Eylül 2016 Raporu
1 EYLÜL
115 gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi
Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, 115 gazetecinin Sürekli Sarı Basın Kartı’nı “FETÖ/PDY ile irtibat, iltisak ya da aidiyet bağlantıları olduğunu” gerekçe göstererek iptal etti. Fethullah Gülen cemaatine yönelik operasyonlar kapsamında hakkında soruşturma açılan, bazıları tutuklanan gazeteciler Nazlı Ilıcak, Ergun Babahan, Alaeddin Kaya, Mustafa Ünal, Şirin Kabakçı, Abdullah Aymaz, Celal Azmi Kalyoncu ve Ömer Şahin de Basın Kartı iptal edilenler arasında. Bu iptallerle birlikte, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca'nın onayı ile iptal edilen Sarı Basın Kartı sayısı 620'ye yükseldi. Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde görevli 11 çalışanın da kurumla ilişiği kesilmişti.
2 EYLÜL
Obama: 'Basın özgürlüğü ve muhaliflere yönelik baskılar konusunda Türkiye'ye uyarılarda bulunduk'
T24'te yer alan habere göre, ABD Başkanı Barack Obama, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk hükümetinin anlaşılabilir bir tepki verdiğini belirterek, "Böyle bir şeyin ABD'de olduğunu, karşımıza çıkacak zorlukları, ülkeyi nasıl tekrar istikrara sokacağımızı düşünün" dedi. ABD Başkanı Obama, CNN televizyonunda Fareed Zakaria'nın sorularını yanıtladı. Obama, söyleşinin Türkiye ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili kısmında, Türkiye'nin ciddi ve çalkantılı bir süreçten geçtiğini söyledi. Obama, "Demokratik yollarla seçilmiş hükümet karşı haince eyleme girişen ordu mensupları vardı. Ancak cesaret verici olan şey Erdoğan'a karşı olanların bile içinde bulunduğu ve bunun kabul edilemez olduğunu söyleyen Türk halkıydı. Bence bu zorlu olayda umut veren şey de buydu. Endişeli ve ürkmüş Türk hükümetinin şimdi anlaşılabilir şekilde bir tepkisi var. Böyle bir şeyin ABD'de olduğunu, karşımıza çıkacak zorlukları, ülkeyi nasıl tekrar istikrara sokacağımızı düşünün." diye konuştu.
3 EYLÜL
Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar'a yurt dışına çıkış yasağı
Cumhuriyet gazetesi yazarı, eski genel yayın yönetmeni Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar'ın pasaportuna Atatürk Havalimanı'nda polislerce el konularak, yurt dışına çıkışına izin verilmedi. Dilek Dündar'a Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 22 Ağustos 2016 tarihli genelgesi ile pasaportunun iptal edildiği bildirildi ve tutanak imzalatıldı.
5 EYLÜL
TGC'den Evrensel muhabirlerine gözaltına tepki: “Haber takibi yapmak suç değildir”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak Mersin’de 14 gündür gözaltında tutulan Evrensel Gazetesi muhabirleri Cemil Uğur ve Halil Polat’ın serbest bırakılmasını istedi. TGC’nin açıklamasında şu görüşler yer aldı:
“Türkiye’de gazetecilik giderek zorlaşıyor. Sahada haber yapan gazetecileri potansiyel suçlu olarak görme alışkanlığı nedeniyle her gün meslektaşlarımız gözaltına alınıyor. OHAL sürecinde de gözaltına alma alışkanlığının artarak sürdüğünü görüyoruz. Son olarak haber takibi yaparken Evrensel muhabirleri Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat gözaltına alındı. Gazetecilik suç değildir. Basına yönelik gözaltılar, hak ihlallerine, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü açısından yeni kırılmalara yol açmamalıdır. Doğrudan suça bulaşmamış, tek işi ve işlevi gazetecilik olanlar çağdaş demokrasilerde olduğu gibi herhangi bir hukuksal takibe uğramamalıdır. OHAL sürecinde de soruşturmalar basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü ile halkın haber alma hakkını engellenmemelidir. 14 gündür gözaltında tutulan meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz.”
6 EYLÜL
Ankara'da Alman kanal DW'nin kayıtlarına el kondu
Türkiye Spor Bakanı Akif Kılıç'ın DW'de konuk olduğu Conflict Zone programının kayıtlarına Ankara'da Bakanlık tarafından el konulduğu iddia edildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Alman televizyon kanalı Deutsche Welle'nin, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile yapılan röportaj kayıtlarına el konulmasına yönelik, "Burada, Alman medyası tarafından uygulanan ‘Autorisierung', başka bir deyişle ‘yetkilendirme' ilkesinin Bakan Kılıç tarafından kullanılması söz konusudur" dedi. Bilgiç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Alman medyası ile temaslarda mülakatı verenin, mülakatın akabinde röportajın yayınlaması için 'yetkilendirme' yapmasının genel bir prensip olduğunu" kaydetti. Bakan Kılıç'ın da bu bilinç çerçevesinde röportajı gerçekleştirdiğini ifade eden Bilgiç, "Burada, Alman medyası tarafından uygulanan ‘autorisierung', başka bir deyişle ‘yetkilendirme' ilkesinin Bakan Kılıç tarafından kullanılması söz konusudur. Mülakatı gerçekleştiren kişinin tarafsızlığını kaybetmesi ve ithamlarda bulunması üzerine Bakan Kılıç mülakata ilişkin yetki vermeme kararı aldı. Kılıç, bu bağlamda ilkesel hakkını kullandı" diye konuştu. Bilgiç, ortaya atılan 'kanalın kayıtlarına el konulduğu ve zor kullanıldığı'na dair iddiaların kesinlikle gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
7 EYLÜL
Yeniçağ gazetesi yazarları gözaltına alındı
Son DakikaYeniçağ Gazetesi, yazarları Servet Avcı, Adnan İslamoğulları ve Yavuz Selim Demirağ'ın gözaltında olduğunu duyurdu. Yeni Çağ gazetesi yazarlarının gözaltına alındığı haberini şu sözlerle duyurdu: "Gazetemizin yazarlarından Servet Avcı, Adnan İslamoğulları ve Yavuz Selim Demirağ sabah saatlerinde gözaltına alındılar. Sabahın erken saatlerinde gerçekleştirilen göz altıların FETÖ kapsamında yapılması şaşkınlık yarattı. Ülkücü-milliyetçi kimlikleriyle bilinen, her zaman cemaatin karşısında yer almış gazetemizin sembol isimlerinin böyle bir soruşturmaya dahil edilmesi büyük tepki çekti.”
9 EYLÜL
Gazeteciler OHAL’in mağduru yapılmamalı”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve DİSK Basın İş yaptıkları ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye’de medya darbe girişimine karşı çıkmış ve parlamenter demokrasinin yaşatılması için çaba harcamıştır. Darbe sonrasında hedeflenen barış ve dayanışma sürecinde de yine basın çalışanları görevlerini başarıyla yerine getirmişlerdir. Ancak darbe girişiminin ardından olağanüstü hal ilanıyla geçen 55 günün sonunda kamuoyunun haber alma, gerçekleri öğrenme hakkı büyük ölçüde engellenmeye başlamıştır. Gazeteciler yine hedef gösterilerek sürecin mağduru haline getirilmişlerdir. Şu anda görünen tablo basın özgürlüğü açısından iç karartıcıdır. 200'e yakın gazeteciye gözaltı kararı çıkmış, toplamda 107 gazeteci tutuklanmıştır. Kapatılan medya kuruluşları nedeniyle 2 bin 308 gazeteci işsiz kalmıştır. Bu arada da asılsız ihbarlarla gazeteciler hedef gösterilmeye devam edilmiştir. TGS Adana Şube Başkanı ve Adana Haber Gazetesi'nde çalışan Salim Büyükkaya gözaltına alınmıştır. Salim Büyükkaya daha sonra serbest bırakılmıştır. Mersin'de haber takibi yaptıkları sırada gözaltına alınan ve 16 gün gözaltında tutulan Evrensel gazetesi muhabirleri Cemil Uğur ile Halil İbrahim Polat, savcılık tarafından ifadeleri alınmadan "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanmaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmiştir. Muhabirler, daha sonra mahkeme tarafından serbest bırakılmıştır. Son alarak Yeniçağ Gazetesi yazarları Yavuz Selim Demirağ, Servet Avcı, Kürşad Zorlu, Adnan İslamoğulları FETÖ’cü oldukları iddiasıyla gözaltına alınmıştır. İhbar mektubuyla gözaltına alınan yazarlardan Yavuz Selim Demirağ, Servet Avcı, serbest bırakılmıştır. Adnan İslamoğulları ve Kürşad Zorlu ise gözaltında tutulmaktadır.
Öte yandan BYEGM’nin açıklamasından anlaşıldığına göre 15 Temmuz’dan sonra 115 gazetecinin sürekli basın kartı, 660 gazetecinin sarı basın kartı iptal edilmiştir. Gazetecilerin yurt dışına çıkışı BYEGM’nin iznine bağlanmıştır. Bizler üç meslek örgütü gazeteciliğin suç olmadığında ısrarlıyız. Gazeteci halkın dili ve vicdanıdır. Bu nedenle gazetecilerin mesleklerini yapabilecekleri özgür ortamı sağlamanın iktidarın görevi olduğuna inanıyoruz. Türkiye’de gazetecilerin özgürce haber yapabileceği demokratik bir ortamın kısa sürede oluşturulmasını da umut ediyoruz" denildi.
10 EYLÜL
Ahmet Altan ve Mehmet Altan'ın gözaltına alınma gerekçesi ortaya çıktı
CNN Türk'te yer alan habere göre, Kapatılan Taraf Gazetesi'nin eski Genel yayın Yönetmeni Ahmet Altan ile kardeşi gazeteci yazar Mehmet Altan bu sabah İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Altan'ların gözaltına alınması talimatını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Can Tuncay verdi. Savcılığın gözaltı talimatını içeren yazısında, Youtube üzerinden yayın yapan "Özgür düşünce" isimli TV programına darbeden bir gün önce konuk olarak katılan Ahmet Altan ile programı sunan Nazlı Ilıcak ve Mehmet Altan'ın bu programda, "darbe çağırışımıyla subliminal mesaj içeren söylemlerde bulundukları" ileri sürüldü. Öte yandan soruşturma kapsamında söz konusu programdaki ifadeleri sebebiyle Nazlı Ilıcak'ın da ifadesinin alınacağı öğrenildi.
11 EYLÜL
İtalyan gazetecilerden Türkiye'deki meslektaşlarıyla dayanışma mesajı
İtalyan gazeteciler sendikası, Türkiye'de gazetecilerin "susturulmasına" karşı bir açıklama yayınladı. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, İtalyan Basını Ulusal Federasyonu (FNSI) isimli sendika bugün internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, Türk meslaktaşlarına destek vermek için Avrupa'daki diğer gazetecilik sendikalarıyla birlikte girişimlerde bulunacaklarını duyurdu. Sendika, "Türkiye'de hapse girmeyi göze alarak hak ve özgürlükler için mücadele etmeyi sürdüren basın mensuplarına destek vermek için uluslararası ve Avrupa gazeteciler federasyonlarının çatısı altında girişimlerde bulunacaklarını" belirtti.
12 EYLÜL
Van'daki saldırıya geçici yayın yasağı
RTÜK, Başbakanlığın yazısı ile Van'daki terör saldırısına ilişkin geçici yayın yasağı getirildi. Açıklamada şöyle denildi: “12 Eylül 2016 tarihinde 03034 Van İli beş yol mevkiinde meydana gelen patlamanın da anılan hüküm çerçevesinde olduğu değerlendirildiğinden, söz konusu olayla ilgili olarak Başbakanlığın 12.09.2016 tarih ve 03034 sayılı yazısı ile geçici yayın yasağı getirilmesi uygun görülmüştür. Medya hizmet sağlayıcıları anılan patlamaya ilişkin olarak yapılacak yayınlarda 6112 sayılı Kanun’da ve diğer Kanunlarda sayılan yayın ilkelerine uyulması, toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabilecek, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlardan kaçınılması ve bu çerçevede; yayın yasağı; patlamaya ilişkin olarak, patlama anı, patlama sonrası olay yeri, kamu görevlilerinin olay yerinde yürüttükleri çalışmalar, varsa patlama sonucu yaralanan veya hayatını kaybeden kişilere ait görüntü, görsel öğe ve benzeri unsurlara ve bunlarla ilgili abartılı anlatımlara, olayın aydınlatılması, şüphelilerin yakalanması ve irtibatlarının deşifre edilmesinin engellenmemesi için, resmi makamlarca yapılan açıklamalar dışında olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilere, bu kişilerin bulundukları yerlere, kullandıkları araçlar ve benzeri diğer hususlara yayınlarda kesinlikle yer verilmemesini içermektedir.”
13 EYLÜL
120 gazeteci bayramda cezaevinde
‘Olağanüstü Hal’de Gazeteciler’ raporuna göre, Türkiye’de gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunan kişi sayısı 120. Raporlara göre; OHAL süresince 200 gazeteci gözaltına alındı, 2308 gazeteci işsiz kaldı.
20 EYLÜL
Özgür Gündem davası 15 Aralık’a ertelendi
Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılanlar hakkında açılan davaların ilk duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesinde görüldü. Gazeteci Ayşe Düzkan İstanbul Adliyesi'nde hakim karşısına çıkarken aynı davada yargılanan Gazeteci Ragıp Duran ise, yurtdışında olduğu için duruşmaya katılmadı. Gazetenin tutuklu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya da duruşmaya getirildi. Duruşma öncesinde Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve DİSK Basın-İş'in de aralarında olduğu gazeteci meslek örgütleri adliye önünde açıklama yaptı. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazetecilerin OHAL mağduru olmaya devam ettiğini kaydederek, "Özgürlükler genişletilirse bu baskı sona erecektir" diye konuştu.
21 EYLÜL
Gazeteciler yine adliye koridorlarında
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz Yerleşkesi’nde Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdem Gül, Odatv çalışanları, Mehmet Altan, Ahmet Altan hakim karşısına çıktı. MİT Tırları ana davasından ayrılan Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı MİT tırları davasının görülmesine başlandı. Duruşmaya Erdem Gül katılırken, yurtdışında olan ve OHAL kaldırılıncaya kadar dönmeyeceğini açıklayan Can Dündar katılmadı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'ndan (IFJ) Barry White, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer Enis Berberoğlu ve Barış Yarkadaş, Erdem Gül'e destek için Çağlayan Adliyesi'ne geldi. Davanın görülmeye başlanmasının hemen ardından mahkeme heyeti, davayla ilgili gizlilik kararı verdi.
20 EYLÜL
46 gazetecinin pasaportu iptal edildi
OHAL ilanı sonrası hayata geçirilen 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Terör Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında idari ve adli soruşturulan ve hakkında davası olanların pasaportları çeşitli gerekçelerle iptal edilmeye devam ediliyor. KHK ile birlikte "KCK Basın Davası" adı altında haklarında 2011 yılında soruşturma başlatılan ve davaları hala devam eden 46 gazetecinin pasaportlarının 1 Eylül tarihi itibariyle iptal edildiği ortaya çıktı. Haber takibi için yurtdışına gitmesi gereken gazetecilerin pasaport işlemlerini yaptığı sırada ortaya çıkan durumda yargılanan 46 gazetecinin yurtdışına çıkışına izin verilmeyeceği belirtildi. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen kararda, "terör soruşturması şüphelisi" oldukları gerekçesiyle "KCK basın davasında" yargılanan tüm gazetecilerin pasaportuna el konulması kararı verildiği öğrenildi.
21 EYLÜL
“Onur Belge gazeteciliğe ihanet etmedi"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Meslekte İz Bırakanlar toplantıları devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Önceki Yönetim Kurulu Üyesi Türkiye Spor Yazarları Derneği önceki başkanlarından gazeteci Onur Belge, TGC Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 18.’sinde anıldı. Toplantıya; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve TGC Önceki Başkan Orhan Erinç, Genel Sekreter Sibel Güneş, Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Milliyet Gazetesi yazarı Atilla Gökçe, Aydınlık Gazetesi yazarı Cüneyt Akalın, TSYD Başkanı Oğuz Tongsir, TGC İdare Müdürü Cem Çapanoğlu, gazeteciler Kerim Evren, Seraceddin Zıddıoğlu, Metin Özyıldırım, Hulusi Yavaşlar, Metin Şevket Uygun, Orhan Ayhan, Şekip Gümüşkanatlı, Fikret Eriç, Hakan Çelik ve Onur Belge’nin eşi Fatma Belge’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Toplantının moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, ““Onur Belge’yi böyle bir toplantıda anacağımızı hiç düşünmezdim. Çok genç yaşta bizi bırakıp gitti. Ama hayat böyle bir şey. Biz Onur Belge ile Nail Güreli’nin başkanlığı sırasında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Yönetim Kurulu’nda çalıştık. Yönetim Kurulu ile birlikte onun beyefendi yanını, çalışkanlığını gördük. Sevdiğim kardeşimdi. Onur ile ayrıldığımız tek nokta, o Fenerbahçeliydi ben Beşiktaşlıydım. Ara sıra bana laf çakar kaçardı” dedi.
21 EYLÜL
OdaTV davası 24 Ekim'e ertelendi
Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, 13 sanıklı Odatv Davası’na devam edildi. Duruşmada yeni savcı ani biçimde savcı olarak tayin edildiğini belirtip kovuşturma veya mütalaa için kendisine süre verilmesini istedi. Yeni savcının süre talebi üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 24 Ekim'e erteledi. Oda TV'nin haberine göre davanın sanıklarından gazeteci Ahmet Şık söz alarak, soruşturmayı yürüten Gülen Cemaati mensubu polis, hakim ve savcıların tutuklu ya da kaçak olduğunu hatırlattıktan sonra bu Cemaate destek veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da yargılanması gerektiğini söyledi. Mahkeme başkanı ise bu sözlerin mahkemenin konusu olmadığını ifade ederek, tutanağa geçmedi. Bunun üzerine tartışma yaşandı. Ahmet Şık’ın avukatı Can Atalay söz alarak, Şık’ın sözlerinin tutanağa geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Erdoğan’ın adı tutanağa geçirildi. Bu tartışma sonrasında davanın bir diğer sanığı Prof. Dr. Yalçın Küçük söz aldı.
22 EYLÜL
TGC Kadın Komisyonu seçildi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kadın Komisyonu üyeleri 2016-2019 dönemi için yeniden belirlendi. Komisyonu kadın gazetecilerin oluşturduğu TGC Kadın Danışma Kurulu seçti. 22 Eylül 2016 Perşembe günü yapılan Kadın Danışma Kurulu toplantısında komisyona, TRT‘den Özlem Özdemir, Milliyet’ten Pınar Aktaş, Yeni Asır’dan Seda Kaya Güler, Gazeteci Semra Kardeşoğlu, gazeteci Semiha Öztürk, Gazeteci Sultan Uçar ve Gazeteci Yasemin Arpa seçildi. Yedek üye olarak ise TRT Radyo’dan Aybeniz Ece Uçan, Hürriyet’ten Mesude Erşan ile gazeteci Nezahat Alkan Gümüş belirlendi. oplantıda TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ve TGC Balotaj Kurulu Başkanı Nuray Özger de yer aldı.
23 EYLÜL
Murat Sancak'a düzenlenen silahlı saldırı davası devam etti
Star Medya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sancak'a düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili 1'i tutuklu 6 kişinin yargılanmasına devam edildi. Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Turgut Üney, başka suçtan tutuklu sanıklar Okan Karakuş, Hüseyin Çaydavul, tutuksuz sanık Zeki Yılmaz ve müştekiler Murat Sancak, İsmail Özay ve Mehmet Karar katıldı. Savunma yapan sanık Hüseyin Çaydavul, olayı Okan Karakuş ile gerçekleştirdiğini, ayrıca Mevlüt Çalışkan'ın da eylemde olduğunu, sanık Zeki Yılmaz'ı tanımadığını, onun bu suçlarla alakasının olmadığını belirterek, arkadaşlarıyla Barış Kaya'yı alıkoymak adına olay yerine gittiklerini, Murat Sancak ile bir alakalarının olmadığını, tamamıyla yanlış anlaşılmaktan, karışıklıktan kaynaklanan bir olay yaşandığını söyledi. Sanık Okan Karakuş da eylemi Hüseyin Çaydaul ve Mevlüt Çalışkan ile gerçekleştirdiklerini, Zeki Yılmaz'ı tanımadığını, diğer sanıkları mahalleden tanıdığını, bu olayın Murat Sancak ile bir alakasının olmadığını anlatarak, Barış Kaya'ya yönelik bir eylem gerçekleştirmeyi düşündüklerini ve bu olayın gerçek faillerinin kendileri olduğunu bildirdi.
26 EYLÜL
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'ndan TGC ve TGS’ye ziyaret
Dünyanın 100’den fazla ülkesinde temsilciliği bulunan, 600 bin gazetecinin üye olduğu Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) Genel Sekreteri Anthony Bellanger, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nı (TGS) ziyaret etti. Genel Sekreter Bellanger'in ziyaretinde TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, Ankara Şube Başkanı Sinan Tartanoğlu ve İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner hazır bulundu. Toplantıda Türkiye’deki gazetecilerin gündemindeki sorunlar değerlendirildi.
27 EYLÜL
Özgür Gündem'in kapatılması AYM'ye taşındı
Özgür Gündem gazetesinin kapatılması Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.
Özgür Gündem gazetesi avukatları, gazetenin kapatılmasına ilişkin itirazın İstanbul 9. Sulh Ceza Hâkimliği'nce reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Avukatlar başvuruda kapatma kararının durdurulması, Sulh Ceza Yargıçlığı kararının tüm sonuçları ile birlikte ortadan kaldırılmasını ve ortaya çıkan maddi-ticari zararın giderilmesini talep ediyor. Dicle Haber Ajansı'na (DİHA) göre, gazete avukatları Özcan Kılıç ve Sercan Korkmaz 12 sayfalık başvuruda Özgür gazetenin kapatılması, binaya baskın, çalışanlarının darp edilerek gözaltına alınması ile gazete binasının mühürlenmesini konu etti. Başvuruda, ayrıca "kapatma kararının gazete yetkililerine tebliğ edilmediği ve hükümet yanlısı haber siteleri üzerinden kamuoyuna duyurulduğu" belirtildi.
28 EYLÜL
İsrail'in Filistinli gazetecilere yönelik ihlalleri açıklandı
Filistinli gazeteciler, Gazze ve Batı Şeria'da düzenledikleri eylemlerde İsrail'in ihlallerini protesto ederek uluslararası kuruluşları kendilerine destek olmaya çağırdı.
.Filistin Medya Forumu Başkanı İmad el-İfranci, Arap Gazeteciler Birliği, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, New York'taki Gazetecileri Koruma Komitesi ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütüne seslenerek Filistinli gazetecilere destek olunması çağrısında bulundu. Filistinli Esirler Heyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerindeki Filistinli 24 gazetecinin, "idari tutukluluk" uygulaması ve uzun yargı süreçlerini bir günlük açlık greviyle protesto ettiği duyurulmuştu. Filistin Gazeteciler Sendikası, İsrail'in sadece Temmuz 2014'teki saldırılarında Gazze'de 17 gazeteci ve basın çalışanının hayatını kaybettiğini bildirmişti.
29 EYLÜL
12 TV kanalının yayını durduruldu
Olağanüstü Hal sürecinde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname kapsamında dün 12 kanal kapatıldı. Türksat üzerinden yayın yapan, aralarında Hayatın Sesi, TV 10, Van TV, Jiyan TV, Azadi TV ve Zarog TV’nin de bulunduğu 12 televizyon kanalının yayını durdu. RTÜK yetkilileri, Başbakanlık kararıyla, OHAL kapsamında çıkarılan 668 sayılı KHK ile kanalların yayınının durdurulduğu bilgisini verdi. RTÜK’ün kararı Türksat’a tebliğ etmesiyle kanalların yayını kesildi.
29 EYLÜL
TGC açıklama yaptı: “Gazeteler ve TV kanalları kapatılmamalı”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Hayatın Sesi'nin de içinde olduğu çok sayıda tv kanalının kapatılmasına yönelik bir açıklama yaptı.
Açıklamada şu görüşler yer aldı:
“Çağdaş demokrasiler farklı görüşlere tahammül rejimleridir. Bütünüyle medyanın karşı çıktığı darbe girişiminin ardından başlayan OHAL sürecinde ne yazık ki, medya kuruluşlarının kapatılma süreci devam etmektedir.
Son olarak dün akşam saat 20:00 itibariyle, aralarında Hayatın Sesi’nin de içinde olduğu çok sayıda kanalın yayını, herhangi bir gerekçe gösterilmeden TÜRKSAT tarafından durdurulmuştur. OHAL ilanından bu yana 100’den fazla gazeteci tutuklanmış, 2 bin 500’e yakın gazeteci işsiz kalmıştır. 115 gazetecinin sürekli kartı, 660 gazetecinin sarı basın kartı iptal edilmiştir.
İktidarla aynı görüşü paylaşmayan gazeteciler hedef gösterilmekte asılsız ihbarlarla gözaltına alınmaktadır. OHAL Başbakanın ifade ettiği gibi sadece devlete uygulanmalıdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için çalışan gazetecilerin hedef alınmasından vazgeçilmelidir. Gazetecilik suç değildir. Sahada çalışan haberciler olağan şüpheli olarak görülmemelidir. Gazeteler ve tv kanalları kapatılmamalıdır. Gazetecilik mesleğinin suç olarak görülmediği bir ortamın gerçekleşmesini umutla bekliyoruz.”
30 EYLÜL
Gazeteci Mustafa Cambaz’ın fotoğrafı TGC Basın Müzesi’ne konulacak
15 Temmuz’da parlamenter demokrasiye yönelik darbe girişiminin yaşandığı gecede Çengelköy’de darbecilerin kurşunlarıyla şehit düşen Yeni Şafak gazetesi muhabiri Mustafa Cambaz’ın adı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin “Öldürülen Gazeteciler” listesine eklenecek. Mustafa Cambaz’ın fotoğrafı Çemberlitaş’taki TGC Basın Müzesi’nde bulunan Öldürülen Gazeteciler Galerisi’ne 66. gazeteci olarak konulacak. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Mustafa Cambaz’ın oğlu Alpaslan Cambaz’a gönderdiği mektupta şu ifadeleri kullandı: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 26 Eylül 2016 Pazartesi günü yaptığı yönetim kurulu toplantısında babanızın Basın Müzesi’ndeki Öldürülen Gazeteciler Galerisi’ne fotoğrafının asılmasına oy birliği ile karar vermiştir. Halen Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde çeşitli dönemlerde şehit edilen 65 gazetecinin fotoğraf ve isimleri bulunuyor. Fotoğrafın Basın Müzesi Galerisi’ne konulacağı günün tarihi daha sonra tarafınıza bildirilecek, törene davet yazınız da gönderilecektir. Size ve ailenize tekrar başsağlığı diler, durumu bilginize sunarım.”
30 EYLÜL
TGC 2016 Sedat Simavi Ödüllere başvurular 30 Eylül’de sonra erdi
Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) kurucu başkanı Sedat Simavi adına 9 dalda 40 yıldır verilen "TGC Sedat Simavi Ödülleri"ne başvurular cuma günü saat 17.00'de sona erecek. TGC'den yapılan açıklamaya göre, ödüller "Gazetecilik", "Radyo", "Televizyon", "Karikatür", "Edebiyat", "Sosyal Bilimler", "Fen Bilimleri", "Sağlık Bilimleri" ve "Spor" olmak üzere 9 dalda verilecek. Ödül dallarının sayısı, parasal ödül tutarı ve seçici kurul üyeleri, her yıl TGC Yönetim Kurulu tarafından belirleniyor. Ödüllerle ilgili ilanlar gazetelere veriliyor. Ödül Sekreterliği tarafından 3 binden fazla öğretim kurumu ve kuruluşa elektronik posta ile mektup gönderilip ödüller için adayları varsa bildirmeleri isteniyor.
30 EYLÜL
Kapatılan TV'lerin internet sitelerine de engelleme
Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan 12 televizyonun internet siteleri de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişime engellendi. Al Jazeera'nin haberine göre; aralarında IMC TV ve Hayat TV'nin de bulunduğu 12 televizyon kanalının Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılmasının ardından bugün de bu kanalların internet sitelerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişim engeli getirildi. Türksat'tan çıkarılan televizyon kanalları yayınlarını internet üzerinden sürdüreceklerini açıklamıştı. 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 12 televizyon dışında 11 radyonun da yayınları kesilmişti.