TGC Onur Kurulu 2. toplantısını yaptı

TGC Onur Kurulu 8 Temmuz 2019 Pazartesi günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde 2.toplantısını yaptı. Altan Öymen’in Başkanlığında yapılan toplantıya Kurul Sekreteri Gülseren Ergezer Güver, Üyeler Adnan Özyalçıner, Nevin Akkaya ve Gökmen Karadağ katıldı. Toplantıda TGC Başkanı Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş de yer aldı. Onur Kurulu üyeleri Rahmi Turan ve Turhan Günay İstanbul dışında olduklarından toplantıya katılamadı.

Toplantıda Başkan Altan Öymen SETA Vakfı’nın raporunu tartışmaya açtı. Yapılan değerlendirme sonucunda Onur Kurulu görüşleri bir metin ile Yönetim Kurulu’nun bilgisine sunuldu. Onur Kurulu’nun hazırladığı toplantı tutanağında şu görüşler yer aldı:

“Raporda 150 gazeteci isim isim mesleki geçmişleri ve yaptıkları haberlerle hedef gösterilerek tartışmasız tehdit ve suç unsuru oluşturulmuştur.

Rapor bu haliyle sorunludur. Bir STK içerik analizi yaptığı raporda hedef gösterecek şekilde isim veremez. Bu gazetecilerin başına herhangi bir şey gelirse SETA sorumludur.

Raporun gövdesiyle sonuç bölümündeki ifadelerin birbirinden çok farklı olması dikkat çekicidir. İçerikte her türlü etik kural ve kişilik hakkı ihlal edilirken sonuç bölümünde etik ve tarafsızlık vurgusu yapılması başlı başına çelişkidir.

SETA raporu adaleti de ilgilendiren bir konudur. Raporda gazetecilik mesleğini yürüten arkadaşlarımıza açık ve ağır isnatlarda bulunulmuştur. Ayrıca vatandaşlar arasında kin ve nefret duyguları uyandıran birçok ifadeye yer verilmiştir.

150 gazetecinin can güvenliğini tehdit eden, gazetecilik etik kurallarını hiçe sayan, mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik ağır ithamlar içeren bu raporu protesto ediyor; TGC Yönetim Kurulu’nun bilgilerine sunuyoruz.”