Ağustos 2016 Raporu
03 AĞUSTOS
Can Dündar'a saldıran saldırganların 3. duruşması yapıldı.
Gazeteci Can Dündar'a, İstanbul Adalet Sarayı önünde silahlı saldırı düzenleyen ve muhabir Yağız Şenkal'ın bacağından yaralanmasına neden olan Murat Şahin'in de aralarında bulunduğu 3 sanığın yargılanmasına devam edildi. İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde üçüncü celsesi görülen duruşmaya, 8 yıl 10 aya kadar hapsi istenen tutuklu sanık Murat Şahin ile 6,5 yıla kadar hapisleri istenen tutuksuz sanıklar Ergün Celep ve Sabri Boyacı katıldı. Saldırıda yaralanan NTV muhabiri Yağız Şenkal duruşmada hazır bulundu. Can Dündar yurtdışında olduğu için duruşmaya katılmadı. Hakim, ret talebinin yasal koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle reddine karar verdi. Sanık Murat Şahin'in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.
04 AĞUSTOS
Ekrem Dumanlı hakkında yakalama kararı
Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı tarafından yürütülen 15 Temmuz Darbe Girişimi soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Savcılık, kapatılan Zaman Gazetesi'nin darbe girişiminden 9 ay 10 gün önce yayınladığı, "Sükutun Çığlığı" adlı reklam videosunu darbe soruşturması dosyasına delil olarak konulmasına karar verdi. Soruşturma savcılığı, Ekrem Dumanlı'nın reklam filmine ilişkin ifadesinin alınmasına karar verdi, ancak Ekrem Dumanlı ifade çağrısına cevap vermedi. Bunun üzerine harekete geçen savcılık, Ekrem Dumanlı hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği de "Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçundan tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.
10 AĞUSTOS
Rio'da gazetecilere saldırı
Brezilya'da düzenlenen Rio Olimpiyatları'nı takip eden gazetecilere ve organizasyonda görevli olan gönüllülere saldırıda bulunulduğu bildirildi.
Saldırıda bir gönüllü ve üç gazetecinin yaralandığı ifade edilirken, saldırının ne ile ve nasıl yapıldığı ile alakalı araştırmaların sürdüğü belirtildi. Saldırıda yaralanan gönüllülerden birinin de Türk olduğu ve isminin Kaan Korkmaz olduğu öğrenildi.Öte yandan saldırıda yaralananların durumlarının ciddi olmadığı bilgisi verilirken, hem gazetecileri hem de gönüllüleri taşıyan otobüse yapılan saldırıda otobüsün camlarının kırıldığı görüldü.
11 AĞUSTOS
TGC: Gözaltındaki dört meslektaşımızı serbest bırakın
TGC Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Diyarbakır’ın Sur ilçesinde gerçekleşen saldırı olayını takip ederken gözaltına alınan Evrensel Gazetesi muhabirleri Hasan Akbaş, Fırat Topal, Serpil Berk ve Serbest Gazeteci Sertaç Kayar’ın serbest bırakılmasını istedi.
TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı.
“Diyarbakır'ın Sur ilçesinde On Gözlü Köprü yakınlarında gerçekleşen saldırının ardından olay yerine haber takibi için giden dört gazeteci göz altına alınmıştır. Gözaltında tutulan Evrensel Gazetesi muhabirleri Hasan Akbaş, Fırat Topal, Serpil Berk ve Serbest Gazeteci Sertaç Kayar’ın avukatlarıyla görüşmeleri de engellenmiş, kıyafetlerinin kriminal incelemeye alındığı öğrenilmiştir. Gazetecilerin kıyafetlerinin böyle bir incelemeye tabi tutulması ‘gazetecilik faaliyetinin yine bir suç olarak görüldüğünü ortaya koymaktadır. Bir kez daha hatırlatıyoruz. Gazetecilik suç değildir. Meslektaşlarımızın gözaltına alınması ve kıyafetlerinin kriminal incelemeye tabi tutulması halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının engellenmesidir. Meslektaşlarımızın en kısa sürede serbest bırakılmasını istiyoruz.”
11 AĞUSTOS
Zaman Gazetesi'nin Eski Muhabiri Ayşenur Parıldak Tutuklandı
15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan kapatılan Zaman gazetesinin eski muhabiri Ayşenur Parıldak, tutuklandı. İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kayyum atanmasından önce Zaman gazetesi muhabiri olan Parıldak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 4 Ağustos günü gözaltına alınmıştı. Polis tarafından bugün adliyeye getirilen Parıldak, Cumhuriyet Savcısı'nın tutuklama istemiyle sevk ettiği Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğindeki sorgusunun ardından tutuklandı. Ayşenur Parıldak'ın muhabirliğini yaptığı Zaman gazetesi, 23 Temmuz günü "Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kararname" ile kapatılmıştı.
12 AĞUSTOS
“Basın kartları ve görev pasaportları haksız yere iptal edilmemeli”
TGC Yönetim Kurulu darbe girişimi sonrasında gazetecilerin basın kartları ve gri görev pasaportlarıyla ilgili sorunlar yaşandığını duyurdu.Konuyu Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Ahmet Göktürk İnan’a da bir yazıyla ileten Yönetim Kurulu süreci takip ettiklerini belirtti. TGC Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamada şu görüşler yer aldı: “Birçok gazetecinin gri görev pasaportlarının da basın kartları gibi haklı gerekçeler ortaya konulmadan iptal edildiği ileri sürülmektedir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Ahmet Göktürk İnan’a bir yazı yazarak sorunların çözümünü istedik. Bu konuda yaşanan karmaşayı netleştirmek için basın kartı ve gri pasaportu iptal edilen gazeteci sayısı ile iptal gerekçelerinin kamuoyu ile paylaşılmasını talep ettik. Ayrıca basın kartı ve gri pasaportları iptal edilen gazetecilerle ilgili yeniden bir değerlendirme yapılmasını haksızlıkların giderilmesi dileğimizi BYEGM’ne ilettik. Basın kartları ve gri görev pasaportlarının haksız yere iptal edilmemesi talebimizi yineleyerek sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz” denildi.
15 AĞUSTOS
Diyarbakır'daki saldırıya yayın yasağı kararı
Diyarbakır'daki terör saldırısına ilişkin yayın yasağı getirildi.
Diyarbakır'da Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliğine PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıya ilişkin yayın yasağı kararı verildi.
15 AĞUSTOS
Can Dündar Cumhuriyet genel yayın yönetmenliğini bıraktı
Can Dündar, 9 Şubat 2015'te geldiği Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevini bıraktı. Dündar, istifa kararını Cumhuriyet'in bugünkü sayısında “Veda Vakti” başlıklı yazısıyla duyurdu. Cumhuriyet’te köşe yazarı olarak yer almaya devam edeceğini duyuran Dündar, olağanüstü hal (OHAL) döneminde karşımızda mahkemeler değil hükümet olduğunu belirterek “Böyle bir yargıya güvenmek, giyotine kafa uzatmak anlamı taşıyacak (…) Bu nedenle, en azından OHAL kalkana kadar, bu yargıya teslim olmama kararı aldım” dedi.
16 AĞUSTOS
Hürriyet gazetesinden Arda Akın'ın tutuklanmasına ilişkin açıklama
Cemaat operasyonu kapsamında Hürriyet muhabiri Arda Akın'ın tutuklanması sonrası Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin'den açıklama geldi.
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, gazeteci Arda Akın’ın tutuklanmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Gazetemizin muhabiri Arda Akın dün çıkartıldığı 5’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından Fetullahçı Terör Örgütü’ne bilerek ve isteyerek yardımda bulunduğu iddiasıyla tutuklanmıştır. Arda Akın’a sorgusunda yöneltilen soruların bir bölümü kendisinin gazetemizin kağıt baskısında ya da internet sitesinde yayımlanan haberler, bir bölümü ise şahsi Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla ilgilidir. Arkadaşımızın herhangi bir terör örgütü ile ilişkisi bulunmadığına, çalışmalarının meşru gazetecilik faaliyetleri ile sınırlı olduğuna inanıyoruz. Geride bıraktığımız yıllarda aldığı çok sayıda ödül, arkadaşımızın gazeteci kimliğinin ve mesleki başarısının en açık kanıtıdır. Adaletin eninde sonunda tecelli edeceğine ve arkadaşımızın aklanacağına güveniyoruz.”
16 AĞUSTOS
Özgür Gündem gazetesi kapatıldı
Özgür Gündem Gazetesi, İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından "geçici olarak" kapatıldı. Özgür Gündem gazetesi, PKK'nın propagandasını yaptığı gerekçesiyle, İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kapatıldı. Destek için Özgür Gündem'e gelenler dışarı çıkarılırken, polis gazete önünde de görüntü alınmasını engellemeye çalışıyor ve kimlik kontrolü yapıyor. Polisin gazetede arama yapmaya hazırlandığı belirtildi.
17 AĞUSTOS
Zaman gazetesinin başyazarı tutuklandı
Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, FETÖ’ye üye olmak ve yardım suçlarından aranan şüphelilere yönelik geçen 14 Ağustos’ta, eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonun Eşme ilçesi ayağında, aranan şüpheliler arasındaki Zaman Gazetesi başyazarı Ali Ünal, gözaltına alındı. Ünal yoğun güvenlik önlemleri altında Uşak’a getirildi. Operasyonun Uşak ayağında ise mühedis ve avukatların aralarında bulunduğu 3 kişi daha gözaltına alındı. Dört şüpheli polisteki işlemlerinin ardından dün sevk edildikleri adliyede tutuklandı.
18 AĞUSTOS
TGC Başkanı Olcayto: Gazeteciler darbe girişimine karşı tek yürek oldu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)'nin basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana her yıl verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri, törenle sahiplerini buldu.Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A. Ş ile Zen Pırlanta A.Ş.nin ana sponsorluğunda düzenlenen tören, Taksim’deki The Marmara Oteli’nde gerçekleştirildi. Her yıl 24 Temmuz’da yapılan toplantı darbe girişimi nedeniyle 18 Ağustos’a ertelenmişti. Törenin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Başkan Olcayto, “Artık ‘zor günler’ lafını kullanmamaya karar verdim. Çünkü ne zaman kullansak daha da zoruyla karşılaşıyoruz. Türkiye, 15 Temmuz’da gerçekten kritik bir dönem yaşadı. Ülke, çok insafsız bir askeri darbe girişimine tanık oldu. “2. Meşrutiyet Osmanlı tarihinde önemli yeri olan bir gün. O zamana kadar 4-5 gazete var. Onların birçoğunu da yabancılar çıkarıyor. İlk defa 1908’de parlamentonun açılmasıyla bir basın patlaması yaşanıyor. Dergiler ve gazeteler çok sayıda çıkıyor, sansür memurları o gün yine her zamanki ziyaretlerini yaptıkları sırada gazeteciler, sansür memurlarını içeri sokmuyorlar. Onun için ilk kez gazeteciler tarafından engellenmiş bir olay olduğu için çok önemli. Ondan sonra basın sansürü kalktı mı? Hem basın sansürü kalkmadı. Hem oto sansür bütün hızıyla devam etti. Halen de devam ediyor. 15 Temmuz, Türkiye’de çok şeyi değiştirdi. Birincisi Laik Cumhuriyet’in ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. İkincisi, basının çeşitliliğinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Çünkü o gün gerçekten gazeteler, gazeteciler bu darbe girişimine karşı tek yürek olarak mücadele ettiler. Halkın da payını inkar etmemek lazım. Artık darbelerin 10 yılda bir geri gelmesi istenmiyor.”
19 AĞUSTOS
Mefkure TV kapatıldı
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından RTÜK'ün girişimi kapsamında yurt dışında Türkiye aleyhine yayın yapan Mefkure TV kapatıldı. Üst Kurul bu kapsamda FETÖ/PDY ile iltisaklı olup yurt dışından Türkiye aleyhinde yayınları tespit edilen "Mefkure TV" logolu kuruluşla ilgili girişimlerde bulundu. "Mefkure TV"nin lisans aldığı veya yargı yetkisi altında olduğu Fransa'daki televizyon yayınlarının düzenleyici kuruluşu CSA ve Almanya'daki DLM ile kanalın yayınlarını ilettiği belirlenen "Eutelsat" adlı uydu işletmecisinin yetkileriyle görüşüldü. Çalışmalar sonucu, Mefkure TV'nin 11 Ağustos itibarıyla yayınlarının sonlandırılması sağlandı.
19 AĞUSTOS
OHAL’in Birinci Ayında Basına Baskılar” tartışıldı
TGC, TGS, DİSK Basın İş, ÇGD, Basın Enstitüsü, PEN Türkiye Merkezi ve Haber-Sen “OHAL’in Birinci Ayında Basına Baskılar” başlıklı toplantı düzenledi. Cağaloğlu’nda TGC’nin üst katındaki Gazeteciler Restoranı’nda yapılan toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreteri Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, Basın Enstitüsü Derneği Başkanı, IPI Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gürsel, PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral ve Haber-Sen İstanbul 5 Numaralı Şube Başkanı Engin Başçı katıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, konuşmasında “OHAL ilan edileli bir ay oldu. Bir ay içinde 134 gazete, dergi, televizyon ve radyo kapatıldı. 71 arkadaşımız tutuklu. Küçük küçük sevinçler de var. Dün Özgür Gündem Gazetesi’nden gözaltına alınan 22 meslektaşımız serbest bırakıldı. Gözaltına alınan meslektaşlarımızın bir kısmı darp edilmiş, çeşitli tehditlere maruz kalmışlardı. Bunları protesto ediyoruz. Artık herkesin sorduğu bir soru var. ‘Türkiye 15 Temmuz’daki darbeden sonra daha mı kötüye gidecek ya da gerçekten bütün kural ve kurumlarıyla işleyen demokrasinin yolu açılacak mı?’ Bu sorulara yanıt vermek zor. Görünürde askıya alınmış temel hak ve özgürlükler, düşünceyi ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü var. Her gün halkın haber kanalları biraz daha tıkanıyor. Bu durumda gerçekten bir yargıya varmak çok zor. Biz gazeteciler olarak elimizden geldiği kadar bu kanalları açık tutmaya halka ulaşmaya çaba göstereceğiz. Dün nasıl uğraşıyorsak bugün de uğraşmaya devam edeceğiz” dedi.
19 AĞUSTOS
OHAL Sonrası basın işkolundan en az iki bin 308 kişi işsiz
DİSK Basın-İş (Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan basın yayın ve gazetecilik işkolunda gözüken şirketlerde sigortalı olarak çalışan en az iki bin 308 işçi işsiz kaldı.
20 AĞUSTOS
Muhabirin tecavüzle tehdit edildi
Özgür Gündem gazetesine yapılan polis baskınında gözaltına alınan 25 gazeteciden 22’si sevk edildikleri savcılık tarafından ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Gazeteciler, gözaltına alınırken darp edildiği gerekçesiyle Basın Savcılığı’nda ifade verdi. Üç gündür gözaltında tutulan gazetenin yazarlarından Aslı Erdoğan rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. IMC TV muhabiri Gülfem Karataş, işkence izlerinin doktor raporunda yer aldığını belirterek, tecavüzle tehdit edildiğini, dayağa ve hakarete maruz kaldığını ileri sürdü.
20 AĞUSTOS
Gaziantep’teki saldırıya yayın yasağı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Gaziantep'teki terör saldırısına ilişkin geçici yayın yasağı getirildiğini duyurdu.RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'da "milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda" geçici yayın yasağı getirilebileceğinin öngörüldüğü belirtildi. Gaziantep'teki patlamanın da anılan hüküm çerçevesinde olduğu değerlendirildiğinden, olayla ilgili Başbakanlığın yazısıyla geçici yayın yasağı getirilmesinin uygun görüldüğü bildirilen açıklamada, patlamaya ilişkin yayınlarda 6112 sayılı Kanun'da ve diğer kanunlarda sayılan yayın ilkelerine uyulması, toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabilecek, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlardan kaçınılması istendi.
20 AĞUSTOS
Yazar Aslı Erdoğan tutuklandı
Terör örgütü PKK’nın propagandasını yaptığı gerekçesiyle geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesine yapılan operasyonda gözaltına alınan gazetenin yazarı ve yayın danışmanı üyesi Aslı Erdoğan tutuklandı. İstanbul 4. Sulh Ceza Mahkemesi Aslı Erdoğan’ın "Silahlı terör örgütüne üye olma" iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.
20 AĞUSTOS
Gazetecilikte OHAL bitmeli"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ’nin Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ile birlikte düzenlediği yerel gazetecilik seminerleri devam ediyor. “OHAL’de Gazetecilik” başlığı altında yapılan 82. Yerel Gazetecilik Semineri, Taksim The Marmara Oteli'nde gerçekleştirildi. Seminerin açılış konuşmasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak 19 yıldır bu seminerleri KAS ile ortak yapıyoruz. 81 ilde yaptığımız bu seminerlerde 8 bin gazeteci sertifika aldı. Gazeteciliğin Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ne uygun olarak yapılması için çalışıyoruz. Bu toplantımızda da gazetecilerin OHAL döneminde nasıl bir yol izlemesi gerektiğini ele alacağız, olayın hukuksal boyutunu değerlendireceğiz. Gazetecilik açısından zor günler yaşamaya devam ediyoruz. Her zamankinden daha fazla dayanışma içinde olmalıyız. 72 gazeteci cezaevinde. 134 yayın organı kapatıldı." dedi. Seminerde uzman gazeteci, akademisyen ve hukukçular tarafından OHAL’de gazeteciliğin ele alındığı 2 oturum yapıldı.
25 AĞUSTOS
Gültekin Avcı gözaltına alındı
Hidayet Karaca'nın avukatı, eski cumhuriyet savcısı Gültekin Avcı gözaltına alındı. Eski cumhuriyet savcısı ve avukat Gültekin Avcı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından cemaate yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alındı. AA’nın haberine göre Avcı, İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ile Karabağlar İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Karabağlar’da babası İsmail Avcı ile birlikte gözaltına alındı. Avcı Eylül 2015’te Selam Tevhid soruşturması kapsamında tutuklanmış, 9 ay sonra tahliye edilmişti.
25 AĞUSTOS
Anadolu Gazetesi Yazı İşleri Müdürü’ne silahlı saldırı
Eskişehir’de yayın yapan Anadolu Gazetesi’nin yazı işleri müdürüCihan Yıldırım’a evinin önünde kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıyı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Twitter üzerinden duyurdu. Büyükerşen, “Cihan Yıldırım'a geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, saldırıyı gerçekleştirenleri nefretle kınıyorum” dedi.
25 AĞUSTOS
Fox TV haber müdürü tutuklandı
Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Fox TV haber müdürü Ercan Gün ile Yarbay Metin Yıldız tutuklandı. Hrant Dink cinayetine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 37 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış, 28 kişi gözaltına alınmıştı. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde işlemleri yapılan şüphelilerden bugüne kadar adliyeye sevk edilen 14'ü tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Son olarak bir süredir gözaltında tutulan ve emniyetteki işlemleri dün sabah tamamlanan Fox TV Haber Müdürü Ercan Gün ve Trabzon Jandarma İstihbarat eski Şube Müdürü Metin Yıldız da Çağlayan Adliyesi'ne gönderilmişti. İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nde Hakim Durmuş Karaçalı tarafından sorgulanan Ercan Gün ve Metin Yıldız tutuklanarak cezaevine gönderildi. İki şüpheli Silivri Cezaevi'ne konuldu.
25 AĞUSTOS
Gazeteci Ergun Babahan hakkında gözaltı kararı
Artvin’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bulunduğu konvoya yönelik gerçekleşen silahlı saldırı sonrası attığı tweet nedeniyle gazeteci Ergun Babahan hakkında gözaltı kararı alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter’daki adresinden bugün yaptığı paylaşımla gündeme gelen gazeteci Ergun Babahan hakkında, “suçu ve suçluyu övmek” suçundan soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, “Faşizme destek veren herkes bedelini ödeyecektir. Buna Kılıçdaroğlu da dahil. Bu henüz başlangıç…” tweeti atan Babahan hakkında gözaltı kararı alındı.
26 AĞUSTOS
Cizre’deki Saldırıya yayın yasağı
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Başbakanlığın yazısı ile Şırnak’ın Cizre ilçesindeki bombalı saldırıya yayın yasağı getirildiğini açıkladı. RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 7. maddesinde “Milli Güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda” geçici yayın yasağı getirilebileceğinin öngörüldüğü belirtildi.
26 AĞUSTOS
2 gazeteciye tutuklama kararı
Evrensel’in haberine göre Başkale’de 21 Ağustos’ta gerçekleştirilen ev baskınında yedi kişi gözaltına alınmıştı. Mahkemeye çıkarılan DİHA muhabiri Erdem Mühirci’nin de yer aldığı yedi kişi ‘örgüte eleman kazandırmak’ ve ‘örgüt üyesi olmak’tan tutuklanarak Van M Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Erdiş’te de dün gözaltına alınan Azadiya Welat gazetesi çalışanı Ali Aşikar da ‘örgüt adına suç işlemek’ ve ‘patlayıcı madde bulundurmak’tan tutuklanarak aynı cezaevine gönderildi.
27 AĞUSTOS
RTÜK 29 kanalı kapattı, 2 kanala ceza verdi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), lisans almadan izinsiz yayın yapıldığı gerekçesiyle 29 kanalı kapattı. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Üst Kurul, 17-24 Ağustos'taki toplantılarında "lisans almadan izinsiz yayın yapan ve ilaç olmadığı halde sağlığa iyi geldiği iddiasıyla ilaç, gıda takviyesi, cinsel içerikli ürün satışı yapan, bahis sitesi ve canlı sohbet hatları reklamı yapan kanallar ile "ara-kazan", "bul-kazan" gibi oyunlar oynatarak vatandaşı dolandıran kanallar" konusunu ele aldı.Toplantıda alınan kararlar kapsamında, Chinko TV, Plus Life, Sultan, Welat, Cmax, Awaza Kurdi, TV Korku, Pix, Vizyon TV, Filght TV, Arti TV, Eskici TV, C Action TV, Raki TV, Arabesk Melodi, Kuzey Türk, Cinemax, Can, Ful Aksiyon, Atlas TV, Acinema, Animalbox, Sinemega, Tosun TV, Yeşil Vadi TV, The West, The Box TV, Tarz Moda TV ve Süper Halay'ın da dahil olduğu 29 kanal kapatıldı. Van TV'ye 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'daki, "Yayın hizmetleri, terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz." ve "Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; …" ilkelerine; Özgür Gün TV'ye ise "Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasi ve felsefi düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez." ilkesine aykırı yayın yaptığı iddiasıyla müeyyide uygulanmasını kararlaştırdı. RTÜK, vatandaşların BİMER, CİMER ve diğer yollardan yoğun şekilde şikayet ettiği, izleyicileri para ödülü verme vaadiyle dolandıran ve bitkisel ürün satışı yapan kanalları da görüştü. Bu kapsamda da Farklı TV, Derya TV, Maya TV, HTV ve Karadeniz Türk kanallarına çeşitli müeyyideler uyguladı.
28 AĞUSTOS
Gazetecilerin tutukluluğa itirazı reddedildi
15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ terör örgütüne yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan gazeteciler Şahin Alpay, Ali Bulaç, Lale Kemal [Lalezar Sarıibrahimoğlu Kemal] ve Nuriye Akman'ın tahliye talebi reddedildi. Gazetecilerin tutukluluğa itiraz taleplerini değerlendiren İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği “Dosyada tutukluluk halinin sonlandırılmasını gerektirecek yeni bir delil bulunmadığı anlaşıldığından” ifadeleriyle itirazı reddettiği belirtildi.
28 AĞUSTOS
Azadiya Welat Gazetesi'ne polis baskını
Kürtçe günlük yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi'nin Diyarbakır’daki merkez binasına polis baskın yaptı. Yapılan aramalarda 28 gazete çalışanın telefonlarına ve kimliklerine el konuldu. Gözaltına alınanlarının isimleri şöyle:
Yasemin Sayın, Hayat Yılmaz, Ahmet Kızılay, Arap Turan, Berxwedan Tulpar, Sürreya Dal, Zeynep İzgi, İbrahim Bayram, Engin Özelçi, Ahmet Boltan, Ceylan İpek, Mehmet Emin Kaya, Ziyan Karahan, Veysi Altın, Ercan Yeltaş, Azime Tarhan, Serdal Polat, Cengiz Aslan, Ferit Toprak, Mehmet Hüseyin Şahin, Mehmet Aydın, Pusat Bulut, Mehmet Emin Akgün. İşlemlerin ardından 13 kişi serbest bırakıldı.
29 AĞUSTOS
Kızılay’dan TGC’ye ziyaret
Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Kızılay Genel Başkan Danışmanı Ömer Nimetoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş hazır bulundu. Ziyaret sırasında Kızılay’ın afet, kan temini, yaşlıların bakımı gibi konularda yaptığı faaliyet konuşuldu. Kızılay'ın Türkiye'de ve dünyaya yaptığı çalışmalar anlatıldı.
29 AĞUSTOS
TRT çalışanı 13 kişi tutuklandı
KPSS sorularının sızdırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında TRT çalışanı 13 kişiyle bir öğretmen tutuklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, darbe girişimi sonra cemaate yönelik KPSS sorularının sızdırılmasıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan TRT çalışanı 13 kişiyle bir öğretmen tutuklandı. Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan çoğu TRT çalışanı 18 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirildi. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısına ifade veren şüpheliler, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
30 AĞUSTOS
35 gazeteci hakkında gözaltı kararı çıkarıldı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Murat Çağlak tarafından yürütülen 'FETÖ'nün medya yapılanması' adı altındaki soruşturmada 35 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyonda İstanbul’da hurriyet.com.tr editörü Dinçer Gökçe, Nurullah Öztürk, Rasih Yılmaz , Murat Aksoy, Abdullah Alparslan Akkuş, İskender Yunus Tiryaki, Levent Arap; Ankara’da Ömer Şahin; Kocaeli’de ise Ayhan Şimşek gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı verilen Ergun Babahan, Prof. Dr. Osman Özsoy ile Şemsettin Efe’nin yurtdışında olduğu tespit edildiği belirtildi.
31 AĞUSTOS
TGS Adana Şube Başkanı Büyükkaya gözaltına alındı
Türkiye Gazeteciler Sendikası Adana Şube Başkanı ve FETÖ soruşturması gerekçesi ile kapatılan Adana Haber Gazetesi'nde çalışan Salim Büyükkaya, 3 gazeteci ve bir gazete çalışanı ile birlikte gözaltına alındı