Mayıs 2013 Raporu

Mayıs 2013 Raporu 

“Yasakçı ve otoriter tavır ülkede uzlaşı kültürünü yok ediyor”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu (TGC) bir açıklama yaparak 1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı’nı izleyen gazetecilerin, polisle göstericiler arasındaki çatışmalar sırasında büyük sıkıntı yaşadığına dikkat çekti

TGC Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklama şöyle: “1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı’nda İstanbul’un Avrupa yakasında polisle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda görev başındaki gazeteciler yine büyük sıkıntı yaşadılar. Halka doğru, yansız haberleri hızlı bir biçimde ulaştırmaya çalışan muhabir ve kameraman arkadaşlarımızın yoğun biber gazından etkilendikleri, atılan cisimlerle yaralandıkları gözlenmiştir. Çeşitli uyarılarımıza karşın kolluk güçlerinin gazetecileri koruma, rahat çalışma olanakları sağlama adına bir önlem almadığı görülmektedir. TGC, 1 Mayıs Kriz Masası’na yapılan başvurulardan Birgün Gazetesi’nin bahçesine gaz bombası atıldığını, çalışanların etkilendiğini, Cumhuriyet Gazetesi çalışanı Rüya Özkalkan’ın ise koluna isabet eden gaz bombası nedeniyle yaralandığını öğrendik. Meslektaşlarımız Doğan Haber Ajansı muhabiri Zeki Günal, Yeni Şafak Gazetesi muhabiri Cihat Arpacık, Ülke TV kameramanı Fatih Yersiz ile muhabir Samet Serhat Sarı ise gösterilerde atılan taşlardan zarar gördü. Kameraman Fatih Yersiz’in ayağı kırıldı. Olayları izleyen ve canlı yayın yapan Cem TV muhabiri Dilek Odabaş ise gözaltına alındı. Bazı gazete ve televizyon kuruluşlarının da tasarruf önlemleri nedeniyle 1 Mayıs olaylarını izleyen gazetecilerine gaz maskesi vermediğini de üzülerek öğrendik. 1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı’nın barışın egemen olacağı şenliklerle kutlanması beklenirken İstanbul’da estirilen yasakçı ve otoriter tavrın ülkede uzlaşı kültürünü yok ettiğini gözlüyoruz. İstanbul’u ulaşımı engelleyerek günlük hayatı felç eden üzücü olaylardan, kentte yaşayanların uğradığı mağduriyetten, iktidarın da ana muhalefetin de dersler çıkarmasını bekliyoruz. Üzücü olaylarda yaralanan, biber gazından zehirlenen gazetecilere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, her zamanki gibi zorluk derecesi yüksek bir çalışmayı başarıyla gerçekleştirdikleri için de kutluyoruz.” (2 Mayıs 2013)

***

“Basın özgürlüğünde geri gidiş sürüyor”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu (TGC), Dünya Basın Özgürlüğü günü nedeniyle yaptığı açıklamada, ülkemizde düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin halen kalkmadığını yazılı ve görsel basın çalışanı gazetecilere baskı ve tehditlerin sürdüğüne dikkat çekti.

Halkın doğru yansız bilgi edinme hakkı olan Basın Özgürlüğü konusunda Türkiye’nin 2013 yılında da çağdaş ülkeler arasında sınıfta kaldığının vurgulandığı TGC açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü bu yıl da buruk bir biçimde karşılıyoruz. Ülkede düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin halen kalkmadığını yazılı ve görsel basında çalışan gazetecilere baskı ve tehditlerin sürdüğünü üzülerek gözlemlemekteyiz. Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu ve Terörle Mücadele Kanununda beklenen iyileştirmeler 2013 yılında da gerçekleşmemiş yürürlüğe giren 4.Yasa Paketi de geniş anlamda basın özgürlüğüne katkı sağlamamıştır. Salt yazdıkları ve düşündüklerini ifade ettikleri için şu anda cezaevinde 62 gazetecinin bulunması da bu gerçeğin bir göstergesidir. Amerikan İnsan Hakları ve Özgürlükleri İzleme Örgütü Freedom House, ‘2013 Dünya Basın Özgürlüğü’ raporunda Türkiye’nin dünyada cezaevlerinde en çok gazeteci bulunduran ülkelerden biri olarak göstermiştir. Raporda Türkiye’nin “kısmen özgür ülkeler” sınıfına dahil edilmesi ülkemiz açısından üzerinde ciddiyetle düşünülmesi gereken bir durum olarak ortaya çıkıyor. Sansürün ve oto sansürün olmadığı düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki tüm engellerin ortadan kalktığı, cezaevlerinde gazetecinin bulunmadığı bir Türkiye ancak bu ayıptan kurtulabilir diye düşünüyor ve iktidarı muhalefetiyle tüm parlamentoyu ivedi olarak bu konuda çaba göstermeye çağırıyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak 2013 yılı sona ermeden editöryal bağımsızlığın sağlandığı çalışan gazetecilerin sendikal haklarının ve çalışma koşullarının güvence altına alındığı, medya içindeki çekişmelerin yerini salt gazeteciliğe ve meslek içi dayanışmaya bıraktığı, meslek etiğinin öne çıktığı bir medya dünyası yaratmak hayal değil. Biz gazeteciler düşünüyoruz ki; inanır, birbirimize güvenir ve birlikteliğimizi sürdürürsek önümüzdeki tüm engelleri aşabilir ve bu hayali gerçeğe dönüştürebiliriz. Tüm meslektaşlarımızın Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyor, gelecek yıl tüm yakınmalardan uzak bir medya ortamında buluşmayı umuyoruz." (3 Mayıs 2013)

***

Cumhurbaşkanı Gül’den TGC’ye tebrik mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) seçimi sonrası başkanlığa seçilen Turgay Olcayto’yu faks mesajı ile kutladı. Gül, mesajında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı’na seçilmeniz nedeniyle tebrik ederim. Size ve çalışma arkadaşlarınıza başarılar diler, selam ve sevgilerimi sunarım.”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ta TGC Başkanı Turgay Olcayto’ya tebrik mesajı göndererek “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu başkanlığına seçilmenizden dolayı sizi ve yeni oluşun yönetim ekibinizi tebrik eder, bu önemli görevinizin size, Cemiyetinize ve medya dünyamıza hayırlı olması temennisiyle başarılar dilerim” dedi. (4 Mayıs 2013)

***

“Gaziantep’te meslektaşlarımıza yapılan saldırıyı kınıyoruz”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Gaziantep Lojistik Müdürlüğü’nde çıkan bir yangını haber yapmak için bölgeye giden gazetecilerin görevlilerce darp edilmesini kınadı.

Halkın gerçeklerden haberdar olma hakkına hizmet eden gazetecilere yönelik saldırılara her gün bir başkasının eklenmesinin şeffaf demokrasi anlayışına aykırı olduğuna işaret eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle: “Gaziantep’te TCDD Gaziantep Lojistik Müdürlüğü içinde bulunan bir vagonda yangını görüntülemek isteyen Doğan Haber Ajansı ve İhlâs Haber Ajansı muhabirlerinin özel güvenlik görevlilerinin saldırısına uğramasını şiddetle kınıyoruz. Gazetecinin görevi halkın haber alma hakkına hizmet etmektir. Bu saldırıyı halkın bilgi edinme hakkına yapılmış çirkin bir saldırı olarak niteliyoruz. Meslektaşlarımızın görevlerini yerine getirmelerini engellemekle yetinmeyerek can güvenliklerini de tehdit edenlerin cezasız kalmamasını istiyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı saldırganların yakalanarak adalete teslim edilmelerini sağlamaya çağırıyoruz. Saldırıya uğrayan meslektaşlarımıza ‘geçmiş olsun’ diyoruz.” (11 Mayıs 2013)

***

“Demokrasilerde tek seslilik değil, çok seslilik esastır”

Halkın gerçeklerden haberdar olma hakkının basında çok seslilikle mümkün olduğuna dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, yaptığı açıklamada son olarak Reyhanlı’da bu ilkenin çiğnendiğine işaret etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, söylemde çok sesliliği isteyen iktidarın uygulamada tek sesliliği tercih etmesinin basın özgürlüğüne zarar verdiğine dikkat çekti.

TGC Yönetim Kurulu'nun açıklaması şöyle: “Son dönemde iktidarın birçok toplantı ve ziyaretin takibini Anadolu Ajansı ve TRT ile sınırlandırması söylemde çok sesliliği dillendirenlerin, uygulamada tek seslilikten yana olduğunu göstermektedir. Bu örtülü bir akreditasyondur, haberleri denetim altına alma, sansür sonucunu doğurmaktadır.

Demokrasilerde tek seslilik değil, çok seslilik esastır. İktidar; her yayın organına eşit mesafede durduğu ve gazetecilerin mesleklerini yapma özgürlüğünü engellemediği sürece halk da olaylarla ilgili şeffaf bir biçimde bilgilenecek ve kulaktan kulağa dolaşan sağlıksız bilgiler de habere dönüşmeyecektir. Bunlardan hareket ederek iktidarı medyada çok sesliliğe ve her yayın organının haber alma hakkına saygı göstermeye, örtülü akreditasyon uygulamalarından vazgeçmeye çağırıyor ve tekrar Reyhanlı’daki yayın yasağının kaldırılmasını istiyoruz.” (15 Mayıs 2013)

***

TGC Onur Kurulu ilk toplantısını yaptı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Onur Kurulu, dün gerçekleştirilen ilk toplantısında görev dağılımını yaptı. Başkanlığa Ergin Konuksever, Genel Sekreterliğe Mustafa Dolu seçildi. Toplantıya TGC Başkanı Turgay Olcayto, Onur Kurulu’ndan Ergin Konuksever, Orhan Ayhan, Şükran Soner, Atilla Özsever, Taylan Erten, Mustafa Dolu katıldı. TGC Onur Kurulu toplantısında Ergin Konuksever, Başkanlık görevine seçildi. Genel Sekreterliğe Mustafa Dolu getirildi. Orhan Ayhan, Şükran Soner, Atilla Özsever, Taylan Erten, Beşir Ayvazoğlu üye olarak görev yapacak. (22 Mayıs 2013)

***

Demirkent Ödülleri sahiplerini buldu

Dünya Şirketler Grubu kurucusu M. Nezih Demirkent ve eşi Prof. Dr. Işın Demirkent adına verilmekte olan Demirkent Ödülleri İstanbul Pera Palace Grand Pera Salonu’nda yapılan törenle sahiplerini buldu. Törene Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Sedat Ergin, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Suat Gezgin’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan Hakan Güldağ, Demirkent ödülleri hakkında bilgi verdi. Güldağ konuşmasının ardından ödül kazananları tebrik etti. M. Nezih Demirkent ve eşi Prof. Dr. Işın Demirkent kendi meslek alanlarında topluma yön veren ve değer katan çalışmalarıyla tanınıyor. Demirkent Ödülleri, medya, tarih, sosyal sorumluluk alanlarında topluma değer katmaya devam edenleri özendirmek, gelişme ve ilerlemeye katkı yapmayı amaçlıyor. Bu yıl Tarih ödülünü Ömerül Faruk Bölükbaşı, Sosyal Sorumluluk ödülünü Bursagaz, Yazılı Medya/Ulusal ödülünü Devrim Tosunoğlu ve Hacer Boyacıoğlu, Yazılı Medya/Yerel kategorisinde ödülü Mete Tamer Omur- Ceyhan Torlak, Görsel Medya/Ulusal dalında Ahmet Ergen, Dijital Medya/Ulusal kategorisinde Arda Akın kazandı. Medya Etiği Onur Ödülü ise Sedat Ergin’e verildi. (23 Mayıs 2013)

***

TGC Balotaj Kurulu ilk toplantısını yaptı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Balotaj Kurulu, dün yapılan ilk toplantısında görev dağılımını yaptı. Başkanlığa Muammer Tuncer, Genel Sekreterliğe Haşmet Levent Yavuz seçildi. Toplantıya TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Balotaj Kurulu’ndan Muammer Tuncer, Atilla Güner, Olay Tan, Haşmet Levent Yavuz, Ali Yüksel, Şevket Uygun, Hüseyin Başusta, Azize Şenbülbül, Nuray Özger, Zafer Özcan katıldı. TGC Balotaj Kurulu toplantısında Muammer Tuncer, başkanlık görevine seçildi. Genel Sekreterliğe Haşmet Levent Yavuz getirildi. Atilla Güner, Olay Tan, Ali Yüksel, Şevket Uygun, Hüseyin Başusta, Azize Şenbülbül, Nuray Özger, Zafer Özcan üye olarak görev yapacak. (22 Mayıs 2013)

***

Yeni üyeler TGC’de

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyelerinin bir araya geldiği “Geleneksel Ayın Son Pazartesi Yemeği”nde yeni üyelere rozetleri törenle verildi

TGC Lokali’nde düzenlenen “Geleneksel Ayın Son Pazartesi Yemeği”nde yeni üyelere rozetleri takıldı. Düzenlenen etkinliğe, TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri İhsan Yılmaz, Niyazi Dalyancı, TGC Balotaj Kurulu Genel Sekreteri Haşmet Levent Yavuz, Balotaj Kurulu Üyesi Olay Tan, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Ümit Gürtuna, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, TGC üyesi Ahmet Çitoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC’nin etkinlikleri ve Mayıs ayı içinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

TGC’nin gazeteciler arasındaki dayanışmayı güçlendirmek, gündemdeki sorunları paylaşmak amacıyla Mayıs ayında da çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Güneş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı’nı izleyen gazetecilerin, polisle göstericiler arasındaki çatışma sırasında büyük sıkıntı yaşadığına dikkat çekti.

Üzücü olaylarda yaralanan biber gazından zehirlenen gazetecilere geçmiş olsun dileklerimizi ileterek her zamanki gibi zorluk derecesi yüksek bir çalışmayı başarıyla gerçekleştirdikleri için de kutladıklarını içeren bir açıklama yaptıklarını, o gün için kriz masası kurduklarını belirtti.

Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya Basın Özgürlüğü günü nedeniyle TGC yaptığı basın açıklamasında halkın doğru yansız bilgi edinme hakkı olan Basın Özgürlüğü konusunda Türkiye’nin 2013 yılında da çağdaş ülkeler arasında sınıfta kaldığını vurguladı. Halkın gerçeklerden haberdar olma hakkının basında çok seslilikle mümkün olduğuna dikkat çeken TGC Yönetim Kurulu, yaptığı açıklamada son olarak Reyhanlı’da bu ilkenin çiğnendiğine işaret etti. Güneş, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Gaziantep Lojistik Müdürlüğü’nde çıkan bir yangını haber yapmak için bölgeye giden gazetecilerin görevlilerce darp edilmesini kınadığını da aktardı.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Beşiktaş Belediyesi ve Belgesel Sinemacılar Birliği ile düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği Mayıs ayında da devam ettiğini anlattı. Bu ay 2 meslektaşlarını yitirmenin üzüntüsünü dile getirdiğini aktaran Güneş, “Gazeteci Mustafa Yalçın ve Murat Öztürk‘ü sevgi ve saygıyla anarken ailesine ve topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” dedi.

Açılış konuşmasının ardından rozet törenine geçildi. TGC Başkanı Turgay Olcayto, Sabah Gazetesi muhabiri Fatih Ulaş, TRT Haber Müdürü Ertan Ömeroğlu, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Dekanı Doç. Dr. Kamile Akgül’e rozetlerini takdim etti. TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, TRT Spikeri Niyazi Dölek’e rozetini verdi. TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, TRT Muhabiri Berrin Kaya, TRT İstanbul Radyosu Müdürü Sabahattin Kahraman’a rozetlerini verdi. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Milat Gazetesi Muhabiri Melek Elitok Tuncay’ın rozetini taktı. Yenigün Gazetesi Muhabiri Ahmet Hayati Özcan, Hürriyet Gazetesi Editörü Zeki Hızdıl’a rozetlerini TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir verdi. TGC Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz, A Haber TV Haber Editörü Murat Yancı’ya rozetini taktı. TGC Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Dalyancı, Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Mehmet Nizar Aslan’a, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Uzman Yücel Sarı’ya rozetlerini takdim etti. TGC Balotaj Kurulu Genel Sekreteri Haşmet Levent Yavuz TRT Muhabiri Yasin Gülderen, Müjde FM’den Ahmet Fazlıoğlu’na rozetlerini verdi. Şok Gazetesi Muhabiri Alimcan Bekin’e Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Genel Sekreteri Ümit Gürtuna rozeti takdim etti. TGC Balotaj Kurulu Üyesi Olay Tan, TRT Spikeri Mehmet Çelikyay’a rozetini taktı. Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç TRT Yönetmen Esennur Sirer’e rozetini verdi. TGC üyesi Ahmet Çitoğlu, Bizim Gazete Muhabiri Lütfiye Dilek İzgi’ye rozetini takdim etti. Yeni Gölcük Gazetesi İmtiyaz Sahibi Emine Akkoyun’a ise İzzet Sedes rozetini verdi. (29 Mayıs 2013)

***

TGC Basın Müzesi 25. yılını kutladı

Dünyadaki sayılı basın müzeleri arasında bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Müzesi, hizmete girişinin 25. yılını önceki gün müzede düzenlenen törenle kutladı.

Törene; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC önceki Başkanı Orhan Erinç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, TGC Onur Kurulu Üyesi Beşir Ayvazoğlu, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Levent Yavuz, TGC Balotaj Kurulu Üyesi Şevket Uygun, TGC Onursal Üyesi Dr. Oktay Duran, TGC Basın Senatosu 2. Başkanı Seraceddin Zıddıoğlu, TGC Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Bakanı Selami Turgut Genç, TGC Basın Müzesi Müdiresi Saadet Altay, Sedat Simavi Ödülleri Yönetmeni Nedim Kavuk katıldı. Törende ayrıca Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi, ressam, yazar Mualla Tetik, Mehmet Nuri Yardım, Etem Çalışkan, Sedat Ağralı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli vardı.

Törenin sunuculuğunu üstlenen TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Basın Müzesi hakkında bilgi vererek konuşmasına başladı. Güneş, tarihi binasında 25 yıldır hizmet veren TGC Basın Müzesi’nin medyanın hafızası olan bilgi, belge, gazete, dergi ve kitap arşivinden 5 bine yakın araştırmacının yararlandığını, sadece son üç yılda 62 sergi düzenlendiğini söyledi. Genel Sekreter Güneş, şöyle konuştu: “Basın Müzesi, basın teknolojisinin başlangıçtan günümüze değişimini gözler önüne seriyor. Müzede, dönemin çeşitli gravürlerine ve tarihçesine bakılarak Türkiye’deki ilk basım olayı olarak bilinen 1729’da İbrahim Müteferrika’nın kurmuş olduğu matbaanın maketi ve bastığı örnekler, taşbaskı, düz baskı makinesi, rotatif, giyotin ve çeşitli dönemleri yansıtan baskı makineleri yer alıyor. Diğer odalarda ise Türk gazetecilik tarihinin başlangıcı olan 1828 tarihli Vakayi-i Mısriye gazetesi ile basın tarihinin ilk basamaklarını anlatan belgeler ve gazeteler, 2. Meşrutiyet’le birlikte gerçekleşen basın patlaması, Meclisin açılışı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Latin harflerine geçiş ve günümüze kadar ki süreci içeren belgeler, fotoğraflar da bulunuyor. 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü üzerinde katledilen ilk gazeteciden günümüze kadar öldürülen gazetecilerin fotoğrafları,‘Öldürülen Gazeteciler’ bölümünde yer alıyor. Müzenin ikinci katında bulunan Cevat Fehmi Başkut Sanat Galerisi’nde 6 ayrı salonda sergi yapılabiliyor. Müzenin üçüncü katında ise, uzmanlık kütüphanesi yer alıyor. Kütüphanede medya ile ilgili zengin kitapların yanı sıra 1923’ten bu yana basılı, mikrofilm ve cd-dvd olarak gazete ve dergilerin koleksiyonları bulunuyor. Ayrıca, Osmanlıca gazete ve dergi örnekleri ile gazetecilerin bağışladığı kitaplar ve kütüphane koleksiyonları da yer alıyor. Müzede ayrıca Nezih Demirkent Konferans Salonu ve Cep Tiyatrosu da bulunuyor.”

Açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, müzeyi kazandıran TGC’nin önceki başkanlarından Nezih Demirkent’i sevgi, saygı ve özlemle anarak konuşmasına başladı. Başkan Olcayto, “Nezih Demirkent bana göre Cemiyet’in daha çağdaş görünüm almasındaki köşe taşlarından biridir. Nezih Demirkent’in başlattığı yolda bundan sonra gelen başkanlarımız, yönetim kurullarımız büyük çaba harcadırlar. Bundan sonra da Basın Müzesi’ni daha da ileriye götürmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Açılış konuşmasının ardından müzeye bugüne kadar katkıda bulunan kişi ve kurumlara Şükran Plaketleri takdim edildi. Basın müzesi bilgisayarlarının ve tarayıcı yazıcısının hem yenilenmesi hem de yenilenmesine aracılık etmesi nedeniyle Migros Ticaret A.Ş.’ye plaket verildi. Migros Ticaret A.Ş. adına 2 plaketi, Kurumsal İletişim Grup Müdürü Ahu Başkut Alyanak’a takdim edildi. Alyanak, plaketi TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun elinden aldı.

Müzenin iç mekânlarının 3 yıl boyunca boyanması için boya sponsorluğunu üstlenen Kayalar Kimya A.Ş’ye (Düfa Boya) plaket verildi. Kayalar Kimya adına plaketi, Kayalar Kimya İstanbul Avrupa Yakası Bölge Müdürü Ertan Ünlüsoy aldı. Ödülü TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç verdi.

Basın müzesi kütüphanesine bilgi belge otomasyon programı bağışlaması nedeniyle, Yordam Bilgi Teknoloji Danışmanlık Eğitim ve Elektronik Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti’ne plaket verildi. Yordam Bilgi Teknoloji Danışmanlık Eğitim ve Elektronik Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti adına Genel Müdür Ramazan Kayalar aldı. TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, Kayalar’a ödülünü takdim etti.

Yordam Bilgi Belge otomasyon programının bağışlanmasına aracılık etmesi ve programın devamlı güncellenmesini üstlenmesi nedeniyle, Okan Üniversitesi İskenderiye Kütüphanesi’ne de plaket verildi. Plaketi Okan Üniversitesi İskenderiye Kütüphanesi Müdürü Kenan Öztop, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir’in elinden aldı.

1995 yılından (18 yıl) bugüne Sedat Simavi Sağlık Bilimleri Ödülü Seçici Kurul üyeliği hak edişini Basın Müzesi’ne bağışlaması nedeniyle Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu’na plaket verildi. Prof. Halil Bahçecioğlu iş yoğunluğu nedeniyle toplantıya katılamadı. Adına plaketi Leyla Tuzlalı aldı. Tuzlalı’ya plaketi TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever takdim eti. Babası rahmetli gazeteci Ecvet Güresin’e ait 26 parça anı eşyayı müzeye bağışlaması nedeniyle Nilgün Güresin’e plaket verildi. Güresin’e plaketi Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç takdim etti. Güresin, babasının tarafsızlığı, ilkeli olmayı her zaman vurguladığını söyleyerek herkese teşekkür etti.

942 adet dünya biblo bebek koleksiyonunu, 1 adet antika telsiz telefonu ve yine antika 7 adet daktiloyu müzeye bağışlaması nedeniyle Ayşegül Dora’ya plaketi TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş verdi. Dora da kendisine ödülü verenlere teşekkür ederek 30 yıla yakın meslek hayatı boyunca gittiği ülkelerden oluşturduğu koleksiyonun müzede olmasından dolayı mutlu olduğunu aktardı. Basın Müzesi’nin hizmete girişinin 25. yılı kutlamalarının çay kahve sponsorluğunu üstlenen Meşale Group adına Genel Müdür Aydın Düzen’e TGC Onursal Üye Dr. Oktay Duran plaketini takdim etti. 25. yılı kutlamalarının yemek sponsorluğunu üstlenen Aslı Börek-Atılım Unlu Mamuller San. Tic. Ltd. Şti adına Mağazalar Müdürü Zafer Kapkapçı, plaketini Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker’in elinden aldı. Basın Müzesi’ne fotokopi - yazıcıyı bağışlaması nedeniyle Bilgitaş Büro Makinaları A.Ş.’ne plaket verildi. Plaketi TGC Başkanı Turgay Olcayto Ürün Sorumlusu Kamer Köse’ye verdi. Müzenin hazırladığı etkinliklerin grafik tasarım işlerini yoğun çalışma temposuna rağmen aksatmadan yapan Hürriyet Gazetesi Görsel Yönetmeni Faruk Kutlu’ya plaket verildi. Kutlu yurt dışında olduğu için toplantıya katılamadı; kendisine plaketi ulaştırılacak. Tören sonunda toplu fotoğraf çekildi ve ardından kokteyl verildi. (30 Mayıs 2013)