Ağustos 2012 Raporu
GÖP Dönem Başkanlığı Basın Enstitüsü’ne geçti
GÖP Dönem Başkanlığı TGC Başkanı Ercan İpekçi tarafından Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel’e devredildi
Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Başkanlığı Basın Enstitüsü’ne devredildi. GÖP Dönem Başkanlığı’nı 2 aydır yürüten TGS Başkanı Ercan İpekçi bu görevi Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel’e devretti. GÖP Dönem Başkanlığı devir törenine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkan Vekili Turgay Olcayto, Basın Enstitüsü Derneği adına Ferai Tınç, Basın Konseyi adına Zeynep Göğüş, Pınar Türenç, Basın Konseyi adına Hasan Sınar ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti adına Ali Ekber Yıldırım katıldı.
TUTUKLU GAZETECİ SAYISI 83’E İNDİ
TGS Başkanı Ercan İpekçi dönem başkanlığı boyunca yürüttükleri faaliyetlere değinerek şöyle konuştu: “Dönem başkanlığımızda Tanıklık Günleri düzenledik. En son 90 gazeteci cezaevindeydi. Görevi devraldığımızda 100 dolayında gazeteci cezaevindeyken Tanıklık Günleri ve 3. Yargı Paketi’yle bu sayı 83’e indi. Diyarbakır Cezaevi’ni 3 kez ziyaret talebinde bulunduk. Adalet Bakanlığı ne olumlu ne olumsuz hiçbir yanıt vermedi. Diyarbakır Cezaevi’ndeki meslektaşlarımızı ziyaret etmemize izin verilmedi. 1 Eylül tarihinde Tutuklu Gazete’nin 3. sayısı çıkacak. Bununla ilgili çalışmaları da devam ettirdik.”
Toplantıda konuşan Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel de yeni dönemde GÖP olarak üye kuruluşlarla birlikte sendikanın kaldığı yerden mücadeleyi daha iyiye götürmeye kararlı olduklarını söyledi.
TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto ise “Devir teslim dolayısıyla yapılan törende halen cezaevinde 83 gazetecinin bulunduğu tutuklu gazetecilerle ilgili dayanışmanın sürdürülebilmesi için yeni projelerin üretilmesi gündeme geldi” dedi. (1 Ağustos 2012)
***
Semt sakinleri Basın Dispanseri’ne sahip çıktı
Basın Dispanseri olarak bilinen Haseki Basın Semt Polikliniği’nin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılmak istenmesine karşı çıkan semt sakinleri, “Dispanserimizi geri istiyoruz” dedi.
İstanbul, Sultanahmet’te bulunan Haseki Basın Semt Polikliniği’nin kapatılmak istenmesi Sultanahmet Turizm ve Yatırımcıları Derneği (SUYAD),Sultanahmet esnafı ve semt sakinleri tarafından düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne (TGC) ait olan 44 yıllık Haseki Basın Semt Polikliniği’nin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılmak istenmesini protesto eden Sultanahmet Turizm ve Yatırımcıları Derneği (SUYAD), Sultanahmet esnafı ve semt sakinleri polikliniğin önünde bir araya geldi.
“Sultanahmet’in sağlığını bozmayın”, “Kamu binası rant kapısı olmasın” ve “1 kutu ilaç yazmak için 10 saat telefonda beklenir mi?” yazılı pankartlar taşıyan protestocular Yerebatan Caddesi’nde basın açıklaması yaptı.
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya konuyu ilettiklerini, dispanserin tahliyesini değil güçlendirilmesini talep ettiklerini söyledi.
TGC Genel Sekreteri Güneş, şöyle konuştu: "Basın Semt Polikliniği, binası Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne ait olup 44 yıllık bir kuruluştur. TGC ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolle bölgede yaşayan halka sağlık hizmeti sunmak ve cemiyet üyelerine de hizmetlerde kolaylık sağlama koşuluyla 2018 yılına kadar bedelsiz kullanım hakkı verilmiştir. Cemiyet son 15 yıldır Basın Dispanseri binasından kira almamaktadır. Yakın zamana kadar çatısından binaya ultrason cihazı alımına kadar birçok konuda da ayrıca destek olmuştur. Basın Polikliniği’nde halen Dahiliye, Çocuk, Psikiyatri, KBB, Diş, Göz, Ortopedi, Kadın Doğum, Genel Cerrahi, Nöroloji ve aile hekimleri çalışmakta olup, laboratuvar, röntgen ve ultrason hizmetleri verilmektedir. 24 saat ambulans hizmeti de veren polikliniğin yıllık hasta protokolü 60 bin civarındadır. Dispanser kapatılırsa yalnız gazeteciler değil, bölge halkı, esnafı, turistler bundan zarar görecek. Gündüz 1 milyona yakın insanın ziyaret ettiği Sultanahmet'te sağlık kuruluşu kalmayacak. Bir süre önce kapatılan Sultanahmet Sağlık Ocağı ve Vilayetler Polikliniği’nden sonra, şimdide açık kalan tek sağlık kuruluşu olan Haseki Hastanesi'ne bağlı Basın Semt Polikliniği kapatılmak isteniyor. Depreme dayanıklı olmadığı ileri sürülerek yıkılacağından söz ediliyor. Sultanahmet'teki tüm binalar için böyle bir rapor çıkarılabilir. Amaç dispanseri kapatıp binayı yıkıp yerine otel mi yapmak, yoksa bu hizmetin devamlılığını mı sağlamak? Sultanahmet'te otel çok ama sağlık kuruluşu kalmayacak. Sağlık Bakanlığı'ndan ve İstanbul Valiliği'nden konuyu yeniden değerlendirmelerini ve binanın güçlendirilmesini, hizmetin devam etmesini talep ettik." (7 Ağustos 2012)
***
Gazeteciler Mahallesi örnek olacak
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Şişli Belediyesi tarafından yürütülen Esentepe Gazeteciler Mahallesi Projesi kapsamında ünlü gazeteci ve yazarların evlerine plaket asılacak
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Şişli Belediyesi tarafından yürütülen Esentepe Gazeteciler Mahallesi Projesi kapsamında ünlü gazeteci ve yazarların yaşadığı evler belirlenerek bu yapılara birer plaket konulacak. Proje kapsamında Gazeteciler Mahallesi'nde yaşayan gazetecilerin yaşamlarını konu alan bir de kitap hazırlanacak.
Esentepe Gazeteciler Mahallesi Projesi’yle ilgili gazeteci yazar Hıfzı Topuz’u ziyaret eden TGC Başkanı Orhan Erinç, Başkan Vekili Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Atay, Yönetim Kurulu Üyesi Celal Toprak, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile danışmanları hazırlanacak levha örneklerini ve projenin detaylarını görüştü.
TGC Başkanı Orhan Erinç, Esentepe Gazeteciler Mahallesi’nin İstanbul’un gazetecilik tarihi açısından önemli bir bölge olduğunu vurguladı. Başkan Erinç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Esentepe Gazeteciler Mahallesi yerleşim yeri olarak 1800’lerin son çeyreği ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında gazetecilerin yaptırdığı bir mahalle ve gazetecilerin kurduğu ilk kooperatif. Burada çok ünlü gazeteciler yaşadı. Hıfzı Topuz burada yaşayan gazetecilerin evlerine plaket konulmasını istemişti. TGC olarak bu konuyu Şişli Belediyesi’yle görüştük ve bir proje çalışması başlattık. Burada yaşayan gazetecilerin anılarından ve mesleki başarılarından oluşan bir de kitap hazırlanacak. O kitap da tabii basın tarihi açısından çok önemli bir kaynak olacak. Burada oturan ustalarımızdan hayatta olanlar var. Onların verecekleri bilgiler ve TGC albümleri gibi kaynaklardan alınan bilgilerle bu kitap çalışması yapılacak. En yoğun plaket çalışması bu bölgede olacak. Bu mahallenin bir de 24 Temmuz Meydanı var. Küçük de olsa bu meydan düzenlenecek.” (7 Ağustos 2012)
***
TGC, Bolu Gündem Gazetesi çalışanlarına saldırıyı kınadı
Gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel saldırıların olağan hale getirildiğine dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Bolu Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Süha Alparslan’a ve Yazı İşleri Müdürü Ayşegül Topçu’ya yönelik saldırıyı kınadı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle:
“Mehmet Süha Alparslan ve Ayşegül Topçu, Bolu Gündem Gazetesi'nde yaptıkları baz istasyonu haberi nedeniyle, 3 Ağustos’ta üç kişinin saldırısına uğradı. Muşta, sopa ve bıçak kullanan saldırganların serbest bırakıldıklarını ve meslektaşlarımıza yönelik tehditlerin ise hala sürdüğünü öğrendik. Gazetecinin görevi halkın haber alma hakkına hizmet etmektir. Kamuoyunu bilgilendirmek, kamuoyu aleyhine olan haksızlıkları, yolsuzlukları haber yapmak gazetecilerin en önemli işlevidir. Bu olayı halkın bilgi edinme hakkına yapılmış çirkin bir saldırı olarak niteliyor, olayın sorumlularının cezalandırılmasını istiyoruz, yetkilileri göreve davet ediyoruz. Gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel saldırıların olağan hale gelmesinin basın özgürlüğü açısından bir utanç konusu olduğunu hatırlatıyor, meslektaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz." (10 Ağustos 2012)
***
GÖP: Başbakan’ın sözleri kabul edilemez
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bir köşe yazısında eleştirilmesine sinirlenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yazının yazıldığı gazetenin sahibine seslenerek "Ben buradan o medya patronuna 'yazıklar olsun' diyorum" dedi.
Başbakan’ın konuşmasını eleştiren Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), “Başbakan'ın medya patronları üzerinde baskı kurması, basın ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmaya dönük otoriter bir zihniyeti yansıtmaktadır. Başbakan’ı artık medya patronlarından ellerini çekmeye davet ediyoruz.” (14 Ağustos 2012)
***
TGC gazetecilerin hedef gösterilmesini kınadı
90 dolayında gazetecinin tutuklu olduğunu, gazeteciler hakkında açılmış 10 bine yakın dava olduğunu hatırlatan TGC Yönetim Kurulu, dışarıdaki gazetecilerin de hedef gösterilerek baskı altında tutulduğuna dikkat çekti
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Yeni Akit gazetesinde "Sakık'tan Bombalar" başlığıyla yayımlanan yazıda gazeteci Cengiz Çandar, Hasan Cemal, Ahmet Altan ve Yasemin Çongar'ın hedef gösterilmesini kınadı.
Bugün 90 dolayında gazetecinin ceza evinde bulunduğunu, gazeteciler hakkında açılmış 10 bine yakın dava olduğunu hatırlatan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle; "Dışardaki gazeteciler de sözlü ve fiziksel şiddetle hedef alınmakta itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır. Birçok gazeteci korku ve tehdit dolu günler geçirmektedir. Gazetecilerin gazeteciler tarafından hedef gösterilmesi ayrıca üzüntü vericidir. Gazetecilik, hiçbir zaman, görüşlerini paylaşmadığımız insanların afişe edilmesi veya hedef gösterilmesi mesleği olamaz. Olmamalıdır. Meslektaşlarımızdan Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nin, 'Gazeteci; bilgi ve haber alma, yorum yapma ve eleştirme özgürlüklerini ne pahasına olursa olsun savunur' ve 'Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur' ilkelerine titizlikle uymalarını bekliyoruz.
Hedef gösterilen gazetecilerin can güvenliklerinin korunması için yetkilileri göreve çağırıyoruz." (17 Ağustos 2012)
***
TGC: Gaziantep’teki hain saldırıyı lanetliyoruz
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gaziantep’te sivilleri hedef alan hain saldırıyı lanetledi.
9 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 57 vatandaşımızın yaralandığı saldırının barış ve demokrasiye de zarar verdiğine dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle: “Teröre ve şiddete karşı her zamankinden daha fazla dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz günleri yaşıyoruz. Barışın ve kardeşliğin ön planda olması gereken bayramın ikinci gününde gerçekleşen Gaziantep’teki hain saldırıyı lanetliyoruz. Kaybettiğimiz vatandaşların ailelerine baş sağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Özgürlüğün, barışın ve demokrasinin egemen olduğu, kardeş kavgasının olmadığı bir Türkiye hayalini gerçekleştirmek için toplumun tüm kesimlerinin daha fazla çaba göstermesini bekliyor, bu hain saldırıyı kınıyor, aynı acıların yeniden yaşanmamasını umut ediyoruz.” (23 Ağustos 2012)