Şubat 2013 Raporu
Şubat 2013 Raporu
Abdi İpekçi mezarı başında anıldı
1 Şubat 1979 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Milliyet Gazetesi Başyazarı, Genel Yayın Müdürü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdi İpekçi, Zincirlikuyu’daki mezarı başında anıldı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Milliyet Gazetesi’nin ortaklaşa düzenlediği Abdi İpekçi’yi anma törenine, TGC Başkanı Orhan Erinç, TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto, TGC Önceki Başkanı Nail Güreli, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak ve gazete çalışanları, İpekçi'nin eşi Sibel İpekçi, kızı Nükhet İpekçi İzet, Milliyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Demirören, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Abdi İpekçi'nin öldürülen 16. gazeteci olduğunu belirten TGC Başkanı Orhan Erinç, Abdi İpekçi'nin mezarı başında düzenlenen anma töreninde "Öldürülen gazeteci sayısı 64'e ulaştı. Biz Abdi İpekçi cinayetini de faili meçhul sayıyoruz. Tetikçiler bulundu. Tetiği çektirenler bulunmadı" diye konuştu. (1 Şubat 2013)
***
“Saldırılar gazetecilerin yaşamını tehdit ediyor”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Ankara’da ABD Büyükelçiliği’ne yapılan bombalı saldırıda gazeteci Didem Tuncay’ın yaralanması üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye’de demokratik rejimi hedef alan terör saldırıları, hem halkın hem de gazetecilerin sık sık yaşamını tehdit etmektedir. Bugüne kadar birçok terör örgütünün saldırılarında gazeteciler hedef seçilmiştir. Meslektaşlarımız saldırılarda yaralanmış ve hayatlarını kaybetmişlerdir” ifadelerine yer verildi.
“Son olarak Ankara’da ABD Büyükelçiliği’ne yapılan bombalı saldırıda NTV’de kısa bir süre öncesine kadar diplomasi muhabiri olarak görev yapan Didem Tuncay yaralanmıştır” denilen TGC Yönetim Kurulu açıklamasında, “Meslektaşımızın yaralanmasına ve bir kişinin ölümüne neden olan bu terör saldırısını lanetliyoruz. Meslektaşımıza geçmiş olsun diyor, en kısa sürede aramıza dönmesini diliyoruz” denildi. (1 Şubat 2013)
***
“Basın özgürlüğü geriliyor”
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Yerleşkesi'nde görülen KCK davasının sekizinci duruşmasını Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) adına TGC Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar, TGS Başkanı Ercan İpekçi, EFJ Başkanı Arne König, CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, İlhan Cihaner, Melda Onur, BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, sanatçı Ferhat Tunç'un yanı sıra gazeteciler de izledi.
GÖP adına konuşan Recep Yaşar, araştırmalar sonucunda Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün sürekli geriye gittiğini söyleyerek "Türkiye, gazetecileri tutuklama utancından kurtulmalıdır" dedi. (4 Şubat 2013)
***
GÖP’te devir teslim Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (TGC) Orhan Erinç, basın ve ifade özgürlüğü açısından ‘talihsiz bir dönemde’ olunduğunu belirtti.
Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) dönem başkanlığı görevini Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç’e devretti. GÖP dönem başkanlığı devir teslim törenine, TGC Başkanı Orhan Erinç, TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Atay, TGC Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Ayhan, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı katıldı.
TGC Başkanı Orhan Erinç, Ankara Gazeteciler Cemiyeti’ne teşekkür ederek basın ve ifade özgürlüğü açısından ‘talihsiz bir dönemde’ olunduğuna dikkat çekti.
TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Yerleşkesi'nde görülen KCK davasına değindi. Olcayto, duruşmayı Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) adına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar’ın takip ettiğini dile getirdi.
Olcayto, “Bu davaları izleyerek meslektaşlarımızı yalnız bırakmamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. (4 Şubat 2013)
***
“Demirkent’i özlemle anıyoruz”
TGC önceki başkanlarından ve Dünya Gazetesi’nin kurucusu Nezih Demirkent, aramızdan ayrılışının 12. yılında İstanbul Aşiyan Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı. Törene Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, TGC önceki dönem başkanlarından Nail Güreli, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat, Demirkent'in kızı Didem Demirkent, torunu Feyzan E. Top, Dünya Gazetesi çalışanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Demirkent’in Türk basınına çok önemli katkılarda bulunduğunu söyleyen TGC Başkanı Erinç, “Nezih Demirkent, Dünya Gazetesi’nin sahipliğini ve yöneticiliğini üstlenerek gazeteyi seçkin bir ekonomi gazetesine dönüştürmeyi başaran, TGC’nin önceki başkanlarından ve Türk basının çok önemli kişilerinden biridir. Kendisinin aramızdan ayrılışının 12. yıldönümünde sevgi, saygı ve özlemle anmak için mezarı başında toplandık” dedi.
Demirkent'in, önemli yönlerinden birinin de gazetecilik mesleğinin gelişmesi ve meslek ilkelerinin uygulanması konusunda gösterdiği özen olduğunu belirten Erinç, şöyle konuştu: ''Nezih Demirkent'in 'Salı Yazıları' başlığı altında Dünya Gazetesi’nde medya ve gazetecilikle ilgili eleştirileri, öngörüleri, önerileri; önemli bir meslek ilkesi oluşturma konusunda bizlere yardımcı olmuştur.”
“Ustamız, Nezih Demirkent hem gazeteci hem de spor adamı kimliğiyle önemli katkılarda bulunmuştur” diyen Erinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nezih Bey, sporda özelikle olimpizm ruhunun gelişmesinde önemli katkılarda bulunmuştur. Zaten kendisi de voleybol, basketbol oynamasıyla bilinen, bu yönüyle de ayrıca benim 1950'li yıllarda basketbol ve voleybol antrenörlüğü yapan bir mahalle ağabeyimdi.” (11 Şubat 2013)
***
TGC Şiir Musiki Günleri’nde “sevgi” teması işlendi
Şiir ve Musiki Günleri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde çok sayıda şair, yazar, müzisyen, halk ozanı ve gazetecinin katılımıyla gerçekleştirildi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir’in yönettiği etkinliğe TGC Üyesi Coşkun Yücedağ ve şair–ressam-bestekâr Mualla Tetik de katkı verdi. TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir ve Mualla Tetik birlikte yaptığı sunumda, Sevgililer Günü’nün öyküsünden başlayarak, sevgi ve hoşgörü temalı şiirleri, hikâyeleri katılımcılarla paylaştı. Çoşkun Yücedağ ise ud çalarak sunum ve şiirlere eşlik etti. (12 Şubat 2013)
***
Gazetecilerin davasında 7 tahliye kararı verildi
33’ü tutuklu 46 gazetecinin yargılandığı KCK Basın Davası’nın üçüncü duruşmasında ara kararı açıklayan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 gazetecinin tahliyesine karar verdi.
Silivri’de görülen davaya tutuklu ve tutuksuz yargılanan gazeteciler, avukatları ve ailelerinin yanı sıra Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) adına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Üyesi Recep Yaşar katıldı. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu gazetecilerden Zuhal Tekiner, Ziya Çiçekçi, Ömer Çiftçi, Saffet Orman, Çağdaş Kaplan, İsmail Yıldız ve Pervin Yerlikaya Babir’in tahliyesine karar verdi. (12 Şubat 2013)
***
TGC, medya sektöründeki işten çıkarmaları kınadı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, son günlerde özellikle ana akım medyada ivme kazanan işten çıkarmaları kınadı. TGC Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada gazetecilerin işten çıkarılmalarını halkın gerçekleri öğrenme, doğru ve yansız bilgilenme hakkına yeni bir saldırı olarak gördüğünü açıkladı.
TGC Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle: “Türkiye’de sendikasız, iş güvencesiz, editoryal bağımsızlıktan uzak bir çalışma biçimine mahkûm edilen gazetecilere yönelik bu yeni tasfiye hareketinin acımasız bir şekilde gerçekleştirildiği üzüntüyle izlenmektedir. Ayrıca birçok deneyimli meslektaşımız da emeklilik sürelerinin dolduğu ileri sürülerek baskı altında tutulmaktadır. Zaten güç koşullar altında kamuoyunu bilgilendirme görevini yapmaya çalışan meslektaşlarımız bu tasfiyeci tutumla geleceğe güvenlerini kaybetmektedirler. Medya yöneticilerini özgür gazetecilik bağlamında kararlarını gözden geçirmeye davet ediyoruz.” (13 Şubat 2013)
***
GÖP: Türkiye basın özgürlüğünde ayıplı ülke
93 basın meslek örgütünün oluşturduğu, dönem başkanlığını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) yürüttüğü Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) üyeleri, Silivri’de Ergenekon Davası duruşmalarını izledi.
Duruşma sonunda GÖP Dönem Başkanlığı’nı yürüten TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver bir basın açıklaması yaptı. Güver şunları söyledi: “Türkiye’de halkın gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eden gazeteciler her zaman güç odakları tarafından hedef seçiliyor. Sözlü, yazılı, fiziksel saldırılarla gazeteciler baskı altında tutulmaya, itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor. Kamu aleyhine olan gerçekleri ortaya çıkaran gazeteciler öldürülerek ya da çeşitli biçimlerde engellenerek gazetecilik mesleğine gözdağı veriliyor. Gazeteciler açılan çok sayıda dava ile cezaevine konulma tehdidi altında tutuluyor. Gazetecilere yönelik saldırıların ve cinayetlerin asıl tetikçileri hiçbir zaman bulunamıyor. Tüm bunların sonucunda da Türkiye dünya basın özgürlüğü sıralamasında ayıplı ülke olmaya devam ediyor. Geçen yıl, GÖP dönem başkanlığını devrettiğimizde 179 ülke arasında 148. sıradaydık. 2012’nin açıklamasına göre, 6 basamak daha düşerek 154. sıraya geriledik. İktidar cezaevinde gazeteci olmadığı konusunda ısrar ederken uluslararası birçok kuruluş Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunu “kriz” olarak tanımlıyor. Cezaevlerinde şu anda 70 gazeteci bulunuyor. Bugün de Ergenekon Davası kapsamında yargılanan meslektaşlarımızın davasını izledik. Meslektaşlarımızın 5 yıla yaklaşan tutukluluk süreleri demokrasi adına büyük bir utanç konusudur. Türkiye’nin bu ayıplı görüntüden çıkmasını, gazetecilerin tutuksuz yargılanmasını, TCK, TMK, CMK’da basın özgürlüğü açısından sorun oluşturan maddelerin ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını talep ediyoruz.” (19 Şubat 2013)
***
TGC’den Hakkı Devrim’e ziyaret
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) gazeteci Hakkı Devrim’i evinde ziyaret etti.
Ziyarete TGC Başkanı Orhan Erinç, Başkan Vekili Turgay Olcayto, Emekliler Komisyonu ve Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çitoğlu, Emekliler Komitesi’nden Serap Özaksoy katıldı. Ziyarette geçmiş günler yâd edildi. Gazetecilik mesleğinin önemine değinen Hakkı Devrim, “Gazetecinin vasıta aracı dildir” diyerek bu konuya dikkat edilmesini istedi. (20 Ocak 2013)
***
TGC üyeleri “Geleneksel Ayın Son Pazartesi Yemeği”nde bir araya geldi
Gazeteciler, TGC Lokali’nde düzenlenen “Geleneksel Ayın Son Pazartesi Yemeği”nde buluştu.
Gecenin açılış konuşmasını yapan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC’nin etkinlikleri ve Şubat ayı içinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Törende aynı zamanda Türk Spor Ajansı’nın 30. yıldönümünde kurucu ve başkanı Erdoğan Arıpınar’a TGC Yönetim Kurulu, teşekkür plaketi verdi. Arıpınar, plaketini TGC Başkanı Orhan Erinç’in elinden aldı. (27 Şubat 2013)