Ekim 2013 Raporu
Ekim 2013 Raporu
Gazeteciler “Ayın Son Yemeği”nde buluştu
İstanbul Cağaloğlu’nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Lokali’nde düzenlenen “Geleneksel Ayın Son Pazartesi Yemeği”nde yeni üyelere rozetleri takıldı.
Ayın son yemeğine TGC Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı, Yönetim Kurulu üyeleri İhsan Yılmaz, Kamil Masaracı ve Göksel Göksu, Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.
Gecede açılış konuşmasını yapan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC’nin etkinlikleri ve Eylül ayı içinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
TGC’nin gazeteciler arasındaki dayanışmayı güçlendirmek, gündemdeki sorunları paylaşmak amacıyla Eylül ayında da çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Genel Sekreter Güneş, şunları söyledi: “TGC-KAS 66. Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim Semineri Hakkari’nin Yüksekova’da yaptık. Seminerin medyada da çok güzel yansımaları oldu. Toplantıyı; gazetecilerin her koşulda barışı savunması, barış dilini kullanmasıyla ilgili mesajıyla sonlandırdık. ‘İz bırakanlar’ isimli bir toplantı dizisine başladık. TGC önceki Yönetim, Onur ve Balotaj Kurulu üyelerinden değerli gazeteci Şakir Süter’i TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen panelle andık. Basın Müzesi’ni daha çok meslektaşlarımızın ziyaret edebileceği yer haline getiriyoruz.”
TGC Genel Sekreteri Güneş, “Birçok meslektaşımız bu ay yine işsiz kaldı. Mustafa Mutlu, Derya Sazak, Tahir Özyurtseven, Can Dündar gibi meslektaşlarımızın da içinde yer aldığı işten çıkarmaların hızlanması medyada olağanüstü hal döneminin devam ettiğini ve kalkmasının gerektiğini belirten bir basın açıklaması yaptık. TGC’nin İstanbul Valiliği’ne 2. Sınıf Emniyet Müdürü Yunus Dolar hakkında gönderdiği yazılı şikayeti değerlendiren İstanbul Emniyet Müdürlüğü İdari Hukuk Bürosu, yazılı bir yanıt verdi. Gazetecileri tehdit eden Dolar hakkında disiplin işlemi başlatıldı. TGC Yönetim Kurulu’nun İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya ilettiği Taksim Gezi Parkı’nda gazetecilere şiddet uygulayan polislerin cezalandırılmasına yönelik talebine de yanıt geldi. İçişleri Bakanlığı Cemiyetin bu başvurusuna 5 Eylül’de gönderdiği yazıda, polisler tarafından yaralanan ve gözaltına alınan gazetecilerin Mülkiye Başmüfettişleri A. Faruk Güneş ve Namık Kemal İlhan’a başvurmaları istendi. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki eylemleri izleyen gazetecilere polislerin kalkanla, plastik mermiyle müdahale ettiğine dikkat çeken TGC Yönetim Kurulu, olayların sorumlularının en kısa sürede bulunmasını ve cezalandırılmasını isteyen bir kınama yayınladık” ifadelerini kullandı.
Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte ‘Medya-Polis İlişkisinde Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ başlıklı bir toplantı düzenledik. 30’a yakın meslektaşımızın katıldığı bu toplantıda toplumsal olayları izleyen gazetecilere meslek örgütleri tarafından bir kart verilmesi talep edildi. Medyada basın kartı alabilecek şekilde Basın İş Yasası’yla çalıştırılan meslektaşlarımızın oranı yüzde 20 civarında. Diğer meslektaşlarımızın da toplumsal olayları takip ederken yaşadığı zorluklara değinildi. Bu konuda adım atıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişler Bakanlığı ile tekrar görüşeceğiz. Bunu hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız. Meslektaşlarımız ayrıca basın sözcülüğü kavramının işletilmesini istedi. Meslektaşlarımızın haberlerini doğrulatabilmeleri noktasında basın sözcülüğü önemli bir görev üstleniyor.”
Gazetecilerin duruşmalarının izlenmeye devam edildiğini aktaran Genel Sekreter Güneş, bu ay içinde 7 yıldır tutuklu bulunan gazeteci –radyocu Füsun Erdoğan’ın ve Silivri’de görülen KCK Basın Davası’nın olduğunu ve Cemiyet Yönetim Kurulu olarak takip edildiğini sözlerine ekledi.
Yeni üyelere, “Ayın Son Yemeği”nde rozetleri verildi. TGC Başkanı Turgay Olcayto, Süleyman Bektaş’a, Gökay Aygün’e, Hatice Demircan’a rozetlerini takdim etti. TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Jülide Yavan’a rozetini verdi. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Fazıl Tatar’a rozetini taktı. TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Suat Gezgin’e rozetini takdim etti. Esra Gülsen Ömeroğlu’na TGC Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Göksu rozetini taktı. TGC Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Masaracı, Hale Yaylalı’ya rozetini taktı. TGC Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz, Mesut Şenol’a rozetini verdi. Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, Mustafa Doğan’a rozetini takdim etti. TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Didem Ilgın Tutal Güngör’e rozetini takdim etti. (2 Ekim 2013)
***
Gazeteci İsmail Saymaz’a tehdit ve hakaret!
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz’a çok sert mesajlar yolladı.
Vali Tuna, dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasının il dışında görülmesi yönünde görüş belirtmesini haberleştiren Radikal muhabiri İsmail Saymaz'a bir e-posta gönderdi. Vali Tuna mailde "siz zaten hem savcı, hem hakim, hem avukatsınız" dediği Saymaz'ı sert ifadelerle itham etti.
Radikal gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde, yolladığı e-mailde, “Yine rahat durmuyorsun” diyen Vali Tuna, bir TV kanalında göstericiler için sarf ettiği “Birbirlerini dövdüler” ifadesinin, muhabir İsmail Saymaz tarafından çarpıtıldığını iddia ederek, “Her fırsatta alçaklıkla bunu tekrar ediyorsun” ifadesini kullandı.
Vali Tuna, mesajında, “Müebbet bile sizi kesmez. Bir daha aynı şekilde yorum yaparak bu konuyu işlersen sen adi ve şerefsizsin. Yerin altı da var unutma, eninde sonunda orada görüşeceğiz” diye yazdı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, “Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın gazeteci İsmail Saymaz’ı yaptığı bir haber nedeniyle mail yoluyla hakaret etmesi, tehdit etmesi Türkiye’de halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazetecilerin görüşlerine ve haberlerine duyulan tahammülsüzlüğün bir örneğidir. Türkiye’de devleti temsil eden kişilerin gazetecilere hakaret etmesi, tehdit etmesi uzun yıllardan beri süren kötü bir alışkanlıktır. Devleti temsil eden Valiler, gazetecileri tehdit etmez. Gazetecinin mesleğini can güvenliği korkusu olmadan yapmasını sağlayacak önlemleri almakla yükümlüdür. Türkiye’de siyasetin her kademesindeki kişilerin gazetecileri hedef gösterme alışkanlığından artık vazgeçmesi gerekiyor. Valiler hukuk yolunu kullanmak yerine hakaret ve tehdit yolunu seçerse, gazetecilerin can güvenliğini kim sağlayacak? Meslektaşımız İsmail Saymaz'ın tüm tehdit edilen, yargılanan ve tutuklanan meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyoruz. Türkiye için demokrasi ayıbı olan basın özgürlüğüne yönelik engeller konusunda hükümetten gerekli adımları atmasını istemeyi sürdürüyoruz." (3 Ekim 2013)
***
TGC: Eskişehir Valisini hukuka davet ediyoruz
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın muhabir İsmail Saymaz’a mail ile hakaret etmesi tepkiye yol açtı. İçişleri Bakanlığı’nı göreve çağıran Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz’ı yaptığı bir haber nedeniyle mail ile hakaret etmesi, tehdit etmesi demokrasi açısından vahimdir. Bu hareket, Türkiye’de halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazetecilerin görüşlerine ve haberlerine duyulan tahammülsüzlüğün bir örneğidir” ifadelerine yer verdi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "Devleti temsil eden Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’yı bu tutumundan ötürü kınıyoruz. Hukuka davet ediyoruz. Vali Tuna hakkında işlem yapılması için İçişleri Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz. Meslektaşımız İsmail Saymaz gibi tehdit edilen, yargılanan ve tutuklanan bütün meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyoruz. Türkiye için demokrasi ayıbı olan basın özgürlüğüne yönelik engeller konusunda hükümetin gerekli adımları atmasını istemeyi sürdürüyoruz." (4 Ekim 2013)
***
“Basın Özgürlüğü ve Şeffaflık” tartışıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Şeffaflık Derneği, Consulate General of Sweden İstanbul, Sivil Düşün AB Programı, Friedrich Ebert Stiftung Derneği işbirliğiyle ‘Basın Özgürlüğü ve Şeffaflık’ konferansı düzenledi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü E4 305’te yapılan konferansta basın özgürlüğü, medya-devlet-sermaye ilişkisinden araştırmacı gazeteciliğe kadar birbirinden önemli konular, uzman gazeteciler tarafından anlatıldı.
Konferansın açılış konuşmasını Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan yaptı.
‘Medya ve Basın Özgürlüğü’ konusunun işlendiği oturumda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, “Türkiye Siyasi Tarihinde Basın Özgürlüğü” konulu bir konuşma yaptı.
Tarihten kesitler anlatarak konuşmasını sürdüren TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Basın özgürlüğü, halkın, doğru, yansız haber alma özgürlüğüdür. Türkiye, dünya basın özgürlüğü sıralamasında 179 ülke içerisinde 154. sırada. Türkiye basın özgürlüğü kısıtlı ülkeler arasında yer alıyor” dedi. (7 Ekim 2013)
***
Niyazi Ahmet Banoğlu anıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “İz Bırakanlar” toplantıları sürüyor.
TGC üyelerinden gazeteci, tarihçi ve yazar Niyazi Ahmet Banoğlu, vefatının 21. yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “İz Bırakanlar” programının ikincisinde anıldı.
TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen toplantıya, TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, Niyazi Ahmet Banoğlu’nun kızı-TGC üyesi Deniz Banoğlu, TGC üyelerinden Turgut Fethi Erden’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Panelin sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, Niyazi Ahmet Banoğlu’nun hem çok iyi yazar hem de çok iyi tarihçi olduğu kadar gazetecilik yönünün çok sağlam bir usta gazeteci olduğunu söyledi.
Banoğlu’nun özellikle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk hayranı olduğuna dikkat çeken Başkan Olcayto, Banoğlu’nun Atatürk’ü anlatan çok sayıda eser kaleme aldığını belirtti. “İz Bıranlar” başlıklı ustaların anıldığı panellerin devam edeceğini aktaran Başkan Olcayto, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ustalarımızın hayat öykülerini anlattığımız 'İz Bırakanlar' başlıklı toplantı serisini sürdürmeye devam edeceğiz. TGC Onur Kurulu Başkanı karikatürist Semih Balcıoğlu’nu da ölüm yıl dönümünde anmış olacağız. 100. doğum yılında Doğan Nadi’yi de düzenleyeceğimiz panelle anacağız.”
TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir’in moderatörlüğünü üstlendiği toplantıya konuşmacı olarak Niyazi Ahmet Banoğlu’nun kızı-TGC üyesi Deniz Banoğlu, TGC önceki Başkanı-Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Erinç ve TGC üyelerinden Turgut Fethi Erden katıldı.
TGC Genel Sekreter Yardımcısı Özdemir, konuşmasına geçmeden önce Banoğlu’nun hayatını anlatan hazırladığı sinevizyon gösterisini sundu.
TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, Niyazi Ahmet Banoğlu’nun adını 1950’lerin ortalarında, ortaokul öğrencisi iken okuduğunu, o dönem çıkardığı Tarih Dünyası isimli derginin de okuyucusu olduğunu dile getirdi. (7 Ekim 2013)
***
TGC: “Hakaret suç olmaktan çıkartılmalı”
Hakaret suçunda uygulanan “hapis cezası”nın demokratikleşme paketi çerçevesinde “adli para cezası”na çevrileceği yönündeki haberleri değerlendiren TGC Yönetim Kurulu, “Beklentimiz hakaretin suç olmaktan tamamen çıkarılmasıdır” dedi.
"Hakaret ile eleştiri arasında ince bir çizgi olduğuna” dikkat çekilen TGC Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında, özellikle nefret söylemi veya şiddete çağrı içermeyen yayın ve açıklamaların hapis cezasına konu olması; ifade özgürlüğüne orantısız bir müdahale olarak nitelendiriliyor. Türkiye'de özellikle kendisini kamu denetimine açmış olan siyasetçilerin sıklıkla gazeteciler hakkında hakaret iddiasıyla suç duyurusunda bulunmaları ciddi bir sorun oluşturuyor. Çağdaş demokrasilerin çoğunda hakaretin ceza yasalarından çıkartıldığını görüyoruz. Hakaretin var olduğu demokrasilerde ise ceza yasalarındaki hükümler fiilen uygulanmıyor. Türkiye’de özellikle kamu görevlilerine hakareti daha ağır yaptırımlarla cezalandıran hükümler uygulanıyor.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin ‘Hakaretin suç olmaktan çıkarılmasına doğru’ başlıklı ve 2007 tarihli kararında açıkça Türk Ceza Kanunu'nun kamu görevlilerine hakareti daha ağır yaptırımlara bağlayan hükmün kaldırılması gerektiği belirtilmesine rağmen bu hükümlerin sıklıkla uygulanmaya devam etmesi üzücüdür. Bu hükümlerin kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Gazetecilerin özellikle kamusal tartışmalara katkı sunan görüşleri veya aktarımları sebebiyle suçlu ilan edilmeleri sonucunu doğuran hakaret düzenlemelerinin ceza yasalarından çıkartılması gerektiğine inanıyoruz. Demokratikleşme paketi çerçevesinde hakaret suçunda yaptırımın yalnızca adli para cezası olarak düzenlenmesinin planlanmasını olumlu görüyoruz ancak eksik kaldığını düşünüyoruz. Bu adımın hakaretin suç olmaktan tamamen çıkarılmasına yönelik ilk adım olmasını diliyoruz.” (11 Ekim 2013)
***
Semih Balcıoğlu ölümün 7. yılında panelle anıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “İz Bırakanlar” toplantıları devam ediyor. TGC Onur Kurulu başkanlarından karikatürist Semih Balcıoğlu, vefatının 7. yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “İz Bırakanlar” programının üçüncüsünde anıldı.
TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen toplantıya, TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Yönetim Kurulu üyesi karikatürist Kamil Masaracı, yazar Deniz Kavukçuoğlu ve yönetmen Sunar Kural Aytuna’nun da aralarında bulunduğu davetliler katıldı.
Panelin sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, Semih Balcıoğlu’nu sevgi, saygı ve özlemle andıklarını söyleyerek sözlerine başladı. Başkan Olcayto, “Semih ağabeyi konuşmak hem çok kolay hem de bir o kadar zor. Kolay; çünkü çok dost canlısı, çok örgütçü bir gazeteciydi. Sanat tarafını konuşmaksa kolay değil; çünkü Semih Balcıoğlu, hem uluslararası alanda hem de ülkede ün yapmış, karikatürüyle, sanatıyla kendini kanıtlamış bir gazeteciydi” dedi.
Mesleğe yeni başladığı dönemde Semih Balcıoğlu’nun sendikanın genel başkanı olduğunu hatırlatan Başkan Olcayto, “Sendikanın önünden geçerken içerden hep Semih Balcıoğlu’nun kahkahaları gelirdi. ‘Sendikanın işleri iyi gidiyor’ diye geçirirdim aklımdan. Gerçekten Semih Balcıoğlu kendi üslubuyla o döneme renk katmıştı. Sonra TGC’nin Onur Kurulu’nda görev aldı. Onun dışında da ne zaman başım sıkışsa ya da bir toplantıya çağırdıysam bir kere bile ‘hayır’ dediğini duymadım. Her zaman ‘Cemiyet çağırıyorsa ben oradayım’ derdi.
Semih Balcıoğlu ile gazetecilikten ötürü çok eski tanışıklıkları olduğunu aktaran Başkan Olcayto, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Dostluğumuz ise o kadar eski değildi. Dostluğumuz başladığında, hem Semih ağabeyle hem Emel ablayla ayrılmaz bir dostluğun içinde buldum kendimi ve çok mutluydum. Geç bulduk dostluğu; ama erken kaybettik. Öldüğünde yurt dışındaydım ve cenazesinde bulunamadığım için de üzgün olduğumu bir kez daha yinelemek istiyorum.”
TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun yönettiği toplantıya konuşmacı olarak TGC Yönetim Kurulu üyesi karikatürist Kamil Masaracı, yazar Deniz Kavukçuoğlu ve yönetmen Sunar Kural Aytuna katıldı.
TGC Yönetim Kurulu üyesi Kamil Masaracı ise fıkralarla Semih Balcıoğlu’nu anlattı. Panele katılanlar da Balcıoğlu ile ilgili anılarını paylaştı. Toplantının ardından Balcıoğlu’nun TGC Müzesi’nde bulunan eşyalarının sergilendiği bölüm ziyaret edildi. (26 Ekim 2013)
***
Gazetecilere özgürlük çağrısı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de içinde yer aldığı Gazetecilere Özgürlük Platformu, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi görülen KCK basın davasını izledi. Duruşmayı TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Avrupa Gazeteciler Federasyonu'ndan Patric Kamenka’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci izledi.
Duruşma öncesi Gazetecilere Özgürlük Platformu, adliye önünde "Adalet için bekliyoruz" pankartı açarak, "duran insan" eylemi yaptı. GÖP adına açıklama yapan TGS Genel Başkanı İpekçi, gazetecilerin yargılandığı davaları takip ettiklerini söyledi. İpekçi, "Bundan sonra da meslektaşlarımız için adalet aramaya devam edeceğiz" dedi. Bugün ara karar verileceğini söyleyen İpekçi, "Umarız meslektaşlarımız tahliye edilir ve özgürlüklerine kavuşurlar" diye konuştu. (31 Ekim 2013)