Aralık 2016 Raporu

01.12.2016

“Üç tutuklu gazeteci” var açıklamasına tepki

“Türkiye hapishanelerinde 3 sarı basın kartlı tutuklu var' diyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a basın meslek örgütleri tepki gösterdi. Bozdağ’ın açıklamalarına yanıt veren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye’nin dünyadaki en büyük gazeteci hapishanesi olduğuna vurgu yaparak, basın özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

01.12.2016

Sedat Simavi Ödülleri Açıklandı

Türkiye  Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2016 Sedat Simavi Ödülleri'ne değer görülen sanatçı, gazeteci, edebiyat, spor ve bilim insanlarına verilecek ödüller açıklandı. 

05.12.2016

Kamu Hizmet Ödülü, Cumhuriyet Gazetesi’nin

Mülkiyeliler Birliği '2016 Kamu Hizmet Ödülü'nü Cumhuriyet gazetesine verdi. Ödül, Mülkiye'nin (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) 157. kuruluş yıldönümü olan 4 Aralık'ta, gazetenin sahibi konumunda bulunan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç'e sunuldu.  

09.12.2016

TGC, Yeniçağ Gazetesi’ne Yapılan Saldırıyı Kınadı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Yeniçağ Gazetesi'ne dün gece yapılan taşlı, sopalı saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

"Yeniçağ Gazetesi'nin Yenibosna'da bulunan merkez binasına dün gece kimliği belirsiz kalabalık bir grup tarafından yapılan taşlı sopalı saldırıyı kınıyor, sorumluların hemen bulunmasını istiyoruz. Gazetelere ve gazetecilere yapılan tüm saldırılarda uygulanan cezasızlık tavrının bu olayda da uygulanmamasını bekliyoruz. Basın özgürlüğünün olmadığı bir toplumda demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Gazetelerin ve gazetecilerin sürekli hedef gösterildiği bir ortamda toplumsal barış da sağlanamaz. Basına yönelik saldırılar direkt halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik saldırılardır. Demokrasi farklı görüşlere tahammül etme rejimidir. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü benimsemekte zorlanan siyasilerin gazeteleri ve gazetecileri sürekli hedef göstermeleri bu tip saldırılarda önemli rol oynamaktadır. Yeniçağ Gazetesi'ne yapılan saldırı basın özgürlüğü konusundaki endişeleri giderek büyütmektedir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak Yeniçağ Gazetesi'ne yapılan saldırıyı kınıyoruz. Yeniçağ Gazetesi'ne ve çalışanlarına 'geçmiş olsun' diyoruz."  

09-10 12.2016

2017 Yılına 148 Gazeteci Cezaevinde Girecek

Türkiye ve dünyanın önde gelen basın meslek örgütleri, 2017 yılına cezaevinde girecek 148 gazetecinin durumuna dikkat çekmek amacıyla 9 Aralık’ta Twitter’da, Dünya İnsan Hakları Günü olan 10 Aralık’ta ise Silivri Cezaevi önünde protesto düzenledi. Silivri Cezaevi önündeki protestoya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve PEN International’ın Avrupa’dan gelen temsilcilerinin yanı sıra;, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın İş Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Haber-Sen, Basın Enstitüsü Derneği (IPI), PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası, ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilciliği katıldı. Ancak cezaevi önünde açıklamaya izin verilmediği için açıklama Silivri’de sahilde yapılabildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, bir açıklama yaparak içerdeki meslektaşlarına selam göndermek istediklerini ancak bunun engellendiğini söyledi.  

11.12.2016              

TGC, Dolmabahçe Saldırısını Kınadı          

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), İstanbul'da Dolmabahçe'de meydana gelen 27'si polis 29 kişinin ölümüne ve 166 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısını kınadı. Yapılan açıklamada, "Güvenlik güçlerini ve vatandaşları hedef alan bu insanlık dışı vahşeti lanetliyor ve kınıyoruz" denildi.  

14.12.2016

Sedat Simavi Ödülleri Dağıtıldı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC )Sedat Simavi Ödülleri dağıtıldı. Törenin sunuculuğunu Gökmen Karadağ yaptı. Tören; Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah ve çalışma arkadaşları, merhum Sedat Simavi, yitirilen ustalar, haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen tüm gazeteciler, 10 Aralık’ta Dolmabahçe’de meydana gelen terör saldırısında şehit düşen 36’sı polis 44 kişi için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. 

1- GAZETECİLİK ÖDÜLÜ:

Ömer ERBİL

Hürriyet Gazetesi'nde 26 Eylül 2016 tarihinde yayınlanan “Topkapı Sarayı Ayakta Zor Duruyor" başlıklı haberi nedeniyle.

2-RADYO ÖDÜLÜ:

Özlem YALÇIN

TRT Türkiye'nin Sesi Radyosu ve TRT Memleketim FM'de 27 Ocak 2016 tarihinde yayınlanan “Evim Türkiye" adlı radyo programı nedeniyle.

3-TELEVİZYON ÖDÜLÜ:

Haber

Engin YILMAZ - Sevgi ŞAHİN - Çağlar GÜNER

Fox TV'de 4 Şubat 2016 tarihinde yayınlanan “Baran'ın İlaçları İçin Operasyon" adlı ortak haberleri nedeniyle.

Belgesel:

Burçe BAHADIR

TRT Televizyonu Belgesel Kanalında 17 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanan “Refakatçi" adlı belgesel programı nedeniyle.

4-KARİKATÜR ÖDÜLÜ:

Behiç AK

Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan “Kim Kime Dum Duma" isimli köşesinde çizdiği karikatürleri nedeniyle.

5-EDEBİYAT ÖDÜLÜ

Haluk ORAL

“Bir Roman Kahramanı Orhan Veli" adlı biyografi çalışması nedeniyle.

6-SOSYAL BİLİMLER ÖDÜLÜ:

Dr. Bahar ARSLAN

“II. Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İki Devrim; İki Süreç - Tarihsel, İdeolojik ve Olgusal Bir Karşılaştırma" adlı eseriyle.

7-FEN BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:

Prof. Dr. Ali KOŞAR

“Mikrokanallarda Çap ve Uzunluğun Yüksek Kütle Akılı Doymamış Akış Kaynama Isı Transferine Etkilerinin Nümerik ve Deneysel Olarak Araştırılması" adlı eseri nedeniyle.

8-SAĞLIK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:

Seçici Kurul, yarışmaya başvuran eserler içerisinde bu yıl yönetmelik şartlarına uygun ödüle değer bir araştırma eseri olmadığına karar verdi.

9-SPOR ÖDÜLÜ:

Taha AKGÜL

“Güreşçi (Serbest Stil 125 kg) - Rio Olimpiyatları Şampiyonu" olması nedeniyle.

17.12.2016

Yerel Gazetecilik Ödülleri’ne Başvurular Başladı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Konrad Adenauer Stiftung’un 1998 yılında başlattığı ve her yıl verilen Yerel Gazetecilik Ödülleri’ne başvurular başladı. 2016 Yerel Gazetecilik Ödülleri; demokrasi kültürünün güçlendirilmesi, halkın bilgilenme ve gerçekleri öğrenme hakkının kullanılmasının yaygınlaştırılması ve yerel gazeteciliğin güçlenmesini sağlamayı hedefliyor.  

18.12.2016

KaraKarga Dergisi Kapandı

1 Nisan 2016 günü yayına başlayan KaraKarga dergisi yayın hayatına son verdi.  

20.12.2016

Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne Başvurular Başladı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından 58 yıldır düzenlenen Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne başvurular başladı. Basın, televizyon, radyo ve internet gazeteciliği dallarında verilen ödüllere başvurular 31 Ocak 2017 Salı günü sona erecek.

 

22.12.2016

Gazetecilerin Mal Varlıklarına El Kondu

FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan aralarında Ekrem Dumanlı, Bülent Keneş, Mümtazer Türköne ve Şahin Alpay'ın da bulunduğu 54 gazeteci ve yazarın mal varlıklarına el konuldu.  

24.12.2016

TGC, Ev Baskınlarına Tepki Gösterdi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), İstanbul’da ve Diyarbakır’da yapılan ev baskınlarıyla 4 gazetecinin daha gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Gece saatlerinde İstanbul’da ve Diyarbakır’da yapılan ev baskınlarıyla Diken Yazarı Gazeteci Tunca Öğreten, DİHABER Haber Ajansı Diyarbakır Haber Şefi Ömer Çelik, DİHABER Muhabiri Metin Yoksu ve BirGün Gazetesi Çalışanı Mahir Kanaat gözaltına alınmıştı.  

26.12.2016

Haftasonu Dergisi’ne kapatma kararı

Doğan Dergi Grubu, 30 yıllık haber dergisi olan Tempo’yu kapatacağını duyurmuştu. Aynı grup şimdi de efsane bir dergi olan Haftasonu’nu kapatma kararı aldı.  

29.12.2016

Türkiye, 180 ülke arasında 151. sırada

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün (RSF) dünya basın özgürlüğü raporunda bu yıl iki sıra daha gerileyen Türkiye, 180 ülke arasında 151’inci sırada yer aldı. Raporda 148 gazeteci ve basın çalışanının tutuklu olduğuna dikkat çekilerek, 169 medya kuruluşu ile yayın evinin kapatıldığının altı çizildi. Kapatılan medya organları arasında 28 TV, 33 radyo ve 5 ajans bulunuyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) verilerine göre de Türkiye’de 148 gazeteci 2017 yılına cezaevlerinde giriyor. TGC verilerine göre OHAL döneminde iktidar baskısı sonucu işten çıkartılan gazetecilerin sayısı ise en az 900.  

30.12.2016

Ahmet Şık’ın gözaltına alınmasına tepki

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve  Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) gazeteci Ahmet Şık’ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Basın meslek örgütleri, gözaltında ve tutuklu tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılması için çağrı yaptı