Ekim 2016 Raporu
03 EKİM
Gazetecilerin üçte biri işsiz kaldı
Meslek örgütleri OHAL kapsamında son olarak 23 radyo ve tv’nin kapatılmasının ardından işsiz kalan gazeteci sayısının 10 bini aştığını bunun da basın sektörünün üçte biri anlamına geldiğine dikkat çektiler. Meslek örgütleri iktidardan radyo ve tv’lerin kapatılmasından vazgeçilmesini istediler. OHAL kapsamında Kanun Hükmünde Kararname ile birlikte kapatılacağı duyurulan 23 televizyon ile radyonun temsilcileri ve meslek örgütleri Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda yayın organları temsilcileri ve meslek örgütleri iktidara kapatma kararından vazgeçilmesi çağrısı yaptılar. Toplantıda TUİK rakamlarına göre 7 bin gazetecinin işsiz olduğu 15 Temmuz’dan bu yana kapatılan medya kuruluşlarıyla bu sayının 10 bini aştığına işaret edildi.Basın emekçilerinin sürecin mağduru haline getirildiği vurgulandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, toplantıda şunları dile getirdi: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak biz ilk günden bu yana medyaya yönelik haksız girişimlere karşı çıkıyoruz. Biz çok sesli basın istiyoruz. Türkiye tek sesli ülke imajından kurtulmalı. Demokratik toplumlarda her şey tartışılabilir. Gazetecilik suç değildir. Bu ülkenin en değerli yazarlarından ikisi cezaevinde. Bizim hükümetten isteğimiz kapatma kararlarından vazgeçilmesi. Cezaevindeki gazetecilerin tutuksuz yargılanması” dedi.
09 EKİM
Şemdinli'deki Saldırıya yayın yasağı
RTÜK, Hakkari Şemdinli'de jandarma karakoluna yönelik saldırıya yayın yasağı getirdi. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde gerçekleşen saldırıya ilişkin yayın yasağı getirdi. Bugün sabah saatlerinde, PKK Şemdinli-Yüksekova karayolundaki Durak Jandarma Karakolu önünde bomba yüklü bir araç infilak ettirmiş, saldırıda 10 asker ve sekiz sivil hayatını kaybetmişti. RTÜK saat 12.10’da yaptığı açıklamayla, olay yeri görüntüleri ve resmi makamlarca yapılan açıklamalar dışındaki bilgilere yönelik yayın yasağı getirdiğini duyurdu.
09 EKİM
12 TV, 11 radyo kanalı kapatıldı
Olağanüstü Hal sürecinde çıkarılan KHK kapsamında, imc tv, Hayatın Sesi TV, Denge TV, Jiyan TV, Zarok TV ve Van TV’nin de aralarında bulunduğu 12 TV ve 11 radyonun yayını durduruldu. 12 TV ve 11 radyonun ismi RTÜK tarafından TÜRKSAT’a bildirildi. TÜRKSAT, ismi iletilen kanallardan uydu ortamında yayın yapanların yayınını durdurdu.
11 EKİM
TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri açıklandı
Türk Basınının önde gelen kalemlerinden ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına verilen TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri belirlendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri Seçici Kurulu 6 Ekim 2016 Perşembe günü saat 14.30’da TGC Merkezi’nde toplandı. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan Seçici Kurul’da Orhan Erinç, Engin Başçı, Esat Yılmaer, Kamil Masaracı, Niyazi Dalyancı, Nuray Özger, Rahmi Turan, Sibel Güneş ve Turgay Olcayto yer aldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 70. Yılına özgü olmak üzere ödül alacak gazeteci sayısının 10’dan 21’e çıkarılması” kararı doğrultusunda çalışmalarına başladı. Seçici Kurul Başkanlığına oybirliği ile Turgay Olcayto Yazmanlığa Nuray Özger seçildi. Oylama sonunda Yönetmeliğe göre 70 yaşından gün alan, meslekte 50 yılını tamamlayan Ali Baransel, Atilla Gökçe, Ayhan Fırıldak, Ayşegül Dora, Deniz Banoğlu, Ergun Çağatay, Erkut Can, Erol Nural, Ertuğrul Akbay, Feyza Algan, Garbis Keşişoğlu, Güven Taner, İsmet Tongo, Kurtar Çakın, Metin Özyıldırım, Nahit Duru, Seçkin Türesay, Selim Esen, Seraceddin Zıddıoğlu, Şekip Gümüşkanatlı, Şükran Soner Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görüldüler.
12 EKİM
TGC Onur Kurulu Başkanlığı’na Doğan Hızlan seçildi
Türkiye’nin en yaygın meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Onur Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Cağaloğlu’nda bulunan TGC’nin binasında yapılan toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Doğan Hızlan, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Şükran Soner, Gazeteci Ergin Konuksever, Cumhuriyet Gazetesi çizeri Kamil Masaracı, Dünya Spor Yazarları Birliği (AIPS) Başkan Vekili Esat Yılmaer ve Yenigün Gazetesi’nin kurucusu Engin Köklüçınar katıldı. Sözcü Gazetesi başyazarı Rahmi Turan mazereti nedeniyle toplantıya katılamadı. Toplantıda yeni dönem için başkanlık ve kurul sekreterliği seçimi yapıldı. Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Doğan Hızlan, TGC Onur Kurulu Başkanlığı’na, Onur Kurulu Sekreterliği’ne Ergin Konuksever seçildi. Toplantı seçimin ardından yeni dönem yapılacak çalışmaların paylaşılmasıyla tamamlandı.
13 EKİM
Lale Kemal ve Nuriye Akman tahliye edildi
5 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklanan gazeteciler Nuriye Akman ve Lale Kemal tahliye edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fuzuli Aydoğdu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, "FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla tutuklanan Akman ve Kemal'in avukatları nöbetçi mahkemeye müvekkillerinin tahliyesi için başvuru yaptı. Talebi inceleyen 10. Sulh Ceza Hakimliği, Akman ve Kemal'in tahliyesine karar verdi. Lale Kemal ve Nuriye Akman, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, kayyım atanan ve daha sonra kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Zaman gazetesinin eski çalışanlarına ve yöneticilerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 30 Temmuz’da tutuklanmışlardı. Aynı operasyonda gazetenin eski yazarlarından Ali Bulaç, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Mustafa Ünal da tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
25 EKİM
Gazeteci Mustafa Cambaz’ın fotoğrafı TGC Basın Müzesi’ne konuldu
15 Temmuz’da parlamenter demokrasiye yönelik darbe girişiminin yaşandığı gecede Çengelköy’de darbecilerin kurşunlarıyla şehit düşen Yeni Şafak gazetesinin deneyimli foto muhabiri Mustafa Cambaz’ın adı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin “Öldürülen Gazeteciler” listesine eklendi. Mustafa Cambaz’ın fotoğrafı Çemberlitaş’taki TGC Basın Müzesi’nde bulunan “Öldürülen Gazeteciler Galerisi”ne 66. Öldürülen gazeteci olarak konuldu. Aslen Batı Trakya Türklerinden olan Mustafa Cambaz, Gümilcine’de (Yunanistan) Menetler Köyü’nde, 1963 yılında doğdu. İlkokulu Gümülcine’de okudu. Batı Trakya Türkleri liderlerinden Dr. Sadık Ahmet Beyin fikirlerinden etkilenerek Batı Trakya’da ve Yunanistan’daki Türklerin hak ve hukuklarını savunabilmek ideali ile İstanbul’a geldi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında evlendiği için, iş hayatına atılmak zorunda kaldı. Yıllar sonra, hayalindeki ideal olan gazetecilik mesleğine başladı. Çeşitli dergilerde haber dosyaları hazırladı. Gazetelerde muhabirlik ve idarecilik yaptı. Selçuklu ve Osmanlı mimarisi üzerine fotoğraf belgeleme çalışmaları yaptı. Cambaz’ın, “Türkiye Ulu Camileri’ adlı bir kitabı yayınlandı.
26 EKİM
Gazeteciler Fatih Polat ve Vural Nasuhbeyoğlu'na beraat
Evrensel Gazetesi Fatih Polat ve Vural Nasuhbeyoğlu, “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Suçu ve suçluyu övmek” suçlamasıyla yargılandıkları davada beraat etti. Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu gazetenin internet sitesinde 9 Ekim 2015 günü yayınlanan "HPG: Yüksekova’da Türk’ün gücünü göreceksiniz diyen polis alıkonuldu" başlığıyla yayımlanan haber nedeniyle “Terör örgütü propagandas yapmak”, “Suçu ve suçluyu övmek” suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Gazeteciler ilk duruşmada beraat etti.
27 EKİM
Adalet Bakanı: Cezaevinde basın kartı olan 2 gazeteci var
Cezaevlerindeki tutukluların "gazeteci oldukları beyanını esas almanın doğru olmayacağını" söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6 Nisan 2016 tarihi itibarıyla basın kartı olan iki tutuklunun bulunduğunu bildirdi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun tutuklu gazeteciler ile ilgili yazılı soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6 Nisan 2016 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında basın kartı olan iki tutuklunun bulunduğunu bildirdi. Bozdağ yanıtında, ilgili kanun gereği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar ile süresine bakılmaksızın, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek suçlarından veya bu örgütün faaliyeti çerçevesinde sayılan suçlardan mahkum olanların cezalarının, yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında, bu kurumların ihtiyacı karşılama bakımından yetersiz olması halinde diğer kapalı ceza infaz kurumlarının yüksek güvenlikli bölümlerinde infaz edileceğinin düzenlendiğini belirtti. Bakan Bozdağ, soru önergesinde adı geçen Cevheri Güven, Murat Çapan ve Vildan Atmaca'yla ilgili ise, "Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda barındırılan sorulan iki tutuklunun üçer kişilik odalarda tek kişi olarak barındırıldığı, Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda barındırılan diğer tutuklunun ise kurumda kadın hükümlü ve tutukluların barındırıldığı bölümde tek kişilik oda bulunmaması nedeniyle 14 kişi kapasiteli odada diğer tutuklularla birlikte barındırıldığı ve barındırılan tutukluya yönelik olarak kurumda kaldığı süre içinde çıplak arama yapılmasının söz konusu olmadığı anlaşılmıştır" bilgisini verdi.
28 EKİM
"Babı Âli Nail abisini uğurladı”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın önceki Başkanlarından Basın Şeref Kartı sahibi son yolculuğuna uğurlandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın önceki Başkanlarından Basın Şeref Kartı sahibi, Nail Güreli 26 Ekim 2016 çarşamba günü vefat etti. 84 yaşında tedavi gördüğü hastanede önceki gün geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden usta gazeteci Nail Güreli için Levent Afet Yolal Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Basın Şeref Kartı sahibi Nail Güreli'nin camiye getirilen tabutuna Türk Bayrağı sarıldı. Taziyeleri Nail Güreli'nin oğlu Gür Güreli, gelini Figen ve torunu Gözde Güreli ile yeğeni ve aynı zamanda Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) Başkanvekili Hüsnü Güreli ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto kabul etti. Başkan Olcayto, "Türk basın camiasının başı sağolsun. Çok usta bir gazeteciydi. Ancak benim için de çok özel biriydi. Uzun yıllar beraber çalıştık. Benim hem kardeşim hem de yoldaşım sayılırdı. Kendisinin hem Cemiyet’e hem de basında çalışan arkadaşlara çok büyük katkıları olmuştur" ifadelerini kullandı.
29 EKİM
TGC Şiir ve Musiki Günleri başladı
TGC Geleneksel Şiir ve Musiki Günleri etkinliği, yeni sezona ‘Merhaba’ dedi. Etkinlikte, şiirler okundu, şarkılar söylendi. Ekim ayı içinde hayatını kaybeden yazar, şair ve müzisyenler anıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Geleneksel Şiir ve Musiki Günleri etkinliği Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlendi. TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir ve TGC üyesi ve TRT spikerlerinden Tülin Öztürk Ekici’nin birlikte sunduğu etkinlikte “Şiir ve Musikide Cumhuriyet ve Atatürk” konusu işlendi. Zaman tünelinin ekim ayında aramızdan ayrılan gazeteci, yazar, şair ve diğer sanatkarların anıldığı bölümüne önceki gün toprağa verilen TGC Önceki Başkanlarından duayen gazeteci Nail Güreli ile başlandı. Güreli ile ilgili anılar paylaşıldı.
29 EKİM
675 sayılı KHK ile 10 gazete, İki ajans ve üç dergi kapatıldı
Bakanlar Kurulu iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayınladı. Söz konusu KHK'lere göre; Evrensel Kültür Dergisi, Tîroj, Özgürlük Dünyası, Dicle Haber Ajansı, Yüksekova Haber, JİNHA ve Azadiya Welat gazetesinin de içerisinde olduğu 10 gazete, 2 haber ajansı ve 3 dergi hakkında kapatma kararı bulunuyor.
31 EKİM
Cumhuriyet Gazetesi soruşturmasına gizlilik kararı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Cumhuriyet Gazetesi'ne operasyon başlatıldı. Soruşturmada, TCK'nın 220/6. maddesi uyarınca "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla aralarında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz'ün de bulunduğu 18 sayıda kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtildi. Cumhuriyet Gazetesine yönelik başlatılan "FETÖ/PDY ve KCK/PKK" soruşturmasına gizlilik getirildi.
31 EKİM
TGC: “Cumhuriyet’e operasyonu protesto ediyoruz”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyonu ve gözaltıları protesto etti. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı: “Sürekli ve sarı basın kartı iptal edilen gazeteci sayısı 777’ye çıkmıştır. Şu anda cezaevinde 105 gazeteci tutuklu bulunmaktadır. 15 Temmuz’dan sonra kapatılan yayın organları nedeniyle 2500’ün üzerinde gazeteci işsiz kalmıştır. Toplamda son yıllarda işsiz kalan gazeteci sayısı 10 bini aşmıştır. Türk basınında her üç gazeteciden birinin işsiz olduğu bir karanlık tablo ortaya çıkmıştır. Bu nedenlerle iktidara ve muhalefet partilerine; demokrasinin yeniden yeşertilmesi, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve medyaya yönelik baskıların son bulması için bir kez daha çağrı yapıyoruz.”