Haziran 2016 Raporu
3 HAZİRAN
81’inci Yerel Gazetecilik Semineri yapıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung (KAS) ile birlikte düzenlediği 81’inci Yerel Gazetecilik Semineri Düzce'nin ilçesi Akçakoca’da gerçekleştirildi. Akçakoca Sky Tower Hotel’de düzenlenen seminere; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz, TGC Önceki Başkanı Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve Yazarı Orhan Erinç, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten, Bolu Temsilcisi Hüseyin Aykan, Karadeniz Ereğlisi Temsilcisi Mustafa Kemal Bektaş, Gazeteci Reha Erus, Dünya Spor Yazarları Birliği (AIPS)/Başkan Vekili Esat Yılmaer, Hürriyet Gazetesi Sağlık Muhabiri Mesude Erşan, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ulaş Karan, Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, 32. Gün Yayın Yönetmeni Hilmi Hacaloğlu, Düzce Vali Yardımcısı Muhammed Mustafa İmamoğlu, Akçakoca Belediye Başkan Yardımcısı Suat Madenci, Akçakoca Kaymakamı Mehmet Özer’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Seminerde uzman gazetecilikten haber hukuk konusuna kadar bir çok konu masaya yatırıldı.
6 HAZİRAN
Erol Simavi ölümünün birinci yılında anıldı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Hürriyet Gazetesi’nin önceki sahiplerinden Erol Simavi ölüm yıldönümünde 7 Haziran 2016 Salı günü saat 10.30’da Kanlıca’daki mezarı başında bir törenle anıldı
Erol Simavi'nin ölüm yıldönümünde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da bir mesaj yayınladı. Mesajda gazeteciliğin hemen her dalında görev alan Erol Simavi’nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne verdiği katkılara da dikkat çekildi. Mesajda "Erol Simavi yenilikçi bakış açısıyla Hürriyet Gazetesi'ni Türkiye'nin en çok satan ve çok haber üreten gazetesi haline getirdi. Kurumsallaşmasını ve uluslararası alanda tanınmasında çalışmalarıyla önemli rol oynadı. TGC Başkan Yardımcılığı yaptığı1960 yılında da Cemiyet faaliyetlerinin yürütülmesine ve meslek örgütünün gelişmesine büyük destek verdi. Erol Simavi’yi ölümünün yıl dönümünde sevgi ve saygıyla anıyoruz” denildi.
7 HAZİRAN
Vezneciler'deki saldırıya yayın yasağı, soruşturmaya gizlilik kararı
İstanbul’da Vezneciler’de polis otomobiline dönük bombalı araçla yapılan saldırıya dair yayın yasağı ve soruşturmaya gizlilik kararı konuldu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararınca “Soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve internet medyasında, sosyal medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve bunun gibi yayın yapılmasının 5187 sayılı Kanunun 3/2 maddesi gereğince yasaklandığını” duyurdu. Vezneciler’de gerçekleşen bombalı araçlı saldırıda ilk açıklamaya göre yedisi polis 11 kişi öldü, 3’ü ağır 36 yaralı olduğu açıklandı.
8 HAZİRAN
TGC: “Midyat’ta gazetecilere yapılan saldırıyı kınıyoruz”
Mardin'in Midyat ilçesinde Emniyet Müdürlüğü'ne bombalı araçla saldırı düzenlenmesinin ardından gazeteciler Sertaç Kayar, Hatice Kamer ve Mahmut Bozarslan, bir grubun taşlı sopalı saldırısına uğradı. Gazeteciler tedavi için Midyat Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Tedavilerinin tamamlanmasının ardından hastaneden ayrılırken de aynı grubun saldırısına ikinci kez uğradı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “Kamuoyunu etkileyen her olayın ardından gazetecilere yönelik yapılan saldırı halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik bir saldırıdır. Meslektaşlarımıza yönelik saldırının faillerinin en kısa sürede bulunmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz. Midyat’taki acımasız terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı ve sabır, yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz” ifadeleri yer aldı.
8 HAZİRAN
Midyat'taki terör saldırısına yayın yasağı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu' (RTÜK) Mardin'in Midyat ilçesinde meydana gelen patlamayla ilgili geçici yayın yasağı getirildi. RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 7'nci maddesinde "Milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda" geçici yayın yasağı getirilebileceğinin öngörüldüğü belirtildi.
9 HAZİRAN
Eski Bugün Yazarı Gültekin Avcı tahliye edildi
Selam Tevhid davasından tutuklu bulunan eski Bugün yazarı ve Hidayet Karaca'nın avukatı Gültekin Avcı tahliye edildi. Kayyum atanmadan önce Bugün’de yazan Avcı, tutuklu Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da avukatlığını yapıyordu. Avcı 9 aydır tutukluydu.
10 HAZİRAN
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 70. yaşını kutladı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 70’inci, sivil toplum gazetesi olarak yola çıkan Cemiyet’in günlük yayın organı Bizim Gazete 22’inci, Basın Müzesi ise 28’inci yılını kutladı. Cağaloğlu’nda bulunan Gazeteciler Restoranı’nda Cemiyet’in yaşayan ilk 20 üyesi için şükran plaketi töreni düzenlendi. Tören NG Kütahya Seramik Porselen Turizm A.Ş. sponsorluğunda düzenlendi. Törenin açılışı konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, törene bulunan kıdemli üyeler için, ““Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, sizlerin katkılarıyla bugünkü bağımsız kimliğini kazandı ve ayakta duruyor. Cemiyet’e büyük katkı verdiniz. Sizlerden sonra yetişen yöneticiler, yönetimde yer alan arkadaşların hepsi Sedat Simavi’nin çizdiği yolda ilerlemeye gayret etti. Herkes elinden geleni yaptı. Sedat Simavi’nin açtığı yolda bugün hâlâ ayaktayız. Gazeteciliğin onurunu, düşünce ve ifade özgürlüğünü, korumak için mücadele veriyoruz” dedi.
12 HAZİRAN
CPJ gazetecilere dönük saldırıyı kınadı
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Midyat'taki gazetecilere saldırıyla ilgili Türkiye temsilcisi Özgür Öğret aracılığı bir açıklama yayınladı. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye temsilcisi Özgür Öğret aracılığı bir açıklama yayınladı. Türkiye’deki gazetecilerin çalışma koşullarına dikkat çekilen açıklamada, gazetecilerin risk altında olduğunu belirtildi. CPJ, Midyad İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne dönük yapılan bombalı saldırı sonrası haber takibi için olay yerinde bulunan gazetecilere yönelik gelişen saldırıyı kınadı. Türkiye’nin basın özgürlüğü gündeminde, sahada çalışan muhabirlerin güvenliğiyle ilgili hiçbir şeyin konuşulup tartışılmadığı belirtilen açıklamada, gazetecilerin görevlerini yaptıkları sırada güvenliklerinin sağlanması konusunun böylelikle çözümsüz kalıcı bir soruna dönüştüğü belirtildi. Sahada çalışan muhabirlerin medyanın en önemli unsuru olduğu ifade edilen açıklamada, “Sahada görevli muhabirler olmazsa editörlerin düzeltecek yazıları da olmaz. Muhabirler olmasa köşe yazarlarının yorumlayacakları konularda olmaz. Seyircinin izleyeceği haberlerde” denildi.
13 HAZİRAN
Suriyeli gazeteciye Urfa’da silahlı saldırı
Urfa'da Suriye uyruklu 33 yaşındaki Gazeteci Amed Abdulkadir, silahlı saldırıda ağır yaralandı. Urfa’da haftalık Arapça yayın yapan Ayn Vatan Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Amed Abdulkadir’in içinde bulunduğu otomobil, plakasız motosiklette bulunan kimliği belirsiz 2 kişi tarafından önü kesilerek durduruldu. Motosikletli şüpheliler daha sonra Abdulkadir’e tabancayla ateş etti. Başına isabet eden kurşunla yaralanan Amed Abdulkadir, çağırılan ambulans ile Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı. Öte yandan silahlı saldırıya uğrayan Amed Abdulkadir’in 8 ay önce IŞİD aleyhine yayın yaptıkları gerekçesiyle Faris Hammadi ile birlikte boğazı kesilerek öldürülen gazeteci İbrahim Abdulkadir’in kardeşi olduğu öğrenildi.
14 HAZİRAN
Gazeteci Parlak serbest bırakıldı
Silvan’da gözaltına alınan Silvan Mücadele Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ferhat Parlak, tutuklanma talebiyle sevk edildiği mahkemede 'adli kontrol' ile serbest bırakıldı. Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yaptığı haberlerle 'örgüt propagandası' yaptığı iddiasıyla hakkında yakalama kararı olan Silvan Mücadele Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ferhat Parlak, dün akşam polisler tarafından gözaltına alındı. Parlak, götürüldüğü emniyette alınan ifadesinin ardından ilçe adliyesine sevk edildi. Buradan SEGBİS sistemi ile yargılandığı Diyarbakır'daki mahkemeye bağlanan Parlak, 'adli kontrol' şartı ile serbest bırakıldı.
14 HAZİRAN
Hürriyet matbaasına saldıranlar beraat etti
Hürriyet gazetesinin Ankara’daki matbaasının bulunduğu binaya 8 Eylül 2015 tarihinde saldırı düzenlendi. Saldırıda can kaybı yaşanmazken, binada hasar meydana geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, saldırıya ilişkin başlattığı soruşturmada 10 şüpheli hakkında "mala zarar verme" suçundan, yaşı 18’den küçük bir şüpheli hakkında da "mala zarar verme, izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma" suçlarından Ankara 28’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Ddavanın karar duruşması 14 Haziran’da yapıldı. Hürriyet gazetesinin Ankara matbaasına saldırıya ilişkin açılan davada mahkeme, 10 sanığın beraatına karar verdi. Mahkeme, gazete binasına taş attığını itiraf eden O.A. isimli sanığa önce 1 yıl hapis cezası verdi, daha sonra iyi hal indirimi uygulayarak hapis cezasını para cezasına çevirdi.
16 HAZİRAN
CNN Türk 6 gazeteciyi işten çıkarttı
CNN Türk'te, aralarında "Tarafsız Bölge" programının editörünün de olduğu 6 gazeteci işten çıkarıldığı belirtildi. CNN Türk, aralarında Ahmet Hakan'ın sunduğu "Tarafsız Bölge" programının editörü Mine Özbek'in de olduğu 6 gazetecinin işine son verdi. İşten çıkartma gerekçesi öğrenilemeyen gazetecilerin isimleri şöyle: Haber merkezi muhabiri Safiye Işıklı, Yalım Eralp (CNN Türk Dış Politika Yorumcusu), Mine Özbek (Tarafsız Bölge programı Editörü), Deniz Demir (Editör), Ayda Yavuz (konuk koordinatörü), Hakan Durmuş (görsel yönetmen).
17 HAZİRAN
TGC Sedat Simavi Ödülleri'ne başvurular başladı!
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği 9 dalda verilen ödüllere başvurular için geri sayım başladı. Başvurular 30 Eylül 2016 tarihine kadar yapılabilecek.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucu başkanı Sedat Simavi adına 40 yıldır verilen ödüllere başvurular başladı. TGC Sedat Simavi Ödülleri için başvurular, 30 Eylül 2016 Cuma akşamı saat 17.00’de sona erecek.
TGC Sedat Simavi Ödülleri’nde Gazetecilik, Radyo, Televizyon, Karikatür, Edebiyat, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Spor olmak üzere 9 dalda ödül veriliyor. Ödül dallarının sayısı, parasal ödül tutarı ve Seçici Kurul üyeleri, her yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından belirleniyor.
Ödüllerle ilgili ilanlar gazetelere veriliyor. Ödül Sekreterliği tarafından 3000'den fazla öğretim kurumu ve kuruluşa elektronik posta ile mektup gönderilip ödüller için adayları varsa bildirmeleri isteniyor. Sedat Simavi Ödülleri’ne aday olabilmek için çeşitli şartlar aranıyor.
18 HAZİRAN
RTÜK’ün 7 kanala verdiği para cezası Meclise taşındı
CHP grubunda atılan sloganı yayınlayan 7 kanala para cezası veren RTÜK'ün kararı, Meclis gündemine taşındı. RTÜK’ün, 24 Mayıs’ta CHP grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içerdiği iddia edilen sloganları yayımlayan yedi televizyon kanalına idari para cezası vermesi meclis gündemine taşındı.
20 HAZİRAN
Erzincan TV kapatılıyor
Can Erzincan TV'nin TÜRKSAT'tan çıkarılacağı duyuruldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Bugün TV ve Kanaltürk’e kayyum atanmasının ardından, bazı gazetecileri kendi bünyesine alan Can Erzincan TV’nin TÜRKSAT ve Kablolu TV’den çıkarılmasıyla ilgili tarih verdi. Can Erzincan TV'nin kapatılmasıyla ilgili tarih kanala tebliğ edildi. Kanal yöneticilerine ulaşan yazıda kanalın kapatılması için 16 Temmuz tarihine kadar süre verildiği öğrenildi.
20 HAZİRAN
El Cezire’nin iki muhabirine idam cezası
Mısır’da Muhammed Mursi, yasa dışı bir örgütün lideri olmak suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılırken, iki gazeteciye ise idam verildi. Mısır’da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, casuslukla yargılandığı davada, yasa dışı bir örgütün lideri olmak suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılırken, iki gazeteciye ise idam verildi. BBC’nin haberine göre duruşmada, ikisi El Cezire muhabiri altı kişi de idam cezasına çarptırıldı. Muhabirlerin, gıyaplarında bu cezaya çarptırıldıkları belirtildi. El Cezire, idama çarptırılan muhabirlerinin Arapça Servisi’nin eski başkanı İbrahim Helal ve geçen yıla kadar kurumda çalışan Alaa Sablan olduğunu açıkladı. Merkezi Doha’da bulunan El Cezire, Müslüman Kardeşler yanlısı Rassd News adlı kanalın bir muhabirinin de idam cezası aldığını belirtti. Mısırlı yetkililer, el Cezire’yi Müslüman Kardeşler’in sözcüsü olmakla suçluyor. Katar Müslüman Kardeşleri destekliyor. El Cezire’nin yayınları kısmen Katar kraliyet ailesi tarafından finanse ediliyor.
20 HAZİRAN
TGC: Tek tip gazeteci olmayacağız
Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptıkları için terör örgütü propagandası ile suçlanan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı, Evrensel Gazetesi yazarı Şebnem Korur Fincancı tutuklandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tutuklamalara ilişkin yaptığı açıklamada ülkenin her gün biraz daha karanlık ve bunalımlı bir ortama itildiğini belirtti. Açıklamada gazeteci tutuklamalarının yeniden başlamasının basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engelleri daha da arttıracağı vurgulandı. Açıklamada, “İktidarı, demokratik ülkelerde örneği görülmeyen, evrensel gazetecilik ilkeleriyle asla uyuşmayan bu tutumdan halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için vazgeçmesini istiyoruz. Tüm baskılara rağmen tek tip gazeteci olmayacağımızı, tek tip yayıncılık yapmayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız ” denildi.
20 HAZİRAN
Hürriyet New York Muhabiri Razi Canikligil gözaltına alındı
Hürriyet Gazetesi’nin New York Muhabiri Razi Canikligil, Türkiye’ye giriş yaptığı Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Uzun yıllardır Hürriyet Gazetesi’nin New York temsilciliği ve muhabirliğini yapan Razi Canikligil gözaltına alındı. Canikligil, ailesi ile birlikte tatil amacıyla geldiği sırada havaalanında gözaltına alındı. Atatürk Havalimanı’nda pasaport kontrolünde gözaltına alınan Canikligil’in sosyal paylaşım sitelerindeki paylaşımları gerekçe gösterilerek, gözaltına alındığı belirtildi. Halen havaalanında bulunan polis kontrol noktasında tutulan Canikligil’in sorgusunun da havaalanında yapılacağı öğrenildi. Razi Canikligil, ABD'de devam eden Reza Zarrab davasıyla ilgili haberleri takip ediyordu. Canikligil, daha sonra serbest bırakıldı.
21 HAZİRAN
Meslek örgütlerinden gazetecileri tutuklamaya tepki
Özgür Gündem ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasının katılımcılarından Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci-yazar-yayıncı Ahmet Nesin'in tutuklanmasının ardından tepkiler gelmeye devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, “İktidar, artık dur durak bilmiyor. Son gelinen noktayla üç arkadaşımız daha cezaevinde. Tutuklananlardan Erol Önderoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin üyesi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün de Türkiye Temsilcisi. Şebnem Korur Fincancı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı. Ahmet Nesin, Aziz Nesin’in mirası. İsimlere bakıldığında bu arkadaşların tutuklanmak için özellikle seçildiğini söylemek gerekiyor. Özgür Gündem Nöbeti’ne hepimiz katıldık. Ben yazıyla katıldım. Arkadaşlar nöbet tutarak katıldı. Son derece saçma bir soruşturma var. Düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığını biliyoruz. Ama umudumuzu da kaybetmiyoruz” dedi.
21 HAZİRAN
Gazetecilere Özgürlük Platformu: “Gazeteci tutuklamaları dayanışmaya gözdağıdır”
Dönem Sözcülüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yaptığı Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) bir açıklama yaparak Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasının hukukla bağdaşmadığına dikkat çekti. GÖP’ün açıklamasında, “İktidarı, özellikle de yargıyı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesi’ndeki ilkelere uymaya davet ediyoruz. Tutuklanan arkadaşlarımızın bir an önce serbest kalmasını istiyoruz. Türkiye’nin böylesi bir baskı ve korku iklimine sokulmasının yurttaşlara hiçbir yararı olmayacağına inanıyoruz.
Türkiye’nin onca ekonomik, iç ve dış sorunu varken, ısrarla gazetecilerle uğraşan bir iktidara sahip olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engellemeye yönelik bu olaylar çağdaş demokratik ülkelerde yaşanmaz. İktidardan halkın haber alma hakkı ile basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü konusunda somut adımlar atmasını talep etmeye devam ediyoruz” denildi.
21 HAZİRAN
TGC'den Erol Önderoğlu'na ziyaret
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, TGC üyesi ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi tutuklu gazeteci Erol Önderoğlu’nu Metris Cezaevi’nde ziyaret etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük Erol Önderoğlu’nu 21 Haziran Salı günü ziyaret etti. 2014 TGC Basın Özgürlüğü Ödülü sahibi Erol Önderoğlu görüşmede avukat Gökhan Küçük’e meslektaşlarına iletmesi için bir mesaj verdi. Erol Önderoğlu, mesajında meslektaşlarından özgürlük değerlerine sıkı sıkıya sarılmalarını istedi. Erol Önderoğlu'nun TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük aracılığıyla meslektaşlarına el yazısıyla gönderdiği mesajda şu görüşler yer aldı: "Oldukça uzun bir süre yargı pratiğini izleyen bir haberci olarak; özellikle barış için akademisyenlerin baskı gördüğü ve bizlerin de son yıllarda tutuklamayla yüzleştiği süreç kadar yargı gözdağının bu kadar belirgin olduğu bir dönem hatırlamıyorum. Özgür toplum, demokratik kamuoyu bu günlerde kenetlenmeli. Özgürlük değerlerimize sık sıkıya sarılmamız bizlere de güç katacaktır. Tutuklandığımız gün bizleri yalnız bırakmayan tüm meslektaş, hukukçu ve duyarlı insanlarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz."
22 HAZİRAN
Birleşmiş Milletlerden ‘derhal bırakın’ açıklaması
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon;, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire ile görüştü ve RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu,Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve Yazar Ahmet Nesin’in tutuklanmasının “büyük endişe yarattığı” vurguladı. Ban Ki moon Önderoğlu’nun derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.
23 HAZİRAN
DİHA muhabiri Koç gözaltına alındı
Dicle Haber Ajansı (DİHA) Aydın Muhabiri Kenan Koç, Aydın'ın Söke ilçesinde TEM polislerince gözaltına alındı. Koç'un gözaltına alınma gerekçesi öğrenilemezken, Koç'un Aydın TEM Şube'ye götürüldüğü öğrenildi. Geçtiğimiz aylarda Aydın'da yapılan operasyonda Koç, hakkında ihbar olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmış daha sonra serbest bırakılmıştı.
24 HAZİRAN
RSF, Metris Cezaevi önünde gazetecilere özgürlük istedi
Fransa’dan gelen Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü, Türkiye temsilcileri Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı için özgürlük istedi. Nesin ve Önderoğlu'nun tutulduğu Metris Cezaevi önünde toplanan gazeteciler ellerinde tutuklu gazetecilerin fotoğraflarını taşıdı. Burada konuşan Kadri Gürsel, tutuklamaları basın özgürlüğüne saldırı olduğunu söyledi. Arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.
24 HAZİRAN
GÖP: “İktidar halk üzerinde korku iklimi yaratıyor”
Dönem Sözcülüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yaptığı Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) “Gazetecilik ve Dayanışma” toplantısı yaptı. Toplantıda iktidarın gazetecileri tutuklayarak halka göz dağı verdiğine dikkat çekildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün de katıldığı toplantıda dayanışmanın suç olmadığı vurgulandı. Toplantıda gazete ve basın kuruluşlarına açılan soruşturmalar, davalar ile RTÜK tarafından verilen cezalar ele alındı. Cezaevindeki 37 gazetecinin sorunları konuşuldu. Medyaya getirilen kayyum uygulamasının sonuçları tartışıldı. Toplantını sunuculuğunu üstlenen TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Haziran ayı içinde gerçekleşen hak ihlalleri ile ilgili sunum yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı –GÖP Dönem Sözcüsü Turgay Olcayto, “Biz meslek örgütler olarak dayanışma içinde olmayı sürdüreceğiz. Biz korkmuyoruz. Biz meslek örgütleri olarak gazeteciliğin onurunu koruyan gazeteciler olarak da her zaman dik durmaya çalışacağız. Bu arkadaşlarımızın bir an evvel serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu arkadaşlarımızın serbest bırakılması iktidarın lehine olacaktır” dedi.
25 HAZİRAN
Nöbetçi genel yayın yönetmenlerinin tutukluğuna yapılan itiraz reddedildi
Özgür Gündem'de nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptıkları için tutuklanan Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin'in avukatları tutukluluğa yapılan itirazların reddedildiğini açıkladı. Avukatlar 22 Haziran'da tutukluluğa itiraz etmişti. Üç nöbetçi genel yayın yönetmeni için iddianame hazırlanarak Terörle Mücadele Kanunu 7/2 ve Türk Ceza Kanunu’nun 214 ile 215. maddelerinden açılmıştı. Dava açılan maddelerin başlıkları "suç ve suçluyu övme", "suç işlemeye tahrik" ve "terör örgütü propagandası". Ahmet Nesin hakkındaki iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne, Şebnem Korur Fincancı ve Erol Önderoğlu hakkındaki iddianameler ise İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
25 HAZİRAN
‘Hayat kararmasın’ yayını başlıyor
Hayatın Sesi Televizyonu, #hayatkararmasın diye izleyicilerinden görüntülü ve yazılı mesaj ve destek beklediğini duyurdu. Hayatın Sesi Televizyonu, son bir ayda gelen 4 cezaya karşı 'KARARMASIN' sloganıyla özel yayına başlıyor. KARARMASIN özel yayınında aydın, yazar, sanatçı, bilim insanı, işçi ve emekçiler hem konuk olacak hem de yayının bir bölümünü sunacak. Yine telefon, 3G ve skype bağlantılarıyla özel yayına çok sayıda çevreden katılım sağlayacak.
26 HAZİRAN
Basın Kartı Komisyonu kararları açıklandı
Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM) basın kartı ve sürekli basın kartı almaya hak kazananlar açıklandı. BYEGM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Basın Kartı Komisyonu, 22 ve 23 Haziran'daki toplantıda, ilk kez basın kartı alınması ve sürekli basın kartı için gerçekleştirilen başvuruları değerlendirdi. Başvuru yapanlar, basın kartı ve sürekli basın kartı almaya hak kazanıp kazanmadıklarını, BYEGM'nin internet sitesinden kontrol edebilecek.
27 HAZİRAN
TGC Başkanı Olcayto: Gazetecilerin ikinci adresi: adliye
Özgür Gündem'in “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına destek verdikleri için haklarında "terör örgütü propagandası" iddiasıyla soruşturma açılan gazeteciler Yıldırım Türker, Nadire Mater, Faruk Balıkçı, Tuğrul Eryılmaz ve Veysi Altay ifade vermek üzere Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi’ne geldi. İfadeye çağıran savcının henüz gelmediğini söyleyen savcılık kalemi, ifadelerin emniyette alınacağını açıkladı. İfade vermeye gelen gazetecileri, meslektaşları yalnız bırakmadı. Adliye önündeki basın açıklamasına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Güven, TGC Balotaj Kurulu üyesi Hilmi Hacaloğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto basın açıklamasında adliyelerin gazetecilerin ikinci adresi olduğuna işaret etti. Olcayto, “Adliyeler ikinci adresimiz oldu. İşi gücü bırakıp gazeteciler, buraya kendileri için ya da arkadaşları için geliyorlar. Bugün yine gazetecilerle dayanışmak için buradayız. Arkadaşlarımızın savcıya vereceği ifadeyi bekleyeceğiz. Umarım ilk tutuklamalardan bir ders alınmıştır. Türkiye’de basına yapılan muamele iyi değil bundan acilen geri dönülmesi lazım. Türkiye’nin iyiliği için de bu gerekiyor” dedi.
28 HAZİRAN
"Terör insanlık suçudur"
TGC Yönetim Kurulu, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırı üzerine açıklama yaptı:
"Türkiye'de masum insanları hedef alan yine bir terör olayı gerçekleşmiştir. Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde meydana gelen olayda ilk açıklamalara göre 10 kişi ölmüş, 20 kişi yaralanmıştır. Bir insanlık suçu olan bu terör olayını kınıyoruz. Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin acısını tüm ulusumuzla birlikte yürekten paylaşıyoruz. Yaralananlara 'geçmiş olsun' diyoruz. Bu tür terör olayları birliğimize ve dayanışmamıza zarar veremeyecektir. En kısa sürede olayın aydınlatılmasını, sorumlularının cezalandırılmasını bekliyoruz.”
28 HAZİRAN
50 nöbetçi yayın yönetmenine daha soruşturma
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına şimdiye kadar 55 kişi destek verirken, bunların 50'si hakkında soruşturma başlatıldı. Açılan bu soruşturmaların 6'sı takipsizlik ile sonuçlanırken, 6 soruşturma davaya dönüştü ve son olarak da kampanya katıldıkları için Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yazar Ahmet Nesin ve gazeteci Erol Önderoğlu tutuklandı.
28 HAZİRAN
Önderoğlu ve Nesin Silivri Cezaevi'ne gönderildi
Özgür Gündem’in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan ve “terör örgütü propagandası” iddiasıyla tutuklanan Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu ile gazeteci yazar Ahmet Nesin Metris Cezaevi’nden Silivri 5. No’lu Cezaevi’ne gönderildi. Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyası çerçevesinde görev aldıkları için Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısı Eşref Durmuş tarafından “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla mahkemeye sevk edilmiş, İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Bekir Altun’un kararıyla tutuklanmıştı. Nesin ile Önderoğlu 20 Haziran’dan beri Metris’te, Korur-Fincancı ise Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeydi.
29 HAZİRAN
İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki patlamayla ilgili yayın yasağı
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin bulunduğu bölgedeki silahlı saldırı ve sonrasındaki patlamada 36 kişi hayatını kaybederken, bazıları ağır olmak 147 kişi de yaralandı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından Başbakanlığın talebi üzerine, İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde meydana gelen patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirildi. Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliği, Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşen terör saldırısı sonrasında yazılı ve görsel basın, sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada, her türlü haber, röportaj ve olay görüntülerine ilişkin yayın yasağı getirilmesine karar verdi.
29 HAZİRAN
RTÜK’ten ceza
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), aralarında Fox, Halk ve Meltem TV ile Show Radyo ve Süper FM'in de bulunduğu 19 kanal ve 3 radyoya ceza verdi. Müstehcen yayın yapan, sağlığa zararlı bitkisel ürün satan, "Ara-Kazan" gibi programlarla halkı dolandıran, dini duyguları istismar ederek ve fal bakarak haksız kazanç elde etmeye çalışan, eş bulma gibi sohbet hatlarıyla insanları dolandıran, reklam sürelerine uymayan ve argo dil kullanan televizyon kanalı ve radyolara çeşitli cezalar uygulandığı belirtildi. Bu kapsamda, müstehcen içerik ve klipler nedeniyle TV2, Fox TV ve Maxi TV'ye, cinsel ürün reklamı yapan Anadolu Yurdum ve YEK kanallarına, sağlığa zararlı bitkisel ürün satan Halk, Mesaj, Maksim TV, Dolunay, TV 2000, Meltem ve Bedir TV'ye, eş bulma gibi sohbet hatlarıyla insanları dolandıran yayın nedeniyle MGC'ye dilin düzeysiz ve argo kullanımı nedeniyle EM TV ve Süper FM'e, dini duyguları istismar ve fal bakarak vatandaşın inançlarını kullanarak haksız kazanç elde etmeye çalışan yayın nedeniyle Bedir TV ve Mega Müzik kanalına, "Ara-Kazan" gibi vatandaşı aldatarak haksız kazanç elde eden yayını nedeniyle Akıllı TV, Canlar TV ve Yıldız Rize TV ile Farklı TV'ye, reklam sürelerine uymayan Dolunay FM ve Show Radyo'ya uyarı veya para cezası uygulandı.
30 HAZİRAN
Charlie Hebdo yine ölümle tehdit edildi
Fransız mizah dergisine yönelik yeni ölüm tehditleri geldiği bildirildi. DW Türkçe'nin aktardığı ve Le Parisien gazetesinin Fransız soruşturma birimlerine dayanarak verdiği haberde, dergiye yönelik “çok ciddi tehdit” içeren mesajlar geldiği belirtiliyor. Charlie Hebdo yönetimi bu bilgileri teyit etmezken, savcılık soruşturma başlatıldığını doğruladı. Tehditlerin Charlie Hebdo’nun Facebook sayfasında yer aldığı, ayrıca derginin yazı işlerine de tehdit içeren bir mektup gönderildiği kaydediliyor. Dergi yönetiminin bu nedenle suç duyurusunda bulunduğu haber veriliyor. 7 Ocak 2015 tarihinde Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen saldırı kanlı bir terör serisinin ilk halkası oldu. 12 kişinin öldürüldüğü saldırıyı izleyen günlerde önce bir polis vurularak öldürüldü, ardından da bir Yahudi süpermarketindeki rehine olayında dört kişi hayatını kaybetti. Saldırılardan sorumlu olan üç radikal İslamcı terörist ise güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada öldürüldü.
30 HAZİRAN
TGC Başkanı Turgay Olcayto: “Tahliyeler demokrasi adına umut verici”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı, Evrensel Gazetesi yazarı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tahliye kararını değerlendiren bir açıklama yaptı. Başkan Olcayto, “Son günlerde geçirdiğimiz bunalımlı ve sıkıntılı günlerden sonra hem Türkiye’nin çağdaşlaşması hem de halkın haber alma kanallarını açık tutmak için emek harcayan gazeteci ve aydın üç arkadaşımızın tahliye haberini aldık. Türkiye’nin çağdaş demokrasiye kavuşması ve cezaevine konulan gazetecilerin serbest kalışı ‘geleceğe bir umuttur’ diye düşünüyorum. Bu tahliye umut kaynağı olmuştur. Tahliye kararları güç koşullar altında çalışan meslektaşlarımız ve onlara destek veren meslek örgütlerimiz açısından fevkalade sevindirici. Bu tahliyeleri, Türkiye’de iktidarın bir politika değişikliğinin, demokrasiye yeniden dönme değişimin ipuçları olarak saymak istiyorum. Arkadaşlarımızı sevgiyle kucaklıyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak her zaman yanlarında olduğumuzu bu vesileyle duyurmak istiyoruz. Halen cezaevlerinde hükümlü ve tutuklu olarak kalan 30’u aşkın gazetecinin de bir an önce özgürlüklerine kavuşmaları en büyük dileğimizdir.”