Ocak 2015 Raporu

1 OCAK
TGC yeni yıl mesajı yayınladı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, meslektaşlarının yeni yılını kutlayan bir mesaj yayınladı. Mesajda, “Düşünceyi ifade özgürlüğünün, haber alma hakkının önündeki engellerin kalktığı, basın özgürlüğünün gerçek anlamda yaşandığı bir Türkiye umudu ile sağlık, mutluluk ve başarılar diliyoruz” denildi.


1 OCAK
AA muhabiri Sultan Halep'te yaralandı
Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Mustafa Sultan, Halep'in kuzeyindeki Bureyc bölgesinde İslami Cephe ile Esed güçleri arasında çıkan çatışmaları takip ettiği sırada rejim güçlerinin açtığı ateş sonucu elinden ve bellinden yaralandı.Sultan, kamerayla çekim yaptığı sırada şarapnel parçası isabet etmesi üzerine yere düştüğünü, muhaliflerin yardımıyla çatışma bölgesinden kurtarıldığını anlattı. Sultan, sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.


2 OCAK
Uluslararası Af Örgütü: Gazeteciler serbest bırakılmalıydı
Uluslararası Af Örgütü, Mısır’da temyiz mahkemesinin El Cezire kanalı çalışanı üç muhabirle ilgili yeniden yargılanma kararı vermesi yerine bu kişileri derhal serbest bırakması gerektiğini belirterek, adaletsizliğe son verilmesi çağrısında bulundu.Af Örgütü’nden yapılan açıklamada, muhabirlerin yeniden yargılanmasının haksız yere tutukluluk hallerinin uzaması anlamına geldiği belirtildi. Açıklamada, bu kararın gazetecilerin özgür kalma yolunu açması gerektiği vurgulandı.


3 OCAK
2014'te 135 gazeteci görev başında hayatını kaybetti
Gazeteciler için 2014 yılında en kanlı ülkeler Pakistan ve Suriye olurken, 135 gazeteci görev başındayken yaşamını yitirdi. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun verilerine göre, geride kalan yılda toplam 118 gazeteci görev başında öldürüldü. 2014'te Pakistan'da 14, Suriye'de 12, Afganistan'da ve Filistin'de 9'ar, Irak'ta ve Ukrayna'da 8'er gazeteci vurularak, bombalı saldırıda veya iki ateş arasında kalarak hayatını kaybetti. Görevdeyken kaza sonucu hayatını kaybedenler de dahil edildiğinde 2014'te ölen gazetecilerin toplamı 135'i buldu.Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'na göre, 2013'te görev başında hedef alınarak ya da kazayla hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı 123'tü. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'ne göre ise 2014'te 15'i Suriye, 7'si Filistin ve 6'sı Ukrayna'da olmak üzere dünya genelinde toplam 66 gazeteci katledildi, 119'u rehin alındı ve 178'i hapsedildi.

3 OCAK
TGC –TGS: Seyahat kartlarına getirilen sınırlandırma kaldırılsın
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından gazetecilerin ücretsiz seyahat kartlarına getirilen kısıtlamaların kaldırılmasını istedi. Açıklamada, “İstanbul’da trafik yoğunluğu nedeniyle gazeteciler göreve giderken toplu taşıma araçlarını çok sık kullanmaktadır. Üyelerimizin ve tüm gazeteci meslektaşlarımızın gündelik hayatlarına doğrudan etki eden bu sorun ortadan kaldırılmalıdır. Açık bir hak ihlali olan bu uygulamanın çifte bir standart yarattığını tekrar hatırlatarak gazetecilerin ücretsiz seyahat kartlarına getirilen sınırlandırmanın acil olarak kaldırılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verildi.


5 OCAK
Hollandalı gazeteci Diyarbakır’da gözaltına alındı
Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, Sabah saatlerinde Diyarbakır'daki evinden gözaltına alındı. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Geerdink’in bir süre sonra serbest bırakıldığını Twitter hesabından duyurdu. Büyükelçiler Konferansı nedeniyle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetiyle Türkiye'de bulunan Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Hollanda Dışişleri Bakanlığı resmi Twitter hesabından "Geerdink'in gözaltına alınması karşısında şok oldum. Bunu Türkiyeli meslektaşım Çavuşoğlu ile Ankara'da bizzat konuşacağım" diye yazdı.Geerdink Twitter hesabından “Terörle Mücadele Masası’ndan polislerden sekiz kişi evimi aradı. Şimdi de beni karakola götürüyorlar. Suçlama: terör örgütü propagandası” diye yazarak gözaltına alındığını duyurmuştu.

6 OCAK
Musa Anter cinayeti davası Ankara'ya alındı
Diyarbakır'da 1992 yılında yazar Musa Anter'in öldürülmesine ilişkin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya alındı. Adalet Bakanlığı'nın karar vermek üzere dosyayı gönderdiği Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, Musa Anter cinayeti davasının Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Fevzi Yıldırım imzası ile Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen yazıda, "Sanıklar Savaş Gevrekçi, Hamit Yıldırım, Aziz Turan ve Mahmut Yıldırım haklarındataammüden öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik suçlarından Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan 2014/121 esas sayılı kamu davasının Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 19/2 maddesi uyarınca Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakline, Yargıtay 5'nci Ceza Dairesinin 31/12/2014 tarih 2014/12413 Esas, 2014/13387 karar sayılı ilamı ile karar verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.


6 OCAK
Karikatürist Erdoğan Bozok son yolculuğuna uğurlandı
Karikatürcüler Derneği’nin önceki başkanlarından Erdoğan Bozok, İstanbul Bebek Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Rumeli Hisarı Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenaze törenine; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Masaracı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Başkan Olcayto, karikatür dünyasının önemli bir ismi yitirdiğini söyledi.


6 OCAK
Türkiye'deki kadar özgür medya hiçbir ülkede yok
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla öğle yemeği veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyadaki en özgür basının Türkiye ’de olduğunu savundu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye yönelik basın özgürlüğü eleştirilerine tepki göstererek, "İddia ile konuşuyorum. Ne Avrupa'sında ne de diğer ülkelerinde, Türkiye'deki basın kadar özgür bir medya yoktur" dedi.


7 OCAK
Paris'te Charlie Hebdo dergisine silahlı saldırı
Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo dergisinin Paris'teki ofisi saldırıya uğradı. 2’si polis 4’ü karikatürist toplam 12 kişi hayatını kaybetti. Bu saldırının ardından Paris'te yapılan iki ayrı saldırıda da 5 kişi hayatını kaybetti, polisin operasyonları sonucunda üç saldırgan ölü ele geçirildi.


7 OCAK
TGC Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıyı kınadı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen ve 12 kişinin ölümüne 20 kişinin de yaralanmasına yol açan silahlı saldırıyı kınadı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden yapılan açıklamada şu görüşler yer aldı: “Mizaha, karikatüre tahammülü olmayan terör gruplarının Paris’te Charlie Hebdo Dergisi’ne yaptıkları saldırıyı üzüntüyle öğrendik. Dünyanın hemen her bölgesinde halkın haber alma özgürlüğüne karşı girişilen saldırılarda gazeteciler, karikatüristler, foto muhabirleri ve kameramanlar hedef seçiliyor. Kimi totaliter ülkelerin görmezden geldiği terör grupları çocuk, kadın, erkek demeden pek çok ülkede eylem yapmayı sürdürüyor. Terörle mücadelede ve evrensel barışı sağlamada Birleşmiş Milletler’e ve her ülkeye görev düştüğü kanısındayız. Mizah dergisi Charlie Hebdo dergisi çalışanlarına, yöneticilerine ve Fransız halkına baş sağlığı diliyor, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak bu tür saldırıların her zaman karşısında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.”


8 OCAK
Gazeteci Metin Göktepe mezarı başında anıldı
Görevi başındayken 19 yıl önce polis şiddeti sonucu yaşamını yitiren gazeteci Metin Göktepe, mezarı başında anıldı. İlk sözü Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat aldı. Polat, konuşmasına Charlie Hebdo mizah dergisine yapılan saldırı ile başladı. Paris’te yapılan saldırının Metin’e yapılan saldırıyla benzerliklerine işaret eden Fatih Polat, “Charlie Hebdo’da katledilenler bizim meslektaşlarımız. Basının farklı bölümlerinde iş yapıyoruz. Biz görüntüleri haberleştiriyoruz, onlar mizah yapıyor. Charlie Hebdo’da katledilenlerin davalarının biz de Türkiye’deki takipçileri olacağız” dedi.Polat, “Ocak ayı katliam ayı; Göktepe, Hrant Dink, Uğur Mumcu ve ardından Abdi İpekçi... Hepsini saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.


8 OCAK
TGC Başkanı Turgay Olcayto: Metin Göktepe’yi özlemle anıyoruz
TGC Başkanı Turgay Olcayto, gazeteci Metin Göktepe‘nin polis tarafından öldürülüşünün 19. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Olcayto’nun mesajında şu ifadelere yer verildi: “19. ölüm yıl dönümünde sevgili kardeşim Metin Göktepe’yi bütün gazeteci dostları gibi özlemle anıyorum. Büyük acısını içine gömen ve “Hepiniz birer Metin’siniz” diyerek bağrını Metin’in arkadaşlarına, genç gazetecilere açan Fadime Ana’yı saygıyla sevgiyle kucaklıyorum. Metin’in yuvası bellediğim Evrensel Gazetesi yönetici ve çalışanlarının Göktepe’nin anısını yaşatmak için verdikleri yürekli çabayı da kutluyorum.Sevgili Metin, iktidar kurumlarının baskılarından bunalan, her geçen gün sansür, oto sansür, düşünceyi ifade özgürlüğünün önüne konulan engellerle güç yitiren mesleğimiz için umarım gelecek yıl sana daha iç açıcı haberler verebilirim. Gençtiniz ama dayanışmayı, mücadele için birlik olmayı sizlerden öğrendi çoğumuz. Barışın kardeşliğin, özgür bağlantısız gazeteciliğin içinde yeşereceği daha yaşanası bir Türkiye için mücadelemiz sürüyor, sürecek. Bundan emin ol kardeşim. Işıklar içinde uyu.”


8 OCAK
Dünya medyası 'özgürlüğe saldırı' dedi
Fransa'nın başkenti Paris'te Charlie Hebdo mizah dergisine yönelik katliam bir yandan dünyayı sarsarken öte yandan dayanışma mesajları verildi. Fransa'da yüz binler meydanlarda "Korkmuyoruz" ve "Hepimiz Charlie'yiz" derken dünyanın pek çok yerinde eylemler yapıldı. Twitter'da "Je Suis Charlie" yani "Ben Charlie'yim" mesajı milyonlarca kullanıcı tarafından paylaşıldı.Dünyanın önde gelen gazeteleri gelişmeyi manşetten verirken saldırı lanetlendi.Fransa'da gazeteler siyah logoyla çıktı. Bütün gazetelerde olayın faillerinin kimliğinin belirlendiği yazılırken, zanlıların geçmişi hakkında bilgiler verildi. Le Figaro, siyah logo ile çıkan gazete, manşetinde "Özgürlük katledildi" cümlesine yer verdi. Liberation, siyah zemin üzerine "Hepimiz Charlie'yiz" manşetiyle çıktı. L'Humanite, yine siyah zemin üzerine "Öldürülen Özgürlüktü" manşetini attı. İngiltere merkezli The Times, "Özgürlüğe saldırı", Daily Telegraph ve Daily Mail "Özgürlüğe savaş", Guardian "Demokrasiye saldırı" manşetini attı.Almanya'nın en çok satan gazetesi Bild, "Korkat katil" manşetini attı.

8 OCAK
Ankaralı radyocu Kadir Balcı öldürüldü
Ankara'da Radyo Megasite’nin sahibi Kadir Balcı evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Radyo Megasite Ankara ve çevresine 101.1 frekansında hizmet veren Radyo Megasite arabesk müziği yayını yapıyor.

9 OCAK
TGC: Batının en özgür basını olmaktan mutsuzuz
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayınlandı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:“Siyaset, sermaye, medya sarmalında gazetecilik mesleğinin her gün biraz daha erozyona uğradığı, sadece 2014 yılında 700’ü aşkın gazetecinin işten atıldığı, yasaklamalarla, haber saklamalarla kamuoyunun bilgilenme kanallarının tıkandığı bir ortamda batının en özgür basını olmaktan mutsuzuz. İktidarın yazılı ve görsel basının yüzde 80’ine egemen olduğu bir ortamda bağımsız, bağlantısız gazetecilik yapılamadığı için batının en özgür basını olmaktan mutsuzuz. İktidara muhalif her gazetecinin her yazar-çizerin ve aydının düşünceyi ifade özgürlüklerinin kısıtlandığı, temel hak ve özgürlüklerin yasaklarla kuşatıldığı yeni Türkiye’de batının en özgür basını olmaktan mutsuzuz. İktidar Türkiye’de batının en özgür basını olduğunu düşünüyor. Ama biz hukukun üstünlüğünün değer yitirdiği, düşüncelerini yazıp çizdikleri için 200’e yakın gazetecinin cezaevine girip çıktığı Türkiye’de batının en özgür basını olmaktan mutsuzuz. İktidarın etkisiyle gazete sahiplerinin çalışanlara uyguladığı baskılar nedeniyle mutsuzuz. Sahada çalışan muhabir, kameraman, foto muhabiri ve kameramana yönelik polis şiddetinin olağanlaştırılıp cezasız bırakılmasına tanık olmaktan mutsuzuz. Çalışan gazetecilere 5953’le değişen 212 sayılı Basın İş Yasası’nın uygulanmadığı ve sendikalı olmanın işten atılma nedeni sayıldığı bir ülkede batının en özgür basını olmaktan mutsuzuz.Gazete ve görsel medyada çalışan emekçilerin yoksulluk düzeyinde maaş aldığı Türkiye’de batının en özgür basını olmaktan mutsuzuz.Bu duygularla tüm meslektaşlarımızın Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.”

9 OCAK
GÖP Charlie Hebdo’ya destek verdi
Gazetecilere Özgürlük Platformu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda “Çalışan Gazetecilerin Sorunları” konulu bir toplantı düzenledi. Toplantı öncesinde Cağaloğlu Meydanı’nda bir açıklama yapan GÖP temsilcileri “GÖP olarak, düşünceleri nedeniyle katledilen Fransız meslektaşlarımızı ve dostlarımızı saygıyla anıyor, katillerini ve sahip oldukları aklı lanetliyoruz” dedi.Toplantıya, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu üyesi Göksel Göksu, Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, İletişim Araştırmaları Derneği Onursal Başkanı Hıfzı Topuz, İletişim Araştırmaları DerTopaneği’nden Füsun Özbilgen ve CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’nin, CHP milletvekili İlhan Cihaner, hukukcu Haluk Kaboğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, konuşmasında şunları dile getirdi:“Fransa’da dergiye yapılan saldırı içimizi burktu. Dünyada 2014 yılında 138 gazeteci öldürüldü. Gazeteciler neden öldürülüyor? Bu sorunun yanıtı, halka haber ulaştırma kanallarının tıkanmasıdır. Halkı bilgisiz kılmaktır. Buna karşı örgütlenmek zorundayız. Sendikayı güçlendirmek zorundayız. 2015’e pek çok arkadaşımız işsiz girdi. Bu işsiz arkadaşların yeniden işe dönme şansı yok. Ya mesleği terk edecekler ya da sosyal medyada kendilerine yer tutmaya çalışacaklar. Üstelik çoğu nitelikli arkadaşlar. Artık genel yayın müdürlerini de aradığınız zaman bulamama imkanınız var. Bazen ayrıldığından haberiniz bile olmuyor. Eskiden gazetelerde haber yapılırdı, şimdi ancak gazetenin başına kimin geldiğini, kimin ayrıldığını sosyal medyada duyuyorsunuz. Çok zor dönem. Bizim birlikte dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Hükümet Basın İş Yasası’nı değiştirmeyi planlıyor. 5953 sayılı yasaya dokunulmamasının en iyi çare olduğunu düşünüyoruz. Biz kesinlikle 5953 sayılı yasaya dokundurtmayacağız. Bu yasadan geri adım atmayacağız. Bu yasa şu an gazetecileri koruyan tek yasadır. Daha güvenli bir ortam olana kadar da bu yasaya dokunulmasın istemiyoruz.”

11 OCAK

Yeni yıla ‘merhaba’

TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir’in yönettiği Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günleri etkinliğine; TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer’inde aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.Etkinlikte, 20. ölüm yılı nedeniyle Onat Kutlar, 25. ölüm yılı nedeniyle Cemal Süreya’nın, özel olarak anıldığı etkinlikte ağırlıklı olarak “Yeni Yıl ve Umutlar Bitmesin” teması işlendi. Özdemir, konuşmasında, “Yeni yıl, hem yeni umutların kaynağı, birbirinden güzel dileklerin yatağıdır Ama bir yaştan sonra, ömürden bir yıl daha yitirmenin burukluğu içerisine düşersiniz. Bir nostalji bulutuna kaptırırsınız kendinizi. Yüreğinizde bir şarkı ve bulutların üzerinde vals edersiniz” dedi.

11 OCAK
TGC’den Yaşar Kemal’e ziyaret
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Masaracı, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde tedavi gören TGC üyesi Yaşar Kemal’i ziyaret etti. Ziyarette, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban’a geçmiş olsun dileklerini ileten TGC Başkanı Olcayto, “Bizim kıdemli üyelerimizden Yaşar Kemal’in en kısa sürede iyileşerek normal yaşamına dönmesini arzu ediyoruz. Bugün Cemiyet Yönetim Kurulu adına eşi Ayşe Semiha Baban’a geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Kısa sürede güzel haberler almayı diliyoruz” dedi. Ziyarette; İstanbul Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lütfi Telci de ziyarette yer aldı. Prof. Telci, Yaşar Kemal’in sağlık durumunun stabilitesini koruduğunu belirtti.

11 OCAK
Medya patronu Murdoch'dan Charlie Hebdo tweeti
Medya patronu Rupert Murdoch, Charlie Hebdo katliamı ardından attığı tweet ile tartışma yarattı.Murdoch, kişisel Twitter hesabından; “Müslümanların çoğunluğu barışsever olabilir ama içlerinde büyüyen cihatçı kanserin farkına varıp ortadan kaldırılana dek onlar da sorumlu sayılmalıdır'' ifadeleri içeren bir tweet attı.

12 OCAK
Gazeteci Gaye Coşar son yolculuğuna uğurlandı
Ermenistan’da geçirdiği trafik kazası sonrasında hayatını kaybeden Gazeteci Gaye Coşar, Kütahya'nın Simav ilçesinde toprağa verildi.Gazeteci olarak, “Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı” kapsamında Ermenistan’ın başkenti Erivan'a giden Coşar, 2 hafta önce geçirdiği trafik kazasının ardından hastaneye kaldırılmış, burada hayatını kaybetmişti. Uzun yıllardır serbest tercüman ve gazeteci olarak çalışan Gaye Coşar, İstanbul’da yaşıyordu.

12 OCAK
Medya patronuna saldırı
Hong Kong’da demokrasi yanlısımedya patronu Jimmy Lai’nin evi veofisine maskeli kişiler tarafından molotof kokteylli saldırı düzenlendi.SouthChina MorningPost gazetesininhaberinegöre, ilksaldırı yerel saatle01.45’teLai’nin evine düzenlendi. Haberde, maskeli iki kişiden birinin66 yaşındaki medya patronununevinin girişine molotofkokteyli fırlattığı, çıkan yangının korumalar tarafından söndürüldüğü belirtildi. Bundan beş dakika sonra benzerbir saldırının,Apple Dailydahil olmak üzere çeşitli yayın organlarının bağlı olduğu Lai’nin şirketi Next Media’nın ofisine düzenlendiği belirtildi.


13 OCAK
Çetin Emeç Gazetecilik Ödüllerine başvurular başladı
Gazeteci Çetin Emeç'in anısına, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Hürriyet Gazetesi başarılı gazetecileri ödüllendiriyor. "Haber", "Fotoğraf" ve "Karikatür" dallarında verilecek "Çetin Emeç Ödülleri" Jürisi, gazeteciler ve üniversite çevrelerinden seçkin gazeteci ve akademisyenlerden oluşuyor."Çetin Emeç Ödülleri’nde 2014 yılı içinde yayınlanmış haber, fotoğraf ve karikatürler değerlendirmeye alınacak. Başvurular, 16 Şubat 2015 tarihinde sona erecek.


13 OCAK
Bilal Erdoğan'ın dava açtığı gazeteci beraat etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, soL gazetesinde 15 Nisan tarihinde yayımlanan TÜRGEV haberi sebebiyle Muhabir Rıfat Doğan'a 'iftira' davası açmıştı. İlk duruşmasının görüldüğü davada karar açıklandı. Kartal Anadolu 2.Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 'suçun unsurlarının oluşmadığı' kanaatine varılarak Rıfat Doğan'ın beraatine karar verildi. Erdoğan ayrıca Doğan'a 1500 TL ödeyecek.


14 OCAK
Nedim Şener'in ifadesi alındı
Gazeteci Nedim Şener, Odatv davasında yargılanan bazı sanıklara 'kumpas' kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 'müşteki' sıfatıyla Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı’nda ifade verdi. Şener'in, Odatv soruşturması sırasında görev alan polis müdürlerinden şikayetçi olduğu, ayrıca soruşturmayı yapan savcılar hakkındaki şikayetinin HYSK tarafından incelendiğini söylediği öğrenildi.

14 OCAK
Polis, Cumhuriyet'in basıldığı matbaaya geldi, dağıtımı engelledi!
Charlie Hebdo'nun bugün yayınlanan özel sayısından seçilen karikatürleri yayınlayan Cumhuriyet gazetesinin basıldığı Doğan Printing Center çıkışında polis, dağıtım kamyonlarını durdurdu. Gazete binaları önünde ise 'olası saldırılara' karşı güvenlik önlemleri alındı.Cumhuriyet gazetesi, bir dayanışma örneği olarak Fransa 'nın başkenti Paris'te geçen hafta silahlı saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo'nun bugün yayınlanan özel sayısından seçilen karikatürleri yayınladı. Ancak Cumhuriyet gazetesinin de basıldığı İstanbul Esenyurt'taki Doğan Medya Grubu'na ait Doğan Printing Center (DPC) çıkışında polis, dağıtım kamyonlarını durdurdu. Saat .01.10'da içlerinde Hürriyet, Milliyet gibi gazetelerin de bulunduğu Yay-Sat'a ait kamyonları matbaadan çıkarken durduran polis ekipleri 40 dakika süreyle Cumhuriyet gazetesini kontrol etti. Emniyet yetkilileri savcılığı arayarak yayın hakkında bilgi verdi.Saat 24.00 sıralarında "akrep" diye tabir edilen zırhlı polis aracı gazete binası önünde beklemeye başladı. Saat 01.00'dan itibaren de gazeteye çıkan Şişli Büyükdere Caddesi'ni Abide-i Hürriyet Caddesi'ne bağlayan yol, Prof. Nurettin Mazhar Öktel Sokağı ve İstiklal Sokak güvenlik şeridi ve demir bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı. Polislerin gazete önünde ve çevresinde bekleyişi sürerken, gazetenin güvenlik personellerinin nöbet tuttuğu görüldü.

14 OCAK
Cumhuriyet Gazetesi'nin dağıtımının engellenmeye çalışılması sansürdür
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti YönetimKurulu bir açıklama yaparak, saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo’nun karikatürlerini yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi’nin dağıtımının polis tarafından engellenme girişimini kınadı. TGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada “Polisin Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik sansür girişimini kınıyoruz. Bu uygulamanın Anayasa’ya ve Basın Kanunu’na aykırı olduğunu hatırlatıyoruz” denildi. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:“Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 154. sırada yer alan Türkiye’de halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına her gün yeni bir müdahale olmaktadır. Bunun son örneği Cumhuriyet Gazetesi’nin mahkeme kararı olmamasına rağmen polis tarafından dağıtımının engellenmeye çalışılması olmuştur.Anayasa’ya ve Basın Kanunu’nun 25. Maddesi’ne aykırıdır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak bu girişimi kınıyoruz. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının korunması için iktidarı ve muhalefeti basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya davet ediyoruz.”


14 OCAK
Gazetecilerin ücretsiz seyahat kartındaki sınırlandırma kaldırıldı
TGC ve TGS’nin girişimleriyle gazetecilerin ücretsiz seyahat kartlarına getirilen günlük 10, aylık 220 geçiş sınırlandırması uygulaması kaldırıldı.İETT'den yapılan açıklamaya göre program yazılımındaki güncelleme tamamlandığında elektronik geçişlerde görünen kısıtlama yazısı da ortadan kalkacak. Güncelleme tamamlanana kadar da gazeteciler bir sınırlama olmadan kartlarını kullanabilecekler.


14 OCAK
Cumhuriyet'i basma çağrısı
Charlie Hebdo dergisinin katliamın ardından çıkardığı ilk sayısından seçkileri yayımlayan Cumhuriyet'e yönelik tepkiler saldırı çağrısına dönüştü. Sosyal medya üzerinden örgütlenen bir grup, “Cumhuriyet'i basma etkinliği' oluşturdu. Facebook üzerinden, Charlie Hebdo Katliamı'nı gerçekleştiren Kouachi Kardeşler'in fotoğraflarını paylaşarak Onlar cennette sıra bizde' ve'Allahsız Cumhuriyet'e haddini bildireceğiz' ifadeleriyle Cumhuriyet'e yönelik saldırıya çağrı yaptılar. Grup, sosyal medyadan 2 bine aşkın kişiyi davet etti.


14 OCAK
FOX TV'ye taşlı saldırı
Fox TV’nin Ankara Bürosu önüne gelen kimliği belirsiz bir kişi, park halindeki canlı yayın aracının camlarını taş ile kırdı, saldırgan olay yerinden kaçarken polisin ise çalışma başlattığı belirtildi.


14 OCAK
Yurt gazetesi önünde 'güvenlik' önlemi
Cumhuriyet gazetesinin ardından Yurt gazetesi binası önünde de polis "önlem" aldı.Cumhuriyet'in Charlie Hebdo baskısının ardından gece saat 01.00'de polis ekipleri Şişli Büyükdere Caddesi'ni Abide-i Hürriyet Caddesi'ne bağlayan, İstiklal Sokağı'nı trafiğe kapatmıştı. Hedef gösterilen bir diğer yayın organı ise Yurt gazetesi oldu. Bunun üzerine binası önünde de polis önlem aldı.


14 OCAK
THY'den Cumhuriyet'e sansür
Türk Hava Yolları (THY), Cumhuriyet'in dağıtım şirketi YAY-SAT'a bir yazı göndererek, uçaklara Cumhuriyet gazetesi alınmayacağını, planlamanın buna göre yapılmasını bildirdi. Cumhuriyet'in haberine göre; THY havalimanlarında ve uçaklarda dağıtılmak üzere aldığı gazeteler listesinden Cumhuriyet'i çıkardı.Gazetemizin de aralarında olduğu muhalif gazeteleri hiç almayan THY, Cumhuriyet'i de az sayıda alıyordu.Cumhuriyet Gazetesi bunun üzerine "THY'nin bir sonraki adımı Cumhuriyet mensuplarını da uçağa almamak mı olacak?" sorusunu sordu.

14 OCAK
Mehveş Evin'in Charlie Hebdo yazısını sansürledi
Milliyet Gazetesi, yazarı Mehveş Evin’in Charlie Hebdo katliamıyla ilgili kaleme aldığı yazı kağıt baskıda yayımlamadı, sadece internette yer verdi. Ardından öğle saatlerinde yazı online yayından da kaldırıldı.Kişisel Twitter hesabından paylaşımda bulunan Evin, "Sorun ne Charlie ile başlıyor, ne de bitiyor" başlıklı yazımın girişi nedense "sert" bulundu ve değişiklik yapmam istendi. Kabul etmedim, yazı yayımlanmadı" dedi.

14 OCAK
MİT TIR’ları İçin Yayın Yasağı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin, Hatay'ın Kırıkhan ilçesi ve Adana'da MİT'e ait araçların durdurulması ve aranması olayıyla ilgili yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayının yapılmasının yasaklanmasına karar verdiğini duyurdu. Karar, Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerine de erişimin engellenmesini içeriyor. Ancak Twitter’ın tutanakları yayınlayan “LazepeM” adlı kullanıcının hesabına erişimi engellemesiyle kapatma kararı Twitter için uygulanmıyor.


14 OCAK
Trafik kazasında ölen gazeteci toprağa verildi
Hatay’ın Belen ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Gazeteci Ayhan Aycan Bulanık’ın cenazesi toprağa verildi.

14 OCAK
Yaşar Kemal hastaneye kaldırıldı
Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazar olan Yaşar Kemal, kaldırıldığı hastanede yoğun bakım ünitesine alındı. Yaşar Kemal'in tedavisi sürüyor.

15 OCAK
Bugün gazetesi muhabirine soruşturma!
Bugün gazetesinde yer alan habere göre; İstanbul Cumhuriyet Savcısı Vedat Yiğit, 14 Aralık medya operasyonuna gerekçe olarak sunulan Tahşiyeciler grubu ile 25 Aralık operasyonunda adı geçen Yasin El Kadı ve avukatı Mustafa Doğan İnal'ın suç duyurusu üzerine yargı Bugün gazetesi muhabiri Metin Arslan hakkında "hakaret ve iftira" suçundan soruşturma başlattı. Arslan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na haberle ilgili ifade verdi.

15 OCAK
Banu Güven’e hacker şoku
Gazeteci Banu Güven'in Twitter adresi @banuguvenhack saldırısına uğradı. Hackerlar, Güven'in hesabındaki kapak fotoğrafına "Uygur Tim" yazılı bir görsel yüklediler.Hackerlar, Güven'in hesabından Kürt düşmanı mesajlar yayımladı ve Güven'in, milletvekili Aylin Nazlıaka ve başka kişilerle yaptığı özel yazışmalarının da ekran görüntülerini paylaştı.

15 OCAK
Cumhuriyet Gazetesi'ne soruşturma açıldı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Charlie Hebdo dergisinin karikatürlerinin 4 sayfalık kısmını yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi’ne ve Charlie Hebdo'nun Muhammed Peygamber olduğu iddia edilen karikatürü köşelerinde yayınladıkları gerekçesiyle Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan hakkında, soruşturma başlattı. Soruşturmanın, TCK'nın 216. maddesinde yer alan "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçu gereğince res'en başlatıldığı öğrenildi.Öte yandan, Başsavcılığa söz konusu karikatüre ilişkin bugüne kadar 100'e yakın suç duyurusu yapıldığı belirtildi.


15 Ocak
Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye kınama
Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de 14 Aralık’ta gazeteciler ve medya temsilcilerine yönelik polis baskını ve gözaltıları kınadı. Katılımın yüksek olduğu oturumda 551 evet, 11 ret ve 31 çekimser oy kullanıldı. Büyük farkla kabul edilen metinde, Türkiye’de yaşanan gelişmelerin demokrasinin temel değerlerinden olan hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğüne saygı gösterildiğine dair soru işaretleri oluşturduğu vurgulandı.


16 OCAK
TGC: Tasarı özgürlükleri tırpanlıyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Meclis’e gelen İç Güvenlik Paketi’yle ilgili görüşlerini içeren bir raporu yayımladı. Raporda İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, özgürlükleri daralttığına dikkat çekilerek bu haliyle yasalaşmaması gerektiği vurgulandı.Tasarıyla; protesto etme, gösteri yürüyüşü düzenleme ve hatta bu eylemleri dışarıdan izlemenin bile artık tehlikeli hale geldiği belirtildi. Polisin yoğun gaz kullandığı durumlarda yüzünü kapayan, gaz maskesi kullanan kişilerin Terörle Mücadele Kanununa göre 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre de 2 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceği hatırlatıldı.“Demokrasiye geçebilir miyiz? Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılmasının gerekliliği” tartışmaları yapılırken böyle bir düzenlenmenin getirilmesiyle ilgili olarak raporda “Tasarı muhalefet etme, sokağa çıkma, gösteri ve toplantı yapma hakkı gibi anayasal hakları zedelemiştir. Gözaltı sürelerinin uzatılması, Valiyi Cumhuriyet Savcısı gibi konumlandırma, ceza kanunları dışında suç ihdas etme, polisin yetkilerinin arttırılması, tasarının özgürlükleri tırpanlayıcı anlayışının ve hukuk devletinin sona ermekte olduğunun işareti olarak değerlendirilebilecektir. Güvenlik bahanesiyle baskıcı bir ortam getirilmek istenmektedir” denildi.Raporda bu tasarının Ceza Muhakemesi Kanunu’nun sistematiğini bozduğu, hukuk güvenliğini, hukuk devleti ilkesini de açıkça zedelediğine dikkat çekildi.


16 OCAK
Sedef Kabaş için 5 hapis istemi
Gazeteci Sedef Kabaş'ın Twitter'dan yaptığı paylaşım nedeni ile hakkında 'tehdit' ve 'kamu görevlilerini hedef göstermek' iddiasıyla 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Ayrıca Sedef Kabaş’a 30 Ocak’ta evine arama yapmaya gelen polisleri kapıda bekleterek bir süre içeri almadığı gerekçesiyle bir dava daha açıldı


16 OCAK
TGC Yönetim Kurulu'ndan Cumhuriyet Gazetesi'ne dayanışma ziyareti
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri Cumhuriyet Gazetesi'ne giderek dayanışma mesajı verdi. Ziyarete TGC Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş ve Yönetim Kurulu Üyeleri Niyazi Dalyancı ile Kamil Masaracı katıldı. Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı Orhan Erinç, Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer ve Haber Merkezi Müdürü Aykut Küçükkaya'yı ziyaret eden TGC Yönetim Kurulu üyeleri, "Cumhuriyet Gazetesi'nin haber özgürlüğü sindirilmek isteniyor. Dayanışma mesajı vermek için bugün buradayız" dediler.TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engeller her gün biraz daha artıyor. Bu defa çok çirkin bir baskıyla Cumhuriyet Gazetesi’nin haber özgürlüğü sindirilmek isteniyor. O nedenle Cumhuriyet’i ziyaret etmiş bulunuyoruz. Arkadaşlarımıza destek vermek bizim görevimiz. Umuyoruz bugünler de geçecek. Bizim istediğimiz halkın gerçekleri öğrenmek, doğru bilgilenme hakkına sahip çıkmak, bunu sağlama yolunda mücadele vermek, bu mücadeleyi de sonuna kadar yapacağız” diye konuştu.


16 OCAK
Basın mensuplarına saldırı!
Düzce’de bir fabrikanın çatısından kar düşmesi sonucu iki kişinin yaralandığı olayı haberleştirmek üzere bölgeye giden basın mensupları, güvenlik görevlisi ve çalışanlar tarafından saldırıya uğradı. Yaşanan arbede sırasında Düzcenin Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tezcan Solmaz yaralandı. Yaralanan gazeteci polis aracıyla Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılıp tedavi edilmesinin ardından Polis Merkezi’ne götürülerek ifadesi alındı. Her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.


16 OCAK
Mersin'de gazetecilere saldırı
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Kongre Sarayı'nda yapılan toplantısını izlemeye giden gazetecilere bir saldırı gerçekleşti. Mersin İmece Gazetesi muhabiri Soner Aydın, İHA Mersin muhabiri Kıymet Gökçe ve Akdeniz Gazetesi muhabiri Necdet Taş salon çıkışında kimliği belirsiz kişilerce darp edildi.


16 OCAK
Cumhuriyet yazarlarına tehdit
Cumhuriyet gazetesi yazarı Aydın Engin, Charlie Hebdo dergisinin karikatürlerini yayımladıkları için silahlı saldırıya uğrayabileceklerini söyledi.Sosyal medyada "gazeteyi yakma" çağrılarının yapıldığını belirten Engin, “Gazetemiz çalışanlarına karşı silahlı saldırı olabilir. Daha dikkatli yaşamamız gerekiyor” dedi.


16 OCAK
Gazete mühürlemeye mahkeme ‘dur’ dedi
Samsu’un Carşamba İlcesi'nde, 2005yılında kurulan ve yerel yayın yapan Haber Expres Gazetesi ve Şeker Ofset Matbaacılığaait işyerinin belediye tarafındanruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlenmesine mahkeme ‘dur’ diyerek mührün sökülmesine karar verdi. Haber Expres Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erol Şeker'in başvurusu üzerine mahkeme, işyerinin mühürlenerek kapatılmasına ilişkin ve uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olması nedeniyle uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, davalı idarenin savunması alınıncaya ya da savunma süresi geçtikten sonra yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Karar gazete çalışanlarına büyük sevinç yaşattı.


16 OCAK
Charlie Hebdo saldırısının ardından baskı ve sansür
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Charlie Hebdo saldırısının ardından dünyadan örnekler vererek basın özgürlüğüne dair kara tabloyu aktardı. RSF Charlie Hebdo dergisine düzenlenen silahlı saldırıdan sonra medya organlarına yönelik şiddet ve sansür vakalarında artış gözlendiğini belirterek, birçok medya organının şiddet ve sansürün hedefi haline geldiğini belirtti. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 7 Ocak’ta saldırıya uğrayan Charlie Hebdo dergisine açık destek verdikleri için birçok medya organı şiddet ve sansürün hedef alınmasını kınadı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, söz konusu yıldırma eylemlerini kınamakla birlikte devletleri, gazetecileri korumak için mümkün olan tüm çabayı göstermeye çağırdı.


17 OCAK
Gazeteciler Basın İş Kanunu'nu tartıştı
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Merkezi, hükümetin yeniden düzenlemek istediği İş Kanunu'nu bir panel ile ele aldı. Gazetecilerin de katıldığı panele Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Şuğle ve TGS Hukuk Danışmanı Av. Meliha Selvi konuşmacı olarak katıldı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Şuğle, mevcut iş yasası kanununun İsveç'ten alındığını belirterek, "Bu kanun sadece en alt düzeyde kendi sözleşmesini yapamayan hakkını koruyamayanlar için yapılmış" diye konuştu. Şuğle, bakın kanununun da kötü bir kanun olduğunu söyledi.


17 OCAK
Davutoğlu: Türkiye'de tutuklu 7 gazeteci var
Avrupa Birliği yetkilileriyle görüşmek üzere Brüksel'e giden Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yolculuğunda kendisine eşlik eden gazeteciler arasında bulunan Hürriyet gazetesi yazarı Akif Beki'ye verdiği röportajda; “Parlamentosu’nun basın özgürlüğü ile ilgili raporunu elime aldım ve tek tek sordum. ‘Bana içeride tutuklu, hüküm giymiş gazetecilerin isimlerini verin’ dedim. Bir isim söyleyemediler. Basın özgürlüğü ile ilgili bir şey söyleyen olursa isim istiyoruz. 7 tutuklu gazeteci var. Tek tek bu tutukluları anlattım. Şiddet içerikli suçlar. 7 bin gazete var Türkiye’de, 2 binden fazla TV... En fazla satış yapan 5 gazetenin 4’ü muhalif” dedi.


17 OCAK
Yeni Akit Gazetesi muhabirlerine darp
Yeni Akit Gazetesi Ankara Temsilcisi Serdar Arseven, Yeni Akit Gazetesi muhabirleri Sinan Kaya ile Mehmet Özmen'in, MHP Genel Merkezi'nde Devlet Bahçeli'ye soru sormak istedikleri için darp edildiklerini ve bir süre zorla alıkonularak Eskişehir Yolu üzerindeki bir köprünün altına bırakıldıklarını söyledi. Muhabirler, TOBB Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'nde tedavi altına alındı. Serdar Arseven, muhabirlerinşikayetçi olduğunu, emniyetin gerekli çalışmaları yaptığını, raporların alındığını belirtti. Kaya ile Özmen, tedavilerinin ardından taburcu edildi.


17 OCAK
Hidayet Karaca’nın tutukluluğunun devamı kararı
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile birlikte tutuklanan 8 kişinin tutukluluğunun devamına karar verildi. İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, medyayı hedef alan 14 Aralık operasyonu kapsamında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile birlikte tutuklanan 8 kişinin tutukluluğunun devamına karar verdi.


18 OCAK
"Gazeteci Hrant Dink’i sevgi ve özlemle anıyoruz”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun yayınladığı mesajda, “Gazeteci Hrant Dink’in katilleri ve azmettiricileri hala açığa çıkarılamamıştır. Kamu vicdanı, ancak adil bir yargılama ile bu cinayetin ardındaki gerçek suçluların ortaya çıkmasıyla rahatlayacaktır” denildi.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin mesajında şu görüşlere yer verildi:“Evrensel barışı savunduğu ırkçılığa ve ayrımcılığa cesaretle karşı çıktığı için öldürülen meslektaşımız Hrant Dink’in katillerinin ve azmettiricilerinin sekiz yıldan bu yana açığa çıkarılmasını bekliyoruz. Kamu vicdanı, ancak adil bir yargılama ile bu cinayetin ardındaki gerçek suçluların ortaya çıkmasıyla rahatlayacaktır. Günümüz Türkiye’sinde aralarında Hrant Dink’in de bulunduğu 64 gazeteci cinayetinin tetikçi ve failleri ortaya çıkarılamamış, ülke bu ayıpla baş başa bırakılmıştır.Sevgili Hrant Dink'i ölüm yıl dönümünde özlemle anarken, biliyoruz ki ırkçılığın, ayrımcılığın olmadığı barışçıl bir toplumu yaratmak, medyada nefret söylemini ortadan kaldırmak için hepimize büyük görevler düşüyor.”

19 OCAK
“Yeşil Bigelerim” fotoğraf sergisi TGC Basın Müzesi’nde açıldı
Türkiye’nin en yaygın meslek kuruluşu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte bugüne kadar çok sayıda yerel medya semineri yapan Konrad AdenauerStiftung, (KAS), gazetecileri desteklemeye devam ediyor. Konrad Adenauer Stiftung Türkiye’nin katkılarıyla gazeteci ve sanatçı Varol Uzlu’nun “Yeşil Bigelerim” Fotoğraf Sergisi, Çemberlitaş’ta bulunan TGC Basın Müzesi’nde açıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Yönetim Kurulu üyesi Göksel Göksu, Konrad AdenauerStiftung (KAS) Türkiye Temsilcisi Dr. ColinDürkop, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesİ öğretim üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin katıldığı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (TGC) Turgay Olcayto, serginin açılış konuşmasında, ““Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi olarak bu sergiye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Varol Uzlu’nun “Yeşil Bigelerim” isimli sergisi çok özenle çalışılmış fotoğraflardan oluşuyor. Hem Karadeniz insanını hem de Karadeniz yöresinin manzarasını fotoğraflara yansıtmış” dedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Komisyonu Koordinatörü Göksel Göksu, “Karadeniz’de Kadın Olmak” başlıklı bir sunum yaptı. Göksu, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalar yapıyoruz. Kendi içimizde atölye çalışması gibi yürüttüğümüz o çalışmaların sonunda toplumsal eşitliği medyadan başlatmak üzere bir kılavuz kitap çalışması yürütüyoruz. Kitabın sonuna geldik” diye konuştu.


19 OCAK
Soner Yalçın’a dava
Gazeteci-yazar Soner Yalçın'a, 'Kayıp Sicil-Erdoğan'ın Çalınan Dosyası' kitabında eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'a hakaret ettiği iddiasıyla 1 yıl 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.Binali Yıldırım, kitabın 164. Ve 345. sayfalarında kendisine ilişkin ifadeler nedeniyle avukatı Serkan Bayram aracılığıyla suç duyurusunda bulundu.İddianame, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi.


19 OCAK
Adapazarı’nda gazetebürolarına taşlı saldırı
Adapazar’ında Yeni Akit ile Yeni Şafak gazetelerinin bürolarına kimliği belirsiz kişiler tarafından taşlı saldırıda bulunuldu. Sabah gelen büro çalışanlarının polise başvurması üzerine Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüphelilerin yakalanması için bölgede bulunan güvenlik kameralarını incelemeye aldı.


21 OCAK
“Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü serbest bırakın”
Türkiye’de basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü hiçe sayan uygulamaların her gün yeni bir örneğinin görüldüğüne dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) iktidara muhalif twitter hesaplarına erişimin mahkeme kararıyla engellenmesinin demokrasiye aykırı olduğuna dikkat çekti.TGC ve TGS’nin ortak açıklamasında şu görüşler yer aldı:“Türkiye 2015 yılına da yasaklar ülkesi olarak ‘merhaba’ demiştir. Yayın yasaklarıyla başlayan yeni yılda muhalif gazetecilerin ve vatandaşların twitter hesaplarına erişimin mahkeme kararıyla engellenmesi basın ve ifade özgürlüğünden duyulan korkunun yeni bir yansımasıdır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak bir kez daha iktidarı basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü serbest bırakmaya çağırıyoruz.”


21 OCAK
Gazeteci Mehmet Ülger beraat etti
Geçtiğimiz yılın Eylül ayında gazeteci Füsun Erdoğan’ın duruşmasını izlemek için Hollanda Gazeteciler Sendikası temsilcisi olarak Türkiye’ye gelen Ülger, mahkemede fotoğraf çektiği gerekçesiyle polislerce telefonuna el konulmuş ve hakkın da soruşturma başlatılmıştı. Aradan geçen bir yıla rağmen kendisine herhangi bir tebliğ ulaşmayan Ülger, geçtiğimiz ay Türkiye’ye tekrar gelmişti. Ülger, 7 Ocak tarihinde de Atatürk Havaalanında gözaltına altına alınmış ve karakolda verdiği ifadenin ardından serbest bırakılmıştı. Hakim, bilirkişi raporunda fotoğrafların yer almadığını belirterek, el konulan telefonu da açamadığı için delil yetersizliğinden gazeteci Mehmet Ülger'e beraat kararı verdi.


21 OCAK
Yurt gazetesinde kriz büyük!
Yurt gazetesi çalışanları alacakları ödenmeyince greve başladı. Yurt gazetesinde son 3 ayın maaşlarının ödenmemesi üzerine gazete emekçileri greve başladı. Gazetenin patronu CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat'ın herkesin alacağını 20 Ocak'ta ödeyeceğine ilişkin vaadini gerçekleştirmeyince çalışanlar fiili greve başladı.Yurt'un satışı son dönemde 10 binin altına düşmüştü.


21 OCAK
AİHM'den Türkiye'ye Azadiya Welat gazetesi cezası
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 'ifade özgürlüğünü ihlal' ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye ceza verdi. Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde kalan 13 tutuklunun, cezaevi idaresi tarafından Kürtçe basılan Azadiya Welat gazetesinin kendilerine verilmemesi nedeniyle yaptığı şikayetleri inceleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'yi mahkum etti.2007 yılında yaşanan olayda, Cezaevi Eğitim Komisyonu gazeteyi inceleyecek personellerinin bulunmaması ve her bir gazete sayısını da tercümana tercüme ettiremeyecek olmalarını gerekçe gösterip, Ceza İnfaz Kanunu'na dayanarak tutuklulara gazete vermeme kararı almıştı.Bunun üzerine 13 tutuklu AİHM'e başvuruda bulunarak Türkiye'yi şikayet etti. AİHM, verdiği kararla Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğünü güvence altına alan 10. maddesinin ihlal edildiği kanaatine vararak Türkiye'yi yasak kararı dolayısıyla mahkum etti.Kararla birlikte Türkiye her bir tutukluya 300 Avro manevi, 500 Euro da mahkeme gideri karşılığında ödeme yapmasına karar verdi. Türkiye, bu durumda 13 tutukluya toplam 10 bin 400 Avro (yaklaşık 29 bin 120 TL) tazminat ödemek zorunda.


23 OCAK
TGC Hrant Dink Davasını izledi
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından davanın 10. duruşması görüldü. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkan Yardımcısı Recep Yaşar ve TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci ve avukat izledi. Mahkeme heyeti, avukatların “soruşturmanın derinleştirilmesi” talebini “yargılamayı uzatır” diyerek reddetti. Bir sonraki duruşma 28 Nisan'a ertelendi. TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Dink Davası’nın basın özgürlüğü açısından önemine değindi. Yaşar, öldürülen gazeteci cinayetlerinin çözülmesini istedi. TGC Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük, duruşma ile ilgili bilgi verdi. Hrant Dink'in ailesinin avukatlarından Bahri Bayram Belen,“Hrant Dink bir gazeteci, aynı zamanda bir düşün insanı. Araştırmacı, muhalif bir yazar ve nihayet bir Ermeni. Türkiye’de bugüne kadar birçok gazeteci, yazar, sendikacı, düşün ve bilim insanı öldürüldü. Bu cinayetlerin sonunda ya olağanüstü baskı yasaları çıktı ya da özel olağanüstü dönemler uygulamaya girdi. Hrant’ın öldürülmesi de bu cinayetlerin son ve en önemli halkalarından biridir. Eğer bugüne kadar öldürülen gazeteci, yazar, düşün insanı, bilim insanı ve sendikacının katilleri, bunları arkasındaki güçler ortaya çıkarılmış olsaydı, o zaman Hrant’ı öldürmeye cesaret edemeyeceklerdi, öldüremeyeceklerdi” dedi.


23 OCAK
Fransız Le Monde gazetesine siber saldırı
Fransa'da yayın yapan Le Monde gazetesine ait Twitter hesabı hack'lendi. Fransa'da yayın yapan Le Monde gazetesinin resmi Twitter hesabını ele geçiren siber korsanlar bu platformda Suriye ve Filistin lehine paylaşımlarda bulundu. Hacker'lar daha sonra bu hasap üzerinden "Je ne suis pas Charlie" (Ben Charlie değilim) mesajını yayınladı. Siber korsanların kontrolüne geçen hesap, Le Monde’un talebi üzerine askıya alındı. Bu sabah, yendiden kullanıma giren Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Le Monde, "Twitter hesabımız hack’lendi. Bizim adımız altında paylaşılan sahte mesajlardan dolayı özür diliyoruz” mesajını yayınladı.



23 OCAK
Fox'a 'kutuplaştırıcı haber' davası!
Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan Charlie Hebdo katliamının ardından 'kutuplaştırıcı' haberler yaparak Paris'in itibar ve imajını zedelediği gerekçesiyle Fox News kanalına dava açacağını söyledi.CNN'den Christiane Amanpour'a konuşan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo,"Bize hakaret edilirse, imajımız zedelenirse, dava açmamız gerekir. Sarf edilen o sözlerin geri alınması için sanırım mahkemeye gideceğiz. Paris'in imajı ve Paris'in itibarı konusunda önyargılı davranıldı" dedi.


23 OCAK
Uğur Mumcu’yu özlemle anıyoruz
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Uğur Mumcu’yu ölümünün 22. yılında özlemle anıyoruz. Meslektaşımızı öldüren tetikçileri azmettirenlerin hala ortaya çıkarılamamasını bir demokrasi ayıbı sayıyoruz” denildi. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:“Üyemiz araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu'nun 24 Ocak 1993'te evinin önündeki arabasına yerleştirilen uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu öldürülmesinin üzerinden 22 yıl geçti. Dönemin iktidarının cinayeti çözmenin ve faillerini yakalamanın devletin namus borcu olduğunu söylediklerini üzüntüyle hatırlıyoruz.Aradan geçen uzun süre içinde cinayeti azmettirilenlerin ortaya çıkarılamamasını bir demokrasi ayıbı olarak düşünüyoruz. Bu ayıp Hrant Dink cinayetinde olduğu gibi yeni gazeteci cinayetleri için de karanlık odakları cesaretlendiren bir örnek olarak karşımızda duruyor. Evrensel gazetecilik normlarına göre basın özgürlüğünün bulunmadığı ülkeler arasında yer alan Türkiye’de, Uğur Mumcu gibi araştırmacı gazetecilere duyulan ihtiyacın ne denli arttığını bir kez daha hatırlatıyoruz.Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına saygı gösterilmesini, gazetecilerin mesleklerini yapmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.”


23 OCAK
Hakimi eleştiren tweetlere erişim engeli getirildi
Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun’un Twitter’dan kendisi hakkında mesaj paylaşanlarla ilgili yaptığı şikayet üzerine gazetecilerin tweetlerine erişim engeli konuldu.Tweetlerine erişim engeli getirilen gazeteler ve gazeteciler, Bugün Gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak, gazeteci Arzu Yıldız, Bugün Gazetesi Twitter hesabı, gazeteci Bilal Şahin, gazeteci Kamil Maman, Zaman Gazetesi yazarı Bülent Korucu, gazeteci Barış Yarkadaş'ın sahibi olduğu internet sitesinin resmi Twitter hesabı, Yazar Rasih Yılmaz, gazeteci Emre Erciş, gazeteci Yakup Çetin, gazeteci Selim Budak, gazeteci Dicle Baştürk, gazeteci Büşra Erdal, gazeteci Aysun Yazıcı.


24 OCAK
BirGün ve Evrensel muhabirlerine beraat!
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde, bir devlet okulunda BirGün gazetesinin okunması konusunda iki öğretmenin tartışmasını haber yapan BirGün ve Evrensel gazetesi muhabirleri Gülsen Candemir ile Emine Uyar hakkında, ’Terör ile mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek’ suçlamasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşmasında öğretmen S.Ö. şikayetinden vazgeçerken, mahkemeden iki muhabir hakkında beraat kararı çıktı.


26 OCAK
Trabzonsporlular gazetecileri taşladı
Bordo-mavili taraftarlar, 3 Temmuz sürecinde adil cezalandırmaların yapılmadığını ileri sürüp İstanbul'da bulunan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) binasına yürüdü. İstinye Park AVM önünde toplanan çok sayıda bordo-mavili taraftar, buradan TFF binasına kadar yürürken, açtıkları pankartlar ve yaptıkları tezahüratlarla şike sürecinde adil cezalandırmaların yapılmadığını ileri sürüp, tepkilerini dile getirdiler.Taraftarlar, hakarette bulundukları medya çalışanlarına taş attı.


26 OCAK
TRT ekibi kaza yaptı: 1 yaralı
İkizdere ilçesine bağlı Gölyayla köyündeki şenliklerden dönerken meydana gelen trafik kazasında, TRT kameramanı yaralandı. TRT ekibini taşıyan Halil Gümüştaş yönetimindeki 34 AS 0194 plakalı kamyonet, İkizdere-Anzer yolunun 12. kilometresinde, buzlanma nedeniyle dereye yuvarlandı. Kazada, kamyonet içerisinde bulunan ekip kendi imkanlarıyla dışarı çıktı. Kazada, TRT kameramanı Fikret Başkan yaralandı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan Başkan'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.


27 OCAK
Gazeteciler ‘Ayın Son Yemeği’nde buluştu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyeleri, “Geleneksel Ayın Son Pazartesi Yemeği”nde bir araya geldi. TGC Restoranında düzenlenen yemeğe; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Göksu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. Açılış konuşmasını yapan TGC Genel Sekteri Sibel Güneş, “2014 yılı medya açısından yine zor bir yıl oldu. Meslektaşlarımız sansür, fiziksel şiddet, yayın yasakları ve akreditasyon sorunlarıyla boğuşmak zorunda kaldı. 700’e yakın gazeteci yeni yıla işsiz girdi. 2015 yılının ilk ayında da gazeteciler yine engellerle karşılaştı” diyerek bir önceki ayın son yemeğinden bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve TGC’nin etkinlikleri hakkında bilgi verdi.


27 OCAK
"Basın mensuplarına yönelik uygulamalar kabul edilemez”
Mısırlı Gazeteciler Sendikası, "Ocak Devrimi yıldönümü olaylarını takipte basın mensuplarına yönelik uygulamalar kabul edilemez" açıklamasını yaptı. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Basın Operasyonları Gözlem Birimi'nin gün boyunca güvenlik güçleri tarafından basın mensuplarına ve görsel takip yapan alan muhabirlerine yönelik ihlaller gözlediği belirtildi. Açıklamada, özellikle foto muhabiri ve kameramanlara yönelik alanda olay takibi ve mesleki çalışmalarını yürüten basın mensuplarına yönelik güvenlik baskılarının basın mensupları tarafından endişeyle karşılandığı dile getirildi.


27 OCAK
AİHM: İfade özgürlüğünde Türkiye sondan birinci
Türkiye, 2014 yılında da Avrupa İnsan Hakları (AİHM) önünde ifade özgürlüğü ihlali nedeniyle hakkında en fazla karar açıklanan ülke oldu.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2014 bilançosu Strasbourg’da açıklandı. AİHM gündemindeki dava başvurusu bakımından 2013 yılını 5’inci sırada tamamlayan Türkiye, 2014 yılında Ukrayna, İtalya ve Rusya’nın ardından 4’üncü sırada yer aldı. İfade özgürlüğü alanında AİHM sicili negatif olan Türkiye, medya özgürlüğü alanında da üyesi olduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından alınan bir kararda eleştirildi. AİHM 2014 yılında toplam 896 karar açıkladı. Hakkında en fazla karar açıklanan ülkelerin başında 101 kararla Türkiye de başı çeken ülkelerden oldu. Türkiye 2013’te olduğu gibi 2014 yılında da AİHM önünde ifade özgürlüğü ihlali nedeniyle hakkında en fazla karar açıklanan ülke oldu. AİHM 2013 yılında Türkiye’nin 9 değişik davada vatandaşlarının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetmişti. Bu rakam 2014 yılında 24’e yükseldi. Bir diğer deyişle AİHM önündeki toplam ifade özgürlüğü ihlallerinin yüzde 50’sinden fazlası Türkiye’den gelen davalardan kaynaklanıyor.


27 OCAK
Kiev, Rus gazetecileri sınır dışı etti
Ukrayna Güvenlik Servisi'nin, ülkedeki 2 Rus gazeteciyi gözaltına alıp sınır dışı ettiği belirtildi. Life News TV'nin 2 çalışanı, Elizaveta Khramtsova ve fotoğrafçı Natalia Kalysheva, Kievli yetkililer tarafından gözaltına alınarak, 5 yıl süreyle Ukrayna'ya giriş izni olmayacak şekilde sınır dışı edildi.Yayın grubunun genel yayın yönetmeni Aram Gabrelyanov, Twitter'dan yaptığı duyuruda; "' gazeteci arkadaşımız gözaltına alınarak bilinmeyen bir noktaya götürüldüler. Haklarında, metro istasyonlarına bombalı saldırı düzenleyecekleri iddiasında bulunuldu" dedi.Gözaltılar Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından da doğrulandı ve Facebook üzerinden yapılan açıklamada; "2 Rus vatandaşının gazetecilikle bir ilgileri yoktur ve Ukrayna'nın ulusal güvenliği ve çıkarları için zararlıdırlar" dendi.


27 OCAK
Erdoğan 17 yıl önceki başlığı hatırlattı, gazetelere çıkıştı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen 'Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu. Siyasi mücadelesinde "muhtarlık" kavramının kendisi için ayrı bir önemi, müstesna bir anlamı olduğunu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Siirt'te okuduğu şiir nedeniyle hakkında açılan dava sonucunda, 23 Eylül 1998'de hakkında 10 ay hapis cezası verildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Kararın ertesinde birçok gazete hele hele en çok satan gazete şu başlığı atmıştı, 'Artık muhtar bile olamaz' demişti. 1998'te atılan bu başlık hem şahsen benim hem de milletimizin hafızasından hiç çıkmadı. Aslında o başlığı atarak sadece beni tahkir etmekle kalmıyorlardı, Türkiye genelinde tüm muhtarları, muhtar kardeşlerimizi de sanki muhtarlık kötü bir şeymiş gibi, seçilmek çok kolay bir şeymiş gibi tahkir ediyorlardı”dedi.


27 OCAK
Canlı yayında üzerine dekor düştü
Konya’da yerel bir televizyon kanalında canlı olarak yayınlanan spor programında sunucunun üzerine dekor düştü. Spor Toto Süper Ligde mücadele eden Torku Konyaspor ile ilgili gelişmelerin tartışıldığı programda, sunucusu Veli Özkan, yayın sırasında arkalarında duran dekorun düşeceğini fark etti. Özkan, canlı yayın sırasında oturduğu koltuktan kalkmadan teknik ekipten reklam arası vermesini istedi. Teknik ekip reklam arasına giremeden Torku Konyasporlu futbolcuların fotoğraflarının bulunduğu dekor üzerine düştü. Omuzuna düşen dekor Özkan’a zarar vermezken programa reklam arası verildi. Reklam arasında dekor düzeldi. Yeniden yayına başlayan Özkan, dekorların düşmesi sonucu küçük bir kaza atlattıklarını anlattı.

27 OCAK
“Holdingleşen medya özgürlüğünü iktidara teslim etti”
Cağaloğlu yokuşunun başında, 1945 yılında yıkılan Tan Matbaası’nın yerine inşa edilen Halil Lütfü Dördüncü İşhanı’nda geçtiğimiz günlerde açılan Tan Evi, basın tarihi açısından önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.Bu kapsamda, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Tarih Vakfı Tan Evi Kültür Avlusu’nda “Dünden Bugüne Türk Basınının Özgürlük Sorunu” konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıya; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Göksu, TGC Önceki Onur Kurulu Başkanlarından Hıfzı Topuz, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, Tarih Vakfı Genel Müdürü Münevver Eminoğlu, Tarih Vakfı önceki Başkanı Halim Bulutoğlu, Cumhuriyet Gazetesi çizeri Semih Poroy’un da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.Toplantını açılış konuşmasını TGC Başkan Turgay Olcayto yaptı. Başkan Olcayto, şunları söyledi:“Tan Baskını, basın tarihimizin utanç tablolarından biridir. Karanlıkta bırakılmış bir tarihin parçasıdır. ‘Tan Evi’ndeki Yokuşun Başı- Demokrasi Mücadelesi’nde Tan Gazetesi 1935-1945’ başlıklı sergi tarihimize ışık tutuyor. Sergiye baktığımızda; Türkiye’de basının, insanları nasıl hedef gösterildiğini, hedefe konularak halkın önüne atıldığını bir kez daha izliyorsunuz ve bugünleri hatırlıyorsunuz. O nedenle bu serginin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sergiyle beraber, genç arkadaşlarımız dönemin basını hakkında fikir sahibi olabilecekler. Tan Evi’nde önümüzdeki günlerde Tarih Vakfı’yla birlikte söyleşiler gerçekleştirerek basının özgürlük sorunlarını ele alacağız.”


GENEL SEKRETER GÜNEŞ: BASIN TARİHİ SANCILI OLAYLARLA DOLU
Genel Sekreter Güneş, şunları söyledi: “Basın tarihi, Tan Olayı gibi ciddi ve sancılı olaylarla dolu. Şu an Türkiye’de 6 bin 800 gazete ve dergi, 263 televizyon kanalı, 1058 radyo istasyonu var. Türkiye’de yayınlanan dergi ve gazetelerin yaklaşık yüzde 60’ı yerel, yüzde 5’i bölgesel, yüzde 36’sı ise ulusal yayın yapıyor. İktidara göre herkese hitap eden çok geniş bir yayın çeşitliliğinden söz etmek mümkün görünüyor. Ama bu bize göre basın özgürlüğü anlamına gelmiyor. 22 gazeteci, 10 dağıtımcı 2015 yılına cezaevinde girdi. Ekim-Aralık döneminde 33 medya temsilcisi, 2 site, 1 Twitter hesabı saldırıya uğradı; 43 gazeteci gözaltına alındı. Cumhurbaşkanına hakaretten 9 gazeteci yargılandı; 1’i 7 bin TL tazminata mahkûm oldu. 2014 yılında 1000’e yakın gazeteci işsiz kaldı. Dünden bugüne özgürlük sorunu, Türk basınında sancılı bir gündem olmaya devam ediyor. Ama umudumuzu yitirmeyeceğiz. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü için mücadeleye devam etmeyi sürdüreceğiz.”
TGC Önceki Onur Kurulu Başkanlarından Hıfzı Topuz, Tan Olayı’nı, öncesi ve sonrasında yaşananları anlattı. Hıfzı Topuz, şunları dile getirdi:“Holdinglerin birçok alanda işleri var. İhale işleri, yol, ithalat ve ihracat işleri var. Holding iktidarla iyi geçinmek zorunda. Holding patronu aynı zamanda gazete patronu. Holding patronu hükümetle ilişkilerini devam ettirmek için hükümetin dediklerini yapmak zorunda. Yani holding patronu iktidara teslim olmuş, bağlanmış insan oluyor. Büyük patron ne isterse onu uygulamak zorunda oluyor. O dönemde bu yoktu. İnönü bunlara karışmıyordu. Bugün holdingleşme gazeteleri bu sona götürdü. Gazeteler ve televizyonlar holdinglerin oldu. Holdingler de iş ve bankacılık çıkarları nedeniyle iktidar ile iyi geçinmek zorunda. İktidar partisinin başında olan kişi emir verdiği zaman o emirlere yüzde 100 uyuluyor. Gazetecilerin işlerine hemen son veriliyor. O zaman böyle bir şey yoktu. Kimsenin iktidarı sevmiyor diye, işine son verildiğini ben hatırlamıyorum. Gazetelerin, televizyonların medyanın büyük sermaye işi olması, özgürlüğünü kaybetmesine neden oldu. Başka yerlerde medya bu kadar iktidara köle olamaz. Bu kadar baskı altına girmez.”

27 OCAK
Ünlü ressam ve gazeteci yoğun bakımda
Antalya'da yaşayan ünlü ressam ve gazeteci- yazar Fikret Otyam, geçirdiği mide kanaması sonrasında götürüldüğü hastanede yoğun bakım servisine alındı. Kış aylarını Konyaaltı Caddesi'ndeki evinde, yaz aylarını Geyikbayırı Köyü'nde geçiren 89 yaşındaki Fikret Otyam, yıllardan bu yana böbrek yetmezliği nedeniyle haftada 3 gün 4'er saat diyalize giriyor. Özel bir merkezde girdiği diyalizde rahatsızlanan Otyam, mide kanaması geçirdiği anlaşılınca ambulansla Atatürk Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Tansiyonu düşen ve solunum sıkıntısı çeken sanatçı Otyam, solunum cihazına bağlandı ve 4 ünite kan takviyesi yapıldı. Bilinci kapanan Otyam'a kalbin düzenli çalışmasını sağlayacak ilaçlar verildi. Tedaviye cevap veren ve tansiyonu normal değerlere gelen Fikret Otyam, kardiyoloji yoğun bakım servisine alındı. Fikret Otyam'ın mide kanamasının devam ettiğini belirten doktorları, kanamanın azaldığını yine de durumun ciddiyetini koruduğunu söyledi.


28 OCAK
Burhanettin Şener vefat etti
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Sürekli Basın Kartı Sahibi Burhanettin Şener, vefat etti.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Burhanettin Şener’in ölümüyle ilgili yayınladığı mesajda “Değerli büyüğümüz Burhanettin Şener’i kaybettik. Gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet veren Burhanettin Şener’i sevgi ve saygıyla anıyoruz. Burhanettin Şener’in ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” dedi.


28 OCAK
“Burhanettin Şener’in ailesine ve basın topluluğuna başsağlığı diliyoruz”
İstanbul – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, Sürekli Basın Kartı Sahibi Burhanettin Şener 28 Ocak 2015 Çarşamba günü vefat etti.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Burhanettin Şener’in ölümüyle ilgili yayınladığı mesajda “Değerli büyüğümüz Burhanettin Şener’i kaybettik. Gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet veren Burhanettin Şener’i sevgi ve saygıyla anıyoruz. Burhanettin Şener’in ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” dedi.

29 OCAK
Japon kadın gazeteci Urfa'da kazada öldü
IŞİD'ın kaçırdığı ve serbest bırakması beklenen meslektaşı Kenji Goto ile ilgili gelişmeleri takip etmek üzere Şanlıurfa'da bulunan Fuji Tv muhabiri Kazumi Takaya ve kiraladığı aracın şoförü Kasım Polat kazada öldü.


29 OCAK
Dündar hakkında 'zorla getirilme' kararı
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Can Dündar hakkında, 18 Temmuz 2014 tarihinde yazdığı köşe yazısında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki görüldü. Can Dündar'ın katılmadığı duruşmada, Dündar'ın avukatı Bülent Utku hazır bulundu. Utku, müvekkilinin yurt dışında bulunduğu için duruşmaya katılmadığını belirtirken, Erdoğan ailesinin avukatı Hatice Özay ise, Dündar'ın cezalandırılmasına karar verilmesini talep etti.Dündar'ın "zorla getirilmesine" karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı eksik evrakların tamamlanması için 26 Şubat'a erteledi.


30 OCAK
TGC: Abdi İpekçi gazeteciliğini özlüyoruz
1 Şubat 2015 Pazar günü saat 11.00’de Zincirlikuyu’daki mezarı başında anılacak olan Abdi İpekçi’nin ölüm yıl dönümde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:“1 Şubat 1979 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Milliyet Gazetesi Başyazarı, Genel Yayın Müdürü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkan Vekili Abdi İpekçi’yi ölümünün 36. yıl dönümünde sevgi ve saygıyla anıyoruz.Abdi İpekçi, Türkiye’de kamuoyunun gerçekleri öğrenme ve doğru haber alma hakkı için uğraş veren ve gazetecilik etik ilkelerinin yaygınlaşması için çaba harcayan örnek bir meslek ustamızdı. 36 yıldan bu yana hala aydınlanamayan ve dosyası faili meçhuller arasına kaldırılan Abdi İpekçi’nin öldürülmesinin basınımız için de bir dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz.1908 yılından bu yana 64’ü bulan öldürülen gazeteciler arasında Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı gibi değerlerimizin tetikçileri bulunsa da azmettiricileri hala ortaya çıkarılamadı. Türkiye demokrasi açısından bu durumun hala sancısını ve acılarını yaşamaktadır. Abdi İpekçi gazeteciliğinin Türkiye basınının içinde bulunduğu bu zorlu dönemlerde yeniden yeşermesi en büyük dileğimiz. Bunun için de meslektaşlarımıza hangi konumda olursa olsunlar büyük görevler düştüğüne inanıyoruz. Abdi İpekçi’yi özlemle andığımızı bir kez daha vurguluyoruz.”


30 OCAK
CHP'den gelmiş gibi gösterilen sahte uzantılı virüs
Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık ,Soner Yalçın, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın aralarında bulunduğu 13 sanıklı 'Oda tv Davası' özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından yeni mahkemesinde ilk defa görülmeye başlandı. Son defa 12 Aralık 2013'te eski mahkemesi özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava bu mahkemelerin kapatılmasının ardından 414 gün sonra yeni mahkemesi İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Avukat Hüseyin Ersöz, adli bilişim mühendisi Tuncay Beşikçi'ye dosyadaki dijital delillere ilişkin hazırlattıkları yeni bir bilirkişi raporunu mahkemeye sundu. Oda tv'de ele geçirilen bilgisayardaki 328 adet dosyayı incelediğini ifade eden Beşikçi, "Bu dosyaların arasında yabancı bir bilgisayarda yaratılıp, bu bilgisayara truva atı adlı virüsle kopyalanan dosyalar buldum. Bu virüslerin gelme şekli mail yoluyla olmuş. CHP gibi sahte uzantıyla virüs bulunan mail atılmış. Bu da dosyalara giriş imkanı yaratmış. Bu dosyaların tarihlerinde ve saatlerinde çelişkiler gördüm, değişiklikler yapılmış" dedi.


30 OCAK
TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular sona erdi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen “Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri” ne başvurular, 30 Ocak’ta sona erdi. TGC Başarı Ödülleri, 1959 yılından beri basın, televizyon, radyo ve internet gazeteciliği ana başlıkları altında 22 kategoride eserlere veriliyor. Ana dal ya da bağlı dallarda yalnızca tek ödül veriliyor. Seçici Kurul uygun gördüğünde başarılı çalışmalar ise ‘övgü’ ile değerlendiriliyor. Başarı Ödülleri kapsamında ayrıca yarışmaya başvuran bir gazeteci veya yayın organına bir yıllık çalışması dikkate alınarak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlarından Nezih Demirkent adına konulan Özel Ödül verilecek.


Belgesel Günleri Ocak ayında da devam etti
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC), Beşiktaş Belediyesi ve Belgesel Sinemacılar Birliği ile düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinin 6. Sezonu devam ediyor. Bu ay içinde “Çalınan Devrimim”, “Kampın Şampiyonu”, “Eskişehir’de Son Havadis” isimli belgeseller sanatseverle buluştu.