Kasım 2013 Raporu
Gazeteciler İçin Ayağa Kalk Günü’nde 5 dakikada 1 adım atıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de içinde bulunduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), 5 Kasım “Gazeteciler İçin Ayağa Kalk” gününde İstanbul Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda "Adalete Yürüyoruz / Long Walk for Justice" adı altında bir yürüyüş yaptı.
Yürüyüş, ağır işleyen adalet mekanizmalarına ve hukuksuzluklara dikkati çekmek amacıyla "5 dakikada 1 adım" atılarak gerçekleştirildi.
Yürüyüşe; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, TGF Başkanı Atilla Sertel, Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi Turgut Kazan ve Basın Konseyi Genel Sekreteri Namık Koçak, Uğur Dündar, Soner Yalçın ve Şükran Soner’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.
Eyleme Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası Yayıncılar Birliği, merkezi New York’ta olan Gazetecileri Koruma Komitesi, Dünya Gazete Sahipleri Birliği ile Avusturya, Rusya, İspanya, Yunanistan ve Fransa’daki gazetecilik meslek örgütleri mesajlarıyla destek verdi. (6 Kasım 2013)
***
Meslekte 50 yılı doldurdular
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına konulan “Basın Hizmet Ödülleri”, cemiyetin konferans salonunda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Ödüller, TGC Başkanı Turgay Olcayto'nun başkan, TGC Denetleme Kurulu Üyesi Engin Başçı’nın yazman olduğu, Ara Güler, Orhan Erinç, Nurhan Aydın, Şükran Soner, Niyazi Dalyancı, Atilla Güner ve Sibel Güneş’ten oluşan seçici kurul tarafından belirlendi.
Oylama sonunda özel yönetmeliğe göre; 70 yaşından gün alan, meslekte 50 yılını tamamlayan gazetecilerden Alpay Kabacalı, Ergun Hiçyılmaz, İlyas Namoğlu, Mehmet Barlas, Necdet Çardak, Osman Saffet Arolat, Reşit Aşçıoğlu, Sezai Bayar ve Ziya Sonay Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'ne değer görüldü.
TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen törene; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, TGC Yönetim Kurulu Üyeleri İhsan Yılmaz ve Kamil Masaracı, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, TGC Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Mehmet Barlas, Ergun Hiçyılmaz, İlyas Namoğlu, Necdet Çardak, Osman Saffet Arolat, Reşit Aşçıoğlu, Ziya Sonay, Burhan Felek’in yeğeni Okşan Atasoy ve eşi Orhan Atasoy’un da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Güneş: Özlemle anıyoruz
Tören, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları, basın emekçileri ve basın şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Selamlama konuşmasını yapan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, “Türk basınının önde gelen kalemlerinden ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek, sadece Türkiye’de değil batı dünyasında da en uzun süre görev yapan köşe yazarı. Olimpiyat ruhunun ateşleyicisi, fıkra yazarı, Cemiyetimizin en uzun süre başkanlığını yapmış; çok önemli ve değerli bir gazeteci. Burhan Felek’i ölümünün 31. yıldönümünde sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz” diye konuştu.
Olcayto: Usta bir gazeteci
Törenin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, Şeyhül Muharririn Burhan Felek’in Türkiye’nin en iyi gazeteci ve yazarlarından biri olduğuna dikkat çekti. Başkan Olcayto, “Burhan Hoca, çok anlaşılır bir Türkçeyle yazan, kısa cümleler kuran, halka çok rahat hitap ederken hiçbir zaman düzeyini düşürmeyen, ‘halka ineceğim’ endişesinde olmayan bir yazardır. Yazılarında hem ustalığını konuşturur hem de yazılarıyla halka kolayca kendisini kabul ettiren bir gazetecidir. Bu, pek çok yazara ait bir özellik değil. Onun için Burhan Hoca’nın bu yönüne hep ayranlık duymuşumdur” dedi. Burhan Felek’in her zaman bir ironisi olduğuna da vurgu yapan Başkan Olcayto, “Hiçbir zaman küstahlık etmeden ince espriler yapardı. Bunun dışında Burhan Hoca’nın olimpiyat ruhunu taşımada büyük emeği vardır” dedi.
Başkan Olcayto, Burhan Felek’in 26 yılla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin en uzun süreli başkanlığını yaptığını söyledi. Burhan Felek’in Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni kurumsallaştırdığına ve pek çok badireden kurtardığına dikkat çeken Başkan Olcayto, “Burhan Felek görevde kaldığı uzun süre içinde Türkiye, bir takım sıkıntılar, ihtilaller yaşadı. Dönemin başbakanları sendikayı kapatmak istedi, Cemiyete gözdağı vermeye kalktı; ama bütün bunları Burhan Hoca dirayeti, saygınlığı ve nezaketiyle önlemeyi başardı. Bu açıdan da kendisine saygı duyuyoruz” diye konuştu.
Başkan Olcayto’nun konuşmasının ardından sunuculuğunu TGC Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan’ın üstlendiği ödüllerin dağıtımına geçildi. (6 Kasım 2013)
***
Gazeteci Erdoğan ve Namaz'a müebbet hapis
Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan ve Atılım Gazetesi yazarı Bayram Namaz'ın da bulunduğu 7 kişi 'Anayasayı değiştirmeye teşebbüs ettiği' gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Müebbet cezası alan Özgür Radyo eski Genel Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan, dava kapsamında basın ve gazetecilik mesleğinin yargılandığını belirtti. Karar açıklandıktan sonra sanıklar çok sayıda çevik kuvvet polisi tarafından cezaevine götürüldü.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, duruşmayı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ile Basın Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Namık Koçak da izledi. (6 Kasım 2013)
***
TGC: Ulu Önder Atatürk’ü sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu (TGC), 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü mesajı yayımladı.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 75. yılı nedeniyle yayınlanan TGC Yönetim Kurulu mesajında, "Cumhuriyetimizin kurucusu, Atatürk'ü milletçe sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 75. yıldönümünde, millet olarak bizlere düşen görev, Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak, kollamak ve yeni nesillere aktararak yaşatmaktır" ifadelerine yer verildi. (10 Kasım 2013)
***
İz Bırakanlar Toplantılarının dördüncüsünü düzenlendi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “İz Bırakanlar” toplantıları devam ediyor.
TGC üyelerinden Faruk Nafiz Çamlıbel, vefatının 40. yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “İz Bırakanlar” programının dördüncüsünde anıldı. Çemberlitaş’ta bulunan TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen toplantıya, TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC İdare Müdürü Cem Çapanoğlu, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, şair-yazar-eleştirmen Eray Canberk, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer ile Balotaj Kurulu üyesi Şevket Uygun, Çamlıbel’in damadı Fahrettin Belgin, gazeteci, karikatürist ve ressam Hikmet Andaç’ın da aralarında bulunduğu TGC üyeleri katıldı.
Panelin sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlendi. Güneş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin değerli üyelerinden Faruk Nafiz Çamlıbel’i saygıyla andıklarını söyleyerek sözlerine başladı. Genel Sekreter Güneş, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 3 bin 638 üyesi var ve bu üyeler arasında; Türk edebiyat, sanat, sinema ve spor dünyasının çok değerli kalemleri var. Meslekte İz Bırakanlar toplantısı bu önemli isimleri tekrar hatırlatmak ve çok zengin olan eserlerini bir kez daha paylaşmak amacıyla düzenleniyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Meslekte İz Bırakanlar toplantıları ile bu değerli ustaları anmaya devam edecek” dedi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının önemine değinen Başkan Olcayto, ileride bu toplantılarının kitaplaştırılabileceğini belirtti.
Başkan Olcayto, şunları söyledi: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak ‘Meslek İz Bırakanlar’ başlıklı toplantı kapsamında bugün aramızdan ayrılışının 40. yılında Faruk Nafiz Çamlıbel’i anıyoruz. Meslekte iz bırakan değerli isimleri anmayı sürdüreceğiz. Belki ileride bu toplantıları kitap halinde sizlere sunabiliriz. Kitabın, geçmişe, emek vermiş gazetecilere, sanatçılara Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin bir katkısı olur diye düşünüyorum.”
TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir’in yönettiği toplantıda Faruk Nafiz Çamlıbel’in hayatından ve eserinin işlendiği sinevizyon gösterisi katılımcılarla paylaşıldı. Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, şair-yazar-eleştirmen Eray Canberk, Çamlıbel’i çeşitli yönlerle ele aldılar. Genel Sekreter Özdemir, Faruk Nafiz Çamlıbel’in hayatını, yaşadıklarının eserleriyle nasıl can bulduğunu aktardı. Özdemir, Faruk Nafiz’in hayatında Şukufe Nihal’in önemine değindi. Özdemir, “Şiir yazmaya genç yaşlarda başlayan Çamlıbel şiirlerini önce aruz ölçüsüyle yazdı, daha sonra hece ölçüsünü benimseyerek ‘Beş Hececiler’ adıyla anılan grup içinde yer aldı. Şiirleri Yeni Mecmua, Fağfur, Edebiyat-ı Umumiye Mecmuası, Büyük Mecmua, Nedim, Yarın, Süs ve Hayat gibi dergilerde yayınlanan şairin şiir kitaplarının yanı sıra oyun ve romanları da bulunuyor. Behçet Kemal’le birlikte yazdıkları “Onuncu Yıl Marşı” Cemal Reşit Rey tarafından bestelenen Çamlıbel 8 Kasım 1973 tarihinde, Akdeniz gezisindeyken, Kaş-Fethiye arasında yaşama veda etti” diye konuştu. (22 Kasım 2013)
***
“Gazetecilik tarihinin en zor dönemini yaşıyor”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Konrad Adenauer Stiftung’un (KAS) ortaklaşa düzenlediği 67’nci Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim Semineri; Manisa, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Bursa ile çevre il ve ilçelerden gelen 150’e yakın gazetecinin katılımıyla Bandırma’da gerçekleştirildi. Eken Prestige Hotel’de yapılan seminerin sunuculuğunu Mehmet Mahmudoğlu yaptı.
Seminere; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı, TGC Yönetim Kurulu Üyesi-CNN Türk muhabiri Göksel Göksu, TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve karikatürist Kamil Masaracı, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, TGC Balıkesir Temsilcisi Önder Balıkçı, Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Seminer, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları, basın emekçileri ve öldürülen gazeteciler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Açılış konuşmasında TGC Başkanı Turgay Olcayto, gazetecilerin yaşadığı zorluklardan söz ederek şu değerlendirmeyi yaptı: “Gazetecilik, Türkiye basın tarihi açısından en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Terörle Mücadele Yasası, Ceza Muhakemeleri Usul Yasası ve Terörle Mücadele Yasası’ndan dolayı 64 arkadaşımız cezaevinde. Cezaevindeki arkadaşlarımızın büyük bir kısmı gazeteci, çok küçük bir kısmı ise dağıtıcı. Bu yasalarda iyileştirme yapılması için TGC olarak uğraş veriyoruz. Adalet Bakanlığı nezdinde yazıyoruz, çiziyoruz. Ne yazık ki; çıkan paketlerde iyileştirme diye bir şey yok. Yazıyla, çiziyle uğraşan meslektaşlarımız maalesef parmaklıklar arkasında.”
Medyadaki sermaye siyaset ilişkisinden bahseden Başkan Olcayto, şöyle devam etti: “Medya-siyaset-sermaye ilişkilerinin yoğunlaşması nedeniyle pek çok arkadaşımız işsiz. Yaygın basında işsizlik son derece fazla. En son örneği, TV8’de görüldü. ‘Habere ihtiyaç yok’ gerekçesiyle, televizyon el değiştirdiği anda içi boşaltıldı. TMSF, Akşam Gazetesi’ne el koymuştu. TMSF mali suçlarla ilgilenmesi gerekirken gazetecilik yapmaya kalkıyor. Gazetecileri işten çıkarıyor. Çok zor günlerden geçiyoruz ama umudumuzu hiçbir zaman kaybetmiyoruz. Yerel basının da çok sorunları var biliyorum. Gazetelerin birleşmesiyle yerel basında da arkadaşlarımız işsiz kalıyor. Bütün bu olumsuzlukları aşacağız. Buna kesinlikle inanıyorum.”
Seminer düzenlenen oturumda konuşan TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı, haber yazım tekniği konusunda gazetecilere bilgi verdi. “Haberi nasıl vermeli?” konusunu aktaran Dalyancı, muhabirin ilkelerini, ”doğruluk, objektiflik kısalık, açıklık, kaynak belirtmek” olarak sıraladı.
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise “Türkiye’de gazeteciler sansür, oto sansür, işsizlik, işten çıkartılma baskısı, haklarında açılan davalar, cezaevi tehdidi altında mesleğini yapmaya çalışıyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gazetecilere mesleklerini yerine getirirken TGC’nin önderliğinde hazırlanan Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi mutlaka dikkate alınmalı. Gazetecinin halka karşı sorumluluğu, başta işverenine ve kamu otoritelerine karşı olmak üzere, öteki tüm sorumluluklardan önce gelir. Gazeteci, ilettiği haber ve bilginin sorumluluğunu üstlenir ve paylaşır. Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, dil, din, sınıf ve felsefi inanç ayrımcılığı yapmadan tüm ulusların, tüm halkların ve tüm bireylerin haklarını ve saygınlığını tanır. İnsanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Bir ulusun, bir topluluğun ve bireylerin kültürel değerlerini ve inançlarını (veya inançsızlığını) doğrudan saldırı konusu yapamaz. Gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz. İçinde bulunduğumuz dönemde gazetecinin nefret dilinden uzak barışa odaklı bir dille gazetecilik yapmasına çok ihtiyaç duyuyoruz.”
TGC Bizim Gazete Yazarı Kerim Evren “Dil Yanlışları” konularında birer konuşma yaptı. Kerim Evren, “Ana dilini doğru ve güzel kullanmak, bir yurttaşlık görevidir” dedi.
TGC Yönetim Kurulu Üyesi-CNNTÜRK muhabiri Göksel Göksu ise kadın ve medya konulu konuşmasına TGC’nin Medya ve Çeşitlilik Kılavuzu Kadın ve Cinsel Yönelik kitapçığından bahsederek başladı. Göksu, “Medya ve Çeşitlilik Kılavuzu, 2005 yılında British Council’ın BBC World Service Trust (WST) işbirliği ile medyanın toplumsal katılımdaki rolünü desteklemek amacıyla başlattığı ve 2006 yılında TGC’nin ulusal ortak olarak yer aldığı Medya ve Toplumsal Katılım projesi kapsamında hazırlanmıştır” dedi.
Göksu, kitapçığın medya kuruluşları ve medya çalışanları, cinsiyet ve cinsel yönelim farklılığına dayalı ayrımcılıkla mücadele etmeyi hedef olarak belirlediğini belirtti. Göksu, medyadaki kadınla ilgili istatistikî bilgileri paylaştı: “1960 yılında kadınlar yüzde 44 oranında cinsel obje olarak temsil ediliyor. 2009’da kadınlar yüzde 83 oranında cinsel obje olarak temsil ediliyor. Son 7 yılda kadın cinayetlerindeki artışta yüzde 1400 artış olduğu görülüyor. Cinayetlerin nedenleri arasında ‘kıskançlık, etek boyu kısa, camdan baktı, tırnağını uzattı, telefonu geç açtı, tuzluğu uzatmadı, eve geç geldi, boşanma talebi’ sayılabiliyor.”
Bu noktada medya çalışanlarının haberi nasıl verdiği, kullandığı dilin çok önemli olduğunun altını çizen Göksu, “Yapılan haberlerde de cinsiyet ayrımı yapıyoruz. Şiddetten yana taraf olmamalıyız. Seçtiğimiz kelimelere dikkat etmeliyiz. Gazeteciyiz ama her şeyden önce insanız” dedi.
TGC Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük’de konuşmasında haber yapmanın hukuksal kurallarını anlattı: “Bir haber yaptığında gazetecinin hukuki, cezai ve idari sorumluluğu var. Basın Kanunu, Medeni Kanun Borçlar Kanunu ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu haberin alanını etkiliyor. Cezai sorumluluk ise TCK, TMK, CMK, Basın Kanunu aracılığıyla habere yansıyor. Gazeteciler, yaptıkları haberlerle ilgili kanunların “hakaret, haberleşmenin ihlali, konuşmaların kayda alınması, suç işlemeye tahrik, suç ve suçluyu övme, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek, kimliğin açıklanması, basılmış eserleri bozma, düzeltme veya cevabın yayınlanmaması” gibi maddelerle yargılanıyor. Haberi hukuksal olarak da sorun yaşamadan yapmak isteyen gazeteciler bu nedenle TGC’nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi iyi okumak, anlamak ve uygulamak zorunda.”
TGC Yönetim Kurulu Üyesi Karikatürist Kamil Masaracı, “Gazete ve Karikatür” konuları hakkındaki bilgilerini paylaştı. “Gazeteci ve karikatürist iki yoldaştır” diyen Masaracı, karikatürün tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi. Tarihten kesitlerle konuşmasını sürdüren Masaracı, karikatür dünyasının önemli isimlerinden bahsetti. (25 Kasım 2013)
***
TGC’den iktidara akreditasyon eleştirisi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın dershanecilerle yaptığı toplantıda basına uyguladığı akreditasyonu eleştirdi.
Basına akreditasyon geleneğinden vazgeçilmediğine dikkat çeken TGC Yönetim Kurulu, “İktidar bir dönem çok yakındığı akreditasyon uygulamasını artık bir gelenek haline getirdi. İktidarı, medyaya akreditasyon uygulaması geleneğinden vazgeçmeye çağırıyoruz. Giderek yaygınlaşan bu tutum, iktidarın 'ileri demokrasi' iddiasını çürütmektedir" açıklamasında bulundu.
Yapılan açıklamada, “Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, bakanlıkta bazı dershanecilerle yaptığı toplantının duyurusunun sadece ‘belirli’ basın kuruluşlarına yapılması akreditasyon uygulamasıdır. Yalnızca NTV, Kanal 24, A Haber, Sky Türk, Habertürk, Beyaz TV, Kanal 7, TRT ve Anadolu Ajansı’nın çağrıldığı toplantıya yazılı basından ise hiçbir kuruluşa davet yapılmamıştır” denildi.
TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “CNN Türk, Kanaltürk, Samanyolu TV, TGRT, Cihan Haber Ajansı, Doğan Haber Ajansı ve İhlas Haber Ajansı toplantıya davet edilmemiştir. İktidar bir dönem çok yakındığı akreditasyon uygulamasını bir gelenek haline dönüştürmüştür. Bu tutum basın özgürlüğüne, halkın bilgilenme ve gerçekleri öğrenme hakkına saygısızlıktır. Basın özgürlüğünün vazgeçilmez bir hak olduğunu hatırlatıyor, iktidarı basın kuruluşları arasında ayrım yapmaktan, akreditasyon uygulamaktan vazgeçmeye ve halkın haber alma hakkına saygılı olmaya bir kez daha davet ediyoruz.” (28 Kasım 2013)
***
TGC Başkanı Olcayto: Adı basınımızda unutulmayacak
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Spor Yazarları Derneği ve TGC Basın Senatosu önceki başkanlarından Necmi Tanyolaç, son yolculuğuna uğurlandı.
TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, Basın Şeref Kartı sahibi Necmi Tanyolaç için ilk tören TSYD'nin Levent'teki Merkez Binası'nda gerçekleştirildi. Ardından Tanyolaç’ın cenazesi Şişli Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı'na defnedildi.
Tanyolaç için düzenlenen törenlere TGC Başkanı Turgay Olcayto, Önceki Başkan Orhan Erinç, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreteri Sibel Güneş, Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Üyesi Şevket Uygun, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, Basın Konseyi Genel Sekreteri Namık Koçak, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Suat Gezgin, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, Halit Kıvanç, Hıncal Uluç, Kenan Akın, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda meslektaşı ve seveni katıldı.
TGC Başkanı Turgay Olcayto büyük ustanın ölümünün ardından üzüntüsünü şöyle dile getirdi: “Necmi Tanyolaç, spor basınına yaptığı katkılar kadar, toplum sorunları konusunda yazdığı yazılar ve çalışmalarla da dikkati çeken bir meslektaşımızdı. 1992- 1994 yılları arasında Cemiyetin başkanlığını yaptı. Tanyolaç’ın TGC’nin kurumsallaşmasındaki katkıları unutulmaz. O bakımdan da kendisine şükran borçluyuz. Basın Senatosu’nda birlikte çalıştığımız dönemlerde de basın etiğinin korunmasında önemli katkılar verdi. Ölümü elbette basınımız için bir kayıptır. Adı basınımızda unutulmayacak. Kendisini şükranla anıyor, anısı önünde saygıyla eğiliyorum."
TGC önceki Başkanı Orhan Erinç ise “Tanyolaç, spor yazarlığının seçkin kişilerinden biriydi. Sporun kralı olarak anılırdı. Spora ve spor gazeteciliğine katkılarını unutmak mümkün değil” diye konuştu. (28 Kasım 2013)