TGC’den cezaevine gidecek Cumhuriyet yazarlarına destek

Cumhuriyet Davası’ndan hapse girecek gazeteciler için İstanbul Barosu’nda bir basın toplantısı düzenlendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri Turgay Olcayto ve Niyazi Dalyancı toplantıya katılarak gazetecilere destek verdi.

Cumhuriyet Gazetesi davasında beş yılın altında ceza alan ve cezaları İstinaf Mahkemesince onanan isimlerin cezaevine girmeleri bekleniyor. Gazetenin eski çalışanlarından Musa Kart, Kadri Gürsel, Güray Öz, Hakan Kara, Önder Çelik, Emre İper, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör cezaevine girecek. Gazeteciler bugün avukatlarıyla birlikte İstanbul Barosunda açıklamalarda bulundu. Avukat Tora Pekin hukuka aykırı süreci bir basın açıklamasıyla özetledi.

Cezaevine gidecek gazetecilerle dayanışma içinde olduklarını belirten Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Olcayto şöyle konuştu:

Türkiye’deki hukuksuzluğu Cumhuriyet davasında gazeteci arkadaşlarımızla birlikteyken bir kez  daha yaşadık. Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz savıyla gelen iktidarın şimdilerde hukuku hiçe saydığını gösteren bir tutumdur Cumhuriyet yazarlarına reva görülen dava. Basın özgürlüğünde  dünyada 157. sıraya düşen ülkemizde hala düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller kalkmıyor. Gazeteciler baskı altında tutuluyor. Gazeteciliğin suç olmadığını bir kez daha söylüyoruz.”

Toplantıya Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara, Emre İper, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör, avukatları Duygun Yarsuvat, Bahri Belen, Fikret İlkiz, Tora Pekin, Abbas Yalçın, cezası 5 yılın üstünde olanlardan ve Yargıtay'a başvuranlardan Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin ve Orhan Erinç katıldı. DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, TİP Milletvekili Barış Atay da açıklamada yer aldı. Açıklamaya cezaevine girecek olan Bülent Utku ve Kadri Gürsel katılmadı.