Aralık 2014 Raporu
TGC: Halkın haber alma hakkı engelleniyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu akreditasyon uygulamasını eleştirdi.
TGC Yönetim Kurulu görüşlerine şöyle aktardı: “ MEB Şurası'nda gazetecilerin dışarı çıkarılması halkın haber alma hakkının engellenmesidir. Şura yöneticileri bu ülkenin halkını ve çocuklarını aldıkları kararlarla etkilemektedir. Halkın neyi öğrenip neyi öğrenmeyeceğine şura yetkilileri karar veremez. Gazetecinin halka karşı sorumluluğu kamu otoritesine ve patronuna karşı olan sorumluluğundan önce gelir. Bu nedenle şurayı gazetecilerin izleyebilmeleri için gerekli koşullar hazırlanması yöneticiler için bir görevdir.” (4 Aralık 2014)
***
Basın özgürlüğüne odaklanan sergiye TGC’den destek
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de desteklediği “Yokuşun Başı- Demokrasi Mücadelesinde Tan Gazetesi 1935-1945” başlıklı sergi Cağaloğlu’ndaki Halil Lütfü Dördüncü İşhanı’ndaki Tan Evi’nde açıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de desteklediği “Yokuşun Başı- Demokrasi Mücadelesinde Tan Gazetesi 1935-1945” başlıklı sergi Cağaloğlu’ndaki Halil Lütfü Dördüncü İşhanı’ndaki Tan Evi’nde sanatseverlerle buluştu. Açılışa, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Tarih Vakfı Başkanı Bülent Bilmez, Tarih Vakfı Genel Müdürü Münevver Eminoğlu’nu da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. (5 Aralık 2014)
***
Sansüre uğrayan belgesele yoğun ilgi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC), Beşiktaş Belediyesi ve Belgesel Sinemacılar Birliği ile düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinin 6. sezonunda, sansür tartışmaları nedeniyle Altın Portakal Ulusal Belgesel Film Yarışması’ndan çekilen 8 belgeselin sanatseverlerle buluşması devam ediyor. Kasım ayında başlayan “Çekip Çekilenler” başlığı altındaki belgeseller Aralık ayı boyunca da her çarşamba Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda sunuluyor. Yönetmenliğini Reyan Tuvi’nin üstlendiği Gezi Parkı olaylarını konu alan “Yer Yüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” isimli belgesel izleyiciyle buluştu. Levent Kültür Merkezi, filmi izlemek için saatler öncesinden gelen sinemaseverlerle adeta doldu taştı. Koltuklar yeterli olmayınca dışarıdan sandalye getirildi. Sandalyeler de yetmeyince; filmi izlemek isteyenler ayakta dahi olsa 117 dakikalık filmi izlemeyi tercih etti. Filmi izleyenler arasında belgeselin yönetmeni Reyan Tuvi’de vardı. (5 Aralık 2014)
***
Basın Kartı Komisyonu çalışmalarını tamamladı
Basın Kartı Komisyonu’nun bu yıl içindeki dördüncü toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Başkanlığını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun yaptığı ve TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in içinde bulunduğu Basın Kartı Komisyonu, ilk kez basın kartı alacak basın mensupları ile sürekli basın kartı alacak basın mensuplarının müracaatlarını Basın Kartı Yönetmeliği hükümleri kapsamında görüşülerek karara bağladı. Karara göre, 208 sarı basın kartı başvurusunun 1 ret, 14’u iade, 19’u şartlı olmak üzere 193 başvuru kabul edildi. Sürekli basın kartlarında 94 dosya incelendi. 4 dosya iade edildi, 2 başvuru reddedildi, bir başvuru ise şartı olmak üzere 88 dosya kabul edildi. (6 Aralık 2014)
***
Gazetecilerin üzerine yürüyen teknik direktör kınandı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Osmanlıspor Teknik Direktörü Osman Özköylü’nün düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin üzerine yürüyerek hakaret etmesini kınadı. TGC Yönetim Kurulu, kaybedilen her maçın ardından teknik direktörleri basını suçlama alışkanlığından vazgeçmeye çağırdı. (6 Aralık 2014)
***
Necmi Tanyolaç ölümünün 1. yılında anıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) düzenlediği toplantıda TGC Önceki Başkanlarından Necmi Tanyolaç’ın mesleki dayanışmanın simge isimlerinden biri olduğu, Bayram Gazetesi’nin kapatılmasını isteyenlere karşı mücadele ettiğine dikkat çekildi. Çemberlitaş’ta bulunan TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Onur Kurulu Sekreteri Mustafa Dolu, Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan, Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Balotaj Kurulu Üyesi Şevket Uygun, TGC Bizim Gazete Yazarı Ateş Nesin, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç ile Necmi Tanyolaç’ın çocukları Nedim Tanyolaç ve Nedret Tanyolaç Öztokat’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Moderatörlüğünü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in yaptığı toplantıda; TGC Başkanı Turgay Olcayto, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve yazarı Orhan Erinç ve spor yazarı Atilla Gökçe Necmi Tanyolaç’ı çeşitli yönleriyle anlattılar. (10 Aralık 2014)
***
AB, Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğü konusunda endişeli
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmede, Suriye krizinin çözümünde Türkiye'nin daha olumlu rol oynayabileceğini ve IŞİD'e karşı bölgede birlikte hareket edilmesi önerisinde bulunduğunu söyledi.
Mogherini, şu mesajı verdi: “Hukukun üstünlüğü, temel haklar, ifade ve medya özgürlüğüne yönelik Türkiye’deki duruma dair endişeler var. Bir takım ileri adımların atılması gerekiyor. Bu nedenle bu basın toplantısını düzenledik. Bu açık bir mesajdır.” (10 Aralık 2014)
***
TGC’nin kurucu başkanı Sedat Simavi anıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) kurucu başkanı Sedat Simavi, aramızdan ayrılışının 61. yılında İstanbul Kanlıca’daki mezarı başında anıldı. Anma törenine; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir ile üyeler katıldı. Törende konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Sedat Simavi’yi; sevgi, saygı ve özlemle andıklarını söyledi. (11 Aralık 2014)
***
Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) kurucu başkanı Sedat Simavi adına 38 yıldan bu yana gazetecilik, radyo, televizyon, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri, görsel sanatlar ve spor alanları olmak üzere 9 dalda sanatçı, gazeteci ve bilim insanlarına verilen "Sedat Simavi Ödülleri", törenle sahiplerine verildi. The Marmara Taksim Oteli’nde gerçekleştirilen törene; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Celal Toprak, İhsan Yılmaz, Onursal Üyeler Şenes Erzik ile Prof. Dr. Turgay Atasü, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Onur Kurulu Sekreteri Mustafa Dolu, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Balotaj Kurulu Üyeleri Olay Tan, Şevket Uygun; Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç’in de aralarında bulunduğu çok sayıda TGC üyesi katıldı.
Törenin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Başkan Olcayto, şunları söyledi:
“Basın üzerinde işsizlik, sansür, akreditasyon, yayın yasakları, davalar ve tutuklamalar ağır bir baskı yaratmaktadır. Günümüz gazeteciliği basın tarihinin en zorlu dönemlerinden geçiyor. Bu yıl basın sektörü için daha olumlu sözler söylemek isterdim; ama görünen o ki basın sektörünün üzerindeki sorunlar çözüme kavuşacağına giderek daha da karmaşıklaşıyor. Gazetecilerin önündeki en büyük engellerden biri sahada çalışan arkadaşların güvenceden yoksun görev yapmalarıdır. Bütün dünyada gazetecilerin can güvenliği korunamazken bölgesel çatışmaların en yoğun olduğu ülkemizde gazetecilerin önüne kolluk güçlerinden kaynaklanan çeşitli engeller çıkarılmaktadır.” (13 Aralık 2014)
***
TGC Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günü’ne ilgi büyüktü
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin “Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günleri”nin Aralık ayı etkinliği Cumartesi günü yapıldı. Büyük ilgi gören programda, “Şiir ve Musikimizde İnsan” konusu ele alındı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir’in yönettiği etkinliği, çok yönlü bir sanatçı olan Mualla Tetik ve TRT’nin sevilen Spikerlerinden Tülin Öztürk Ekici sundular.
Programda, Aralık ayında aramızdan ayrılan şairlerden Zeki Ömer Defne, Orhan Şaik Gökyay ve Behçet Necatigil’e ilişkin belgeseller sunuldu ve şiirlerinden örnekler verildi. (15 Aralık 2014)
***
Medya çalışanları gözaltında
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen operasyon kapsamında, aralarında medya çalışanları ile 5'i tutuklu bazı polislerin bulunduğu 36 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında çeşitli illerde gözaltına alınan 27 şüpheliden ifadeleri alınan Samanyolu televizyonunda yayınlanan "Tek Türkiye" dizisi ekibinden Elif Yılmaz, Ebru Şenvardar ve Naci Çelik Berksoy, İstanbul'da serbest bırakıldı. Operasyonda gözaltına alınan dizi yazarı Makbule Çam Elamdağ ise "yaşı küçük çocuğu olduğu" gerekçesiyle emniyetteki işlemleri sonrası Van'da serbest bırakıldı.
İlerleyen saatlerde polis Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'yı gözaltına aldı. Emniyet mensupları, sabah saatlerinde gelerek gözaltı kararını tebliğ ettikleri halde teslim olmayan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'yı gözaltına almak için öğle saatlerinde ikinci kez, gazete binasına geldi. Dumanlı, vatandaşların tezahüratları eşliğinde bindirildiği otomobille gazete binasından uzaklaştırıldı. Ekrem Dumanlı'nın gözaltına alınmasının ardından sabahın erken saatlerinde gazete binası önünde toplanan kalabalık da dağıldı. (16 Aralık 2014)
***
“Basın ve ifade özgürlüğü cezalandırıyor”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ortak bir açıklama yaparak basına yönelik gözaltıların halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına müdahale olduğuna dikkat çekti. Açıklamada “Basın ve ifade özgürlüğü cezalandırılamaz” denildi. (15 Aralık 2014)
***
GÖP: Operasyon tüm medyaya tehdittir
Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Başkanı ve ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay bir açıklama yaparak gazetecilerin gözaltına alınmasını eleştirdi. Abakay açıklamasında; “Hükümet tarafından”paralel yapı, paralel medya” adı altında yürütülen operasyonlarda çok sayıda gazetecinin hakkında soruşturma açılması, bir kısmının gözaltına alınması, listeler hazırlanarak adeta “gazeteci avı”na çıkılması hukuk dışıdır, basın ve ifade özgürlüğüne açık saldırıdır, kabul edilemez, derhal durdurulmalıdır” dedi. (15 Aralık 2014)
***
32 ülkede 128 gazeteci öldürüldü
Birleşmiş Milletler'de (BM) özel danışmanlık statüsüne sahip, merkezi Cenevre'de bulunan sivil toplum kuruluşu Basın Amblem Kampanyası (PEC), bu yıl 32 ülkede 128 gazetecinin öldürüldüğünü duyurdu. PEC 2014 raporuna göre, Ortadoğu'nun başı çektiği gazeteci ölümlerinde; Filistin, Suriye, Irak, Pakistan ve Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle çok sayıda gazeteci hayatını kaybetti.
Gazze, listenin başında yer aldı. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda bu yıl 16 gazetecinin öldürüldüğü vurgulandı. Raporda, Gazze'nin ardından gelen Suriye'de 13, Pakistan'da ise 12 gazetecinin öldürüldüğünün altı çizildi. Irak'ın, gazetecilerin çalışması için en zor dördüncü ülke olduğu belirtilen raporda, birçoğu IŞİD saldırıları sonucu olmak üzere bu yıl Irak'ta 10 gazetecinin öldürüldüğü ifade edildi. Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle de bu yıl 4'ü Rus 9 gazetecinin hayatını kaybettiğine dikkati çekildi. Meksika'da 8, Afganistan'da 6, Honduras ve Somali'de beşer, Brezilya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde dörder gazetecinin öldürüldüğü açıklandı. (16 Aralık 2014)
***
“2014 basın için kara bir yıl oldu”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası “Basında Davalar Yılı: 2014” toplantısı düzenledi. Toplantıda gazetecilerin 2014 yılında uğradığı fiziksel şiddetten siber saldırılara, akreditasyondan yayın yasağına, gözaltılardan dava süreçlerine kadar pek çok konuya mercek tutuldu. TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, TGC Genel Sekreter Sibel Güneş, TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver ve TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. Toplantıda 2014 yılında gazetecilerin akreditasyon, yayın yasağı, işsizlik, gözaltı ve fiziksel saldırılarla baskı altına alınmaya çalışıldığı, sadece 17-27 Aralık süreciyle ilgili 60’ın üzerinde gazeteciye 100’ü aşkın davanın açıldığı açıklandı.
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, 2014’ü şöyle değerlendirdi:
“2014 yılı gazeteciler için ağır bir baskı yılı oldu. 2014’te 217 gazeteci darp edildi. 2014’te 559 gazeteci, yazar ve medya çalışının işine son verildi. 83 gazeteci istifa etti. Toplu işten çıkartmalar, yıl boyunca sürdü. 2010 yılında tutuklu gazeteci sayısı 104’ken Aralık 2014’e kadar bu sayı 19’a düştü. 2009-2013 yılları arasında 200 gazeteci cezaevine girdi, çıktı. 2014’te gazeteciler tutuklanma değil, işsiz bırakılma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. 30 olay hakkında yayın yasağı getirildi. Akreditasyonun sıklıkla görüldüğü bir yıl oldu. Gazete ve televizyonlara çeşitli gerekçelerle haberlerin takip edilmesine izin verilmedi. Ağustos ayından itibaren ise; özellikle Zaman ve Bugün gazeteleri, Samanyolu Televizyonu ve Cihan Haber Ajansı'ndan gazetecilerin, resmi basın bildirisi almadıkları belirtildi. Cumhuriyet, Agos, Evrensel gazeteleri başta olmak üzere yayın kuruluşlarına ve gazetecilere siber saldırı sıklıkla görüldü. BirGün, Bugün, Cumhuriyet, Evrensel, Sol, Taraf, Aydınlık, Ulusal Kanal, Zaman Gazetesi’ne ve 60 gazeteciye 17 -25 Aralık operasyonunu haberleştirdiği, köşesine taşıdığı için ceza, tazminat vs. davası olmak üzere 100’ün üzerinde dava açıldı. Kimi davalar takipsizlikle sonuçlanırken, kimi davalar devam ediyor. Gazeteciler hakkında 18,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 17- 25 Aralık operasyonuyla ilgili gazeteler aynı zamanda tekzip yağmuruna tutuldu. Gazetecilerin önünün kesilmesi, halkın haber almasının önünün kesilmesine neden olur. Madem yolsuzluk iddiası var. Bıraksınlar gazeteciler görevlerini şeffaf bir şekilde yapsınlar. Gazeteciler her zamankinden daha fazla dayanışma içinde olmalılar. Siyasi görüş ayrılıkları yerine basın ve ifade özgürlüğü noktasında birleşilmeli. Tüm meslektaşlarımızı TGC ve TGS’ye üye olmaya davet ediyoruz.” (16 Aralık 2014)
***
Türkiye, tutuklu gazeteci sıralamasında 10'uncu sırada
Merkezi ABD'de bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) bu yıl hazırladığı özel raporunda dünyada, en fazla tutuklu gazeteci bulunduran ülkeler arasında Türkiye 10. sırada yer aldı.
Komitenin özel raporunda gazeteciler için cezaevi olarak gösterilen en kötü ülkeyi belirledi. Sıralamada Çin, dünya üzerinde tutuklu bulundurduğu 44 gazeteciyle ilk sıraya yerleşirken Türkiye 10. sırada yer aldı. 2014 yılında dünya genelinde 220 gazetecinin cezaevine girdiğini tespit eden araştırmada gazeteciler için en kötü ülkeler, Çin, Etiyopya, Burma ve Mısır olarak belirlendi.
Raporda Türkiye'nin 2012 ve 2013 yıllarında en çok gazeteciyi hapseden ülke olduğu ve bu yıl içinde onlarca gazetecinin serbest bırakılmasına karşın 14 Aralık'ta aralarında televizyon yapımcıları, senaryo yazarları ve polis memurlarının da bulunduğu çok sayıda gazetecinin gözaltına alındığı vurgulandı. Yazıda, gözaltıların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti ile Fethullah Gülen ve Türkiye'nin en çok satan gazetesi Zaman gazetesinin baş editörü arasındaki siyasi mücadeleden kaynaklandığı ifade edildi. Rapora göre, dünya genelinde 132 gazeteci veya yüzde 60'a karşılı gelen bir oran devlet karşıtı suçlar nedeniyle cezaevinde bulunuyor. 45 veya yüzde 20 dolayındaki gazetecinin kesin suçu tam olarak açıklanmıyor. Eritre, Etiyopya, Çin Bangladeş, Tayland, Azerbaycan, Bahreyn, Mısır, İsrail ve Filistin ile Suudi Arabistan'da gazeteci tutuklu sayısı artış gösterdi.
Rapora göre gazeteciler için dünyanın en kötü 10 ülkesi şöyle: 'Çin, İran, Eritre, Etiyopya, Vietnam, Mısır, Suriye, Burma, Azerbaycan ve Türkiye.' (19 Aralık 2014)
***
“Tutuklamalar Türkiye’nin itibarını zedeliyor”
Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) “Tutuklu Gazeteciler” raporunu değerlendiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, “ Türkiye giderek totaliterleşmeye kayan, kamuoyunun gerçekleri öğrenme, bilgilenme haklarını engelleyen ülkeler arasında gösteriliyor” dedi.
TGC Olcayto, şunları söyledi: “CPJ, açıkladığı ‘Tutuklu Gazeteciler’ raporunda en fazla tutuklu gazeteci bulunduran ülkeler arasında Türkiye 10. sırada yer aldı. Türkiye’yi 2012 ve 2013 yıllarında ‘dünyanın en kötü zindancısı’ diye niteleyen CPJ, 2014’te gazetecilerin büyük bir bölümünün özgür kalmasıyla Türkiye’de durumun düzeldiğini; ancak 14 Aralık uygulamalarıyla ve başlatılan operasyonlarla Türkiye’de yeniden gazetecilerin tutuklanabileceğine dikkat çekti. Çin’in başı çektiği gazeteciler açısından en ağır koşullu ülkeler arasında bu Türkiye, ilk 10’da yer alıyor. (19 Aralık 2014)
***
“Gazetecilerin tutuklanmasına karşıyız”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazetecilerin tutuklanmasına karşı olduğunu belirtti. Gözaltılarla ilgili basına görüşlerine açıklayan Güneş şöyle dedi: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak gazetecilerin tutuklanmasına karşıyız. Yerleri, yaptıkları işler belli olan meslektaşlarımızın eğer illa yargılanması söz konusu ise tutuksuz yargılanmaları talebimizi yineliyoruz. Bu arada Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın da 4 günlük gözaltı süresi sonunda mahkeme kararıyla özgürlüğüne kavuşması basın topluluğumuzda memnuniyetle karşılanmıştır. Hidayet Karaca ve diğer tutuklu meslektaşlarımızın da bir an önce özgürlüklerine kavuşması dileğimizdir. Hukuk anlayışımıza göre yargı kararları sonuçlanana kadar her yurttaş masumiyet karinesinden ötürü suçsuz sayılır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak gazetecilerin özgürce haber yapabileceği, haberleri manipülasyona uğratılmadığı, halkın haber alma, bilgilenme hakkının karartılmadığı bir demokratik ortamı savunuyoruz. Çok sesli bir toplum yaratabilmek için gazetecilere her dönemde gereksinim duyulacaktır. İktidarın son dönemdeki baskıları ne yazık ki hukukun üstünlüğünü de, adil yargı ilkesini de zedelemiştir. Gazetecileri gözaltına almalar, tutuklamalar gazetecilere yönelik tehdit ve baskılar, yüzlerce gazetecinin işsiz bulunduğu bir ortamın yaratılması Türkiye’ye dış dünyada da itibar kaybettiriyor. Hem siyasetin hem medya patronajının hem de iktidarın çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazı basın özgürlüğüne ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermelerini bekliyoruz.” (20 Aralık 2014)
***
TGC-KAS 74. Yerel Medya Semineri İstanbul’da yapıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ile birlikte düzenlediği 74. Yerel Gazetecilikte Meslek içi Eğitim Semineri; Türkiye’nin dört bir yanından gelen TGC temsilcilerinin katılımıyla Taksim’deki Point Hotel’de gerçekleştirildi. Seminere; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC Hukuk Danışmanı avukat Gökhan Küçük katıldı. Mesleki bilgilerin paylaşıldığı seminere ayrıca; TGC Antalya Temsilcisi Arif Kaplan, Ankara Temsilcisi Taylan Erten, Batman Temsilcisi Arif Aslan, Samsun Temsilcisi Cemil Ciğerim, Siirt Temsilcisi Cumhur Kılıçcıoğlu, Muş Temsilcisi Emrullah Özbey, Ordu Temsilcisi Erdoğan Erişen, Diyarbakır Temsilcisi Faruk Balıkçı, Trabzon Temsilcisi Hikmet Aksoy, Aksaray Temsilcisi Kerem İşkan, Eskişehir Temsilcisi Mehmet Emin Toker, Hatay Temsilcisi Mithat Kalaycıoğlu, Karadeniz Ereğli Temsilcisi Mustafa Kemal Bektaş, Afyon Temsilcisi Nadir Güzbey, Balıkesir Temsilcisi Önder Balıkçı, Bursa Temsilcisi Özcan Güneş ve Yalova Temsilcisi Süheyla Gözdereliler, Kütahya Temsilcisi İhsan Tunçoğlu, Muğla Temsilcisi Kenan Gürbüz, Şanlıurfa Temsilcisi Mehmet Mahmutoğlu, Hatay Temsilcisi Mithat Kalaycıoğlu, Bursa Temsilcisi Ali Kenan Sertalp katıldı.
TGC Başkanı Turgay Olcayto toplantının açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
Bugünlerde içeri alınan meslektaşlarımız var. Bazıları diyor ki, niye bu arkadaşları destekliyorsunuz? Biz her yurttaşın masumiyet karinesinden yararlanacağı noktasından hareket ediyoruz. Bu meslektaşlarımız haklarında mahkeme kararı çıkana kadar bizim gözümüzde suçsuzdurlar. Hele terörle ilgili suçlama daha önceki yılarda da yapıldı. Gazeteciler örgüt kurmaz, kalemleriyle uğraşır. Gazetecilere ‘terör örgütü üyesi’ demek en yanlış tutumdur. Artık iktidarın bu yakıştırmadan vazgeçmesi gerekiyor. Zaten dünyadan da büyük tepkiler geliyor. Çalışanların mağdur edildiği bir dönemdeyiz. Bugünü, geçmişle kıyaslamamak gerekiyor. Geçmişte de gazeteciler mağdurdu, şimdi de mağdurlar var. Bizim sağcı, solcu, cemaatçi gibi gazetecileri ayırma gibi bir lüksümüz yok. Biz gazeteciler dayanışma içinde olmalıyız.” (20 Aralık 2014)