TGC'ye Alman milletvekili Erhard Grundl’dan ziyaret

Almanya Dışişleri Bakanlığı Kültür ve Medya Politikaları Komitesi Sözcüsü ve Grüne/Bündnis 90 (Yeşiller /İttifak 90) milletvekili Erhard Grundl 31 Mayıs 2023 Çarşamba günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.

Erhard Grundl'i Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu adına Başkan Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş konuk etti. Ziyaret sırasında Türkiye’de ve Almanya’daki medyanın sorunları konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

TGC: RTÜK medyayı tehdit kurumu değildir

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu RTÜK’ün Çiğdem Toker, Halk TV, Tele1, KRT, TV 5, Flash Haber ve Sözcü TV hakkında seçim yayınları nedeniyle inceleme başlatmasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), T24 yazarı, üyemiz Çiğdem Toker’in 28 Mayıs 2023 seçimlerinde Fox TV’deki "Demokrasi sandıktan ibaret değildir" ifadesi hakkında rapor hazırladığını; Halk TV, Tele 1, KRT, TV 5, Flash Haber ve Sözcü TV kanallarını da incelemeye aldığını duyurdu.

RTÜK’ün görevi, seçim biter bitmez medyayı tehdit etmek değildir. Gazetecilere aba altından sopa göstermek hiç değildir. Çok sesli toplumdan, tek sesli toplum yaratma yolunda yoğun çaba harcayan RTÜK asıl görevini unutmuş görünmektedir. Seçim biter bitmez üyemiz Çiğdem Toker’in sosyal medya hesabından hedefe konulması özerk olması gereken RTÜK’e yakışmamıştır. Halk TV, Tele1, KRT, TV5 , Flash Haber ve Sözcü TV hakkında inceleme başlatılması da halkın haber alma hakkına yönelik sistematik darbelerden biridir.

RTÜK’e kuruluş yasasındaki amaçlara uygun görev yapması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. RTÜK medyaya eşit mesafede durmayı başarmalı, kararlarında tarafsız olmalı,  Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermelidir. RTÜK’ü iktidar yancılığını değil, tüm ülkenin yurttaş yararını merkeze alan bir anlayışla kendini güncellemeye çağırıyoruz.”

 

 

33.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’na başvurular 1 Haziran 2023’de sona eriyor

Üniversitelerin, İletişim Fakültelerinin lisans öğrencilerinin geleceğin yenilikçi, araştıran, ilham veren çağdaş gazetecileri ve medya liderleri olarak yetişmeleri amacıyla düzenlenen 33. Genç İletişimciler Yarışması’na başvurular öğrencilerden gelen yoğun talep üzerine 30 Aralık 2022’de uzatılmıştı.

Yarışmaya katılmak için 1 Temmuz 2022'de başlayan başvurular 1 Haziran 2023 Perşembe günü sona erecek.

Yarışmaya gönderilecek katılım formlarının, fakültelerin ilgili bölüm başkanlığı ve dekanlığı tarafından onaylanması gerekiyor. Yazılı, görsel, işitsel ve internet yayıncılığı ana dallarından oluşan ödüller ise 2023 yılının sonbahar aylarında düzenlenecek törenle sahiplerine sunulacak.

Başvuru ve katılım koşulları için:  https://genciletisimcileryarismasi.com

.

Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe armağanı “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” nı içtenlikle kutluyoruz.

TGC Yönetim Kurulu

TGC Basın Müzesi’ne Etiler Özel Elev Vakfı Okulları öğrencilerinden ziyaret

İstanbul- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi üniversite, lise ve ortaokul öğrencileri tarafından düzenli olarak ziyaret ediliyor. Basın Müzesi son olarak Etiler Özel Elev Vakfı Okulları Türkçe öğretmeni Meral Şimşek yönetimindeki üç öğretmen ve 38 öğrenciden oluşan grubu konuk etti. 17 Mayıs 2023 Çarşamba günü yapılan ziyaret sırasında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi Müdürü Saadet Altay öğretmen ve öğrencilere Cemiyet, Basın Müzesi, gazetecilik ve basın tarihi hakkında bilgi verdi.  Müzede yer alan tablolar, anı eşyaları, dokümanlar ve matbaa makineleri hakkında öğrencilerin sorularını yanıtladı. Ziyaret toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

TGC BASIN MÜZESİ'NİN FAALİYETLERİ

Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan TGC Basın Müzesi 9 Mayıs 1988’de hizmete açıldı. Müzenin harap haldeki binası Nezih Demirkent başkanlığındaki TGC Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasında yapılan anlaşmayla 1983’de Cemiyet’e tahsis edildi.  Bina TGC tarafından 1984 -1988 yılları arasında bağışlarla restore edildi. Müze sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, kişisel eşyalarını sergiliyor. Şu anda 76 gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de yer alıyor. Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde ise her siyasi görüşten 67 gazetecinin resmi ve fotoğrafı bulunuyor. Müze hem basın teknolojisi, hem de bu teknoloji ile üretilen gazetelerle, kitaplarla basın tarihimize ışık tutuyor. Müzenin gazetecilik ve iletişim alanında uzman bir kütüphanesi bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacı kütüphaneden yararlanıyor. Müzede 35 bine yakın kitap gazetecilerin, öğrencilerin ve İstanbulluların ilgisine sunuluyor. TGC tarafından Müze'de düzenli olarak toplantılar yapılıyor.

TGC: Basın özgürlüğü varsa demokrasi var

TGC Yönetim Kurulu 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Türkiye’deki demokratik gerilemenin nedeninin basın özgürlüğünün engellenmesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu görüşler yer aldı:

“BM Genel Kurulu’nun 1993 yılında aldığı bir karar ile 3 Mayıs tüm dünyada Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. Otoriter liderlerin ve yönetimlerin hakim olduğu ülkelerde ise basın özgürlüğü kan kaybetmeye devam ediyor. Düşünce Kuruluşu Freedom House‘un yayımladığı 2023 Dünyada Özgürlük Raporu’nda, Türkiye özgürlük puanında son 10 yılda en fazla düşüş yaşayan ülkeler arasında bu yıl beşinci sırada yer alıyor.

Seçime giderken daha da görünür hale gelen Türkiye’deki demokratik gerilemede, haberin serbest dolaşımının yayın yasakları ve sansürle engellenmesi, gazetecilere yönelik yıldırma, şiddet, gözaltı ve tutuklamalar büyük rol oynuyor. İktidar tarafından gazeteciler suçlu, haber suç olarak görülüyor. Yazdıkları haberler nedeniyle 42 meslektaşımız cezaevlerinde tutuluyor. 2023 yılında da 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü yine bu olumsuz koşullarda karşılıyoruz. Güneydoğu'da görev yapan gazetecilere yönelik baskı ve gözaltılar devam ediyor. Son olarak gözaltına alınan 10 gazeteciden Abdurrahman Gök, Beritan Canözer, Mehmet Şah Oruç ve Remzi Akkaya tutuklandı. Sadece 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçiler Bayramı’nı takip eden meslektaşlarımızın yaşadıkları bile gazeteciler üzerinde nasıl ağır bir baskı uygulandığını ortaya koyuyor.

#1Mayıs2023‘te Taksim ve Beşiktaş’ta görev yapan gazetecilerden Zeynep Kuray darpla gözaltına alınıp bırakıldı. Gazeteciler Bülent Kılıç, Sultan Eylem Keleş, Gencer Keten ve Hazar Dost saldırıya uğradı.

Seçime giderken demokrasinin yeşerdiği, cezaevlerinde gazetecisi bulunmayan aydınlık ve barışçıl bir ülkede gazetecilik yapmayı diliyoruz. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü mesleğini tüm zorluklara rağmen evrensel gazetecilik ilkeleriyle ve özveriyle yapan bütün gazetecilere kutlu olsun.”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’taki depremzede gazetecilerle buluştu

İSTANBUL-Depremde evi, iş yeri yıkılan ve ekipmanı enkaz altında kalan gazeteciler için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ekipman desteği sağlamayı sürdürüyor. Bu kapsamda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’taki depremzede gazetecilerle buluştu.

TGC Yönetim Kurulu dayanışma programı kapsamında 29 Nisan 2023 Cumartesi günü Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ta depremden zarar gören gazetecileri ziyaret etti. Ziyaretlere Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu adına Başkan Vekili Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman İhsan Yılmaz ve Genel Sekreter Yardımcısı Nuray Karagöz katıldı. Önce Osmaniye’de daha sonra Hatay’da Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin ev sahipliğinde Theofarm Atölye’de, Kahramanmaraş’ta ise Ticaret Borsası’nda gazetecilerle buluşuldu.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Hem ülke olarak hem de gazeteciler olarak zor zamanlar yaşıyoruz. Depremde 50 bini aşkın yurttaşımızla birlikte 33 meslektaşımızı da kaybettik. Çok sayıda gazetecinin bilgisayarı, fotoğraf makinesi ve arşivleri enkaz altında kaldı. Biz de Yönetim Kurulu olarak gazetecilerin halkın haber alma hakkı için görevlerini yapabilir olmalarına katkı sunmak için bir çalışma yaptık” dedi ve şöyle devam etti:


“Önce Malatyalı ve Adıyamanlı gazetecilerin şimdi de Osmaniye, Hatay, Antakya, İskenderun ve Kahramanmaraş’taki meslektaşlarımızın bilgisayar, fotoğraf makinesi ve cep telefonu ihtiyaçlarını sağlamış olduk. Ayrıca Hatay Gazeteciler Cemiyeti ve İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ne de bilgisayar desteği sağladık. Ziyaretlerimizde Hatay Temsilcimiz Mithat Kalaycıoğlu, Kahramanmaraş Temsilcimiz Sırı Berk Arslan, Osmaniye Temsilcimiz Muzaffer Kaya ve Adana Temsilcimiz İsmail Başkan da yer aldı. Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nihat Mazmanoğlu ile İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Diyap Atar da bizimle oldu. Hepsine teşekkür ediyoruz. TGC olarak meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. ”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Hatay’da Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı da ziyaret etti. Ziyarette Hatay’da depremden sonra yaşanan sorunlarla, gazetecilerin problemleri hakkında görüş alışverişi yapıldı. Depremde Hatay’da ailesiyle birlikte hayatını kaybeden TGC üyesi İzzet Nazlı’nın aile mezarlığı da ziyaret edildi.

TGC’nin depremzede gazetecilerin mesleklerine devam edebilmesi için başlattığı programa Eczacıbaşı Holding, Trendyol ve Hepsiburada destek verdi.

 

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’taki depremzede gazetecilerle buluşacak

İSTANBUL-Depremde evi, iş yeri yıkılan ve ekipmanı enkaz altında kalan gazeteciler için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ekipman desteği sağlamayı sürdürüyor. Bu kapsamda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’taki depremzede gazetecilerle buluşacak

TGC Yönetim Kurulu dayanışma programı kapsamında 29 Nisan 2023 Cumartesi günü Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ta depremden zarar gören gazetecileri ziyaret edecek.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu adına üç ile yapılacak ziyarete Başkan Vekili Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman İhsan Yılmaz ve Genel Sekreter Yardımcısı Nuray Karagöz katılacak.

Program kapsamında 100 gazetecinin bilgisayar, fotoğraf makinesi ve cep telefonu ihtiyacı sağlanmış olacak. TGC’nin depremzede gazetecilerin mesleklerine devam edebilmesi için başlattığı programa Eczacıbaşı Holding, Trendyol ve hepsiburada.com destek veriyor.

Programın ilk adımı olarak TGC Yönetim Kurulu’nun katılımıyla 10 Nisan 2023’de Adıyaman ile Malatya’daki gazetecilere ekipman desteği sağlanmıştı.

TGC Basın Müzesi’ne İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencilerinden ziyaret

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri TGC Basın Müzesi'ni ziyaret ederek, müze, gazetecilik ve basın tarihi hakkında bilgi aldı.

İstanbul- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi üniversite, lise ve ortaokul öğrencileri tarafından düzenli olarak ziyaret ediliyor.  Basın Müzesi son olarak İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 1. sınıf öğrencilerini konuk etti. Gazetecilik Bölümü öğrencileri (23 öğrenci), Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olcay Uçak ile birlikte 28 Nisan 2023 Cuma günü Müzeyi gezerek bilgi aldılar.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi Müdür Yardımcısı Nedim Kavuk ziyaretçilere Cemiyet, Basın Müzesi, gazetecilik ve basın tarihi hakkında bilgi verdi.  Müzede yer alan tablolar, anı eşyaları, dokümanlar ve matbaa makineleri hakkında öğrencilerin sorularını yanıtladı. Ziyaret toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

TGC BASIN MÜZESİ'NİN FAALİYETLERİ

Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan TGC Basın Müzesi 9 Mayıs 1988’de hizmete açıldı. Müzenin harap haldeki binası Nezih Demirkent başkanlığındaki TGC Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasında yapılan anlaşmayla 1983’de Cemiyet’e tahsis edildi.  Bina TGC tarafından 1984 -1988 yılları arasında bağışlarla restore edildi. Müze sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, kişisel eşyalarını sergiliyor. Şu anda 76 gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de yer alıyor. Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde ise her siyasi görüşten 67 gazetecinin resmi ve fotoğrafı bulunuyor. Müze hem basın teknolojisi, hem de bu teknoloji ile üretilen gazetelerle, kitaplarla basın tarihimize ışık tutuyor. Müzenin gazetecilik ve iletişim alanında uzman bir kütüphanesi bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacı kütüphaneden yararlanıyor. Müzede 35 bine yakın kitap gazetecilerin, öğrencilerin ve İstanbulluların ilgisine sunuluyor. TGC tarafından Müze'de düzenli olarak toplantılar yapılıyor.