın 393 gazeteci öldürüldü. Bunlardan 15'i gözaltına alındıktan sonra işkence sonucu hayatını kaybetti" denildi.
15 Mart
TGC Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Göksu’ya ödül
Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin geleneksel Yılın Başarılı Gazetecileri ödül töreni Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi salonunda yapıldı. Törende; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi ve CNN Türk Muhabiri Göksel Göksu ile kameraman Caner Emre Kınacı’ya Mahmut Tali Öngören Televizyon Program Ödülü verildi. Törende toplamda 23 ödül verildi.
16 Mart
TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, BİK üyeliğine seçildi
TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Basın İlan Kurumu 28. Dönem Yönetim Kurulu’na seçildi. Basın İlan Kurumu'nun 28. Dönem ilk Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Kurum’un İstanbul Cevizlibağ’daki Genel Müdürlük binasında gerçekleşen toplantıda yeni Yönetim Kurulu üyeleri ve Denetçiler belirlendi. TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Basın İlan Kurumu 28. Dönem Yönetim Kurulu’na seçildi. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu 36 üyeden oluşuyor. Bu üyelerin 12’si Basın Grubu, 12’si Hükümet Grubu, 12’si de Tarafsızlar Grubu.
16 Mart
Yerel Medya Ödülleri’ni kazananlar belli oldu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile Konrad Adenauer Stiftung’un (KAS) 17 yıldır birlikte düzenlediği Yerel Medya Ödülleri’ni kazananlar belli oldu. Ödüller, Seçici Kurul tarafından belirlendi. Seçici Kurul; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Konrad Adenauer Stiftung Proje Yöneticisi Bekir Öncel, Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Mehmet Sağnak, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hatay Temsilcisi Mithat Kalaycıoğlu, Doğan Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Eşmen, Zaman Gazetesi Grafik Tasarım Şefi Şemsi Açıkgöz, Gazeteci Suat Yılmaz ve foto muhabiri Murat Düzyol’dan oluştu. Seçici Kurul Başkanlığı’na oy birliği ile Turgay Olcayto, Yazmanlığa Sibel Güneş seçildi. Seçici Kurul, yaptığı değerlendirme ile Haber dalında İbrahim Büyükeken; fotoğraf dalında Mehmet Emin Al, sayfa düzeni dalında Güngör Arslan ödül kazandı. Jüri Özel Ödülü, Hatay’da yayımlanan Güney Rüzgarı Dergisi’nde Ermeniler dosyasını hazırlayan Mehmet Ali Solak’a verildi.
17 Mart
İstanbul Valisi’nden TGC’ye ziyaret
İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir bulundu. Toplantıda Vali Vasip Şahin’e İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Oğuz Gül eşlik etti. Toplantıda İstanbul Valisi Vasip Şahin ile muhabirlerin, foto muhabirlerinin, kameramanların toplumsal olayları takip ederken yaşadıkları sorunlar paylaşıldı. TGC Yöneticileri toplantıda basın kartı olan, kurumsal kimlik kartı bulunan gazetecilerin toplumsal olayları takip ederken güvenlik güçleriyle sorunlar yaşadıklarını vurgulayarak bu konuda olumlu bir adım atılabilmesi için işbirliği önerdi. İstanbul Valisi Vasip Şahin de gazetecilerle güvenlik güçlerinin arasında bir sorun yaşamaması için TGC’den gelen öneriye sıcak baktığını ifade etti.
18 Mart
TGC Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu toplandı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yaptığı tüzük değişikliğinin ardından işlevini yeniden oluşturduğu Meslek İlkelerini İzleme Komisyonu’nu topladı. Komisyon; TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, Radikal Gazetesi Yazarı Altan Öymen, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi Belma Akçura, Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkan Mehmet Sağnak, Vatan Gazetesi Yazarı Okay Gönensin, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Cankaya, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükran Soner, gazeteci Ferai Tınç ve Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Erkan Oyal’dan oluştu. Toplantıda Komisyon Başkanlığına Radikal Gazetesi Yazarı Altan Öymen, Komisyon Sekreterliğine Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi Belma Akçura seçildi.Komisyon Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre etik sorunlarla ilgili TGC’ye yapılacak başvuruların takibini yapacak. Komisyon kararları medya ile paylaşılacak.
18 Mart
ABD'den bir ay içinde ikinci 'endişe' mektubu: Türkiye'de basına sansür var!
ABD'de Dışişleri Bakanı John Kerry’ye gönderilen ve Türkiye’ye yönelik kaygıların dile getirildiği mektubun üzerinden sadece bir ay geçtikten sonra bu kez de 100 üyeli ABD Senatosu'ndan 74 senatör Türkiye’de basın özgürlüğü ihlallerini eleştiren bir mektup kaleme aldı. Senatörlerin baskın bir şekilde imza koyduğu mektupta, gazetecilerin gözaltına alındıklarını ve tutuklandıklarını hatırlatıldı. Mektubu, Türkiye’de sürmekte olan insan hakları ihlalleri konusundaki derin endişelerini ifade etmek için kaleme aldıklarını belirten senatörler, mektupta, basını sansürlemenin hukukun üstünlüğü, fırsat eşitliği ve demokrasinin temel prensiplerine hakaret olduğu belirtildi.
18 Mart
Tehdit alan gazeteciden suç duyurusu
Bitlis'te yerel yayın yapan Bitlis Aktüel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sinan Aygül, kimliği belirsiz kişiler tarafından ölüm tehdidi aldığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Avukatı Fırat Epözdemir ile Tatvan Adliyesi'ne giderek suç duyurusunda bulunan Aygül, gazetecilere yaptığı açıklamada, kaleme aldığı yolsuzluk haberlerinden dolayı ölümle tehdit edildiğini ileri sürdü. Daha önce de bu tür tehditler aldığını ve yaptığı haberlerden dolayı hakkında birçok suç duyurusunda bulunulduğunu vurgulayan Aygül, "Görev yaptığım süre boyunca bilgi ve belgelere dayanarak özellikle yolsuzluk, hak ihlali gibi konularda yapmış olduğum haberlerden dolayı sayısız tehdit aldım. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da duruşum değişmeyecektir. Mesleğim kutsal bir meslektir" dedi.
19 Mart
Baransu'nun tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi
Mehmet Baransu’nun Balyoz belgelerini 'temin' ettiği gerekçesiyle tutuklanmasına ilişkin itiraz kabul edilmedi. 'Balyoz' planı davasında yargılanan bazı sanıklara 'kumpas' kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında TCK'nın "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma" ve "Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme" gerekçesiyle tutuklanan Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu'nun tutuklanmasına ilişkin itirazı, “Tutukluluk halini sonlandıracak yeni delil yok” gerekçesiyle reddedildi. Baransu’nun avukatları geçtiğimiz hafta tutuklamaya itiraz etmişlerdi. Avukatların itirazının yanı sıra, Baransu da mahkemeye 11 sayfalık ek savunma göndermişti. İtiraz önce, tutuklama kararını veren 5. Sulh Ceza hakimi Cevdet Özcan tarafından değerlendirildi. Mahkeme, tutuklama kararının yerinde olduğunu bildirdi. Bunun üzerine itiraz bir üst hakimlik olan 6. Sulh Ceza’ya gönderildi.
19 Mart
Bakanlık interneti engelleyebilecek
Torba Kanun Teklifi olarak adlandırılan ve içinde Başbakanlık ya da bakanların internete erişim yasağı getirmelerini sağlayan yasa tasarısının 13 maddesi daha kabul edildi. Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, başbakanlık veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunmasıyla ilgili bakanlıkların talebi üzerine TİB tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.
19 Mart
Gazeteciye, 6 ay hapis cezası
Adana'da gazetecilik yapan Mine Bekiroğlu, sosyal paylaşım sitesinde dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 'hakaret' ettiği iddiasıyla açılan davada 6 ay hapis cezasına mahkum edildi. Bekiroğlu hakkında, "Sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret (TCK 125/1-2-3.a-4,53/1) suçundan 2 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı. Adana 6'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Bekiroğlu’na 6 ay hapis cezası verdi. Ceza ‘iyi halden’ 5 aya düşürülüp, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Ayrıca Bekiroğlu, Erdoğan’nın avukatına bin 500 lira vekillik ücreti ödeyecek.
20 Mart
Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti: İnternet yasası iptal edilmeli
Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) internet haberciliğine sansür getiren yeni yasayı eleştirdi. Meclis’ten geçen kanun tasarısı için 'endişe verici' diyen CPJ, tasarı ile Telekomünikasyona (TİB) ulusal güvenliğe zararlı görülen internet sitelerini kapatma veya ağır para cezası verme yetkisi tanıdığına dikkat çekildi. CPJ, "Bu yasaya göre, ulusal güvenlik ve kamu düzeni, Türkiye'de internet sansürü için bir bahane olacak" ifadelerine yer verdi. Türk hükümetinin son altı ay içinde ikinci defa internet kısıtlama getirmeye çalışıldığına dikkat çekilen açıklamada CPJ, mahkeme kararı olmaksızın geçtiğimiz eylül ayında hükümet kontrolündeki Türk Telekomikasyona yetki verildiği ancak Anayasa Mahkemesi’nin bunu bir ay sonra iptal ettiği hatırlatıldı.
21 Mart
Aşık Veysel Gülhane Parkı’nda anıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, halk ozanı Aşık Veysel’in 42. ölüm yıl dönümünde Gülhane’de heykeli önünde düzenlenen anma törenine katıldı TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “21 Mart Nevruz. Yeni bir gün. Elvan çiçeğin filize durduğu, kara toprağın uyandığı zamanın başlangıcı. Aşık Veysel’in yari ile vuslata erdiği gün. 21 Mart günleri Gülhane Parkı’nda Aşık Veysel’i yad etmek, ona duyulan saygı ve sevgiyi dile, tele getirmek, nevruzun en kutlu hikmeti, mutlu himmeti, umutlu niyeti diye düşünüyorum. Aşık Veysel, insan hakları kavramının çiçekleri yüreğinde yeşerten ulu bir aydınlık. Sevgiyi, kardeşliği, doğayı, insanı insan yapan tüm değerleri dalga dalga, mısra mısra taşıyor. Gülhane Parkı’nda Aşık Veysel’in heykeli, Türk halkının manevi duygularının bir bronzda maddeleşen aynası oldu. O aynada toplumun her kesimi kendini buldu. Onunla dertleşti, onunla halleşti. Onunla kıvancını tasasını paylaştı” dedi.
21 Mart
ABD: Türkiye'de gazetecilere müdahaleye dair endişemiz sürüyor
ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, gazetecilere ve fikir özgürlüğüne müdahale edilmesinden duydukları endişeleri dile getirdi. Başkent Washington’da düzenlenen günlük basın toplantısında; ABD’li milletvekilleri ve senatörlerin, Türkiye’de gazetecilerin tutuklanmaları, fikir özgürlüğüne ve toplanma hakkına müdahaleler konusunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye gönderilen mektup ile ilgili sorulara yanıt veren Rathke, mektupların dışişleri bakanlığına ulaştığını belirterek, “Senatörlerin, Türkiye’de basın özgürlüğüne ve son günlerde gözaltına alınan gazetecilerle ilgili kaygılarını ABD’nin, Türkiye hükümetinin gazetecilere, düşünce özgürlüğünün açıklanmasına dile getiren mektupları aldık ve yanıt verdik” dedi. Rathke, “Geçmişte de açıkladığımız gibi, Türk hükümetinin basın özgürlüğüne, toplanma özgürlüğüne ve bağımsız adalete ilişkin uygulamalarına ilişkin kaygılarımız sürmekte” dedi. Rathke, “ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye yollanan mektuplarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de yönetimin en tepesindeki isim olarak anılıyor, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü de bu yönde mi” sorusuna da, “Türkiye’nin içişleri ve anayasal düzenlemeleri konusunda görüş bildirmeyeceğim” diye yanıt verdi.
23 Mart
Gazeteciler işsizlik ve iktidar baskısı altında
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn’la Türkiye’deki gazetecilerin sorunlarını görüştü. Özgür ve çok sesli bir medya ortamının sadece yasal düzenlemelerle sağlanamayacağını belirten Kuleli, “İşsizlik baskısı altında ve ortalama 500 Avro maaşla çalışan insanlardan basın özgürlüğü kahramanı olmalarını isteyemezsiniz” dedi.JohannesHahn da, “Sendika hakkı temel bir haktır ve sendikaların tüm gazetecileri temsiline izin verilmelidir” diye konuştu.
23 Mart
Musa Anter Davası'nda yakalama kararı
23 yıl önce öldürülen Kürt aydın ve Özgür Gündem yazarı Musa Anter davası Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada; Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım için yakalama kararı çıkarıldı. 1992'de Diyarbakır'da gerçekleşen Musa Anter cinayetine ilişkin dava zamanaşımına günler kala açılmıştı. İddianameye göre, Mahmut Yıldırım, hakkında yakalama kararı bulunan Abdulkadir Aygan (Aziz Turan) ve emekli Albay Savaş Gevrekçi ile tek tutuklu sanık Hamit Yıldırım, "Taammüden cinayet işlemek”ten ağırlaştırılmış ömür boyu, "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”ten de 20 yıla kadar hapisle yargılanıyorlar.
25 Mart
TGC-Tarih Vakfı Tan Evi Toplantıları’nın 3.’sü yapıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Tarih Vakfı ile birlikte düzenlediği Tan Evi Toplantıları’nın üçüncüsünde “Basın-İktidar İlişkileri” ele alındı. Cağaloğlu’ndaki Tan Evi’nde düzenlenen toplantıda konuşan gazeteci, yazar Orhan Koloğlu basın iktidar ilişkilerinin tarihçesini anlattı. Orhan Koloğlu “Bazı siyasetçilerin çok beğendiği Adnan Menderes döneminde 1955- 1960 yıllarında 2 bin 300 gazeteci basın davalarında yargılandı. 860 gazeteci mahkum edildi. 1990’lı yıllarda ise 796 gazeteci hakkında 632 dava açıldı. 218’i hapis cezası ile sonuçlandı. 44 gazeteci hakkında toplamda 4 bin yılı geçen hapis cezaları verildi” dedi. TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Tan Olayı, medya için çok önemli; çünkü Tan baskını, Türkiye’de hassasiyet ve tahrik sözcüklerinin değişmediği gösteriyor. Devlet her duruma karşı bir hassasiyet geliştirebiliyor, halk da tahrik olabiliyor. Halk tahrik olduğu diye Tan’a saldırıldı. Nedense bu iki sözcüğü, hem devlet hem de toplum çok seviyor. Tan baskınına baktığımızda toplumun bu olaya seyirci kaldığını görüyoruz. Bunun arkasında da medyanın halkı doğru bilgilendirmemesi yatıyor. Çünkü bizim anlayışımıza göre basın özgürlüğü, halkın gerçekleri, doğruları öğrenme ve bilgi edinme hakkıdır. Böyle bir ortamda Tan’ı bir kez daha gündeme getirmenin ve gençlere bunu anlatmanın boynumuzun borcu olduğunu düşünüyorum.” Türkiye tarihinde basın iktidar ilişkisinin hep sorunlu olduğuna dikkat çekti. Basının tarih boyunca iktidarın izin verdiği, tahammül edebildiği kadar özgür yayıncılık yapabildiğine dikkat çeken Sibel Güneş, şöyle konuştu: “Tarih gösteriyor ki, iktidara gelmek için medya ile iyi geçinmeyi kendine hedef seçen tüm siyasetçiler, iktidara geldikten sonra muhafazakarlaşarak en ufak bir eleştiriyi bile kabul edemiyorlar. Basını bugün olduğu gibi vergi denetimleri, sansür, yayın yasağı, dava ve cezaevi tehdidi ile kontrol etmeye çalışıyorlar. Yurttaş gazeteciliği yapan yayın organlarına reklam verilmesi engelleniyor. Halkın gündemi değil, iktidarın gündemi medyaya hakim oluyor ve gerçekler karartılıyor. Medya geleceğini iktidarlara yaslanarak, imtiyaz kopararak oluşturamaz. Medya sadece yurttaş gazeteciliği yaparak daha çok okunur ve izlenir olabilir.”
25 Mart
TGC’den basın kartı taşımayan gazetecilere 1 Mayıs için kart
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti; muhabir, foto muhabiri, kameraman ve canlı yayın ekiplerinin toplumsal olaylarda güvenli koşullarda çalışabilmesi için İstanbul Valisi Vasip Şahin ile bir görüşme yaptı. Bu görüşme kapsamında öncelikle sarı basın kartı taşımayan gazetecilerin 1 Mayıs’ta rahat çalışabilmelerini sağlamak için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanacak bir kart verilmesine karar verildi. Bu karar kapsamında, isteyen medya kuruluşları 1 Mayıs olaylarını izleyecek sarı basın kartı bulunmayan gazetecilerin isimlerini, fotoğraflarını, vatandaşlık kimlik numaralarını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne bildirecek. Başvurular yayın organlarının künyesinde yer alan yayın yönetmeni, sorumlu yazı işleri müdürleri ve haber müdürlerinden birinin imzasıyla yapılacak. Başvurular, 1 Nisan Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar tamamlanacak. Kişiye özel hazırlanacak kartlar bir hafta içinde yayın organlarına ulaştırılacak.1 Mayıs için özel olarak hazırlanacak kartı alan gazetecilerin listesi yalnızca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde bulunacak. Sarı basın kartı ile 1 Mayıs için geliştirilen kartın boş örnekleri İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ile paylaşılacak. Güvenlik Şube Müdürlüğü sarı basın kartı ve TGC’nin 1 Mayıs için verdiği kartı taşıyan gazetecilerin rahat çalışabilmesi için güvenlik güçlerini ayrıca bilgilendirecek. 1 Mayıs’ta yaşanacak olası sorunlara karşı da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İstanbul Valiliği ile bir kriz masası oluşturarak meslektaşlarına yardımcı olacak.
25 Mart
Gazeteci şikayeti takipsizlikle sonuçlandı
6 Kasım 2014 tarihinde Eğitim-Sen’in Hakkari’de gerçekleştirmek istediği eylemi görüntülemek isterken darp edildiğini belirtilen Yüksekova Haber gazetesi muhabiri Kadir Kaya’nın güvenlik güçleri ile ilgili yaptığı şikayet başvurusu Hakkari Cumhuriyet Savcılığı ve Hakkari Sulh Ceza Hâkimliği tarafından reddedildi.
25 Mart
Bilal Erdoğan'a hakaretten Ergun Babahan'a 2 yıl 8 ay hapis talebi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın şikayeti üzerine gazeteci-yazar Ergun Babahan hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianamede, Babahan'ın 17 Aralık 2014 tarihinde Millet gazetesinde yayınlanan "Hep Beraber Haykıralım: Hırsızdan Hesap Sorulacak" başlıklı yazsında müşteki Bilal Erdoğan'a karşı hakaret suçunu işlediği belirtildi. Babahan hakkında 'basın yayın yoluyla onur, şeref ve saygınlığa hakaret' suçlamasıyla 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edildi.
25 Mart
Penguen çizerlerine 14 ay hapis cezası
Penguen Dergisi'nin çizeri Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan'a çizdikleri karikatürle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 14 ay hapis cezası verildi. Hakim hapis cezasını para cezasına çevirdi. 21 Ağustos 2014 tarihli Penguen kapağıyla ilgili Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) yaptığı ihbar sonucu soruşturma başlatıldı ve "Erdoğan'a hakaret" iddiasıyla dava açıldı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Baruter ve Aydoğan'a 14 ay hapis cezası verildi. Hakim, verilen cezayı önce "iyi hal"den önce 11 ay 20 gün hapse sonra da 7 bin TL para cezasına çevirdi.
26 Mart
Şeyhül Muharririn Burhan Felek’in büstü yenilendi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek’in 1985 yılında merhum Sakıp Sabancı tarafından sanatçı Osman Macunluoğlu’na yaptırılan ve Üsküdar Yüzme Havuzu karşısında bulunan büstü yenilendi. İstanbul Valiliği Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Yıpranan, bozulan, zamanla deforme olan Burhan Felek Büstü, İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz tarafından yenilenmiş ve Mart ayının ilk haftası itibariyle yeni yapılan büst aynı yerine konulmuştur” denildi.
27 Mart
İnternet sitelerini 4 saatte kapatacak yasa onaylandı
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) internette "sakıncalı bulduğu" yayınları 4 saat içinde kapatmasını düzenleyen ve geçen yıl Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümleri yeni bir torba yasayla yeniden düzenledi. TİB Başkanı'nın doğrudan talimatı yerine Başbakan ve bakanların talebiyle harekete geçilen kademeli bir düzenleme öngörüldü. TİB Başkanlığı’nca internet ortamında yer alan yayınlarla ilgili içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı hızla verilebilecek. Bunun için Başbakanlık veya bakanlıkların talebi gerekecek. Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden biri halinde Başbakanlığın talebiyle karar alınacak. Başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine başkanlık tarafından verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı, başkanlık tarafından, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde, karar kendiliğinden kalkacak. Bu madde kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilecek. Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.
28 Mart
18. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri'nin kazananlar açıklandı
Bu yıl 18'incisi düzenlenen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri'nin kazananları açıklandı. Yazılı Haber Ödülü Zehra Doğan'a, görüntülü haber Saadet Yıldız ile Refik Tekin'e verildi. Jüri; gazeteciler Hüseyin Aykol, Amberin Zaman, Yazgülü Aldoğan, Celal Başlangıç, Yalçın Doğan, Murat Sabuncu, Erol Önderoğlu, Fikret İlkiz, Kamil Tekin Hilmi Hacaloğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur'dan oluştu.
28 Mart
Radikal muhabirini tehdit eden valinin cezası belli oldu
Ali İsmail Korkmaz davası hakkındaki haberleri nedeniyle gazeteci İsmail Saymaz’a 'Oğlum İsmail' başlıklı bir e-mail göndererek, 'adi' ve 'şerefsiz' diyen Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 2 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi. Davanın son duruşması Bakırköy 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Vali Tuna’nın avukatı tarafından mahkemeye gönderilen savunmada, söz konusu e-mailin tehdit değil, sitem mahiyetinde olduğu, kişiye özel gönderildiği, Saymaz’ın “mesleki malzeme çıkarmak için bu davayı açtığı” iddia edildi. Hâkim Muztafa Akyıldız, Vali Tuna’yı suçlu bularak, Saymaz’a 2 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti.
29 Mart
IPI'den 42 sayfalık Türkiye medyası yorumu: 'Demokrasi risk altında'
Dünyada basın özgürlüğünü korumak amacıyla gazeteciler tarafından 1950’de kurulan Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), kapsamlı bir Türkiye raporu yayınladı.
Myanmar’ın Yangon kentinde düzenlenen IPI 2015 Genel Kurulu’nda, “Demokrasi Risk Altında” başlıklı 42 sayfalık bir rapor açıklandı. Gazetecilere yönelik hakaret davaları ile tutuklamaların bugün Türkiye’de demokrasiyi tehdit eden en ciddi ihlaller olduğunu belirten rapor, ülkede son 10 yılın basın özgürlüğü sicilini çıkarıyor. Raporda şöyle deniliyor: “Türkiye Haziran 2015 parlamento seçimlerine yaklaşırken, insan haklarına ve özellikle de ifade ve medya özgürlüğü genel bir aşınmaya uğruyor. Ne yazık ki iktidardakilerin tavır ve davranışlarında temelden bir değişim yaşanmamasının, demokrasinin zayıflamasının ve bu çemberin kendisini her gün hem idame edip hem artırmasının yakın gelecekte bir sonu varmış gibi görünmüyor.” IPI İletişim Direktörü Steven M. Ellis, raporda, “Türkiye, otoriterleşmeye doğru gidişin bir parçası olarak son yıllarda medya üzerinde artan bir baskıya şahit oluyor, bu da her yere nüfuz eden bir otosansür ikliminin ve Avrupa’daki en sıkıntılı basın özgürlüğü tablolarından birinin oluşmasına neden oldu” ifadesini kullandı.
Raporda; Ankara’ya, TCK ve TMK gibi yasaları demokratik kıstaslara göre reforma tabi tutması, tutuklu gazetecileri salıvermesi ve hakaret gibi nedenlerle gazetecileri dava etmemesi gibi tavsiyeler iletiliyor.
30 Mart
2015’in ilk üç ayında 35 gazeteci öldürüldü
Press Emblem Campaign’in verilerine göre 2015’in ilk üç ayında, Fransa’da 8, Güney Sudan’da 5, Guatemala’da 3, Kolombiya, Yemen, Filipinler, Libya ve Irak’ta ikişer, Paraguay, Honduras, Pakistan, Brezilya, Ukrayna, Afganistan, Meksika, Endonezya ve Suriye’de birer gazeteci öldürüldü. Fransa’yı takip eden Güney Sudan, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 2015 Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke içinde 125. sırada yer alıyor. Ülkedeki iç savaş basın özgürlüğünü tehdit ediyor, gazetecilerin çalışmaları, güvenlik ile ilgili haber yapmaları engelleniyor. Ocak ayında öldürülen beş gazeteci de 25 Ocak’ta 11 kişinin hayatını kaybettiği, iki araçlık konvoya düzenlenen silahlı saldırı sırasında oradaydı.
Üçüncü sırada yer alan Guatemala da RSF’nin endeksinde 124. Sırada yer alıyor. Gazetecilere yönelik tacizler sansür ve cezasızlıkla daha da pekiştiriliyor. Gazetecilere yönelik yargılamalar artarken medya sahipliğinin az sayıda elde toplanması çoğulculuğu engelliyor.
2015’in ilk üç ayında öldürülen gazeteciler şunlar:
* Khalid Mohammed al Washali, Yemen, 4 Ocak
* Jean Cabut (Cabu), Fransa, 7 Ocak
* Bernard Verlhac (Tignous), Fransa, 7 Ocak
* Stéphane Charbonnier (Charb), Fransa, 7 Ocak
* Georges Wolinski, Fransa, 7 Ocak
* Bernard Maris, Fransa, 7 Ocak
* Philippe Honoré, Fransa, 7 Ocak
* Elsa Cayat, Fransa, 7 Ocak
* Mustapha Ourrad, Fransa, 7 Ocak
* Sofiène Chourabi, Libya, 8 Ocak
* Nadhir Ktari (Guetari), Libya 8 Ocak
* Nerlita Ledesma, Filipinler, 8 Ocak
* Aqil Mohammad Waqar, Afganistan, 16 Ocak
* Ali al-Ansari, Irak, 24 Ocak
* Moises Sanchez Cerezo, Meksika, 24 Ocak
* Beni Faisal, Endonezya, 25 Ocak
* Musa Mohamed, Güney Sudan, 25 Ocak
* Adam Juma, Güney Sudan, 25 Ocak
* Dalai Marko, Güney Sudan, 25 Ocak
* Randa George, Güney Sudan, 25 Ocak
* Boutros Martin, Güney Sudan, 25 Ocak
* Adnan Abdul Razzaq, Irak, 25 Ocak
* Kenji Goto, Suriye
* Carlos Fernandez, Honduras, 6 Şubat
* Maurito Lim, Filipinler, 14 Şubat
* Luis Peralta Cuellar, Kolombiya, 14 Şubat
* Maria Golovnina, Pakistan, 23 Şubat
* Ivanildo Viana, Brezilya, 27 Şubat,
* Sergii Nikolaiev, Ukrayna, 28 Şubat
* Edgar "Quintin" Quintero, Kolombiya, 2 Mart
* Gerardo Servian, Paraguay, 5 Mart
* Danilo Lopez, Guatemala, 10 Mart
* Federico Salazar, Guatemala, 10 Mart
* Giovanni Guido Villatoro, Guatemala, 13 Mart
* Abdul Kareem al-Khaiwani, Yemen, 18 Mart
30 Mart
Şikayet üzerine twitter hesaplarına soruşturma
Anadolu Ajansı’nın şikayeti üzerine, aralarında gazeteci ve siyasetçilerin olduğu 59 Twitter hesabı hakkında soruşturma başlatıldı. Kullanıcılar hakaret, iftira ve tehdidin yanı sıra halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu işlemekle suçlanıyor. Hakkında suç duyurusunda bulunulan hesaplar arasında gazeteciler Can Dündar, Ahmet Şık, Melis Alphan, Burcu Karakaş da bulunuyor.
30 Mart
İHA muhabirine tekme tokatlı saldırı
Zonguldak'ta bir kazayı görüntülemek için olay yerine giden İHA muhabiri Murat Küçük, şehir magandalarının tekme tokat saldırısına uğradı. Olay, Zonguldak'ta bulunan bir alışveriş merkezinin önünde meydana geldi. İddiaya göre yaralamalı trafik kazasını görüntülemek için olay yerine giden İHA muhabiri Murat Küçük, olayla hiçbir alakası olmayan şahısların önce sözlü, ardından ise fiziki saldırısına uğradı. Önce Murat Küçük'ü olay yerinden uzaklaştırmak isteyen saldırganlar, küfürler savurdu. Tek başına görev yapan muhabire 3 kişi saldıran zanlılar, tehditler savurmayı da ihmal etmedi.Şehir magandalarının muhabire saldırma anı ise, kazayı görüntülemek istediği kamerasına saniye saniye yansıdı. Polis her yerde kaçan saldırganları ararken, yaralanan Murat Küçük ise hastaneye kaldırılarak müşahede altına alındı.
31 Mart
Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması olayına yayın yasağı
Başbakanlık, Çağlayan Adliyesi'nde Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasına ilişkin haberlere geçici yayın yasağı koydu.
Başbakanlık, RTÜK Yasası'nın 7. maddesinde yer alan "milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda Başbakan veya görevlendireceği bakan geçici yayın yasağı getirebilir" hükmü uyarınca, Çağlayan Adliyesi’nde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasına ilişkin haberlere geçici yayın yasağı koydu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yayın yasağı kararının RTÜK’e iletildiği öğrenildi. Karar TV kanallarına bildirildi. RTÜK'ün televizyonlara gönderdiği yayın yasağına ilişkin yazıda, RTÜK kanununun 7. maddesine atıfta bulunuldu. Yazıda şöyle denildi; "6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve yayın hizmetleri hakkında kanunun 'olağanüstü dönemlerde yayınlar' başlıklı 7. maddesi "
milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde yahut kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda, Başbakan veya görevlendireceği bakan geçici yayın yasağı getirebilir" hükmüne istinaden, Başbakanlıkça 31.03.2015 tarihli ve 41654118-951-0107/00504 sayılı yazı ile 31.03.2015 tarihinde İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde yaşanan olaylarla ilgili olarak geçici yayın yasağı getirilmiştir. (17.00) "
Yayın yasağı gece yarısı kaldırıldı
RTÜK’ten 23.00 gibi yapılan açıklamada;Çağlayan Adliyesi'nde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasıyla ilgili haberlere ilişkin geçici yayın yasağının kaldırıldığı bildirildi RTÜK'ten yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 'Olağanüstü dönemlerde yayınlar' başlıklı 7. maddesi kapsamında, İstanbul Çağlayan Adliyesinde yaşanan olaylarla ilgili olarak, Başbakanlığın 31.03.2015 tarihli ve 41654118-951-0107/00504 sayılı yazısıyla getirilen geçici yayın yasağı kaldırılmıştır.”
31 Mart
Gazeteci Ece Aydın Gözaltına alındı
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın ve iki eylemcinin öldürülmesiyle sonuçlanan rehine olayında, adliye binasına girmek isteyen kişilerle polis arasında arbede çıktı. Arbede sonrası aralarında BirGün muhabiri Ece Aydın ve Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının da bulunduğu çok sayıda kişiye polis müdahalede bulundu. BirGün gazetesi ve Yol TV muhabiri Ece Aydın'ın Çağlayan Adliyesi'nde gözaltına alındı. Aydın, twitter hesabından dört avukat ve iki gazeteci olarak gözaltında olduğunu yazdı. Aydın’ın sabah saatlerinde serbest bırakıldığı twitter hesabından duyurdu.
TGC, Beşiktaş Belediyesi ve Belgesel Sinemacılar Birliği düzenliyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC), Beşiktaş Belediyesi ve Belgesel Sinemacılar Birliği ile düzenlediği, “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinin 6. Sezonu kapsamında bu ayda film gösterimleri devam etti. “Beden Sonuç İlişkisi” ve “Refika” . “33 Yıllık Direniş Berfo Ana” bu ay gösterilen belgeseller arasında yer aldı.