Semih Balcıoğlu anıldı -3-
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) düzenlediği “İz Bırakanlar” toplantılarının üçüncüsünde 2006 yılında hayatını kaybeden TGC Onur Kurulu Başkanlarından karikatürist Semih Balcıoğlu anıldı
İSTANBUL - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “İz Bırakanlar” toplantıları devam ediyor. TGC Onur Kurulu başkanlarından karikatürist Semih Balcıoğlu, vefatının 7. yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “İz Bırakanlar” programının üçüncüsünde 25 Ekim 2013 Cuma günü anıldı. TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen toplantıya, TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Yönetim Kurulu üyesi karikatürist Kamil Masaracı, yazar Deniz Kavukçuoğlu ve yönetmen Sunar Kural Aytuna’nun da aralarında bulunduğu davetliler katıldı.
Başkan Olcayto: Sevgi ve özlemle anıyoruz
Panelin sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, Semih Balcıoğlu’nu sevgi, saygı ve özlemle andıklarını söyleyerek sözlerine başladı. Başkan Olcayto, “Semih ağabeyi konuşmak hem çok kolay hem de bir o kadar zor. Kolay; çünkü çok dost canlısı, çok örgütçü bir gazeteciydi. Sanat tarafını konuşmaksa kolay değil; çünkü Semih Balcıoğlu, hem uluslararası alanda hem de ülkede ün yapmış, karikatürüyle, sanatıyla kendini kanıtlamış bir gazeteciydi” dedi.
Üslubuyla o döneme renk kattı
Mesleğe yeni başladığı dönemde Semih Balcıoğlu’nun sendikanın genel başkanı olduğunu hatırlatan Başkan Olcayto, “Sendikanın önünden geçerken içerden hep Semih Balcıoğlu’nun kahkahaları gelirdi. ‘Sendikanın işleri iyi gidiyor’ diye geçirirdim aklımdan. Gerçekten Semih Balcıoğlu kendi üslubuyla o döneme renk katmıştı. Sonra TGC’nin Onur Kurulu’nda görev aldı. Onun dışında da ne zaman başım sıkışsa ya da bir toplantıya çağırdıysam bir kere bile ‘hayır’ dediğini duymadım. Her zaman ‘Cemiyet çağırıyorsa ben oradayım’ derdi.
Geç buldum erken kaybettim
Semih Balcıoğlu ile gazetecilikten ötürü çok eski tanışıklıkları olduğunu aktaran Başkan Olcayto, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Dostluğumuz ise o kadar eski değildi. Dostluğumuz başladığında, hem Semih ağabeyle hem Emel ablayla ayrılmaz bir dostluğun içinde buldum kendimi ve çok mutluydum. Geç bulduk dostluğu; ama erken kaybettik. Öldüğünde yurt dışındaydım ve cenazesinde bulunamadığım için de üzgün olduğumu bir kez daha yinelemek istiyorum.” TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun yönettiği toplantıya konuşmacı olarak TGC Yönetim Kurulu üyesi karikatürist Kamil Masaracı, yazar Deniz Kavukçuoğlu ve yönetmen Sunar Kural Aytuna katıldı.
Sunar: Hayatını karikatüre adadı
Sunar Aytuna, Emel-Semih Balcıoğlu çiftinin; sevdikleri insanları ailelerinden biri olarak görüp değere verdiklerini anlattı. Aytuna, Balcıoğlu’nun evindeki çalışma masasına ve üzerindeki eşyaların önemine değinerek “Bütün hayatını karikatüre adadı” dedi. Aytuna, sözlerini şöyle sürdürdü: “Karikatür son derece etkilendiğim bir sanattır. Çünkü bir sanatçı öncelikle yetenekli olmalıdır, kendi yeteneğini paylaşmasını bilmelidir. Karikatüristin dünya ve ülke olaylarını, felsefeyi çok iyi bilmesi gerekiyor. Bir düşün insanı olması gerekiyor. Ve bunu da sanat olarak son derece basit bir dille bize armağan etmesi gerekir. Ben Semih ağabeye çok hayrandım ama bu arada bütün karikatüristlere hayran olduğumu belirtmek istiyorum.”
Karikatür müzesinden daha fazla karikatürünün olduğunu anlatan Aytuna, hepsinin Semih Balcıoğlu’nun hediyesi olduğunu sözlerine ekledi.
Üslubuna ve zarafetine hayran oldum
Yazzar Deniz Kavukçuoğlu, tanışma anlarından dostluklarına, birlikte yaptıkları seyahatlerden izledikleri maçlara kadar pek çok anısını katılımcılarla paylaştı. Kavukçuoğlu, “Semih ağabeyin davranışına, üslubuna, zarafetine hayran oldum. İnsanlarla ilişkileri, davranışları gerçekten özellikle bugünün genç insanlarına örnek olacak bir tarzdı” dedi. TGC Yönetim Kurulu üyesi Kamil Masaracı ise fıkralarla Semih Balcıoğlu’nu anlattı. Panele katılanlar da Balcıoğlu ile ilgili anılarını paylaştı. Toplantının ardından Balcıoğlu’nun TGC Müzesi’nde bulunan eşyalarının sergilendiği bölüm ziyaret edildi.
SEMİH BALCIOĞLU KİMDİR?
1928 yılında İstanbul'da doğdu. Işık Lisesi'nde okudu. 1952 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü'nü bitirdi. İlk karikatürü, mizah dergisi Akbaba'nın 'Genç Fırçalar' sayfasında çıktı (1943). İlhan Selçuk'la birlikte Taş-Karikatür dergilerini yayınladı. Çarşaf ve Çivi dergilerini yönetti. Akşam, Vatan, Hürriyet, Dünya, Tercüman, Politika, Yeni Yüzyıl gazeteleri ile Akbaba, Taş, Karikatür, Taş-Karikatür, Özgür İnsan, Yankı, Çarşaf ve Çivi gibi dergilerde çizdi. 1969 yılında iki arkadaşıyla Karikatürcüler Derneği'ni kurdu. Üç kez bu derneğin başkanlığını yürüttü (1970-72, 1975-76, 1978-79). 1996'da derneğin onursal başkanı oldu. 1973-79 yıllarında Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın genel başkanlığını yürüttü. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu Başkanlığı yaptı. Türkiye’de üç boyutlu karikatürü gerçekleştiren ilk sanatçıdır. BalcıoğluBasın Şeref Kartı sahibiydi.