Hıfzı Topuz Nazım Hikmet Dostluk Ödülü’nü alacak

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) Onur Kurulu Başkanlığı’nı yapan TGC Basın Özgürlüğü Ödülü Sahibi, TGC’nin en kıdemli üyesi Hıfzı Topuz’a Nazım Hikmet Dostluk Ödülü verilecek

İstanbul- Nâzım Hikmet, ölümünün 57. yıldönümünde Moskova’da mezarı başında 3 Haziran 2020  Çarşamba günü anılacak. Moskova’da her yıl geniş katılımla mezarı başında yapılan anma töreni ve konser programı, bu yıl korona virüs önlemleri nedeniyle iptal edildi.

Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı da, karantina yüzünden sanatçıların ve aydınların katılımı ile internetten canlı bir program gerçekleştirecek.
2020 yılı “Nazım Hikmet Dostluk Ödülleri”  bu yıl  "Hava Kurşun Gibi Ağır: Nazım Hikmet'in Romanı”nın da yazarı olan ünlü aydın Hıfzı Topuz ve “Kazan Tatar Devlet Genç İzleyiciler Tiyatrosu”na verilecek.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Onur Kurulu Başkanlığını da bir dönem üstlenen Hıfzı Topuz, Cemiyetin en kıdemli üyesi. TGC’nin Basın Özgürlüğü Ödülü’nü de alan Hıfzı Topuz’un inceleme-araştırma, anı, roman ve öykü olarak yayınlanmış çok sayıda kitabı bulunuyor.

Hıfzı Topuz ile birlikte ödülü alacak olan Gabdulla Kariyev’in ismini taşıyan Kazan Tatar Devlet Genç İzleyiciler Tiyatrosu’nda geçen yıl yönetmen Soyjin Janbolova, Nâzım Hikmet’in “Kör Padişah” ve “Sevdalı Bulut” adlı iki eserini uyarlayarak sahneye koymuştu.

3 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.30'da  www.nazimhikmet.com sayfasından ve vakfın Youtube kanalından yapılacak canlı yayında sanat ve edebiyat dünyasından sanatçıların katılımıyla Nâzım Hikmet şarkılarla, şiirlerle, söyleşilerle anılacak ve ödüller sahiplerine verilecek.

HIFZI TOPUZ KİMDİR?
1923 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni (1942), İ.Ü. Hukuk Fakültesi’ni (1948) yılında bitirdi. Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans (1957-59) ve yine Strasbourg Hukuk Fakültesi’nde gazetecilik doktorası yaptı (1960). 1947-58 yılları arasında Akşam Gazetesi’nde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak çalıştı. İstanbul Gazeteciler Sendikası’nin  kurucuları arasında yer aldı ve Başkanlığını yaptı.

Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde, İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak çalıştı (1959-1983). Uluslararası gazeteci örgütleri arasında mesleksel işbirliği, basın ahlakı, gazetecilik eğitimi ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti. Afrika ülkelerinde, Hindistan’da, Filipinler’de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi, Kara Afrika’da Kırsal basın projesini oluşturdu.

Çeşitli konularda çok sayıda kitap yayınladı.  Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültelerinde Basın, Radyo ve TV Tarihi, Uluslararası İletişim ve Siyasal İletişim dersleri verdi. TRT’de Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı (1974-75) 1993’te BRT İstanbul Radyo ve Televizyon Genel Yayın Koordinatörlüğü yaptı.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nda İletişim Komitesi Başkanlığında bulundu. 1997’de İzmir’de Birinci Ulusal Kültür Kongresini, 1998’de İstanbul’da Kültür Politikaları Sempozyumu’nu düzenledi. Aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görüldü.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Onur Kurulu Başkanlığı ve İLAD Başkanı olarak görev yaptı.  İLAD Hıfzı Topuz adına her yıl  İletişim Onur Ödülü veriyor.  Hıfzı Topuz halen Cumhuriyet Gazetesi’nde yazıyor.

ÖDÜLLERİ
• 1998 Sertel Demokrasi Ödülü.
• 2003 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü
• 2004 Lions Kulüpleri Federasyonu Atatürk Barış Ödülü
• 2005 Osmangazi Üniversitesi Onursal Doktora Ödülü
• 2007 36.Orhan Kemal Roman Armağanı