"Kadıköylü Gazeteciler Ahmet Rasim ve Osman Nihat Akın” anıldı -23-

TGC 23. Meslekte İz Bırakanlar Toplantısı Kadıköy Belediyesi ev sahipliğinde yapıldı

17 Mart 2018 Cumartesi günü Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi ve Kültür Merkezi’nde saat 14.00’de düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak Eray Canberk,  Yusuf Çotuksöken, Sabri Koz, Ahmet Özdemir ve Yusuf Yıldırım katıldı

BİZİM GAZETE - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Kadıköy Belediyesi ev sahipliğinde düzenlediği TGC 23. Meslekte İz Bırakanlar Toplantısı'nda Kadıköylü Gazeteciler Ahmet Rasim ve Osman Nihat Akın anıldı. Toplantının moderatörlüğünü Eray Canberk, açılış konuşmasını TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş yaptı.

Yazar-Araştırmacı Yusuf Çotuksöken, Yazar-Araştırmacı Sabri Koz, Gazeteci-Yazar Ahmet Özdemir, Yazar- Araştırmacı Yusuf Yıldırım toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Ahmet Rasim ve Osman Nihat Akın’ın gazeteciliğe ve kültür dünyasına katkıları ele alındı.

SİBEL GÜNEŞ: USTALARI UNUTMUYORUZ

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş açılış konuşmasında “TGC olarak cezaevindeki gazetecileri ziyaret ediyor, duruşmaları izliyoruz. Gazetecilik mesleğinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü istiyoruz. Bunun yanı sıra mesleğe emek veren kaybettiğimiz ustaları da unutmuyoruz. Onları da meslekte iz bırakanlar toplantılarında anıyoruz” dedi.

 AHMET ÖZDEMİR: OSMAN NİHAT AKIN ESERLERİYLE YAŞIYOR

TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir Osman Nihat Akın’ın hayatı, besteleri ve şiirleriyle ilgili şu bilgiyi verdi:

“Osman Nihat Akın Bakırköy’de dünyaya geldi. Namelerinde doğallıktan ayrılmadı. İyi bir şairdi. Dürüstlüğü, açık sözlüğü, iyi kalpliliği ile tanınıyordu. Gazetelerde yazılar yazdı. Ney Dede, Delikli İğne gibi takma isimler kullanıyordu. Yazıları sade ve akıcıydı. Futbol oynamış, hakemlik yapmıştı. Türk Musikisi’nin ateşli bir savunucusuydu. Zor problemleri basite indirgerdi. Verdiği iktisat ve işletme ekonomisi dersleri ilgiyle takip ediliyordu. Besteleri çok popüler olmuştu.  Henüz genç yaşta (54 yaşında)  24 Ekim 1959’de akciğer kanseri nedeniyle vefat etti. Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. Akın’ın TRT arşivinde 40 şarkısı var. Eserleriyle yaşıyor.“

ERAY CANBERK: AHMET RASİM CUMHURİYET AYDINIDIR

Moderatör,  yazar-şair Eray Canberk Ahmet Rasim ile ilgili görüşlerini şöyle paylaştı:

“Ahmet Rasim benim ilk tanıdığım yazardır. Evde adı çok geçerdi. Radyoda şarkı çalınır. Ahmet Rasim Bey’in şarkısı olduğu söylenirdi. Çok sevilen bir isimdi. Ahmet Rasim bir Cumhuriyet aydınıdır.”

YUSUF YILDIRIM: AHMET RASİM, EN ÖNEMLİ DEĞERLERDEN BİRİDİR

Yazar, araştırmacı Yusuf Yıldırım, Ahmet Rasim’in toplumun en önemli değerlerinden biri olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Ahmet Rasim toplumumuzun önemli değerlerinden biri. İhmal edilmiş bir yazar olarak görmekteyim. Ahmet Rasim Darüşşafaka’da yatılı okudu. 140 eseri vardır. Bir kez evlenmiştir. Ahmet Rasim acılı bir babadır. Mazhar adındaki oğlu 1912 yılında Bulgarlar tarafından Yenice’de şehit edilir. Evlat ölümü onu çok etkiler.  Ahmet Rasim’in Atatürk hakkındaki yazıları da çok güzeldir. Yunus Nadi, Ahmet Rasim’i Ankara’ya davet eder. Meclis salonuna gelirler. Dikkatle dinler Atatürk’ü. Bu kadar etkili konuşma duymadığını söyler yazılarında. Atatürk’ü yakından görünce çok etkileniyor. İradesine kararlılığına hayran kalır. Ahmet Rasim’in Türk diline hizmetlerini beğenen, Ekonomik sıkıntı çektiğini öğrenen Atatürk kendisine boş bir milletvekilliğini önerir. Kabul eden Ahmet Rasim 1927’den 1932”ye kadar milletvekili olarak görev yapar.  Büyük Türk Sözlüğü’nü hazırlama Projesi olan Ahmet Rasim projeyi tamamlayamamıştır.”

SABRİ KOZ: AHMET RASİM MUHARRİRDİR, YAZARDIR

Yazar, araştırmacı Sabri Koz Ahmet Rasim’in halk edebiyatı konusunda yaptığı çalışmalarla ilgili dinleyicileri bilgilendirdi:

“Ahmet Rasim, eski tabirle muharrir, yeni güzel söyleyişle de yazardı. Bir kaç gazetede birden yazıyordu. Birçok kütüphanede yazıları var. Ahmet Rasim’in Karacaoğlan hakkında da yazıları vardır. Gözlemci ve çok iyi bir hafızası olduğu için çocukluğunda ve gençliğindeki kişileri olağanüstü bir dikkatle anlatmıştır. İstanbul giyimi üzerinde çok önemli bir kaynaktır. Halk edebiyatı, İstanbul’un folkloru Ahmet Rasim’den öğrenilir. Ahmet Rasim Külliyatı yapamadık. 1932’den beri yapılamamış. Niye yok, bize yazıklar olsun. En başa kendimi yazıyorum. O devirde külhanbeyleri, meyhaneleri, gizli aşk yuvaları Ahmet Rasim’den öğreniliyor. İstanbul’da ne yenilir, içilir ondan öğreniyorduk. Kitaplarını mutlaka alıp okuyun.”

YUSUF ÇOTUKSÖKEN: AHMET RASİM’İN MÜTHİŞ BİR YAŞAM SEVİNCİ VAR

Araştırmacı Yusuf Çotuksöken Ahmet Rasim’in inanılmaz bir yaşama sevinci olduğuna dikkat çekerek konuşmasında şu konulara vurgu yaptı:

“Türkiyeli bir yazardır. Ahmet Rasim’i Ahmet Rasim yapan şeylerden biri müthiş bir yaşama sevincidir. Bu sevinç onu müzikle tanıştırıyor. Gazetecilik yapıyor ama asıl mesleği yazarlık, “yaşama çapkını” diyorum ona. Geziyor, dolaşıyor, bilim insanlığı var. Resimli Haritalı Büyük Osmanlı Tarihi kitabı yazıyor. Edebiyatın her türünde eser veriyor. Okul kitabı bile var.”