Eylül 2012 Raporu
“Gazetecilik mesleği halkla ilişkilerle karıştırılmamalı”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu (TGC), Anadolu Ajansı’nın şirket haberlerini ücret karşılığı haberleştirip abonelere servis yapmasının gazetecilik meslek ilkeleriyle bağdaşmadığını açıkladı.
TGC Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle: “Anadolu Ajansı’nın ücret karşılığı şirketlerin aktivitelerini haberleştirerek abonelere servis yaptığı yolunda kamuoyuna haberler yansımıştır. Bu, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne aykırı bir tutumdur. Konunun kamuoyuna yansımasının ardından çeşitli meslek gruplarının bilgi istemesine karşın Anadolu Ajansı’nın bu konuda bir açıklamada bulunmadığı görülmüştür. Anadolu Ajansı’nın açıklama yapmaması üzerine konu TGC Yönetim Kurulu’nda değerlendirilmiştir. Bu durumda, TGC Yönetim Kurulu, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin E bendinde yer alan “Gazetecinin temel görevleri ve ilkeleri” başlığının 12 maddesini bir kez daha hatırlatmak zorunluluğunu duymuştur: “Gazeteci, mesleğini, reklamcılıkla, halkla ilişkilerle ve propagandacılıkla karıştıramaz. İlan-reklam kaynaklarından herhangi bir telkin, tavsiye alamaz, maddi çıkar sağlayamaz.” (13 Eylül 2012)
***
TGC’nin internet sitesi saldırıya uğradı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) internet sitesi bilgisayar korsanları tarafından hacklendi. Kendilerini Turkish Ajan Hacker olarak tanımlayan bilgisayar korsanları TGC’nin internet sitesine “Anadolu Ajansı’ndan özür dileyeceksiniz” başlıklı bir mesaj bıraktı.
TGC Yönetim Kurulu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Basın özgürlüğü, gazetecilere yönelik baskılar ve etik sorunlarla ilgili 1946 yılından bu yana çalışan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, meslekteki her görüşten tüm gazetecileri kapsayan ve kucaklayan çalışmalarını sürdürmeye kararlıdır. Her türlü tehdit ve hedef gösterme, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni doğru bildiği yoldan döndürmeye yetmeyecektir.” (14 Eylül 2012)
***
Gazeteciler özgür bırakılsın
Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), "Haksız, adaletsiz ve hukuksuz şekilde cezaevlerinde bulunan gazetecilerin derhal serbest bırakılmalarını ve tutuksuz yargılanmalarını" talep etti.
“Ergenekon” soruşturması kapsamında Odatv’de yapılan aramalar sonrasında gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın’ın da aralarında bulunduğu 12 sanık hakkında açılan davanın 13’üncü duruşması yapıldı.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın büyük salonunda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, gazeteciler Soner Yalçın, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ile Yalçın Küçük katıldı. Tutuksuz yargılanan Nedim Şener, Ahmet Şık, Muhammet Sait Çakır, İklim Ayfer Kaleli, Ahmet Mümtaz İdil, Şükrü Doğan Yurdakul, Müyesser Yıldız ile Coşkun Musluk da duruşmada hazır bulundu.
Duruşmaya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkan Vekili Turgay Olcayto, Başkan Yardımcısı Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Saymanı Gülseren Güver, Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar, gazeteciler Ahmet Hakan, Ayşenur Arslan ve Uğur Dündar, Yalçın Bayer, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, Orhan Bursalı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, milletvekilleri Oktay Ekşi, Haluk İyidoğan ve Celal Dinçer ile partinin İstanbul il yöneticileri ile sanatçılar Tarık Akan, Bedri Baykam, Orhan Alkaya da izleyici olarak katıldı.
Duruşması öncesi Çağlayan'daki Adalet Sarayı önünde tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için eylem yapıldı. "Zindanlar boşalsın, gazetecilere özgürlük" yazılı pankart açılan eylemde, Odatv ve KCK davasında tutuklu gazetecilerin de aralarında bulunduğu sanıkların fotoğrafları adliye önünde yere dizildi. (14 Eylül 2012)
***
Erinç: Gazeteciler, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanıyor
Silivri cezaevinde 20 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Odatv Sorumlu Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nu ziyaret etti.
Ziyarette Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Başkan Vekili Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Atay, Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar ve Yönetim Kurulu Üyesi Celal Toprak bulundu. Ziyaret sırasında TGC’ye desteği için teşekkür eden Odatv Sorumlu Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdürü Barış Terkoğlu, 20 ay tutuklu kaldıkları süreci ve bundan sonraki yaşamlarında neler yapacaklarını anlattılar.
TGC Başkanı Orhan Erinç ziyaret sırasında “Gazetecilerin ilk gözaltına alınmasından bu yana yapılanların gazetecilik mesleğiyle ilgili olduğunu düşündüğümüzü her fırsatta dile getiriyoruz” diyerek şöyle devam etti: “Biz meslektaşlarımızın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılandıklarını, yasalardaki yanlış tanımlardan yola çıkarak terörist sayılmalarının anlamsız olduğunu söylüyoruz. Ve diyoruz ki, Türkiye evrensel hukuk kurallarına uygun yasaların yapıldığı ve uygulandığı ülke haline gelsin. Bu konuda TGC ve 93 meslek örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu GÖP olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cezaevinde gazeteci olmayacak açıklamalarına karşın Türkiye’de en çok gazetecinin hapiste olduğu bir süreç geçiriliyorsa bunda Türkiye’deki demokrasi anlayışı en önemli nedendir. Dileğimiz, meslektaşlarımızın mesleklerinden alıkonmadan gazetecilik sıfatını kullanmaya devam etmeleridir. Cezaevlerinde gazeteci kalmamasını istiyoruz. Bundan da umudumuz devam ediyor…”
***
TGC: Gazetecilerin tecritte tutulması kabul edilemez
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan’a verilen 16 duruşmaya katılmama cezasının, uygulanan tecridi daha da katmerleştirdiği için kabul edilemez olduğunu açıkladı. Açıklamada şöyle denildi: “Meslektaşlarımız Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan herhangi bir disiplin suçu işlemedikleri halde cezaevinde idare kararıyla mahkum konumunda tecritte tutulmaktadırlar. 16 duruşmaya katılmama cezası, duruşmaya gelerek bir ölçüde tecritten kurtulma olanağı bulan meslektaşlarımızın, bundan da mahrum edilmesi anlamına gelmektedir. Özel yetkili mahkemelerdeki usul uygulamalarının sıkça tartışıldığı bir ortamda, sanıkların haklarında söylenenleri duymadan savunma yapmalarının mümkün olmadığı da dikkate alındığında kararın bu yönden de değerlendirilmesi gerektiği kanısındayız.” (21 Eylül 2012)
***
Erinç: Gazetecilik zor süreçten geçiyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Lokali’nde düzenlenen “Ayın Son Pazartesi Yemeği”nde yeni üyelere rozetleri takıldı. Açılış konuşmasını yapan TGC Genel Sekteri Sibel Güneş, TGC’nin etkinlikleri ve Eylül ayı içinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
5. Babıali Günleri’ne sayılı günler kaldığını aktaran Güneş, Türkiye’nin en büyük gazetecilik meslek örgütü olan TGC’nin gazeteciler arasındaki dayanışmayı güçlendirmek, gündemdeki sorunları paylaşmak amacıyla düzenlediği Babıali Günleri’nin içeriği hakkında bilgi verdi ve herkesin davetli olduğunu belirtti.
Gazeteciliğin zor bir süreçten geçtiğini söyleyen TGC Başkanı Orhan Erinç, “Gazetecilerin gözaltına alındıkları günden bu yana yapılanların gazetecilik mesleğiyle ilgili olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Gazetecilerin, haber kaynakları, özel arşivleri, bilgisayarlarındaki kayıtlı belgeler yani mesleklerini yerine getirmek için yaptıkları faaliyetler nedeniyle yargılandıkları kanısındayız. Yanlış tanımlardan yola çıkarak terörist sayılmalarını anlamsız olduğunu söylüyoruz” dedi.
Bir dönem “Hapiste gazeteci yok” şeklinde iddialı bir şekilde açıklamalar yapıldığını hatırlatan Erinç, ısrarları üzerine ‘içeride gazeteci yok’ şeklindeki ifadelerin giderek değiştiğini ancak buna rağmen gazetecilerin basın kartının olmamasının öne sürüldüğünü anımsattı.
Yaşananların bir önemli sorunu daha gözler önüne serdiğini dile getiren Başkan Erinç, sarı basın kartı olmayan gazetecilerin ‘gazeteci’ değilmiş gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu kaydetti.
Ülkemizde basın sigortasıyla çalışan gazeteci sayısının da azlığına dikkat çeken Başkan Erinç, bu noktada Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı’na önemli görevler düştüğünü anlattı. Erinç, TGC olarak mesleğin ve basın mensuplarının haklarını korumak için üzerlerine düşen görevlerini yapmaya devam edeceklerini söyledi. (25 Eylül 2012)
***
‘Basına önemli görevler düşüyor’
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (YGC) ile Marmara Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği “Eski Yugoslavya – Yeni Makedonya Kültür ve Medya” paneli TGC Basın Müzesi’nde yapıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir’in oturum başkanı olduğu panelde, Yugoslavya’nın dağılmasından sonra Makedonya’da Türklere ilişkin kültür, sanat yaşamı ile medyanın durumu üzerinde duruldu. Açılış konuşmasını yapan TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto, Makedonya’dan kalemi çok güçlü yazarların çıktığını belirterek bu panelin iki ülke için de önemli bir etkinlik olduğunu söyledi. (26 Eylül 2012)
***
5. Babıali Günleri gemi gezisiyle başladı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) düzenlediği 5. Babıali Günleri kapsamında gemi gezisi düzenledi. İstanbul ve Üsküdar’dan kalkan Sueda isimli gemiyle yapılan Boğaz gezisinde yaklaşık 500 gazeteci, televizyoncu ile yerel basın mensubu konuk edildi.
Gezinin beraberlik, dayanışma ve moral açısından son derece önemli olduğunu anlatan katılımcılar, memnuniyetlerini dile getirdi. Gecede Babıali Günleri’nin gazeteciler açısından önemli olduğu ifade edildi. (27 Eylül 2012)
***
Uzman gazetecilere ihtiyaç var
Türkiye’nin en büyük gazetecilik meslek örgütü olan TGC’nin gazeteciler arasındaki dayanışmayı güçlendirmek, gündemdeki sorunları paylaşmak amacıyla düzenlediği 5.Babıali Günleri, “Uzman Habercilik” paneliyle başladı. TGC Burhan Felek Konferans Salonu'nda yapılan panelin moderatörlüğünü TGC Başkan Yardımcısı Vahap Munyar yaptı. Munyar, uzman gazeteciliğinin zaman içinde geliştiğini dile getirdi. Munyar, “Uzmanlıkta birikim oluşmuştur. Uzman haberci, haber yaparken bütün dengeleri çok iyi bilir ve tartar” şeklinde konuştu. “Uzman Habercilik” panelinde Literatür Dergisi Yayın Yönetmeni, Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği Başkanı Ziyneti Kocabıyık, Habertürk Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, Hürriyet Gazetesi Muhabiri Arda Akın ve Cumhuriyet Gazetesi Eğitim Editörü Figen Atalay konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, “Tarafsızlık nasıl korunuyor?”, “Güvenilir haberciliğin şartları neler?”, “Uzman habercinin önündeki engeller” gibi birbirinden önemli ve merak edilen konular ele alındı. (27 Eylül 2012)
***
Türkiye’de gazete çalışanları özgür değil
TGC’nin düzenlediği 5. Babıali Günleri, okurlarla basın mensuplarını buluşturmaya devam etti. Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen “Gazete Çalışanları Ne Kadar Özgür?” panelinin moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç üstlendi. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazeteci Ferai Tınç, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, medya çalışanlarının özgürlük sorununa mercek tuttu.
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş paneldeki konuşmasında şöyle konuştu:
“Gazete çalışanlarının özgürlük alanlarının daraldığı bir alanda yaşıyoruz. Gazeteciler hem siyasi baskılar nedeniyle hem de çalıştıkları kurumlardan gördükleri baskılar nedeniyle ayrılmak zorunda kaldılar. Bu dönemde kendilerini iktidara yakın hisseden bazı gazeteciler de meslektaşlarını hedef gösterip itibarsızlaştırmayı meslek haline getirdiler. İktidar gazetecilerin yıpranma hakkını ellerinden aldı. Örgütlenmenin önünde engeller var. Gazetecilere açılan davalar 10 bine ulaştı. 2009’da 29 gazeteci tutukluyken şimdi 81 gazeteci tutuklu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak gazeteciler üzerindeki baskıların kaldırılması, halkın gerçekleri öğrenme hakkının sağlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. TGC olarak, hiçbir politik görüş gözetmeden basın özgürlüğü ekseninde her görüşten gazeteciyi sahiplenmeyi sürdürüyoruz.”
“Gazete çalışanları ne kadar özgür?” panelinin moderatörlüğünü üstlenen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç ise şöyle konuştu: “Siyasi iktidarların ya da yöneticilerin basına egemen olma ve yönlendirme çabaları ne yazık ki bitmiyor. 3 yıl kadar önce Adalet Bakanlığı bir strateji planı hazırlayarak TGC’ye de gönderdi. Çünkü bizime ilgili bölümler de vardı ve strateji planında basınla ilgili etik kodların hakim ve savcılardan oluşacak bir heyet tarafından belirlenmesi koşulu söz konusuydu. Ama biz TGC’nin hem 27 Mayıs, hem 12 Eylül sonrasındaki girişimlerini de örnek göstererek bunun Anayasa’ya aykırı olacağını çünkü Anayasa’da, insan hakları sözleşmesinden ifade özgürlüğünün resmi makamların müdahalesi olmaksızın kullanılamayacağını söyledik. Herhangi bir gelişme olmadı. Emniyet Genel Müdürlüğü polis muhabirliği yetiştirecek diye bir haber izledik. Gazetecinin haberi nasıl yapacağını, haber kaynağını nasıl belirleyeceğini emniyet belirleyecek. Bu Türkiye’de ifade özgürlüğü kapsamında gelişmelerin halen anlaşılamamış olmasından ve halkın bilgilenme hakkı konusundaki hakları vatandaşlarımızın kullanma konusunda gerekli özeni göstermemesinden kaynaklanan bir durum.” (30 Eylül 2012)
***
AKP'nin akreditasyon uygulaması eleştirildi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Evrensel, Birgün, Yeniçağ gibi gazetelerinin AKP genel kuruluna akredite edilmemelerinin demokrasi ve ifade özgürlüğü anlayışıyla bağdaşmadığını açıkladı.
TGC Yönetim Kurulu açıklaması şöyle; “Bu gazetelerde görev yapan gazetecilere AKP genel kurulunu izlemek için giriş kartı verilmemesi ayrımcılıktır. Söylemde çok sesliliği dillendirenlerin, uygulamada tek seslilikten yana olduğunu göstermektedir. Akreditasyon konusu Türkiye'de yıllardır bir sorun olarak gündemdedir. Sorunun çözümünü beklerken yeniden keyfi değerlendirmelerle iptaller yaşanmaktadır. İktidar, yayın politikasından hoşlanmadığı gazetelerin çalışanlarının mesleklerini yapmalarını engellemektedir. Halkın bilgilenme hakkını da yok saymaktadır. TGC olarak bu yanlıştan artık dönülmesinin bekliyoruz.” (30 Eylül 2012)
***
“Gazeteciler dışarıda buluşsun”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Gülhane Parkı’nda düzenlediği 5. Babıali Günleri kapsamında TGC standında kitaplarını imzalayan yazarlar ‘Babıali Günleri’ni değerlendirdi. TGC standında Deniz Banoğlu, Önder Balıkçı, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Müyesser Yıldız okuyucularıyla buluştu. Okuyucuların yoğun ilgisiyle karşılaşan gazeteciler kendilerine yöneltilen soruları yanıtladı.
Etkinlik nedeniyle TGC’ye teşekkür eden Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu şunları söyledi: “Babıali Günleri, mesleki dayanışma açısından oldukça önemli. Bu nedenle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne teşekkür ediyoruz. Keşke bütün gazeteciler buraya gelebilseydi. Biz içerideki meslektaşlarımızı da bugün burada görememenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Keşke onlar da şimdi burada bizimle birlikte olsalardı.”
TGC’nin kendilerine çok destek verdiğini söyleyen gazeteci Müyesser Yıldız, “Bizi hiç yalnız bırakmadılar. Gerçekten çok mutlu oldum. Cezaevindeki gazetecilerin de burada olmasını isterdik. Bu nedenle biraz üzgünüz” ifadelerini kullandı. (30 Eylül 2012)
***
Yerel Basın Babıali’de
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) düzenlediği 5. Babıali Günleri’ne çok sayıda kurum ve kuruluş stant açarak destek verdi.
Stantlarıyla etkinliğe katılanların arasında yerel basının temsilcileri de vardı. Yerel basın temsilcileri, Anadolu basının özellikle bu etkinliğe katılması gerektiğini vurgulayarak “Mesleğimizin duayenleriyle birlikte bulunmak, onlarla fikir alışverişi yapmak bizim açımızdan oldukça önemliydi. Bu sayede başta mesleki bilgilerimize yeni bilgiler katmak açısından da etkinlik çok faydalı oldu” dedi. (30 Eylül 2012)
***
Başkan Erinç: TGC, tüm gazetecileri kucaklıyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Rum Vakıfları Destekleme Derneği’nin düzenlediği ‘İstanbul Basın Tarihinde (1830-1914) Rum Yayıncı ve Gazeteciler Sergisi’ TGC Basın Müzesi’nde açıldı. Açılışa Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto, TGC Genel Sekteri Sibel Güneş, Ortodoksların ruhani lideri Fener Rum Patriği Bartelemous, İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu Başkanı Nicolas Uzunoğlu, Rum cemaati adına Andos Parisyanos, Elizabeth Kovi’nin yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı basın katıldı.
Sergi hakkında bilgi veren TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, sergiyi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Yurt dışındaki İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu tarafından ortaklaşa düzenlediklerini kaydetti.
Güneş, “Babıali etkinlikleri kapsamında gazeteler okurlarıyla, televizyonlar izleyicileriyle buluşuyor. Gülhane Parkı’nda etkinlikler sürerken aynı zamanda panellerimiz devam ediyor. Babıali Günleri kapsamında açılan bu serginin, eski sansür binasında gerçekleştirilmesi de çok anlamlı” diye konuştu.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, serginin basın tarihi açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı. (30 Eylül 2012)
***
Genç iletişimciler Babıali’de bir araya geldi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 5. Babıali Günleri çerçevesinde düzenlediği etkinlikler devam ediyor. TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda, moderatörlüğünü TV8 Danışma ve İcra Kurulu Üyesi Gökmen Karadağ’ın üstlendiği "Gençlerin Gözünden Medya" paneli yapıldı.
Panelin açılışında konuşan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin gazeteciler için dayanışmanın simgesi olmayı sürdürdüğünü belirtti.
Güneş şöyle konuştu: "Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği 5. Babıali Günleri kapsamında gençlerle yeniden bir araya gelmekten mutluyuz. Babıali yokuşu gazetecilikte mesleki dayanışmanın simgesi olan bir yokuştu. Gazeteciler İkitelli’ye gittikten sonra yokuş yalnızlaştı. En son Anadolu Ajansı, daha sonra da Basın İlan Kurumu yokuştan ayrıldı. TGC, Babıali yokuşundaki yeriyle gazeteciler için dayanışmanın simgesi olmayı sürdürmeye devam ediyor."
Türkiye’de gazetecilikle ilgili bir basın özgürlüğü meselesi olduğunu ifade eden Sibel Güneş, şöyle devam etti: "Şu an gazetecilerin durumuna baktığınızda 81 gazeteci cezaevinde tutuklu, 10 bine yakın gazeteci hakkında açılmış dava var. Türkiye’de iktidarların gazeteciliğe, basın özgürlüğü meselesine bakış açısı hep sorunlu olmuş. İktidarların, medyanın eleştirel bakış açısı geliştirmelerine ve bunu yansıtmasına tahammül edemediklerini görüyoruz. Söylemde çokseslilik savunulurken, uygulamada tek sesliliğin tercih edilmesi Türkiye adına üzücü bir durum.” (30 Eylül 2012)
***
Muhafazakar sanat konuşuldu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) düzenlediği 5. Babıali Günleri kapsamında yapılan “Evrensel Kültür Perspektifi’nde Muhafazakar Sanat” başlıklı panel TGC Basın Müzesi’nde gerçekleştirildi.
TGC Başkan Vekili ve Evrensel Gazetesi Yazarı Turgay Olcayto’nun yönettiği panele TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, yazar-Türk Edebiyatı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Beşir Ayvazoğlu, yazar-Sanat Tarihçisi Gürol Sözen katıldı
TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Edebiyatçı Prof. Mustafa İsen'in "muhafazakâr estetik ve sanat normlarının oluşturulması gerektiğini" söylemesiyle muhafazakar sanatın kısa bir süre önce gündeme geldiğinden bahsetti.
Ardından İskender Pala’nın “muhafazakar sanat manifestosu” diye bir metin yayınladığını, Beşir Ayvazoğlu’nun Haziran sayısını sanat dosyasına ayırarak konuyu mercek tuttuğunu anlattı.
Özdemir, kültürün önemine değinerek “Toplumlar için kültür çok önemlidir. Bu nedenle çeşitli milletlerin birleştiği ortak bir kültürün olması gerekiyor. Bugün ne yazık ki evrensel kültür masum değil” dedi.
Evrensel kültürün çok önemli değerleri yok ettiğine dikkat çeken Özdemir, özellikle gençlerin kültür konusuna önem göstermeyerek giderek kültürü yozlaştıklarını aktardı.
Özdemir, “Oturduğum semtte bir tane turist görmedim. Çevreme bir baktığımda işyerlerinin isimlerinin giderek değiştiğini, yabancı isimlere yöneldiklerini görüyorum. İnsanlar dini bayramları sadece tatil amacı olarak görüyorlar. Kültürün giderek yozlaşmasına neden olan durumlar var. Bu noktada kültürün korunması noktasında ister istemez muhafazakarlık karşımıza çıkıyor. Bir milleti millet yapan unsurları koruma iç güdüsü muhafazakarlığı oluşturabilir. Bir başka açıdan olaya bakacak olursak sanat, hayal gücünün estetik bir şekilde anlatılmasıdır. Hayal gücüne siz koruma yapabilir misiniz? Kilit vurabilir misiniz?” diye konuştu. (30 Eylül 2012)
***
Sergiler Basın Müzesi’ndeydi…
TGC 5. Babıali Günleri etkinlikleri kapsamında Aydın Doğan Vakfı “Dünya Çizerlerinden Medyaya Bakış” karikatür sergisi, İETT “Omnibüsten Metrobüse” fotoğraf sergisi, Jülide Burgucu’nun “İklimler” resim sergisi 5. Babıali Günleri kapsamında Basın Müzesi'nde açıldı.
Açılışa, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Aydın Doğan Vakfı (ADV) Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ve TGC Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, ADV Genel Müdür Yardımcısı Gündüz Alpman'ın aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. İBB Kent Orkestrası Müdürlüğü Oda Müziği Topluluğu'nun müzik dinletisiyle başlayan sergiye ilgi yoğundu.
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Orhan Erinç, bu yıl 5. Babıali etkinliklerini düzenlediklerini belirtti. Babıali Günleri kapsamında yapılacak etkinliklerden bahseden Erinç; paneller, şiir dinletileri, sergiler, tiyatro gösterilerinin etkinlik süresince devam edeceğini kaydetti. Erinç, “Gazetenin 1831 Takvim-i Vekayi ile başladığını düşünürsek aradan 181 yıl geçmiş. Gazetelerin Babıali’den ayılmaya başladığı 1984 yılı olarak kabul edersek ise 28 sene geçmiş. Sayıyı birbirinden çıkardığımızda Babıali Türk basınına tam 153 yıl başkentlik ettiği sonucuna varıyoruz. Hem tarihi de güncelleştirmeye çalışmak, hem yayın organları ile izleyici, okur ile dinleyiciyi buluşturmak, hem de gazeteciler arasındaki dayanışmayı güçlendirmek için böyle bir etkinlik düzenledik. Bu yıl ulusal bir nitelik kazandı. Babıali günleri. Çünkü Türkiye'nin dört bir ilinden ya meslek örgütü ya da gazeteler olarak katılımlar var. Yurt muhabirlerinin düşünürsek onlarında Babıali etkinliklerine katkılarını sağlamış olduk” ifadelerini kullandı. (30 Eylül 2012)
***
“Olimpiyatlarda başarı için ciddi bir hazırlık yapılmalı”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 5. Babıali Günleri kapsamında gerçekleştirilen “Türkiye Olimpiyatlara Hazır mı?” paneli TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve TSYD İstanbul Şubesi Başkanı Arif Kızılyalın yaptı. (30 Eylül 2012)
***
5. Babıali Günleri sona erdi
5. Babıali Günleri düzenlenen törenle sona erdi. TGC Başkanı Orhan Erinç, seneye 6. Babıali Günleri’ni kutlarken basının sorunlarının da bitmiş olmasını umut ettiklerini söyledi.
Ödül ve plaket töreninde konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, “Babıali Günleri’nin düzenlenmesindeki amaç gazeteciler arasındaki dayanışmaya katkıda bulunmak, okuyucu, izleyici ve dinleyicileri gazetecilerle buluşturmaktır. Babıali Günleri boyunca, sergiler, paneller düzenlendi. Panellerde gazeteciler olarak var olan sorunlarımızı kendi aramızda konuştuk ve çözüm aradık. Diliyoruz ki; 6. Babıali Günleri’nde sorunları kapanmış bir medyamız olur” dedi.
SERTİFİKALAR VE PLAKETLER VERİLDİ
Katılımcılara ve sponsorlara verdikleri destekten dolayı sertifika ve plaket verildi. TGC Başkanı Orhan Erinç, Aydın Doğan adına Fikret Ercan’a, İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu, Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyeleri’nden Özgür Koçak’a plaket; ESKADER adına Mehmet Nuri Yardım’a, Sabah Turkuvaz Grubu adına Sercan Olcanlar, Yurt Gazetesi’nden Lerzan Önder’e, Doğan Kitap adına Ali Geç’e sertifikasını takdim etti. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, İETT Basın Danışmanı Osman Çakır’a, İBB Kent Orkestrası adına Üstünel Büyükgönenç’e ve İstanbul Ticaret Odası’ndan Muhammet Sevim’e plaketini; Radyo Liva Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mahmutoğlu’na, Barış TV’den Nihal Bostan’a, Basın İlan Kurumu’ndan Murat Emre Çakmaktaş’a sertifikasını verdi. TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, İBB Park Bahçeler Müdürlüğü’nden Nazım Elmas’a plaket, Kentim Gazetesi’nden Saime Oğuzhan’a, Yeşilay’dan Ferdinaz Koyunlu’ya, Ceyhan Gazeteciler Cemiyeti’nden Şahin Özer’e sertifikalarını takdim etti. TGC Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Medicana Sağlık Grubu adına Kurumsal İletişim Direktörü Kurtuluş Okutan’a plaketini, Kanal Urfa’dan İbrahim Toru’ya, Trabzon Medya Platformu’ndan Resul Hamza Emin’e, Horoz Gazetesi’nden Ahmet Aklam’a plaketini takdim etti. 5. Babıali Günleri, plaket ve sertifika töreninin ardından İBB Kent Orkestrası ve Ahmet Turan’ın konseri ile sona erdi. (30 Eylül 2012)