TGC: Faruk Nafiz Çamlıbel’i sevgi ve saygıyla anıyoruz

İstanbul- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Faruk Nafiz Çamlıbel’in ölümünün 47. yılında bir mesaj yayınladı. Mesajda “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Beş Hececiler grubundan Şair-Yazar-Milletvekili Faruk Nafiz Çamlıbel’i ölümünün 47. yılında sevgi ve saygı ile anıyoruz. Işıklar içinde uyusun” denildi.

FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL KİMDİR?
1898 yılında İstanbul’da doğan Faruk Nafiz Çamlıbel tıp öğrenimini yarıda bırakarak bir süre gazetecilik yaptı. Hayat, Türk Yurdu, Yedi Gün dergilerinde yazdı. 1922-1946 yılları arasında çeşitli illerde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1946 yılında Demokrat Parti’den İstanbul milletvekili olarak TBMM'ye giren şair 27 Mayıs 1960'ta tutuklanarak Yassıada’ya gönderildiyse de 16 ay sonra aklanarak serbest bırakıldı.
Şiir yazmaya genç yaşlarda başlayan Çamlıbel, şiirlerini önce aruz ölçüsüyle yazdı, daha sonra hece ölçüsünü benimseyerek “Beş Hececiler” adıyla anılan grup içinde yer aldı. Behçet Kemal’le birlikte yazdıkları “Onuncu Yıl Marşı” Cemal Reşit Rey tarafından bestelendi. Şiirleri Yeni Mecmua, Fağfur, Edebiyat-ı Umumiye Mecmuası, Büyük Mecmua, Nedim, Yarın, Ses ve Hayat gibi dergilerde yayınlanan şairin şiir kitaplarının yanı sıra oyun ve romanları da bulunuyor. Çamlıbel, 8 Kasım 1973 tarihinde yaşama veda etti.

Şiir Kitapları:
Şarkın Sultanları (1918 ) , Dinle Neyden (1919), Gönülden Gönüle ( 1919 )
Çoban Çeşmesi ( 1926 ), Suda Halkalar ( 1929 ), Bir Ömür Böyle Geçti (1932 )
Elimle Seçtiklerim ( 1935 ), Boğaziçi Şarkısı ( 1936 ), Akar Su ( 1936 )
Tatlı Sert ( 1938 ), Akıncı Türküleri ( 1940 ), Heyecan ve Sükûn ( 1959 )
Zindan Duvarları ( 1967 ) ,Han Duvarları ( 1969)