TGC: Niyazi Ahmet Banoğlu’nu sevgi ve saygıyla anıyoruz

İSTANBUL – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, tarih araştırmalarıyla tanınan 100’ün üzerinde kitap yazan üyesi Niyazi Ahmet Banoğlu’nu  ölümünün 28. yılında yayınladığı bir mesajla andı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yayınladığı mesajda, “1992 yılında hayatını kaybeden Tarihçi, Yazar, Basın Şeref Kartı sahibi, gazeteci Niyazi Ahmet Banoğlu, Basın Müzemizi de arşiviyle en çok destekleyen üyelerimiz arasında yer aldı. Kendisini hiç unutmadık. Sevgi ve saygıyla anıyoruz" denildi.

NİYAZİ AHMET BANOĞLU KİMDİR?

1913’te Batum’da doğdu, 1924’te İstanbul’a geldi. Çok genç yaşta gazeteciliğe başladı, ilk yazısı liseyi okuduğu Kastamonu'da Açıksöz Gazetesi’nde,”Kitaplarım” adıyla yayınlandı. Politika, İnkılap, gazetesinde muhabirlik Halk Dostu gazetesinde yazı işleri müdürlüğü, Yunus Nadi’nin Yenigün, gazetesinden sonra Vakit gazetesinde muhabirlik ve istihbarat şefliği, 1940 yılına kadar da yazı işleri müdürlüğü  yaptı, İncili Çavuş adlı bir gazete çıkardı. Atatürk döneminde, Asım Us’un çıkardığı Kurun gazetesinde de bir süre yazı işleri müdürü olarak çalışan Banoğlu,1950 yılında, Tarih Dünyası adlı dergiyi çıkardı. Daha sonra bu dergi 1957’de Tarih ve Coğrafya Dergisi adıyla yayınına devam etti. Banoğlu, 27’si Atatürk olmak üzere yüzün üzerinde eser verdi.  Gizli Kuvvet ve Cem ile Jaymes’in Anadolu  Maceraları  adlı iki çocuk kitabı da yazdı. Banoğlu, mesleğinin  son yıllarını Tercüman Gazetesinde yazılarıyla sürdürdü ve gazetenin arşivini hazırladı.